Microsoft Melabur $1 Bilion Ke Dalam Bekas Syarikat Elon Musk Bagi Menaik Taraf Sistem Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) semakin mendapat tempat di kalangan syarikat gergasi dunia terutamanya syarikat teknologi yang berada di lembah silikon California. AI merujuk  kepada kepintaran buatan yang digunakan untuk memudahkan urusan kerja manusia yang memerlukan penelitian yang tinggi terhadap tugas yang dilakukan.

Kini AI telah menjadi semakin pintar dengan kebolehan mengesan gambar online yang dikongsi di Internet, dapat memandu dengan lebih cermat dan selamat tanpa pengawasan rapi.

Kepintaran buatan ini menjadi semakin penting apabila banyak syarikat teknologi mula berlumba-lumba di antara satu sama lain untuk menghasilkan kepintaran buatan yang terbaik setanding dengan kepintaran manusia atau mengatasinya.

Yang terbaru, syarikat gergasi dunia perkomputeran Microsoft telah bekerjasama dengan bekas syarikat yang diasaskan oleh Elon Musk yang digelar sebagai Iron Man di dunia nyata. Syarikat Microsoft telah melabur sebanyak $1 bilion dalam sebuah syarikat yang diasaskan oleh Elon Musk iaitu OpenAI.

Syarikat ini telah diasaskan oleh Elon Musk dan beberapa lagi sahabatnya termasuk Peter Thiel pada tahun 2015. Yang menariknya Peter Thiel adalah rakannya yang mengasas PayPal bersamanya pada tahun 1999.

Syarikat ini telah ditubuhkan secara bersendirian yang mana hanya sebagai syarikat pembangunan dan tidak membuat sebarang keuntungan. Di antara kejayaan yang dikecapi oleh syarikat ini adalah dengan berjaya menewaskan pemain Dota profesional dunia pada beberapa bulan yang lalu.

Pada awal tahun ini juga, mereka telah mengeluarkan satu versi yang mana keupayaan AI dapat membuat ayat yang ringkas dengan sendiri dan dapat menapis berita palsu yang tersebar di Internet. Dengan keupayaan ini, ia membuat orang ramai menjadi gelisah kerana  bimbang AI akan memberi ancaman kepada manusia.

Elon Musk telah meninggalkan syarikat ini pada tahun 2016 kerana tidak bersetuju dengan hala tuju syarikat ini. Selain itu juga, peristiwa yang mana AI ini telah membentuk bahasa komunikasi di antara mereka sendiri yang dilakukan oleh AI ciptaan Facebook telah mendapat perhatian Elon Musk.

Elon Musk berpendapat bahawa AI ini merupakan ancaman kepada manusia dan kesan tersebut lebih berbahaya berbanding dengan peperangan nuklear. Elon Musk dan beberapa syarikat yang membangunkan AI telah mementerai perjanjian untuk tidak membangunkan AI yang boleh menjejaskan kehidupan manusia dan pembangunan AI tersebut mestilah dapat memberi faedah yang besar kepada manusia.

Dengan penarikan diri Elon Musk, bermakna syarikat telah kekurangan dana untuk menjalankan penyelidikan kerana Elon Musk merupakan penyumbang dana yang terbesar dalam penyelidikan syarikat tersebut. Ada pihak yang mengatakan Elon Musk menarik diri daripada syarikat OpenAi kerana tidak mahu bersaing dengan syarikatnya yang sedia ada iaitu Tesla dan Space X.

Tesla yang merupakan sebuah syarikat kenderaan yang mengeluarkan kereta menggunakan tenaga elektirk untuk berfungsi dan sekarang merupakan pengeluar kereta elektrik terbesar di dunia. Tesla juga merupakan syarikat yang terkenal dengan menggunakan sistem auto-pilot dengan menggunakan teknologi yang menggunakan sistem AI untuk beroperasi.

Dengan pelaburan yang diberikan kepada syarikat ini oleh Microsoft, kekurangan dana untuk pembangunan AI syarikat ini dapat diatasi. Syarikat Microsoft yang kini sedang berlumba untuk membangunkan AI dengan syarikat gergasi yang lain seperti Amazon, Google dan Facebook; yang masing-masing membangunkan produk AI mereka sendiri.

Syarikat Microsoft yang melabur dalam syarikat ini untuk membawa fasa baru dalam teknologi AI yang mana ingin menjadikan AI itu sebijak manusia dalam proses membuat keputusan. Pihak OpenAi dan Microsoft bekerjasama untuk membangunkan AI generasi baru yang diberi nama Artificial General Intelligent (AGI).

Menurut Microsoft, AGI ini tidak merbahaya seperti AI yang lain kerana ianya berada di bawah kawalan keselamatan syarikat terbabit dan Microsoft yang terkenal dengan perkhidmatan simpanan awannya yang bernama Azure akan dintegrasikan bersama-sama.

Kedua pihak juga berharap kerjasama di antara kedua syarikat ini, AGI dapat digunakan bagi membantu manusia dalam melaksanakan tugas yang sukar dan memerlukan pengawasan yang rapi dan dalam masa yang sama berkembang seiring dengan kebijaksanaan manusia. Mereka turut berjanji tidak akan menggunakan teknologi ini dalam bidang ketenteraan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pembiayaan Kewangan PKS

Adakah seorang usahawan perlu mendapatkan pembiayaan bagi perniagaannya? Jawapannya adalah perlu sekiranya untuk membantu atau mengekalkan aktiviti perniagaan, terutamanya untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Selain daripada bank konvensional yang terdapat di Malaysia, usahawan boleh mencari institusi kewangan lain yang sesuai dengan perniagaan mereka. Antaranya ialah:

1. Institusi Kewangan Perbankan (Banking Financial Institutions)

Contoh institusi kewangan perbankan yang terdapat di Malaysia adalah seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agro Bank, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat), Bank Pembangunan dan lain-lain lagi.

2. Institusi Kewangan Bukan Perbankan (Non-Banking Financial Institutions)

Terdapat dua contoh institusi kewangan bukan perbankan di Malaysia iaitu Credit Guarantee Corporation Malaysia (CGC) dan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF). CGC berperanan untuk membantu usahawan mikro dan PKS yang tidak mempunyai cagaran/rekod yang mencukupi untuk mendapatkan kemudahan kredit daripada institusi kewangan dengan menyediakan perlindungan jaminan ke atas kemudahan tersebut manakala MIDF bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan kewangan dalam tiga (3) bidang teras perniagaan: perbankan pelaburan, pinjaman/pembiayaan pembangunan perniagaan dan pengurusan aset/dana.

3. Organisasi Pembangunan Usahawan (Entrepreneur Development Organisations)

Terdapat tiga organisasi di bawah Organisasi Pembangunan Usahawan yang terlibat dalam membantu usahawan dalam pembiayaan kewangan iaitu Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan TEKUN Nasional. Pernas bertanggungjawab dalam membangunkan industri francais dan menambah bilangan usahawan francais melalui kepakarannya dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti. Seterusnya, PUNB adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan PKS berdaya maju dalam bidang keusahawanan. Akhir sekali, TEKUN Nasional berperanan menyediakan kemudahan pinjaman/pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum anda membuat permohonan pinjaman/pembiayaan kewangan, pastikan anda mempertimbangkan perkara penting yang berikut. Dari manakah sumber pinjaman/pembiayaan anda? Pastikan pihak pemberi pinjaman/pembiayaan adalah yang berlesen dan berdaftar. Ini adalah kerana terdapat banyak laporan kes penipuan perkhidmatan pinjaman/pembiayaan kewangan, termasuklah yang menggunakan laman media sosial. Elakkan daripada menerima bantuan daripada ah long, iaitu syarikat atau individu yang tidak berlesen dan tidak berdaftar.

Sekiranya anda berhajat untuk membuat pinjaman dengan pihak bank, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira untuk persediaan anda. Kertas kerja pinjaman dan pembiayaan sudah dibuat kemas dan lengkap. Upah konsultan pula mencecah ribuan ringgit. Namun, permohonan pinjaman masih ditolak pihak bank. Jadi, apakah faktor pertimbangan oleh pihak bank yang sebenarnya? Ini 5C yang sering menjadi pertimbangan mereka:

1. Character – Karakter

Bank akan mengkaji sejarah atau skor kredit pemohon yang telah diselaraskan kepada skala umum oleh agensi laporan kredit – sejarah kredit masa lalu. Misalnya, laporan CCRIS anda menunjukkan adakah anda membayar balik pinjaman/pembiayaan mengikut masa yang ditetapkan atau dipersetujui.

2. Capacity – Keupayaan

Bank akan mengkaji penyata aliran tunai syarikat yang lepas untuk mengenal pasti jangkaan jumlah pendapatan yang akan diperolehi daripada operasi perniagaan. Contohnya adalah kiraan Debt Service Ratio (DSR). Formula untuk kiraan DSR ialah Jumlah komitmen pinjaman / Pendapatan bersih (selepas ditolak cukai, KWSP, PERKESO dan lain-lain) x 100. Jawapan anda mesti kurang daripada 50% untuk rekod yang baik manakala anda mendapat lebih daripada 50%, bermakna rekod anda adalah tidak baik.

3. Capital – Modal

Modal untuk permohonan pinjaman/pembiayaan perniagaan sebaiknya mengandungi pelaburan peribadi ke dalam syarikat, perolehan tertahan (retained earnings), dan aset-aset lain yang dikawal oleh pemilik perniagaan.

4. Conditions – Tujuan

Pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan mengkaji keadaan seperti kekuatan dan kelemahan keseluruhan ekonomi syarikat dan tujuan pinjaman/pembiayaan termasuklah pelan semasa, masa hadapan dan sandaran (backup) untuk mengekalkan perniagaan semasa jika menghadapi perubahan ekonomi dan sama ada sektor perniagaan anda berada di bawah industri Berisiko Tinggi, contohnya seperti sektor pembinaan, kedai telefon dan lain- lain.

5. Collateral – Cagaran

Peminjam perniagaan mungkin menggunakan peralatan atau akaun belum terima, sebagai contoh hasil jualan ansuran seperti melalui kad kredit sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan, sementara penghutang individu pula biasanya meletakkan simpanan, pengangkutan atau rumah sebagai cagaran. Oleh itu, pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan melihat jenis keselamatan aset yang menjamin pembayaran balik seperti harta, peralatan besar/aset tetap/mesin dan sebagainya.

Jadi, berapa banyakkah C yang anda ada setakat ini?

Sebagai seorang usahawan, ilmu untuk membuat pinjaman/pembiayaan sangat penting agar anda tahu apa yang dilihat oleh institusi kewangan untuk meluluskan pinjaman/pembiayaan anda. Malah, anda juga akan mengetahui punca mengapa dan kenapa pinjaman anda tidak diluluskan oleh pihak bank. Kesimpulannya, penyata kewangan adalah amat penting bagi memperlihatkan keadaan kewangan dan prestasi sesebuah perniagaan. Hal ini adalah kerana ia menentukan tahap kesihatan kewangan perniagaan tersebut, malah menjadi tunjang utama untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai institusi kewangan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan AKPK, pihak AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda