Sejarah Logo Bank Negara Malaysia: Kijang, Matahari Dan Anak Bulan

Bank Negara Malaysia (BNM) adalah bank utama yang memainkan peranan penting dalam sesebuah negara yang juga merupakan bank pusat di Malaysia. Segala urusan kewangan yang melibatkan bank-bank di Malaysia akan melalui persetujuan dan arahan dari Bank Negara Malaysia.

Secara umumnya, Bank Negara berperanan menyimpan rizab, mengeluarkan mata wang, menjadi penasihat kewangan kepada kerajaan serta mewujudkan kestabilan struktur kewangan. Tapi tahukah kita asal-usul logo Bank Negara tersebut?

Cetusan Ilham Logo Bank Negara

Pada tahun 1964, Allahyarham Tun Ismail Mohamed Ali merupakan rakyat Malaysia pertama yang memegang jawatan Gabenor Bank Negara Malaysia dan telah mendapat sebuah ilham. 

Ideanya adalah untuk menjadikan motif kijang sebagai logo BNM. Menurut sumber sejarah, motif kijang ini diambil daripada duit syiling emas terawal Kesultanan Melayu, iaitu Negeri Kelantan.

Selain kijang, matahari dan anak bulan turut dijadikan imej logo bank negara. Semuanya mempunyai maksudnya yang tersendiri seperti berikut:

Kijang: Sempena kijang yang terdapat di syiling Kesultanan Melayu di Kelantan

Matahari: Melambangkan kuasa yang unggul

Anak Bulan: Melambangkan Islam sebagai agama rasmi Malaysia

Sejarah Simbol Kijang Dari Negeri Kelantan

Ramai yang beranggapan bahawa imej kijang diambil disebabkan haiwan kijang, tetapi sebenar tidak sepenuhnya. Ia lebih kepada sejarah kijang dengan Tanah Melayu dan Kesultanan Melayu.

Ada juga yang mengatakan bahawa motif kijang ini adalah sempena duit syiling emas lama Kelantan iaitu kupang emas. Ketika zaman pemerintahan Cik Siti Wan Kembang di Gunung Chinta Wangsa lagi, Kelantan sudah terkenal dalam kalangan pedagang. 

Ramai orang sudah mengenali syiling ini dan telah menggunakannya pada zaman tersebut. Kebetulan Cik Siti Wan Kembang juga mempunyai seekor kijang kesukaannya, lalu gambar kijang ini kemudiannya diterap dan dijadikan imej di atas wang emas.

Sehingga sekarang, Kelantan menjadikan simbol kijang sebagai lambang kebesaran negeri mereka. Kini, ia diambil oleh bank negara Malaysia untuk dijadikan sebahagian daripada simbol logonya.

Itulah dia sedikit sebanyak berkaitan logo BNM yang harus kita tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan logo Bank Negara Malaysia, boleh layari laman sesawang BNM.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Kereta Turun Sebab Tiada GST, Boleh Ke Nak Beli?

Kadar sifar cukai GST yang bermula 1 Jun 2018 telah menyaksikan penurunan harga barang. Ada yang turun banyak, ada yang turun sedikit – tetapi ada juga yang kekal harganya.

Tetapi bagi barang yang mahal seperti kereta, dengan ketiadaan cukai GST 6% memberikan kesan yang besar kepada harga kereta. Dengan penurunan harga kereta yang besar, kita pun berlumba-lumba nak beli kereta sebelum Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan 1 September 2018 nanti.

Sehubungan dengan berita yang menggembirakan ini, ramai rakyat Malaysia yang teruja untuk menukar kereta lama kepada yang baru. Keputusan ini dibuat tanpa mereka sedar bahawa mereka perlu menanggung bebanan hutang selama beberapa tahun, meskipun harga kereta telah turun buat masa ini.

Sumber: Malaysian Automotive Associationfail PDF

Statistik menunjukkan peningkatan jualan pada Jun 2018 sebanyak 50%, berbanding dengan bulan Mei 2018.

Buat Persediaan Sebelum Membeli Kereta

Kalau anda perlukan peringatan, 3 punca utama rakyat Malaysia bankrap adalah disebabkan faktor berikut:

  1. Sewa Beli Kenderaan – 26,801 kes, atau 27.6%
  2. Pinjaman Peribadi – 22,153 kes, atau 22.8%
  3. Pinjaman Perumahan – 18,819 kes, atau 19.4%

Boleh baca selanjutnya di artikel 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama.

Sebab itulah anda perlu buat persediaan awal, bukan main beli saja sebab orang lain beli. Silap haribulan, nanti kereta kena tarik – anda pula diisytiharkan bankrap.

Rule of thumb untuk beli kereta adalah dengan memeli kereta yang berharga 12 kali ganda daripada gaji bulanan. Nak tahu kenapa? Jemput baca Kalau Gaji RM2,500, Belilah Kereta Bernilai RM30,000.

Untuk lebih menakutkan anda lagi (atau memaksa anda berfikir berkali-kali) untuk beli kereta ni, bacalah Ketahui Kos Sebenar Pemilik Kereta Perlu Tanggung. Ini kerana bukan setakat instalment bulanan saja, anda perlu juga bayar Takaful, Cukai Jalan, Duit Minyak/Petrol (Sekarang RM2.20 seliter untuk RON95), Kos Penyelenggaraan/Servis, Tol dan Parkir, serta kos susut nilai.

Persoalannya, masih nak beli kereta sebab ikut orang lain beli ke atau anda dah betul-betul bersedia nak beli kereta?

Iklan

Dato’ Lock Peng Kuan terpilih sebagai Ahli Majlis ACCA

ACCA (Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun) hari ini mengesahkan bahawa Dato’ Lock Peng Kuan FCCA telah terpilih bagi menganggotai Majlis Global ACCA.

Dengan seramai 36 ahli yang dipilih dari serata dunia, Majlis ini merupakan badan yang mentadbir urus ACCA dan menjadi bahagian yang amat penting dalam menentukan bagaimana organisasi ini diuruskan. Ahli-ahli majlis bekerjasama dengan pihak eksekutif pengurusan ACCA dalam membentuk/ menentukan halatuju ACCA dan membangunkan profesion ini.

Dato’ Lock telah memegang keahlian ACCA semenjak tahun 2000 dan juga turut berkhidmat di dalam jawatankuasa amalan awam pada tahun 2007. Seperti ahli-ahli Majlis yang lain, Dato’ Lock memegang tanggungjawab ini secara sukarela dan pada masa yang sama bekerja di Baker Tilly Malaysia sebagai rakan kongsi semenjak tahun 2006 lagi.

Beliau turut menyertai Datuk Mohd Nasir Ahmad dan Datuk Zaiton Mohd Hassan sebagai ahli Majlis yang ketiga dari Malaysia.

Selain dari itu, Dato’ Lock juga merupakan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Penasihat ACCA dan Pengerusi Forum Global ACCA bagi Audit dan Asurans.

Mengulas berhubung perlantikan Dato’ Lock sebagai ahli Majlis, Edward Ling selaku Ketua ACCA Malaysia berkata “Kami mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Dato’ Lock di atas pemilihan beliau sebagai ahli Majlis. Pengalaman yang diperolehinya menjadikan beliau seorang mentor dan penasihat industri yang dihormati dan disegani ramai. Beliau merupakan  individu yang sentiasa berusaha tanpa jemu mengetengah dan mempromosikan  ACCA, bidang perakaunan dan menyumbang ke arah pembangunan kejayaan pelajar.’

Dato’ Lock Peng Kuan menambah, ‘Saya berbesar hati diberi peluang untuk berkhidmat sebagai ahli Majlis dan akan menggunakan pengalaman dan pengetahuan saya  bagi memastikan ACCA mencapai matlamat strategiknya menjadi pilihan utama dalam membangunkan profesion perakaunan yang dunia perlukan. Kelayakan ACCA menawarkan polisi akses terbuka yang unik dan peluang yang berterusan kepada sesiapa  yang berkemampuan, bebas dari kekangan/ halangan yang bukan hakiki,  untuk menjadi ahli professional kewangan’. 

About ACCA 

ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) is the global body for professional accountants, offering business-relevant, first-choice qualifications to people of application, ability and ambition around the world who seek a rewarding career in accountancy, finance and management.

ACCA supports its 208,000 members and 503,000 students in 179 countries, helping them to develop successful careers in accounting and business, with the skills required by employers. ACCA works through a network of 104 offices and centres and more than 7,300 Approved Employers worldwide, who provide high standards of employee learning and development. Through its public interest remit, ACCA promotes appropriate regulation of accounting and conducts relevant research to ensure accountancy continues to grow in reputation and influence.

ACCA has introduced major innovations to its flagship qualification to ensure its members and future members continue to be the most valued, up to date and sought-after accountancy professionals globally.

Founded in 1904, ACCA has consistently held unique core values: opportunity, diversity, innovation, integrity and accountability. More information is here: www.accaglobal.com

Iklan

Nak Bebas Hutang? Ikut 7 Langkah Ini

Hutang pastinya satu perkara yang membebankan minda hampir setiap orangkan? Golongan belia juga ramai yang mempunyai bebanan hutang yang perlu difikirkan seperti hutang pinjaman pendidikan, hutang kereta, hutang kad kredit dan sebagainya. Kalaulah semua itu boleh settle secepat mungkin pasti lega bukan? Untuk entri kali ini, kami akan kongsikan 7 step mudah untuk anda membebaskan diri daripada belenggu hutang.

1. Jangan Buat Hutang Baru

Ramai dikalangan kita dalam keadaan sedar mahupun tak sedar suka menambah hutang baru. Contohnya anda baru sahaja habis melangsaikan hutang kereta Viva anda. Kini apabila keluar kereta Myvi baru, anda mahukan kereta itu pula. Usah terburu-buru, ambil masa untuk tarik nafas serta simpan dahulu duit anda itu untuk perkara yang lebih penting.

2. Senaraikan Kesemua Hutang

Buat senarai kemudian jumlahkan kesemua hutang yang anda ada itu kemudian tampal ditempat yang anda senang lihat setiap hari seperti cermin, peti ais, pintu bilik tidur dan sebagainya. Jadi anda akan sentiasa ingat yang anda mempunyai hutang yang perlu disettelekan. Ia sekaligus akan menyekat keinginan anda untuk shopping barang yang tidak perlu.

3. Settlekan Hutang Yang Mempunyai Kadar Interest Paling Tinggi

Selalunya interest untuk kad kredit adalah sangat tinggi. Jadi sekiranya anda memiliki kad kredit, jangan bertangguh untuk melakukan bayaran balik.

4. Amalkan Gaya Hidup Sederhana

Belajarlah hidup berjimat cermat. Kalau boleh janganlah makan mewah setiap hari dikedai. Apa kata jika anda masak sendiri dan bawa bekal ke pejabat. Ini bukan sahaja akan menjimatkan duit anda tetapi kebersihan makanan juga lebih terjamin. Kalau teringin juga tak salah untuk ke makan pizza atau ke Kenny Rogers, cuma janganlah setiap minggu.

5. Jangan Bertangguh

Sikap bertangguh yang membuatkan ramai sukar melangsaikan hutang. Tak kiralah berapa kecil pun hutang anda cuba untuk langsaikannya walaupun sedikit demi sedikit. Lama kelamaan pasti hutang itu akan habis juga.

6. Kawal Diri

Lagi satu sikap yang membuatkan ramai sukar melangsaikan hutang adalah kerana gemar berbelanja. Pantang sahaja ada sales, semua benda hendak dibelinya. Sekiranya perkara tersebut tidak penting, tunggu dulu. Langsaikan hutang sampai habis. Kemudian barulah anda boleh berbelanja dengan tenang.

7. Tambah Pendapatan

Ramai golongan muda sekarang gemar melakukan sekurang-kurangnya dua kerja untuk mendapatkan meningkatkan taraf hidup. Anda juga boleh lakukan perkara yang sama. Duit hasil daripada pendapatan sampingan itu gunakan untuk melangsaikan hutang. Antara cara paling mudah adalah melakukan perniagaan online ataupun dropship. Sekiranya anda mempunyai ramai pengikut dilaman sosial, anda boleh juga melakukan paid review. Senang bukan?

Sebenarnya kalau ada perancangan kewangan yang betul serta komitmen yang tinggi, tak susah pun nak lepas daripada bebanan hutang. Kalau boleh elakkan berhutang untuk perkara yang tidak perlu. Buat apa bergaya tapi poket kosong?

Sumber Rujukan: 7 Cara Mudah Anak Muda Bebas Hutang

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari kedukaan dan kesedihan. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat pengecut dan bakhil. Dan aku berlindung kepada Engkau dari bebanan hutang dan penindasan manusia.”

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

Bagaimana Nak Berjimat Kalau Anak Ramai?

Sesetengah pasangan mungkin mengimpikan jumlah anak yang ramai. Lebih ramai, lebih meriah katanya. Tetapi dengan situasi kos sara hidup yang semakin meningkat, kos untuk membesarkan seorang anak juga turut meningkat.

Jadi kalau lebih ramai anak, tentu lebih lagi belanja bulanan yang perlu dikeluarkan bukan? Kali ini kami ingin berkongsi 6 tips berjimat untuk anda yang mempunyai ramai anak atau yang mungkin merancang untuk menambah bilangan ahli keluarga.

1. Warna Baju Unisex

Bagaimana warna baju boleh membantu anda untuk berjimat? Jawapannya mudah saja. Kanak-kanak pada usia 0-2 tahun memang cepat membesar, jadi baju yang telah dipakai oleh kakak atau abang, boleh digunakan oleh adik-adik mereka pula nanti.

Jadi pilihlah warna pakaian yang sesuai dipakai oleh anak lelaki dan juga anak perempuan seperti putih, biru, dan juga kuning. Kiranya warna neutral lah…

2. Beli Pukal

Barang yang dijual borong pada kebiasannya lebih murah harganya berbanding dengan barang yang dijual runcit. Jadi sekiranya anda ingin membeli barangan keperluan untuk ahli keluarga anda yang ramai, seeloknya anda ke pasar raya yang menawarkan anda harga borong. Ini akan menjimatkan lebih banyak duit anda untuk digunakan bagi perkara lain yang lebih penting.

Kita ambil contoh tisu basah, susu tepung kanak-kanak, malah baju pun kalau nak beli – beli terus secara pukal. Harga pun jimat, poket selamat…

3. Beli Barang Yang Berkualiti

Laburkan duit anda untuk membeli barangan yang berkualiti. Walaupun ada sesetengah produk berkualiti itu harganya lebih mahal, tetapi percayalah ialah berbaloi. Ini kerana barang tersebut dapat digunakan lebih lama.

Di antaranya ialah stroller dan barang permainan. Beli mahal sikit pun takpe, asalkan boleh tahan sampai mereka besar. Lepas tu, boleh jual balik kepada mereka yang lebih memerlukan.

4. Masak Sendiri

Air tangan ibu itu lebih sedap dan berkat berbanding dengan makanan di luar. Sekiranya anda memasak sendiri, tentunya ia dapat menjimatkan kos makan kat luar yang lebih mahal. Lagipun makanan yang dimasak sendiri tentunya lebih berkhasiat serta terjamin kebersihannya bukan?

Menu-menu ringkas sahaja sudah memadai, asalkan makanan tersebut berkhasiat.

5. Menyusu Badan

Bagi yang mampu menyusu badan, lebih elok sekiranya anda memberikan si manja susu badan sampailah umurnya 2 tahun. Ianya bukan sahaja menjimatkan, tetapi susu ibu memang telah terbukti susu terbaik untuk si manja.

Ia mempunyai segala khasiat yang di perlukan oleh si kecil. Bagi yang sedang hamil, ambillah makanan yang berkhasiat. Sekiranya anda mendapat segala khasiat yang diperlukan ibu mengandung, Insyaallah anda akan mempunyai susu yang cukup untuk diberikan kepada bayi anda.

Banyak tu dapat jimat, sebab susu formula semakin mahal dan pek pula semakin mengecil dari setahun ke setahun.

6. Ajar Anak Henti Pakai Lampin Pakai Buang

Sekiranya mereka telah mencapai umur di mana mereka sudah mampu memahami arahan, biasakan diri mereka untuk ke tandas. Tetapi anda perlu banyak bersabar. Mungkin pada peringkat awal agak sukar, tetapi lama-kelamaan mereka pasti dapat lakukannya.

Lebih cepat anda ajar mereka, lebih banyak duit yang anda mampu jimatkan. Lampin pakai buang pun salah satu barang yang naik harga, malah ada yang dapati kualitinya semakin menipis kerana pengeluar nak cut cost.

Anak-anak itu merupakan anugerah yang tidak ternilai. Ia juga merupakan pintu rezeki kepada pasangan suami isteri. Jadi anda tidak perlu takut dengan berapa ramai jumlah anak yang anda miliki. Insyaallah, rezeki anda tidak akan pernah habis dengan membesarkan mereka dengan penuh kasih sayang.

Tapi apa salahnya nak berjimat, untuk kebaikan seisi keluarga jua.

Rujukan:

  1. http://www.dahtauker.com/keluarga/ini-tip-jimat-untuk-ibu-anak-ramai-yang-penting-kena-usaha-rajin/

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!