Adakah Anak Derhaka Masih Berhak Mewarisi Harta Pusaka Ibu Bapanya?

“Along tak pernah kisah pun pasal arwah abah. Lepas habis belajar terus menetap dan kerja di KL. Sekarang arwah dah takde baru sibuk balik kampung tanya pasal bahagian pusaka dia. Dia masih ada hak ke?”

Mungkin ada sesetengah masyarakat kita yang masih kurang jelas tentang hukum perwarisan harta dalam Islam. Ditambah pula dengan cerita dan drama Melayu yang kadangkala memberikan maklumat dan kenyataan yang salah berkenaan perwarisan harta pusaka.

Jadi mungkin disebabkan itu, ada dari kalangan masyarakat kita yang menyangka hanya anak yang baik dan berbakti kepada orang tuanya saja yang layak menerima harta pusaka mereka.

Hakikatnya tidak, apabila telah dipastikan seorang anak itu memang lahirnya dari pasangan kedua ibubapanya, maka dia mempunyai hak perwarisan harta kedua orang tuanya.

Sekalipun jika dia bukanlah seorang anak yang baik.

Tanpa menafikan dosa menjadi anak derhaka, ia tetap tidak menghalang seseorang itu daripada menerima harta pusaka ibubapanya.

Faktor Yang Menghalang Perwarisan Harta Pusaka

Ada dua kategori yang menjadi sebab terhalangnya seseorang daripada menerima harta pusaka.

1. Disebabkan sesuatu kejadian atau situasi. Boleh dibahagikan kepada tiga faktor:

  • Perhambaan
  • Pembunuhan
  • Perbezaan Agama

2. Disebabkan wujudnya waris lain secara bersama. Bagi kategori ini pula, ia dipecahkan kepada dua iaitu:

  • Sama ada kewujudan waris yang lain akan menghalang waris yang satu lagi secara keseluruhan
  • Kewujudan waris yang lain akan mengurangkan hak pewarisan waris yang satu lagi.

Bagi kategori pertama, ianya mudah difahami. Kerana telah jelas dengan perincian yang dinyatakan. Sistem perhambaan tiada lagi pada zaman ini jadi ia tidak berlaku.

Pembunuh yang membunuh ibu atau bapanya tidak akan mewarisi harta pusaka mereka. Begitu juga dengan perbezaan agama.

Jika si anak beragam Islam, tetapi ibu bapanya tidak, maka anak tidak akan mewarisi harta mereka dan mereka juga tidak mewarisi harta si anak.

Apa yang mungkin rumit dan sukar difahami oleh orang awam kebanyakan adalah kategori kedua yang menjadi penghalang perwarisan harta.

Contoh mudah adalah, apabila si mati meninggalkan anak lelaki atau bapa; maka adik-beradik si mati terhalang dari menerima pusaka secara keseluruhan. Adik beradik si mati langsung tidak akan terima apa-apa harta pusaka si mati.

Contoh bagi kewujudan waris lain akan mengurangkan hak pewarisan waris yang satu lagi ialah apabila si mati mempunyai anak, isteri si mati menerima 1/8 bahagian pusaka kerana kewujudan anak si mati telah mengurangkan hak bagi isteri.

Jika si mati tiada anak, hak isteri adalah lebih banyak iaitu 1/4 bahagian.

Jadi bahagian faraid isteri bergantung kepada ada atau tidak anak bersama suami.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: