Tabung Haji (TH) Nak Kurangkan Pelaburan Dalam Pasaran Saham Daripada 53% Ke 20%

Ramai yang pastinya dah tahu kemelut yang melanda Tabung Haji, ianya banyak diperkatakan di sosial media. Ini semua gara-gara dakwaan bahawa Tabung Haji telah melanggar Akta Tabung Haji 1995 kerana membayar hibah, walaupun liabilitinya melebihi aset.

Dan salah satu langkah yang bakal diperkenalkan adalah, dengan mengurangkan pelaburan Tabung Haji dalam pasaran saham daripada 53% kepada 20%. Maklumlah, orang kata pelaburan dalam saham ni berisiko tinggi. Dan keadaan ekonomi yang tak berapa menentu, turut menyumbang kepada keputusan untuk mengurangkankan ‘pendedahan’ pelaburan Tabung Haji di Bursa Malaysia.

Sumber Rujukan: The Star Online

Jom kita fahamkan dulu boleh ke duit yang kita simpan dalam Tabung Haji untuk kegunaan pergi ke Haji, tetapi digunakan untuk pelaburan. Dan daripada pelaburan tersebut, kita akan dapat hibah setiap tahun.

Simpanan Berasaskan Jaminan

Dalam Akta Tabung Haji, jelas dinyatakan bahawa konsep simpanan dalam akaun Tabung Haji (TH) adalah berdasarkan konsep Wadi’ah Yad Dhamanah (simpanan berasaskan jaminan)

Maksudnya, pendeposit atau penyimpan memberi wang kepada TH untuk disimpan manakala TH sebagai penjaga bersetuju untuk menjaga wang tersebut. Pada masa yang sama, pendeposit atau penyimpan memberi keizinan kepada TH untuk menggunakan atau meminjam wang ini bagi tujuan perniagaan, pelaburan dan sebagainya.

Pelaburan Dalam TH

Selain Pengurusan Haji dan Simpanan, Pelaburan juga merupakan salah satu aktiviti teras TH. Simpanan pendeposit dilaburkan dalam aktiviti pelaburan dan instrumen patuh syariah bagi menjana pulangan yang kompetitif.

Pelaburan TH diuruskan oleh Jabatan Pelaburan dan Jabatan Kewangan Korporat & Perkhidmatan. Jabatan Pelaburan bertanggungjawab mengurus pelaburan ekuiti domestik dan asing, sukuk dan pelaburan alternatif.

Jabatan Kewangan Korporat & Perkhidmatan bertanggungjawab mengurus pelaburan terus dalam ekuiti persendirian dan hartanah serta mengendali penggabungan dan pengambilalihan korporat.

Adakah TH Memastikan Pelaburannya Patuh Syariah?

Pihak TH sentiasa memastikan pelaburannya adalah patut syariah serta memperoleh pulangan yang kompetitif demi menjamin setiap ringgit simpanan pendepositnya. TH sentiasa menitikberatkan kepentingan para pendepositnya dalam apa jua aktiviti perniagaan dan pelaburan yang diceburinya.

Apakah Strategi Pelaburan TH?

Strategi pelaburan TH adalah berdasarkan kepada Alokasi Aset Strategik TH yang telah diluluskan oleh Jemaah Lembaga Pengarah serta diluluskan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

Strategik Alokasi Aset (SAA) merupakan panduan rangkakerja pelaburan merangkumi pelbagai kelas aset yang terdiri daripada Ekuiti, Pendapatan Tetap, Hartanah dan Tunai. SAA ini melibatkan imbangan semula portfolio untuk tujuan pelaburan jangka panjang strategi pelaburan dalam memastikan pulangan yang objektif pada tahap risiko yang berpatutan.

Pendapatan TH

Sumber Peratusan (%)
Ekuiti Urusniaga 25
Ekuiti Dividen 23
Sekuriti Hutang 24
Pembiayaan 1
Sewaan 12
Pasaran Wang & Instrumen Kewangan Lain 15

*Nota: Pendapatan untuk tahun kewangan berakhir 2016

Sumber: Laman Web TH

Pelaburan TH Dalam Bursa Malaysia

Untuk memastikan dividen dan hibah Tabung Haji setiap tahun adalah kompetitif, maka TH perlu membuat pelaburan ke dalam Bursa Malaysia. Ini yang ramai tak tahu. Tapi di mana TH melabur?

