Mengupas 6 Salah Faham Tentang Bitcoin

Seiring dengan peningkatan minat terhadap Bitcoin, kini semakin ramai orang yang mengenali mata wang kripto ini. Namun, ada beberapa kesalahfahaman tentang Bitcoin yang menyelubungi sistem kewangan baru ini:

1. Anda Perlu Membeli Satu Bitcoin

Fakta: Salah, anda tidak perlu membeli satu (keping) Bitcoin. Anda dapat membelinya dalam unit-unit kecil.

Dengan harga Bitcoin yang mencapai $20,000 $40,000, ramai pengguna baru yang merasa Bitcoin terlalu mahal. Dengan banyaknya penekanan ditempatkan pada harga satu Bitcoin, para pendatang baru seringkali salah anggap bahawa mereka harus membeli satu Bitcoin.

Namun jumlah Bitcoin yang anda beli, dikira dalam bentuk peratusan dari sebuah koin atau beberapa koin, sebenarnya adalah mengikut kehendak hati anda.

Sama seperti piza, anda dapat membeli satu atau dua potong, atau sebuah pizza; bergantung kepada nafsu makan dan keinginan anda.

Jadi, jika anda mempunyai modal RM1,000 dan harga Bitcoin adalah RM10,000; anda akan mendapat 0.1 BTC. Anda juga boleh menentukan jumlah mata wang kripto yang anda ingin beli.

Sama halnya dengan mata wang lokal yang boleh dipecahkan ke bahagian-bahagian (misalnya sen), Bitcoin boleh dipecahkan kepada unit-unit kecil hingga lapan tempat perpuluhan: 0.00000001 BTC. Pecahan terkecil dikenal sebagai ‘satoshi’, diambil daripada nama pencipta Bitcoin. Terdapat 100,000,000 (seratus juta) satoshi dalam satu Bitcoin.

Pelaburan kecil dapat menjadi pendekatan bijaksana untuk pelaburan dalam mata wang kripto. Sebelum anda bermula, sangatlah penting untuk mempelajari bagaimana teknologi ini berfungsi dan membuat diri anda sesuai dan selesa dengan teknologi ini. Jangan melabur melebihi jumlah yang sanggup anda relakan. 

2. Bitcoin Digunakan Untuk Kegiatan Haram (Seperti Pengedaran Dadah dan Senjata) Kerana Sifat Kerahsiaanya

Fakta: Sebaliknya, Bitcoin tidak bersifat anonymous (tidak dapat dikesan).

Bitcoin bersifat pseudo-anonim. Hal ini bererti seluruh urus niaga dicatat dalam Blockchain awam, beserta dengan alamat-alamat dari dompet yang terlibat. Walaupun tidak ada informasi identiti peribadi yang terlibat dalam buku besar Blockchain, jika anda mengetahui siapa yang memiliki dompet tertentu; anda boleh mengenalpasti orang-orang yang bertanggungjawab ke atas seluruh transaksi daripada alamat tersebut.

Jadi, apakah Bitcoin digunakan oleh penjenayah?

Penguatkuasa undang-undang semakin baik dalam menyemak transaksi dan mengetahui siapa pemilik suatu alamat tertentu. Jadi, Bitcoin merupakan pilihan yang salah untuk melakukan aktiviti yang melanggar undang-undang. Jika anda tertangkap, seluruh sejarah transaksi anda akan terdedah.

Dalam sejarah manusia, ramai orang telah mencari jalan untuk melakukan kegiatan haram, jauh sebelum Bitcoin tercipta. Dan mungkin perkara ini sedang berlangsung. Walaubagaimanapun, Bitcoin lebih mudah dipantau daripada wang tunai. Bitcoin memiliki banyak kegunaan sah dan penggunaannya oleh para pelaku penjenayah telah berkurang secara dramatik.

3. Bitcoin Tidak Memiliki Nilai Intrinsik, Menyebabkan Bitcoin Bukanlah Sejenis Mata Wang

Fakta: Hal yang sama berlaku kepada mana-mana mata wang.

