Masa Depan Boeing Bergantung Kepada Industri Aeroangkasa Ketika Musim Pandemik

Boeing adalah syarikat yang tidak asing lagi dalam industri penerbangan komersial dunia. Syarikat ini bersama dengan Airbus telah mendominasi industri penerbangan dunia sejak hampir setengah dekad yang lalu.

Jika dibandingkan, perniagaan Boeing lebih tersusun berbanding dengan Airbus di mana mereka mempunyai pelbagai perniagaaan yang berkaitan dengan aeroangkasa seperti membina peralatan ketenteraan, menghasilkan jet pejuang serta juga terlibat dalam industri angkasa lepas.

Sebelum pandemik berlaku pada awal tahun 2020, Boeing  telah menghadapi masalah yang teruk di mana dalam tempoh 6 bulan, dua kapal terbang buatan mereka iaitu 737 MAX telah terhempas yang telah mengorbankan ke semua krew penerbangan bersama dengan penumpang.

Syarikat yang menjadi korban kepada dua kapal terbang buatan syarikat tersebut adalah Ethiopian Airlines dan juga Lion Air Indonesia.

Kredit Gambar: The Verge

Kesan kejadian tersebut telah memberi nama buruk kepada Boeing yang turut menjejaskan harga saham syarikat.

Kapal terbang buatan mereka dipercayai terhempas disebabkan masalah perisian (software) yang dibangunkan oleh syarikat tersebut sehingga menyebabkan berlakunya masalah teknikal semasa penerbangan. Imej buruk yang diterima oleh Boeing tidak berakhir di situ sahaja. Timbul pula masalah pandemik yang berlaku tahun lepas menyebabkan syarikat ini mengalami kesulitan di dalam perniagaan kapal terbang komersial.

Hampir semua sektor penerbangan dunia telah lumpuh disebabkan banyak negara telah mengharamkan industri penerbangan beroperasi di negara mereka disebabkan merebaknya wabak ini tanpa kawalan.

Walaupun begitu, Boeing masih lagi boleh bertahan disebabkan mereka bergantung kepada industi aeroangkasa yang banyak membantu syarikat tersebut bertahan daripada segi kewangan.

Kontrak yang diberikan oleh kerajaan Amerika Syarikat kepada Boeing melalui NASA turut membantu kedudukan kewangan syarikat.

Boeing merupakan syarikat yang dianugerahkan kontrak aeroangkasa terbesar oleh kerajaan Amerika Syarikat berbanding dengan syarikat lain di dalam industri yang sama.

Pada tahun 2014, Boeing telah memperolehi sebanyak USD4.2 bilion bagi menghasilkan roket untuk NASA.

Kontrak tersebut diberi untuk mengurangkan kebergantungan Amerika Syarikat kepada Rusia dalam misi menghantar angkasawan mereka ke ISS (International Space Station).

Boeing  telah memulakan penyelidikan untuk menghasilkan roket untuk NASA. Akhrinya pada tahun 2019, syarikat ini telah berjaya melancarkan roket pertama mereka yang dikenali sebagai Starliner.

Kredit Gambar: Futurism

Roket yang berjaya dilancarkan itu telah sampai ke orbit bumi. Tetapi malangnya, disebabkan kesilapan daripada segi perisian (software), Starliner tidak berjaya untuk sampai ke ISS yang menyebabkan misi tersebut terpaksa dibatalkan dan kembali ke bumi.

Misi ini dikira gagal dan turut mencemarkan imej Boeing  yang selama ini merupakan syarikat yang paling berpengalaman dalam industri aeroangkasa.

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah yang sesuai digambarkan dengan situasi yang berlaku kepada Boeing. Pelancaran roket gagal mencapai objektif manakala kapal penerbangan komersial yang terhempas menimbulkan keresahan para pelabur.

Para pelabur mula mempersoalkan strategi Boeing  yang dilihat terkebelakang berbanding dengan pesaingnya, terutamanya SpaceX yang telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS.

Terdapat juga laporan audit NASA yang mengatakan Boeing telah terkebelakang dalam menyiapkan roket mereka berbanding dengan pesaing yang lain.

Projek yang tertangguh menyebakan NASA kecewa dengan perkembangan oleh Boeing ini.

Boeing dilihat gagal dalam menyempurnakan misi mereka dan ia merupakan sesuatu yang tidak patut berlaku kepada syarikat yang begitu gah sebelum ini.

Kini, mereka sedang bersiap untuk membuat pelancaran kedua roket dan kali ini mereka tidak boleh sama sekali gagal atau kontrak akan dikurangkan.

Kos pelancaran kali kedua oleh Boeing adalah berjumlah USD400 dan semestinya mereka sangat tertekan, lebih-lebih lagi apabila menggunakan wang para pembayar cukai negara Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Boeing disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Previous ArticleNext Article

5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar bil tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan kewangan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Barulah perjalanan kita untuk mencapai kebebasan kewangan akan berjalan lancar.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur