Sejarah Logo Bank Negara Malaysia: Kijang, Matahari Dan Anak Bulan

Bank Negara Malaysia (BNM) adalah bank utama yang memainkan peranan penting dalam sesebuah negara yang juga merupakan bank pusat di Malaysia. Segala urusan kewangan yang melibatkan bank-bank di Malaysia akan melalui persetujuan dan arahan dari Bank Negara Malaysia.

Secara umumnya, Bank Negara berperanan menyimpan rizab, mengeluarkan mata wang, menjadi penasihat kewangan kepada kerajaan serta mewujudkan kestabilan struktur kewangan. Tapi tahukah kita asal-usul logo Bank Negara tersebut?

Cetusan Ilham Logo Bank Negara

Pada tahun 1964, Allahyarham Tun Ismail Mohamed Ali merupakan rakyat Malaysia pertama yang memegang jawatan Gabenor Bank Negara Malaysia dan telah mendapat sebuah ilham. 

Ideanya adalah untuk menjadikan motif kijang sebagai logo BNM. Menurut sumber sejarah, motif kijang ini diambil daripada duit syiling emas terawal Kesultanan Melayu, iaitu Negeri Kelantan.

Selain kijang, matahari dan anak bulan turut dijadikan imej logo bank negara. Semuanya mempunyai maksudnya yang tersendiri seperti berikut:

Kijang: Sempena kijang yang terdapat di syiling Kesultanan Melayu di Kelantan

Matahari: Melambangkan kuasa yang unggul

Anak Bulan: Melambangkan Islam sebagai agama rasmi Malaysia

Sejarah Simbol Kijang Dari Negeri Kelantan

Ramai yang beranggapan bahawa imej kijang diambil disebabkan haiwan kijang, tetapi sebenar tidak sepenuhnya. Ia lebih kepada sejarah kijang dengan Tanah Melayu dan Kesultanan Melayu.

Ada juga yang mengatakan bahawa motif kijang ini adalah sempena duit syiling emas lama Kelantan iaitu kupang emas. Ketika zaman pemerintahan Cik Siti Wan Kembang di Gunung Chinta Wangsa lagi, Kelantan sudah terkenal dalam kalangan pedagang. 

Ramai orang sudah mengenali syiling ini dan telah menggunakannya pada zaman tersebut. Kebetulan Cik Siti Wan Kembang juga mempunyai seekor kijang kesukaannya, lalu gambar kijang ini kemudiannya diterap dan dijadikan imej di atas wang emas.

Sehingga sekarang, Kelantan menjadikan simbol kijang sebagai lambang kebesaran negeri mereka. Kini, ia diambil oleh bank negara Malaysia untuk dijadikan sebahagian daripada simbol logonya.

Itulah dia sedikit sebanyak berkaitan logo BNM yang harus kita tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan logo Bank Negara Malaysia, boleh layari laman sesawang BNM.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!