Jika kita berhenti mempercayai mata wang Pound Sterling (atau US Dolar atau Euro atau Ringgit Malaysia), mata wang tersebut akan kehilangan nilainya. Nilainya terletak di dalam fikiran kita.

Jika anda kehausan, anda akan menghargai sebotol air lebih mahal jika dibanding dengan sebongkah berlian – walaupun air sebenarnya percuma (atau hampir percuma). Seorang anak kecil akan memilih satu kotak “Lego” daripada cek sejuta dolar kerana bagi mereka, mainan plastik lebih berharga daripada sehelai kertas.

Miskonsepsi ini berkaitan dengan turun naik harga Bitcoin

Kebanyakan mata wang lokal juga berubah nilainya, namun ini terjadi dalam beberapa dekad dan tidak terlihat dari sehari ke sehari.

Sebaliknya, Bitcoin telah mengalami perubahan harga yang besar dalam selang beberapa hari atau jam. Hal ini membuatnya tidak terlihat seperti sebuah mata wang.

Namun, mata wang lokal juga boleh jadi tidak menentu (volatile).

Hiper-inflasi dapat mempengaruhi tabungan masyarakat, bahkan dapat menghancurkan sebuah mata wang beserta dengan ekonomi sesebuah negara.

Contoh klasik tentang hal ini adalah Jerman seusai perang, di mana nilai satu dolar beranjak dari nilai 4.2 menjadi 4,210,500,000,000 dalam beberapa tahun. Hal ini masih terjadi di beberapa buah negara.

Jadi, walaupun turun naik harga Bitcoin masih terus berjalan, namun hal ini tidak bermakna bahawa ianya  boleh dianggap sebagai sebuah mata wang.

Pada umumnya, sebuah mata wang dikelompokkan sebagai sebuah mata wang apabila ianya merupakan sarana pertukaran yang dapat dibahagi.

4. Bitcoin Telah (Atau Akan) Digodam (Hack) – Bitcoin Tidak Selamat

Fakta: Bitcoin tidak pernah digodam dan kemungkinan besar tidak akan pernah digodam.

Ini adalah salah satu salah faham tentang Bitcoin yang paling klasik. Beberapa perusahaan Exchange, penyedia dompet dan syarikat mata wang kripto lain pernah mengalami ancaman terhadap sistem sekuriti mereka dan beberapa di antaranya telah dikompromikan. Kebanyakan, jika tidak semua, merupakan hasil daripada kesalahan sekuriti kecil yang dapat dihindari. Luno tidak pernah digodam kerana kami sangat serius dalam hal berkenaan platform sekuriti kami.

Sama seperti teknologi baru manapun, orang ramai  memerlukan masa untuk menemukan pilihan terbaik bagi sekuriti dan untuk belajar daripada kesalahan.

5. [Masukkan Nama Altcoin Di Sini] Akan Menjadi ‘Bitcoin Berikutnya’

Fakta: Masih terlalu awal untuk berkata demikian..

Anda mungkin pernah mendengar sebuah mata wang kripto sering disebut sebagai ‘koin alternatif’ atau ‘altcoin’ yang digambarkan sebagai ‘Bitcoin berikutnya’. Apakah ertinya?

Ertinya, altcoin tersebut akan mencapai nilai tinggi yang sama dengan Bitcoin atau bahkan lebih baik daripada Bitcoin dan akan menjadi semakin popular. Ini adalah pernyataan umum yang sering meleset.

Sebagai permulaan, kebanyakan mata wang kripto alternatif (altcoin) tidak mempunyai fungsi yang sama seperti Bitcoin.

Ethereum misalnya, mempunyai tujuan yang berbeza dan tidak bertujuan untuk menjadi sebuah mata wang (walaupun Ethereum kini ada digunakan sebagai mata wang). Banyak altcoin mewakili sebuah teknologi atau platform baru. Sama seperti namanya, mereka hanyalah alternatif, bukan ‘pengganti’.

Beberapa altcoin hampir serupa dengan Bitcoin namun dengan perubahan kecil, dirancang untuk tujuan yang sama. Mereka berada pada posisi yang tidak menguntungkan ketika diterima pakai oleh orang ramai kerana ramai telah mengetahui tentang Bitcoin, ada banyak teknologi yang sesuai dengan Bitcoin; dan orang ramai sudah pun terbiasa dengan Bitcoin.

Namun agar altcoin dapat menunjukkan nilai, mereka harus memiliki:

*sekuriti yang kuat

*sokongan daripada pasukan yang dipercayai

*sebuah fungsi/kegunaan yang jelas dan unik

*pertumbuhan pasaran yang penting

Luno percaya hanya satu mata wang kripto yang akan memainkan peranan yang dominan ketika kita bergerak ke arah sistem kewangan yang lebih baik. Buat masa ini, Bitcoin adalah pilihan terbaik kerana liputan rangkaiannya yang kuat.

Bitcoin menambah nilai baru kepada sistem sedia ada – sama seperti bagaimana kita masih mempunyai pos-pos biasa dan telefon talian tetap walaupun kita mempunyai Facebook, Skype dan Gmail.

Mata wang lain mungkin akan memainkan peranan yang berbeza dan lebih fokus, dan ramai mungkin menggunakan Bitcoin untuk menyimpan atau menukar di antara mata wang lain ini. Seperti cadangan mata wang digital global yang hampir serupa dengan peranan US dolar dalam sistem kewangan terkini. 

6. Regulasi Akan Membunuh Bitcoin

Fakta: Regulasi akan membantu meningkatkan adaptasi Bitcoin.

Dunia masih sangat keliru dalam hal klasifikasi Bitcoin dan mata wang kripto. Kesan daripada desentralisasi telah membawa banyak perdebatan di seluruh dunia, mengenai bagaimana Bitcoin dapat dan seharusnya diatur.

Oleh kerana ianya dianggap masih di ‘awang-awangan’, ramai yang tidak yakin akan kedudukan Bitcoin dalam sektor kewangan.

Jangan lupa: Bitcoin bukan dikendalikan oleh satu orang, atau kelompok, atau negara. Ini bermakna Bitcoin tidak dapat dilupuskan.

Namun, regulasi terhadap mata wang kripto bukanlah satu petanda buruk. Jika sebuah negara melarang penggunaannya, ia tidak bermakna penggunaannya di seluruh dunia akan berhenti. Selain daripada itu, hampir mustahil bagi para pengawal selia kewangan untuk memantau setiap individu di sesebuah negara sepanjang waktu, khususnya dengan kewujudan undang-undang privasi. Kosnya sahaja terlalu tinggi.

Jika ada usahasama oleh setiap negara di dunia, maka regulasi tidak akan menjadi ancaman yang serius. Pada masa kini, banyak negara menganggap mata wang kripto sebagai sesuatu yang positif dan memberi sokongan mereka kepada Bitcoin.

Kita telah melihat banyak contoh dalam sejarah (misalnya, Era Pelarangan Amerika) bahawa melarang sesuatu akan meningkatkan jenayah dan membuatkan masyarakat lebih, bukan kurang, tertarik kepada hal tersebut. Kami juga telah melihat kekurangan regulasi akan menimbulkan masalah yang sama.

Walau apapun, regulasi akan menguntungkan komuniti. Beberapa negara telah dan pada masa yang akan datang, akan lebih berhati-hati dengannya. Sesetengah negara sedang berhati-hati tentang adaptasi mata wang kripto.

Ada juga negara yang masih belum mempunyai regulasi atau tidak mempunyai langkah-langkah yang mencukupi untuk melindungi para pengguna.

Itulah beberapa kesalahfahaman tentang Bitcoin yang wujud. Apakah anda mempunyai mitos atau kesalahfahaman yang lain?

Baca juga SC Ambil Tindakan Penguatkuasaan terhadap Binance kerana Beroperasi Secara Haram di Malaysia.

Oleh Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town. 

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya. 

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Lesen telah diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini, dan Luno merupakan salah sebuah syarikat yang mendapat lesen tersebut.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod F9S7R8. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod F9S7R8.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!