Sumber: Laporan Tahunan TH 2016 (Annual Report) – fail PDF

Syarikat-syarikat berkaitan kewangan berada di tempat pertama dengan 18% pelaburan, diikuti dengan sektor perladangan dengan 16% dan pembinaan dengan 14%.

Senarai Pelaburan Top 10 Tabung Haji Pada Bulan Ogos 2018

Kami pernah menyiarkan laporan berkenaan Kat Mana Tabung Haji (TH) Labur Duit Kita? pada bulan Ogos 2018 yang lalu. Tengok saja prestasi saham-saham syarikat tersenarai yang dimiliki mereka.

No. Syarikat Tersenarai Nilai Pelaburan Ogos 2018 Harga Saham 1 Ogos 2018 Harga Saham 12 Disember 2018 Perbezaan
1. Bank Islam (BIMB) RM3.4 bilion RM3.94 RM3.59 -RM0.35 atau -8.88%
2. Malakoff Corporation RM492 juta RM1.04 RM0.75 -RM0.29 atau -27.88%
3. Gamuda RM490 juta RM3.88 RM2.34 -RM1.54 atau -39.69%
4. Tabung Haji Plantations RM469 juta RM0.71 RM0.46 -RM0.25 atau -35.21%
5. FGV Holdings RM465.4 juta RM1.72 RM0.72 -RM1.00 atau -58.14%
6. IJM Corporation RM454 juta RM1.99 RM1.55 -RM0.44 atau -22.11%
7. Cahya Mata Sarawak (CMSB) RM361 juta RM3.23 RM3.01 -RM0.22 atau -6.81%
8. MMC Corporation RM353 juta RM1.47 RM0.92 -RM0.55 atau -37.41%
9. UEM Sunrise RM323 juta RM0.925 RM0.705 -RM0.22 atau -23.78%
10. Gas Malaysia RM297 juta RM2.95 RM2.80 -RM0.15 atau -5.08%

Malangnya, tiada satu pun yang naik, semuanya jatuh belaka. Daripada sebesar-sebesar pegangan iaitu Bank Islam, harga saham semuanya jatuh.

Dan yang paling teruk sekali adalah FGV, di mana jatuh sehingga 58% dalam masa empat bulan saja.

Senarai Pelaburan Top 10 Tabung Haji Terkini Disember 2018

Orang kata buang yang keruh dan ambil yang jernih. Jom kita tengok senarai pelaburan Top 10 Tabung yang terkini pula.

1. Bank Islam (BIMB) – RM3.25 Bilion

Sumber: Bursa Marketplace

2. Axiata Group – RM900.4 Juta

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

3. Maxis – RM719.0 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

4. Digi – RM489.8 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

5. MISC – RM389.7 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

6. Malakoff Corporation- RM380.4 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

7. IJM Corporation – RM366.7 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

8. Cahya Mata Sarawak (CMSB) – RM312.6 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

9. TH Plantations – RM300.2 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

10. Gas Malaysia – RM280.00 Juta

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Kadar Faedah di Amerika Syarikat Beri Kesan Kepada Pasaran Saham?

Komuniti pelabur dan media kewangan kebiasaannya obses terhadap kadar faedah, iaitu kos yang perlu dibayar untuk meminjam wang daripada bank. Apabila bank pusat Amerika Syarikat, Rizab Persekutuan (Federal Reserve) menetapkan kadar faedah yang lebih dikenali sebagai Fed Funds Rate, ia memberi kesan berantai kepada keseluruhan ekonomi negara itu.

Walaupun kesan lebih jelas dilihat terhadap ekonomi mengambil masa sekurang-kurangnya 12 bulan, pasaran kebiasaannya memberi respon lebih awal terhadap sesuatu perubahan kadar.

Memahami hubungan di antara kadar faedah dan pasaran saham dapat membantu pelabur atau pedagang runcit memahami bagaimana perubahan kadar faedah memberi kesan kepada pelaburan atau dagangan mereka di samping membuat keputusan pelaburan yang menguntungkan.

Fed Funds Rate Alat Utama Dasar Monetari The Fed

Di Amerika Syarikat, kadar faedah yang mampu menggerakkan pasaran ini dikenali sebagai Fed Funds Rate, sama seperti OPR (Overnight Policy Rate) yang digunakan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). Namun, kita akan lebih cenderung membincangkan Fed Fund Rate kerana kesannya kepada pasaral global. Fed Funds Rate juga disebut sebagai kadar diskaun (discount rate) iaitu kadar faedah yang dikenakan kepada bank jika meminjam daripada Federal Reserve (The Fed).

Fed Funds Rate adalah alat utama yang digunakan oleh The Fed untuk mengawal inflasi. Umumnya, dengan menaikkan kadar faedah, The Fed dapat mengurangkan penawaran wang di dalam ekonomi yang mana meningkatkan kos untuk meminjam wang.

Sebaliknya, The Fed menurunkan kadar faedah bagi meningkatkan penawaran wang dalam ekonomi agar orang ramai lebih mudah mendapatkan pinjaman untuk dibelanjakan. Bank pusat di seluruh dunia menggunakan cara yang sama bagi mengawal inflasi di negara mereka.

Berikut adalah carta yang menunjukkan naik-turun Fed Funds Rate sejak 20 tahun lalu.

Kadar Faedah Fed Funds Rate Sejak Tahun 1998. Sumber: TRADINGECONOMICS

Apa Yang Berlaku Jika Kadar Faedah Dinaikkan?

Apabila The Fed menaikkan Fed Funds Rate, ia tidaklah memberi kesan secara langsung kepada pasaran saham. Kesan langsung hanya dirasai oleh bank komersial seperti JP Morgan, Goldman Sachs dan lain-lain yang menjadikan kos meminjam daripada bank pusat menjadi lebih mahal. Seperti yang kita bincangkan sebelum ini, kenaikan Fed Funds Rate memberi kesan berantai kepada ekonomi.

Disebabkan kos yang lebih tinggi untuk meminjam wang daripada bank pusat, institusi kewangan cenderung menaikkan kadar faedah yang dikenakan kepada pelanggan yang meminjam wang daripada mereka. Rakyat di Amerika Syarikat terkesan daripada peningkatan kadar faedah pinjaman perumahan mahupun kad kredit, khususnya jika pinjaman ini menggunapakai kadar faedah berubah (variable interest rate).

Hal ini memberi kesan kepada pengurangan amaun wang yang boleh dibelanjakan oleh mereka. Walaubagaimanapun, rakyat masih perlu membayar keperluan bil dan apabila bil menjadi lebih mahal, baki wang yang boleh dibelanjakan (disposable income) semakin berkurang. Oleh itu, perbelanjaan akan merosot yang mana memberi kesan kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan.

Dalam hal ini perniagaan mendapat kesan langsung kerana ahli perniagaan juga meminjam wang daripada bank bagi mengembangkan perniagaan mereka. Apabila kos untuk meminjam wang semakin tinggi, perniagaan tidak akan meminjam banyak wang. Kurangnya perbelanjaan perniagaan pula dapat memperlahankan pertumbuhan syarikat. Bagi syarikat yang disenaraikan pasaran saham, harga saham akan mendapat tekanan penjualan.

Kadar Faedah dan Pasaran Saham

Iklan

Jika pertumbuhan syarikat dilihat semakin berkurangan dengan kata lain kurang menguntungkan sama ada disebabkan jumlah hutang yang lebih tinggi atau kurangnya pendapatan – pelabur mungkin akan menjual saham syarikat sekaligus menyebabkan harga saham jatuh.

Jika terdapat banyak syarikat yang mengalami kejatuhan harga saham, pasaran keseluruhan atau indeks saham seperti Dow Jones dan Nasdaq akan mengalami kejatuhan. Disebabkan hal ini, pelaburan dalam pasaran saham menjadi berisiko.

Bukan semua sektor terkesan dengan kenaikan kadar faedah. Sektor kewangan termasuklah institusi kewangan, pembrokeran, syarikat pinjaman dan syarikat insurans sering mengalami peningkatan pendapatan disebabkan peningkatan kadar faedah kerana mereka boleh mengenakan caj pinjaman yang lebih tinggi. 

Apa Terjadi Jika Kadar Faedah Diturunkan?

Apabila ekonomi semakin perlahan, The Fed terpaksa menurunkan kadar faedah bagi meningkatkan semula aktiviti di dalam ekonomi. Penurunan kadar faedah akan memberi kesan sebaliknya berbanding menaikkan kadar faedah. Pakar ekonomi dan pelabur melihat kadar faedah yang rendah adalah pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi yang memberi faedah kepada pinjaman peribadi dan syarikat, sekaligus membawa keuntungan dan pengukuhan ekonomi.

Pengguna lebih banyak berbelanja dengan kadar faedah yang rendah yang membolehkan mereka memiliki rumah atau kereta baru. Perniagaan pula dapat mengembangkan operasi kerana kos pinjaman yang rendah. Ia sekaligus berpotensi meningkat potensi pendapatan yang membawa kepada peningkatan harga saham syarikat.

Pasaran Saham Bergerak Melalui Jangkaan Terhadap Kadar Faedah

Kenaikan atau penurunan kadar faedah juga memberi kesan kepada emosi dan jangkaan pelabur. Pasaran itu dilihat tidak mampu bergerak dengan banyak dalam sehari jika bukan disebabkan jangkaan pasaran secara keseluruhan.

Apabila The Fed mengumumkan kenaikan kadar faedah, syarikat dan pengguna akan memotong perbelanjaan yang menyebabkan pendapatan berkurangan, yang akhirnya menyebabkan harga saham jatuh. Sebaliknya, apabila The Fed mengumumkan penurunan kadar faedah, andaian umum adalah pengguna dan syarikat akan meningkatkan perbelanjaan yang menyebabkan kenaikan harga saham.

Walaubagaimanapun, jika jangkaan pasaran meleset daripada apa yang sebenarnya dilakukan oleh The Fed, kesan-kesan tadi mungkin tidak akan berlaku. Contohnya, khabar angin dan jangkaan oleh pasaran adalah Fed akan mengumumkan pemotongan kadar sebanyak 50 mata asas dalam mesyuarat seterusnya, tetapi Fed hanya menurunkan 20 mata asas sahaja.

Berita ini sebenarnya tidak akan menyebabkan kenaikan saham, kerana jangkaan sebelum ini mengatakan The Fed akan menurunkan kadar faedah dengan lebih banyak iaitu 50 mata asas yang mana telah diserap (priced-in) oleh pasaran. Dengan kata lain pasaran kecewa dengan jangkaan yang meleset itu.

Namun, jika jangkaan pasaran itu menjadi kenyataan di mana bank pusat MENURUNKAN kadar faedah sebanyak 50 mata asas, berkemungkinan besar indeks saham akan melonjak pada ketika itu. Ia mungkin akan naik lebih tinggi jika kadar faedah DITURUNKAN lebih daripada 50 mata asas, kerana hakikatnya PENURUNAN kadar adalah lebih daripada apa yang dijangka.

Begitulah sebenarnya pasaran bergerak melalui jangkaan terhadap pergerakan kadar faedah yang ditetapkan oleh bank pusat.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) 3.6% Dicatatkan Pada Suku Keempat 2019, Terendah Dalam 10 Tahun

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia pada suku keempat tahun 2019 berkembang sederhana pada 3.6 peratus berbanding 4.7 peratus pada suku sama tahun 2018, demikian menurut Bank Negara Malaysia.

Pertumbuhan sukuan itu adalah yang terendah dicatatkan sejak suku ketiga 2009, yang mana ketika itu merekodkan penguncupan 1.2 peratus susulan krisis kewangan global.

Bagi keseluruhan tahun 2019, pertumbuhan ekonomi negara berkembang pada 4.3 peratus, berbanding 4.7 peratus pada 2018.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, berkata sektor perkhidmatan dan pembuatan kekal menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi negara.

Katanya, perbelanjaan sektor swasta turut menyumbang dengan mencatat pertumbuhan lebih tinggi pada 7.4 peratus pada suku dikaji berbanding 5.4 peratus pada suku sebelumnya.

“Namun gangguan bekalan dalam sektor komoditi pada suku keempat membabitkan pengeluaran minyak sawit, gas asli dan minyak mentah mengheret turun pertumbuhan ekonomi pada suku berkenaan.

