Masa Depan Boeing Bergantung Kepada Industri Aeroangkasa Ketika Musim Pandemik

Boeing adalah syarikat yang tidak asing lagi dalam industri penerbangan komersial dunia. Syarikat ini bersama dengan Airbus telah mendominasi industri penerbangan dunia sejak hampir setengah dekad yang lalu.

Jika dibandingkan, perniagaan Boeing lebih tersusun berbanding dengan Airbus di mana mereka mempunyai pelbagai perniagaaan yang berkaitan dengan aeroangkasa seperti membina peralatan ketenteraan, menghasilkan jet pejuang serta juga terlibat dalam industri angkasa lepas.

Sebelum pandemik berlaku pada awal tahun 2020, Boeing  telah menghadapi masalah yang teruk di mana dalam tempoh 6 bulan, dua kapal terbang buatan mereka iaitu 737 MAX telah terhempas yang telah mengorbankan ke semua krew penerbangan bersama dengan penumpang.

Syarikat yang menjadi korban kepada dua kapal terbang buatan syarikat tersebut adalah Ethiopian Airlines dan juga Lion Air Indonesia.

Kredit Gambar: The Verge

Kesan kejadian tersebut telah memberi nama buruk kepada Boeing yang turut menjejaskan harga saham syarikat.

Kapal terbang buatan mereka dipercayai terhempas disebabkan masalah perisian (software) yang dibangunkan oleh syarikat tersebut sehingga menyebabkan berlakunya masalah teknikal semasa penerbangan. Imej buruk yang diterima oleh Boeing tidak berakhir di situ sahaja. Timbul pula masalah pandemik yang berlaku tahun lepas menyebabkan syarikat ini mengalami kesulitan di dalam perniagaan kapal terbang komersial.

Hampir semua sektor penerbangan dunia telah lumpuh disebabkan banyak negara telah mengharamkan industri penerbangan beroperasi di negara mereka disebabkan merebaknya wabak ini tanpa kawalan.

Walaupun begitu, Boeing masih lagi boleh bertahan disebabkan mereka bergantung kepada industi aeroangkasa yang banyak membantu syarikat tersebut bertahan daripada segi kewangan.

Kontrak yang diberikan oleh kerajaan Amerika Syarikat kepada Boeing melalui NASA turut membantu kedudukan kewangan syarikat.

Boeing merupakan syarikat yang dianugerahkan kontrak aeroangkasa terbesar oleh kerajaan Amerika Syarikat berbanding dengan syarikat lain di dalam industri yang sama.

Pada tahun 2014, Boeing telah memperolehi sebanyak USD4.2 bilion bagi menghasilkan roket untuk NASA.

Kontrak tersebut diberi untuk mengurangkan kebergantungan Amerika Syarikat kepada Rusia dalam misi menghantar angkasawan mereka ke ISS (International Space Station).

Boeing  telah memulakan penyelidikan untuk menghasilkan roket untuk NASA. Akhrinya pada tahun 2019, syarikat ini telah berjaya melancarkan roket pertama mereka yang dikenali sebagai Starliner.

Kredit Gambar: Futurism

Roket yang berjaya dilancarkan itu telah sampai ke orbit bumi. Tetapi malangnya, disebabkan kesilapan daripada segi perisian (software), Starliner tidak berjaya untuk sampai ke ISS yang menyebabkan misi tersebut terpaksa dibatalkan dan kembali ke bumi.

Misi ini dikira gagal dan turut mencemarkan imej Boeing  yang selama ini merupakan syarikat yang paling berpengalaman dalam industri aeroangkasa.

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah yang sesuai digambarkan dengan situasi yang berlaku kepada Boeing. Pelancaran roket gagal mencapai objektif manakala kapal penerbangan komersial yang terhempas menimbulkan keresahan para pelabur.

Para pelabur mula mempersoalkan strategi Boeing  yang dilihat terkebelakang berbanding dengan pesaingnya, terutamanya SpaceX yang telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS.

Terdapat juga laporan audit NASA yang mengatakan Boeing telah terkebelakang dalam menyiapkan roket mereka berbanding dengan pesaing yang lain.

Projek yang tertangguh menyebakan NASA kecewa dengan perkembangan oleh Boeing ini.

Boeing dilihat gagal dalam menyempurnakan misi mereka dan ia merupakan sesuatu yang tidak patut berlaku kepada syarikat yang begitu gah sebelum ini.

Kini, mereka sedang bersiap untuk membuat pelancaran kedua roket dan kali ini mereka tidak boleh sama sekali gagal atau kontrak akan dikurangkan.

Kos pelancaran kali kedua oleh Boeing adalah berjumlah USD400 dan semestinya mereka sangat tertekan, lebih-lebih lagi apabila menggunakan wang para pembayar cukai negara Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Boeing disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA