Tabung Haji – Di Antara Subsidi dan Hibah

Isu Tabung Haji ini adalah merupakan isu yang semakin hangat sejak kebelakangan ini. Ramai juga yang ternanti-nanti pengumuman hibah oleh pihak Tabung Haji, sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Apa kata kita dengarkan kupasan menarik berkenaan isu yang kini melanda Tabung Haji oleh Tuan Afyan Mat Rawi, seorang Islamic Financial Planner, trainer dan blogger yang disegani.

Hibah Tabung Haji Masih Belum Diumumkan

Sumber: Tabung Haji

Ketika artikel ini ditulis, Tabung Haji belum lagi mengisytiharkan hibah mereka bagi tahun 2018 biarpun bulan Mac 2019 sudah hampir ke penghujung.

Sejak hujung tahun lalu, timbul polemik tentang Tabung Haji berikut;

1. Cadangan pengurangan atau penarikan subsidi haji atas alasan istito’ah yakni hanya yang mampu sahaja diwajibkan menunaikan haji

2. Kemungkinan hibah TH akan jadi lebih sedikit atau tiada langsung. Alasannya, TH adalah tempat untuk mengumpul dana untuk menunaikan haji, bukan untuk membuat keuntungan.

Saya tidak menolak kedua-dua langkah dengan alasan-alasan di atas. Ia munasabah.

Tapi selaku pendeposit TH serta trainer dan konsultan kewangan, saya memikirkan apakah akan terjadi sekiranya ia betul-betul dilaksanakan kelak.

Ini jangkaan saya;

1. Pendeposit TH hanya akan kekalkan jumlah minima untuk menunaikan haji. Setakat ini ia berjumlah RM9,980.

2. Lebih dari jumlah itu, pendeposit akan keluarkan untuk pindahkan ke instrumen lain.

Berapa jumlah yang terlibat?

Nanti kita buat kiraan dan tengok jumlahnya berapa.

Selama ini TH memang dikenali sebagai instrumen simpanan kewangan yang selamat yakni tiada sebarang risiko dalam masa sama mempunyai pulangan melalui hibah dengan kadar yang menarik iaitu sekitar 6% setahun malah pendeposit tidak perlu lagi membayar zakat.

Berikut ialah ciri TH yang menyebabkan ia menjadi tarikan;

1. Boleh dapat subsidi haji
2. Selamat, tiada risiko.
3. Mempunyai pulangan yang menarik, sekitar 6% setahun
4. Pendeposit tidak perlu lagi membayar zakat simpanan

Instrumen kewangan yang hampir sama dengan ciri TH ialah ASB, tapi tanpa ciri pertama dan ke-3.

Atas dasar di atas, saya selalu menggalakkan para pelanggan dan peserta program saya untuk menjadikan TH sebagai instrumen simpanan kewangan terbaik .

Berdasarkan rekod, jumlah wang pendeposit pada tahun 2017 ialah RM70.78 billion daripada 9.3 pendeposit.

Secara purata, seorang pendeposit menyimpan sekitar RM7,610 di Tabung Haji.

Nampak macam bagus, tapi secara realiti ia tidak begitu.

Berdasarkan laporan daripada PricewaterhouseCoopers (PWC), syarikat yang membuat audit terhadap TH tahun lalu melaporkan bahawa pendeposit terbesar TH mempunyai simpanan RM190 juta!

Dalam masa sama, sebanyak 1.3% pendeposit (sekitar 117,000 orang) menyumbang 50% simpanan daripada keseluruhan deposit RM70 billion di TH!

Iklan

Apa akan terjadi jika ke semua pendeposit ini mengeluarkan wang mereka di TH dan hanya meninggalkan RM10,000 sahaja atas alasan bahawa TH hanyalah instrumen untuk membuat simpanan haji dan bukan untuk membuat keuntungan?

Jika ia berlaku, jumlah dana Tabung Haji yang kini berjumlah RM70 billion boleh menyusut dengan drastik!

Ia akan memberi domino effect yang sangat besar kepada Tabung Haji!

Baik, berdasarkan laporan di atas, sekarang kita buat kira-kira;

1. Sejumlah 1.3% pendeposit (117,000 orang) memiliki 50% daripada RM70 billion deposit

Bermakna, 117,000 orang pendeposit tadi mempunyai simpanan purata RM299,145!

2. Baki 98.7% pendeposit berjumlah 9.183 juta orang lain pula mempunyai simpanan baki RM35 billion.

Bermakna, purata simpanan 9.183 juta orang pendeposit tadi ialah RM3,811 seorang! Jauh lagi hendak sampai kos minima untuk menunaikan haji!

3. Bayangkan, jika 1.3% pendeposit tadi mengeluarkan wang mereka dan hanya tinggalkan RM10,000 seorang?

Wang yang akan tinggal hanyalah berjumlah RM1.17 billion sahaja daripada sekarang RM35 billion!

Justeru, deposit Tabung Haji berpotensi berkurangan daripada RM70 billion menjadi hanya RM36.17 billion sahaja!

(NOTA PENTING: Mohon rakan-rakan pembaca buat semakan kira-kira di atas. Saya buat kiraan berkali-kali kerana tidak menyangka sebegitu sekali jumlahnya. Berkali-kali saya buat kiraan ketika sampai ke perenggan-perenggan di atas)

Ia mungkin tidak berlaku sekaligus tapi jika TH benar-benar lakukan langkah di atas, lama-kelamaan orang ramai akan mengurangkan jumlah simpanan mereka di Tabung Haji.

Berdasarkan rekod;

1. Jumlah deposit Tabung Haji meningkat hampir sekali ganda dalam masa 5 tahun iaitu RM38.284 billion pada tahun 2012 dan RM70.78 pada tahun 2017.

2. Dalam masa sama, pendeposit hanya meningkat dari 8.2 juta orang ke 9.3 juta orang dalam tempoh sama.

Bermakna, pendeposit bertambah sedikit sahaja tapi wang deposit bertambah banyak. Pendeposit yang sama menambah wang deposit mereka kerana yakin dengan kedudukan kewangan Tabung Haji.

Selama ini, majoriti besar yang menyimpan di Tabung Haji memang menyasarkan untuk membuat keuntungan melalui hibah Tabung Haji.

Dan selama ini juga Tabung Haji menggunakan wang deposit daripada mereka untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Ia satu hubungan simbiosis yang baik antara pendeposit dengan Tabung Haji walaupun kontrak pendeposit dengan TH hanyalah kontrak simpanan tanpa sebarang jaminan pulangan.

Seandainya TH mengambil langkah untuk mengurangkan subsidi dan mengurangkan hibah, nescaya pengurangan deposit akan berlaku dalam tahun-tahun berikutnya.

Saya sendiri akan mengeluarkan wang simpanan saya di TH dan tidak akan menggalakkan para pelanggan dan peserta program saya untuk membuat simpanan di TH. Alternatif terbaik setakat ini ialah ASB.

Saya juga yakin dan percaya majoriti pendeposit TH mengharapkan pulangan daripada hibah berdasarkan rekod hibah TH yang selama ini tidak pernah gagal semenjak tahun pertama TH ditubuhkan.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Tabung Haji Berdepan Masa Depan Yang Getir

Untuk dapatkan pandangan yang lebih mendalam, sudi sekiranya membaca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) sebanyak 50 mata asas kepada 2.00 peratus. Berikutan itu, kadar tertinggi dan terendah OPR masing-masing dikurangkan kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

Keadaan ekonomi global nyata semakin lemah. Langkah-langkah untuk membendung pandemik COVID-19 telah menjejaskan kegiatan ekonomi di kebanyakan negara. Penunjuk terkini memaparkan bahawa ekonomi global telah pun menguncup, dengan pertumbuhan global diunjurkan menjadi negatif pada tahun ini. Keadaan kewangan juga semakin ketat dalam keadaan peningkatan penghindaran risiko serta ketidakpastian. Langkah yang diambil oleh banyak negara untuk melaksanakan pelbagai rangsangan dasar di samping pelonggaran yang beransur-ansur terhadap langkah pembendungan di seluruh dunia akan mengurangkan sebahagian daripada impak COVID-19 ke atas ekonomi. Prospek pertumbuhan akan bertambah baik pada tahun 2021 berdasarkan jangkaan bahawa pandemik ini dapat dibendung.

Di Malaysia, keadaan ekonomi dalam negeri turut terjejas akibat pandemik ini. Langkah pembendungan yang meluas di seluruh dunia, penutupan sempadan antarabangsa dan keadaan permintaan luar negeri yang seterusnya lemah akan memberikan kesan yang lebih besar terhadap kegiatan ekonomi dalam negeri. Meskipun Perintah Kawalan Pergerakan perlu dikuatkuasakan di negara ini untuk membendung virus ini daripada merebak, perintah tersebut juga mengekang kapasiti pengeluaran dan perbelanjaan.

Keadaan pasaran pekerja juga dijangka ketara lebih lemah. Keadaan ekonomi akan menjadi sangat mencabar, terutamanya pada separuh pertama tahun 2020. Namun demikian, langkah-langkah rangsangan fiskal bersama-sama langkah monetari dan kewangan akan menyokong ekonomi. Berikutan langkah membenarkan lebih banyak perniagaan beroperasi di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat, kegiatan ekonomi dijangka bertambah baik secara beransur-ansur. Prospek pertumbuhan terus dipengaruhi oleh keadaan ketidakpastian yang tinggi, terutamanya yang berkaitan dengan perkembangan pandemik ini.

Tekanan inflasi dijangka menjadi sederhana dan purata inflasi keseluruhan mungkin menjadi negatif pada tahun ini, terutamanya disebabkan oleh unjuran harga minyak dunia yang ketara lebih rendah. Namun demikian, prospek inflasi akan terus dipengaruhi dengan ketara oleh harga minyak dan komoditi dunia, serta keadaan permintaan yang kian berubah. Inflasi asas dijangka rendah memandangkan unjuran prospek pertumbuhan dalam negeri dan keadaan pasaran pekerja yang lebih lemah.

Sektor kewangan negara terus teguh dengan institusi kewangan beroperasi dengan penampan modal dan mudah tunai yang kukuh. Keadaan mudah tunai kekal lebih daripada mencukupi, dengan diperkukuh oleh suntikan mudah tunai oleh Bank Negara Malaysia. Sejak bulan Mac 2020, Bank Negara Malaysia telah menyediakan mudah tunai tambahan kira-kira RM42 bilion ke dalam pasaran kewangan domestik, melalui pelbagai instrumen termasuk pembelian sekuriti kerajaan secara terus, repo berbalik dan pengurangan dalam Keperluan Rizab Berkanun. Bank Negara Malaysia bersedia untuk menyediakan mudah tunai kepada pasaran antara bank bagi memastikan keadaan pasaran adalah teratur dan terus kondusif bagi menyokong aktiviti pengantaraan kewangan.

Susulan keputusan yang dibuat hari ini, OPR telah dikurangkan sebanyak 100 mata asas dengan itu menyokong langkah-langkah monetari dan kewangan Bank Negara Malaysia yang lain serta langkah-langkah fiskal pada tahun ini. Kesemua langkah ini akan mengurangkan kesan ekonomi ke atas sektor perniagaan dan isi rumah serta menyokong kegiatan ekonomi untuk menjadi bertambah baik. MPC akan terus memantau prospek pertumbuhan dalam negeri dan inflasi. Bank Negara Malaysia akan menggunakan alat-alat dasarnya yang bersesuaian bagi mewujudkan keadaan yang menyokong pemulihan ekonomi yang berterusan. 

Bank Negara Malaysia
05 May 2020

Iklan

Sumber: Bank Negara Malaysia

Apa Itu OPR?

Tahun ini sahaja 3 kali OPR telah disemak semula oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Kalau ikut rekod, berikut perbezaan OPR untuk tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mac 2020: -0.25
05 Mei 2020: -0.50

Bagi mereka yang tak tahu, Overnight Policy Rate (OPR) atau Kadar Dasar Semalaman adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman di antara bank. Untuk makluman, bank juga membuat pinjaman di antara satu sama lain.

Pendeposit membuat simpanan di bank dan bank akan menggunakan semula duit tersebut bagi tujuan memberikan pinjaman. Apabila pendeposit keluarkan duit secara mendadak dan bank kekurangan tunai, bank akan membuat pinjaman daripada bank lain.

Bank-bank yang ada duit akan beri pinjam.
Bila dah beri pinjam, kenalah caj faedah.
Faedah pinjaman antara bank inilah yang dipanggil OPR.

Artikel di bawah mesti baca:

Iklan

AKPK : Penyelamat Yang Ditakuti

Duit ketika dipinjam memang rasa tak terbeban malah meringankan. Ada yang digunakan untuk membeli kereta, rumah malah keperluan peribadi lain. Namun, ramai peminjam yang sengsara apabila tiba masa untuk membayar balik pinjaman tersebut.

Malah ekoran belenggu hutang tersebut, 294,000 diisytiharkan muflis sehingga September tahun lalu. Menakutkan bukan?

Ada yang hanya berserah dan menunggu dijatuhkan sebagai status muflis kerana buntu memikirkan penyelesaian. Tapi sebenarnya, ia bukan penyelesaian terbaik kerana melibatkan nama dan kehidupan sosial individu. Mahu atau tidak, hutang wajib dibayar walau tidak dituntut.

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) merupakan sebuah agensi di bawah Bank Negara Malaysia untuk meningkatkan tahap celik kewangan di kalangan masyarakat Malaysia serta membantu individu mencapai kawalan kewangan peribadi melalui pengurusan kredit yang berhemat.

Ditubuhkan pada April 2006, AKPK berjaya membantu 16,161 peminjam melibatkan jumlah hutang RM643.2 juta sehingga Mac 2018.

Jom ikuti perkongsian daripada Puan Junainah Ahmad Esa, Pengurus Cawangan AKPK, Kuala Terengganu.

Kenapa AKPK ditubuhkan?

Penubuhan AKPK untuk memastikan sektor isi rumah terus berdaya tahan dengan memberi ruang kepada individu yang mempunyai hutang atau yang ingin memohon pinjaman daripada institusi kewangan diberi bantuan dan khidmat nasihat dalam menguruskan kewangan serta pinjaman mereka. Di samping itu, AKPK juga dapat membantu menggalakkan sistem perbankan yang kukuh dan mantap dengan memudahkan usaha membayar balik hutang dan mengurangkan kejadian hutang tak berbayar kerana kelemahan pengurusan hutang isi rumah.

Apa Kaitan Dan perbezaan Di Antara AKPK Dan Jabatan Insolvensi?

AKPK membantu menguruskan kewangan dengan bijak termasuk memberi khidmat dalam menangani bebanan hutang. Bagi peminjam bermasalah, AKPK menstrukturkan semula pinjaman mereka bagi membolehkan mereka membayar hutang secara teratur dan seterusnya mengelakkan daripada dikenakan tindakan undang-undang oleh penyedia kredit termasuk perintah kebangkrapan. Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) pula merupakan sebuah agensi kerajaan berperanan mentadbir hal ehwal kes-kes kebangkrapan serta hal-ehwal individu yang telah telah diisytiharkan sebagai bankrap.

Apa Program Atau Perkhidmatan Yang Ditawarkan Oleh AKPK?

AKPK menawarkan tiga perkhidmatan utama:

 • Pendidikan Kewangan

AKPK menyediakan penyelesaian jangka panjang untuk masyarakat Malaysia melalui program pendidikan kewangan yang bertujuan untuk melahirkan masyarakat celik kewangan. Fokus utama modul pendidikan kewangan AKPK ialah asas pengurusan kewangan dan pengurusan kredit secara bijak.

 • Kaunseling Kewangan dan Nasihat

Kaunseling secara individu ini dilaksanakan oleh kaunselor AKPK. Kaunselor akan memberi khidmat nasihat mengenai bajet, pengurusan wang dan masalah pinjaman. AKPK juga membantu setiap pelanggan dalam menganalisa kedudukan kewangan mereka dan mengenalpasti pilihan yang ada dalam usaha membantu mereka kembali mengurus kewangan dengan betul. AKPK juga menawarkan nasihat bagi individu yang ingin mendapatkan panduan sebelum membuat sesuatu komitmen hutang yang besar.

 • Program Pengurusan Kredit (PPK)

Individu yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman atau pun yang merasa terbeban dengan bayaran bulanan yang tinggi boleh mendapatkan khidmat  AKPK bagi menstrukturkan semula pinjaman berkaitan di bawah program pengurusan kredit (PPK), AKPK, sekiranya layak.

Adakah Terdapat Bayaran Atau Caj Perkhidmatan Yang Dikenakan Kepada Individu Yang Mahu Mendapatkan Khidmat AKPK?

AKPK tidak mengenakan sebarang bayaran ke atas perkhidmatan yang disediakan kepada individu.

Adakah Cawangan AKPK Terletak Di Seluruh Negara?

AKPK mempunyai 11 buah cawangan di seluruh negara iaitu di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru, Melaka, Ipoh, Alor Setar, Kuantan, Kuala Terengganu, Kota Bahru, Kuching dan Kota Kinabalu. Di samping itu, AKPK juga telah membuka pejabat kaunseling di 15 buah bandar di seluruh negara bagi memastikan masyarakat setempat beroleh manfaat dari perkhidmatan yang disediakan AKPK.

Pada Pandangan Pihak AKPK, Kenapa Ramai Yang Takut Untuk Datang Mendapatkan Khidmat AKPK?

Statistik AKPK menunjukkan ada peningkatan individu yang mendapatkan khidmat nasihat daripada AKPK dari tahun ke tahun. Contohnya, seramai 167,521 individu mendapatkan khidmat kaunseling kewangan AKPK pada 2017 berbanding 121,321 orang pada 2016.  Ada peningkatan sebanyak 38.1%. Angka ini dijangkakan terus meningkat bagi tahun 2018 di mana setakat suku tahun pertama 2018, AKPK telah memberi perkhidmatan kepada 49,065 inidividu. Ini menunjukkan bahawa mereka sedar tentang pentingnya mendapat nasihat awal dan mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah yang sedang dihadapi.

Namun, terdapat mereka yang masih ragu-ragu untuk mendapatkan khidmat AKPK kerana beberapa faktor antaranya :

i. Tidak mengetahui bagaimana berurusan dengan AKPK

Iklan

ii. Berasa malu untuk mendapatkan bantuan

iii. Tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka mempunyai masalah kewangan

iv. Tidak mendapat maklumat jelas tentang program penstrukturan semula pinjaman yang disediakan.

Berapa Peratus Atau Jumlah Individu Yang Berjaya Diselamatkan Daripada Berstatus Bankrap?

AKPK tidak mempunyai statistik ini. Walau bagaimanapun, AKPK telah berjaya menyelamatkan ramai individu dari terjerumus ke status bankrap melalui PPK di mana AKPK telah membuka jalan dengan memudahkan urusan pembayaran balik hutang mengikut kesesuaian aliran tunai peminjam, tertakluk kepada bayaran minima yang dibenarkan.

Apa Kesan Atau Impak Yang Akan Berlaku Setelah Seseorang Mendapatkan Khidmat AKPK?

Rata-rata individu yang telah mendapatkan khidmat AKPK mempunyai reaksi positif terhadap perkhidmatan yang diterima. Bagi mereka yang telah mengikuti program pendidikan kewangan AKPK, kebanyakan berpendapat bahawa program pendidikan kewangan yang dilaksanakan AKPK banyak memberi manfaat serta tip pengurusan kewangan praktikal yang boleh diguna pakai dalam kehidupan seharian. Bagi individu yang dibelenggu hutang pula, PPK membantu mereka memulih semula keadaan kewangan serta membolehkan mereka mempunyai lebihan aliran tunai untuk simpanan dan sara hidup. Di samping itu, sebarang tindakan mahkamah yang sedang diambil oleh penyedia kredit akan dihentikan semasa peminjam berada dalam PPK. Peminjam juga akan berasa lebih tenang hidup tanpa gangguan pemungut hutang. Kos pinjaman juga dapat dijimatkan melalui pengurangan kadar faedah (tertakluk kepada kelulusan pihak penyedia kredit).

Sejauhmana Keberkesanan Program Atau Bantuan Yang Telah Dilakukan Oleh AKPK?

Semenjak penubuhannya, AKPK telah memberikan perkhidmantan kaunseling dan nasihat kepada lebih 732,234 individu (setakat Mac 2018) dan daripada jumlah ini, seramai 221,599 telah menyertai PPK. Semenjak penubuhannya pada tahun 2006, seramai 16,161 individu (dengan hutang terkumpul sebanyak RM643.2 juta) telah berjaya melangsaikan hutang mereka melalui PPK.

Ada syarat-syarat tertentu ke yang membolehkan seseorang mendapatkan khidmat AKPK?

Tiada sebarang syarat tertentu yang dikenakan bagi individu yang ingin mendapatkan khidmat nasihat pengurusan kewangan daripada AKPK.

Bagaimana Pula Dengan Syarat Untuk Menstrukturkan Semula Pinjaman Melalui PPK?

Bagi individu yang ingin mendapatkan khidmat penstrukturan semula pinjaman melalui PPK, syarat kelayakan adalah seperti berikut:

i. Individu tersebut mempunyai lebihan pendapatan yang positif (setelah mengambil kira kos sara hidup)

ii. Bukan seorang bankrap

iii. Jumlah hutang tidak melebihi RM5 juta

iv. Kemudahan pinjaman diperolehi dari penyedia pinjaman yang tersenarai di dalam PPK. Berikut adalah senarai nama penyedia pinjaman yang tersenarai di dalam PPK:

 • Bank-bank Komersial/ Islam
 • Syarikat Insurans/ Pengendali Takaful
 • Bank-bank Pembangunan
 • Penyedia Kad Kredit/ Kad Caj
 • Koperasi Bank Persatuan Malaysia Berhad
 • Koperasi Ukhwah Malaysia Berhad
 • Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN)

 

Ramai Yang Bimbang Untuk Mendapatkan Khidmat AKPK. Apa Nasihat AKPK Kepada Mereka?

Masyarakat tidak harus bimbang untuk mendapatkan khidmat AKPK kerana  AKPK adalah ‘sahabat’ kepada masyarakat dalam memberi dan meningkatkan kesedaran kewangan di kalangan masyarakat. AKPK juga sentiasa bersama masyarakat apabila mereka dibebani masalah bayaran hutang yang tinggi. Oleh itu, jangan berlengah lagi untuk mendapatkan bantuan dan khidmat nasihat AKPK di mana-mana cawangan terdekat AKPK di seluruh negara sekiranya berdepan masalah. Ambil tindakan segera sebelum ianya berada di luar kawalan. Kami percaya anda datang ke AKPK dengan harapan dan akan pulang dengan senyuman.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian 03-2616 7766 atau layari laman web www.akpk.org.my.

 

Iklan

Belanjawan 2020 Semakin Menghampiri, Apa Yang Boleh Kita Harapkan

Belanjawan datang lagi, dan semestinya ia merupakan tarikh yang dinanti-nantikan satu negara. Hari Jumaat, 11 Oktober 2019 adalah tarikhnya. Selepas solat Jumaat, lebih tepat lagi.

Bangunan Parlimen semestinya menjadi tumpuan, dan YB Tuan Lim Guan Eng selaku Menteri Kewangan Malaysia akan membentangkan Belanjawan 2020 pada hari tersebut.

Apa Yang Boleh Kita Harapkan?

Pakatan Harapan telah pun mengambil alih tampuk pemerintahan sejak Mei 2018 selepas kemenangan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 yang lalu. Setelah setahun lebih memerintah, pastinya mereka berada dalam keadaan yang lebih baik untuk membuat perancangan yang terbaik untuk negara.

Jadi apakah yang boleh kita harapkan dalam Belanjawan 2020 yang akan datang?

Untuk itu, jom kita ikuti berita-berita panas yang menjadi bualan orang ramai lagi beberapa hari menjelang pembentangan tersebut.

1. Bantuan Sara Hidup (BSH) Yang Lebih Baik?

Jika sebelum ini kita ada Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), kemudiannya ia ditukar kepada Bantuan Sara Hidup (BSH) di bawah kerajaan Pakatan Harapan. Penerima BSH telah berkurangan dan kadar yang diterima mereka yang layak juga semakin berkurangan.

Mungkinkah ada berita baik untuk golongan B40 terutamanya? Kita tunggu dan lihat.

2. Gaji Wajar Untuk Semua

Sebelum ini gaji minima ditetapkan pada paras RM1,100, dan ianya tindakan yang baik. Namun, jika dibandingkan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, ianya pasti tidak munasabah.

Sebab itulah, Bank Negara Malaysia telah menetapkan Gaji Wajar sebagai benchmark kita semua sebagai rakyat Malaysia. Bagi seorang individu bujang yang menetap di Kuala Lumpur, gaji wajar adalah sebanyak RM2,700.

Masalahnya, lebih daripada 50% rakyat Malaysia mempunyai gaji di bawah RM2,500; maka adalah wajar agar gaji dinaikkan.

3. Turunkan Harga Rumah

Dengan lambakan rumah yang tidak terjual semakin meningkat saban tahun, perlu ada mekanisme bagi menurunkan harga rumah. Walaupun terdapat beberapa inisiatif yang dibuat pihak kerajaan, namun masih tidak berapa berkesan untuk menanganinya.

Iklan

Sudah tiba masanya pemaju membina rumah dan menjualnya pada harga yang mampu milik, bukan mampu tengok saja. Tetapi ia perlu campur tangan kerajaan bagi memastikan ia benar-benar berlaku.

4. GST 2.0 Akan Kembali?

Defisit belanjawan akan berterusan, dan ada gesaan daripada beberapa belah pihak untuk memperkenalkan semula Goods and Services Tax atau GST. Ini kerana ia mampu memberikan pendapatan tambahan bagi kerajaan, seterusnya dapat menampung defisit kerajaan.

Walaupun ianya pahit ditelan, kerana kita telah bertukar kepada Sales and Services Tax (SST); namun ianya mungkin terpaksa dilaksanakan semula. Kalau dulu kita dikenakan pada kadar 6%, mungkin boleh diperkenalkan dengan kadar yang lebih rendah iaitu 3%.

Acara Pasca Belanjawan 2020, Dengar Pendapat Pakar Ekonomi

Bagi mereka yang berminat untuk mendengar kupasan daripada pakar-pakar ekonomi, jemput hadir ke acara Post Budget 2020: Outlook and Perspectives For The Economy & Capital Market Businesses yang dianjurkan oleh Securities Industry Development Corporation (SIDC) dan akan berlangsung di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara pada hari Jumaat, 18 Oktober 2019.

Ianya akan menampilkan YB Dr. Ong Kian Ming yang merupakan Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Kamarul Bahrin Haron, Naib Ketua Editor Astro Awani, yang akan menjadi moderator.

4 orang pakar ekonomi juga akan bersiaran secara langsung dengan kita, iaitu Johan Mahmood Merican, Pengarah, Pejabat Belanjawan Negara daripada Kementerian Kewangan; Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia; Lee Jim Leng, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Investment Bank; dan Dr. Veerinderjeet Sing, Pengerusi Kumpulan Axcelasia Inc.

Daftar Sekarang

Samada anda seorang ahli ekonomi, pelabur atau orang awam sekalipun; acara ini memang sesuai untuk anda dapatkan maklumat lanjut berkenaan Belanjawan 2020.

Harga tiket adalah seperti berikut:

RM550 harga biasa untuk seorang
RM450 seorang untuk kumpulan sepuluh lebih orang

Layari Ticket2U atau https://budget2020.sidc.com.my/ untuk pendaftaran atau hubungi SIDC di talian: +603 6204 8274 / 8439 / 8664 untuk maklumat lanjut.

Kita jumpa nanti pada hari Jumaat, 18 Oktober 2019 di Bukit Kiara. Daftar sekarang, kerana tempat adalah terhad.

Iklan

Amaran Warren Buffett Mengenai ‘Kesilapan Nombor Satu Ibu Bapa’ Berkenaan Kewangan

Jika kita boleh petik seseorang bagi menyatakan betapa ‘pentingnya mengajar anak-anak mengenai celik kewangan’, individu tersebut tidak lain dan tidak bukan adalah Warren Buffett. Kita semua tahu, sebelum beliau menjadi CEO Berkshire Hathaway, beliau bermula sebagai seorang peniaga seawal usia 6 tahun.

Di antara produk perniagaan beliau pada masa itu ialah Coca-Cola, surat khabar dan chewing gum yang dijual dari pintu ke pintu. Menurut temubual beliau bersama CNBC pada 2013, dia dari awal hingga kini sangat menyanjung tinggi ayahnya sebagai role model.

Tambah beliau lagi, perkara yang paling penting beliau pelajari pada seawal usia dari 6 tahun melalui tauladan dan didikan ayahnya ialah bersikap yang sepatutnya terhadap dunia kewangan, contohnya menyimpan wang untuk  keperluan masa hadapan.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Apabila diutarakan persoalan kepada beliau mengenai kesalahan terbesar ibu bapa yang paling banyak di lakukan ketika mengejar anak-anak mengenai wang, beliau menekankan:

“Sikap sambil lewa ibu bapa yang menunggu anak mereka menjadi remaja barulah nak didik mengenai dunia kewangan, berbanding memulakan pada peringkat anak mereka masih di pra-sekolah lagi”

Warren Buffett juga turut meluahkan rasa kesal beliau bahawa ‘kebanyakan ibu bapa sebenarnya tahu betapa pentingnya mengajar anak-anak mereka mengenai cara mengurus wang dengan betul, namun terdapat jurang perbezaan di antara mengetahui dan mengambil tindakan’.

Iklan

Menurut kaji selidik yang dilakukan oleh Universiti Cambridge, 80% pertumbuhan dan perkembangan otak berlaku pada usia 3 tahun. Dalam erti kata lain, kanak-kanak boleh memahami konsep asas ketika berusia sekitar 3 atau 4 tahun.

Oleh yang demikian, konsep asas berkaitan tingkah laku kewangan sangat sesuai untuk mula diterapkan ke dalam jiwa kanak-kanak ketika dalam lingkungan usia tersebut.

Manakala berdasarkan kajian T.Rowe Price yang dijalankan pada tahun 2018, yang menemubual 1,014 pasangan ibu bapa (kepada kanak-kanak yang berumur dari 8 hingga 14 tahun) dan menemubual lebih dari 1,000 orang dewasa (18 hingga 24 tahun) telah mendapati bahawa:

 • 4% ibu bapa berbincang mengenai topik kewangan dengan anak-anak mereka sebelum berumur 5 tahun
 • 30% ibu bapa mula mendidik anak-anak mereka mengenai wang, ketika sudah berusia 15 tahun atau lebih
 • Selebihnya tidak pernah membincangkan apa-apa mengenai dunia kewangan dengan anak-anak

Bayangkan kita di Malaysia, apakah bentuk pendidikan kewangan yang kita terapkan kepada anak kita semasa mereka masih belum bersekolah?

Adakah ianya sudah dimulakan atau sebaliknya?

Kerana kalau kita biarkan saja mereka belajar di peringkat sekolah rendah atau menengah, sudah pasti ianya sudah terlambat.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!