Sejarah Logo Bank Negara Malaysia: Kijang, Matahari Dan Anak Bulan

Bank Negara Malaysia (BNM) adalah bank utama yang memainkan peranan penting dalam sesebuah negara yang juga merupakan bank pusat di Malaysia. Segala urusan kewangan yang melibatkan bank-bank di Malaysia akan melalui persetujuan dan arahan dari Bank Negara Malaysia.

Secara umumnya, Bank Negara berperanan menyimpan rizab, mengeluarkan mata wang, menjadi penasihat kewangan kepada kerajaan serta mewujudkan kestabilan struktur kewangan. Tapi tahukah kita asal-usul logo Bank Negara tersebut?

Cetusan Ilham Logo Bank Negara

Pada tahun 1964, Allahyarham Tun Ismail Mohamed Ali merupakan rakyat Malaysia pertama yang memegang jawatan Gabenor Bank Negara Malaysia dan telah mendapat sebuah ilham. 

Ideanya adalah untuk menjadikan motif kijang sebagai logo BNM. Menurut sumber sejarah, motif kijang ini diambil daripada duit syiling emas terawal Kesultanan Melayu, iaitu Negeri Kelantan.

Selain kijang, matahari dan anak bulan turut dijadikan imej logo bank negara. Semuanya mempunyai maksudnya yang tersendiri seperti berikut:

Kijang: Sempena kijang yang terdapat di syiling Kesultanan Melayu di Kelantan

Matahari: Melambangkan kuasa yang unggul

Anak Bulan: Melambangkan Islam sebagai agama rasmi Malaysia

Sejarah Simbol Kijang Dari Negeri Kelantan

Ramai yang beranggapan bahawa imej kijang diambil disebabkan haiwan kijang, tetapi sebenar tidak sepenuhnya. Ia lebih kepada sejarah kijang dengan Tanah Melayu dan Kesultanan Melayu.

Ada juga yang mengatakan bahawa motif kijang ini adalah sempena duit syiling emas lama Kelantan iaitu kupang emas. Ketika zaman pemerintahan Cik Siti Wan Kembang di Gunung Chinta Wangsa lagi, Kelantan sudah terkenal dalam kalangan pedagang. 

Ramai orang sudah mengenali syiling ini dan telah menggunakannya pada zaman tersebut. Kebetulan Cik Siti Wan Kembang juga mempunyai seekor kijang kesukaannya, lalu gambar kijang ini kemudiannya diterap dan dijadikan imej di atas wang emas.

Sehingga sekarang, Kelantan menjadikan simbol kijang sebagai lambang kebesaran negeri mereka. Kini, ia diambil oleh bank negara Malaysia untuk dijadikan sebahagian daripada simbol logonya.

Itulah dia sedikit sebanyak berkaitan logo BNM yang harus kita tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan logo Bank Negara Malaysia, boleh layari laman sesawang BNM.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA