Nike Guna Influencer Untuk Merebut Hak Penajaan Dari New Balance Untuk Pasukan Liverpool

Liverpool kini menjadi pasukan yang sangat digeruni dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) buat masa ini. Dengan perjalanan liga masih lagi berlangsung, Liverpool telah secara rasmi menjadi juara EPL buat pertama kali selepas 30 tahun EPL dijenamakan semula.

Musim kali ini merupakan musim yang sangat bermakna bagi peminat pasukan Liverpool yang menanti detik bersejarah ini.

Jom kita tengok bagaimana syarikat gergasi Nike berjaya membida penajaan untuk Liverpool sekaligus meminggirkan jenama New Balance yang merupakan penaja mereka sejak tahun 2015.

Penajaan pasukan bola sepak ini merupakan perniagaan yang lumayan bagi syarikat sukan apatah lagi jika melibatkan pasukan bola sepak terkenal seperti Real Madrid, Barcelona dan juga Manchester United.

Banyak syarikat gergasi sukan sanggup berhabis ratusan juta dollar untuk menjadi penaja utama kelab bola sepak yang terkenal didunia. EPL merupakan liga yang paling terkenal di dunia menyumbang kepada keuntungan sebanyak 1.4 bilion euro pada tahun 2018 kepada syarikat penaja sukan.

Di dalam kes Liverpool, pihak Nike telah menawarkan kontrak yang lumayan kepada pasukan Liverpool selepas pasukan pasukan itu berjaya mara ke peringkat akhir di dalam liga juara-juara Eropah. Ini menjadikan pasukan Liverpool semakin bernilai dalam pasaran sukan di dunia.

Liverpool beralih arah untuk bekerjasama dengan Syarikat Nike kerana syarikat tersebut merupakan gergasi sukan di dunia ini. Selain daripada itu, Syarikat Nike telah menawarkan kontrak yang sangat lumayan yang bernilai £100 juta secara keseluruhan termasuk royalti kepada Liverpool.

New Balance yang bertindak balas dengan rundingan tersebut turut menawarkan kontrak yang sama kepada Liverpool. Ia dikenali sebagai matching contract yang mana pihak syarikat sukan yang menaja sesuatu pasukan boleh membida kontrak yang diberi oleh pesaing mereka kepada pasukan tersebut.

Liverpool tidak berminat untuk menyambung  kontrak bersama dengan New Balance dan memilih Syarikat Nike sebagai pasukan penaja baru mereka. Hal ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati New Balance dan mereka telah membawa kes ini kepada Mahkamah Persekutuan Britain kerana mereka percaya mereka boleh memenangi kes ini.

Kontrak yang dikemukan oleh Nike dan New Balance adalah sama nilainya kepada Liverpool tetapi di antara Nike dan New Balance, Nike lebih menonjol dari segi jenama. Pihak makhamah telah menolak tuntutan yang dibuat oleh Syarikat New Balance walaupun jumlah kontrak yang ditawarkan adalah sama dengan Nike. Hal ini kerana New Balance tidak dapat menyamai kebolehan Nike memasarkan barangan atau produk yang dijual oleh Liverpool.

Selain itu, hujah yang kukuh yang dikemukan oleh Nike adalah mereka lebih popular kerana mempunyai atlet dan selebriti yang dapat mempengaruhi jenama mereka di peringkat antarabangsa. Di antara selebriti dan atlet yang berpengaruh yang ditaja oleh Nike adalah LeBron James, Serena Williams dan Drake.

Dengan pemilikan selebriti dan artis terkenal yang tidak dimiliki oleh New Balance, pihak mahkamah menerima hujah yang dibawa oleh Nike, dan New Balance tidak dapat membuat tuntutan terhadap kontrak tersebut.

Nike yang akan menaja pasukan Liverpool pada musim hadapan akan menjadi perniagaan yang sangat menguntungkan bagi kedua-dua pihak dengan kejayaan yang dimiliki oleh Liverpool pada musim ini.

Begitulah betapa pentingnya influencer yang mana boleh dijadikan hujah dan mempengaruhi keputusan makahmah selain kekuatan dari jenama itu sendiri.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.