“Pengeluaran minyak sawit merosot dengan ketara sebanyak -16.9 peratus pada suku dikaji berbanding 8.6 peratus pada suku sebelumnya berikutan masalah kemarau.

“Bagi pengeluaran gas asli, ia menyusut -2.1 peratus pada suku keempat 2019 berbanding 3.1 peratus pada suku sebelumnya disebabkan oleh proses penyelenggaraan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengumumkan prestasi ekonomi negara bagi suku keempat 2019 di sini, hari ini.

Iklan

Mengulas lanjut Nor Shamsiah berkata, seandainya tiada gangguan, pertumbuhan untuk suku keempat dan keseluruhan 2019 dijangkakan lebih tinggi iaitu masing-masing sebanyak 4.3 peratus dan 4.7 peratus.

Kredit: BH Online

Definisi Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK)

KDNK ialah statistik berkenaan pendapatan negara dan ianya juga berkaitan dengan pertumbuhan atau pembangunan ekonomi.

KDNK mengukur jumlah nilai akhir barangan dan perkhidmatan yang dikeluarkan dalam ekonomi bagi sesebuah Negara melalui tiga kaedah iaitu:

  1. Kaedah Pengeluaran iaitu penjumlahan nilai ditambah aktiviti ekonomi (Pertanian, Perlombongan & Pengkuarian, Pembuatan, Pembinaan dan Perkhidmatan termasuk Kerajaan)
  2. Kaedah Perbelanjaan iaitu penjumlahan Perbelanjaan Akhir Isi Rumah, Perbelanjaan Akhir Kerajaan, Pelaburan dan Eksport Bersih
  3. Kaedah Pendapatan adalah penjumlahan Pendapatan oleh faktor Pengeluaran (tanah, tenaga buruh, modal dan keusahawanan) iaitu Pampasan pekerja, Lebihan kendalian kasar dan (Cukai – Subsidi)

Pengukuran KDNK:

i. Dinilai pada harga semasa
ii. Dinilai pada harga malar

Frekuensi pengeluaran data KDNK Kaedah Pengeluaran dan Perbelanjaan adalah secara suku tahunan dan tahunan pada harga semasa dan malar. Manakala bagi data KDNK Kaedah Pendapatan adalah secara tahunan pada harga semasa.

Nak tahu lebih lanjut pasal KDNK ni, jemput baca Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Yang Orang Dok Sebut Tu?

Iklan

Ancaman Ketenteraan Oleh Iran dan Bagaimana Selat Hormuz Beri Kesan Lonjakan Harga Minyak Dunia

Ketegangan yang memuncak di antara Amerika Syarikat dan Iran telah menolak kos pengeluaran minyak mentah ke paras lebih tinggi berikutan kebimbangan pasaran terjadinya lonjakan harga seperti yang pernah berlaku pada tahun 1970. Peningkatan harga mendadak ketika itu telah mengakibatkan dunia berhadapan dengan kemelesetan ekonomi.

Selat Hormuz yang terletak di antara negara Iran, Oman dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah sebuah laluan terpenting dalam industri minyak mentah dunia, dengan lebih daripada 20% bekalan global dibawa melalui laluan kecil ini. Ianya turut digunakan oleh negara-negara Arab yang lain seperti Iran, Arab Saudi dan UAE.

Laluan yang benar-benar strategik ini menghubungkan pengeluar komoditi hitam di Timur Tengah dengan pasaran dunia. Titik paling sempit di terusan yang berkepaanjangan 280km ini hanyalah 50km lebar. Bagi laluan perkapalan, ia mempunyai dua terusan yang masing-masing berukuran satu batu lebar.

Menurut Energy Information Administration (EIA), sejumlah 21 juta tong minyak dibawa melalui selat ini setiap hari pada tahun 2018. Jumlah ini bersamaan dengan 21% daripada penggunaan minyak dunia, sekaligus menjadikan Selat Hormuz sebagai laluan minyak mentah paling penting di dunia.

Oleh itu, sebarang masalah geopolitik yang membawa kepada penutupan selat ini boleh menyebabkan masalah besar kepada pasaran minyak mentah terutamanya aktiviti pembekalan ke pasaran global. Walaupun hanya ditutup sementara waktu, ia sudah cukup untuk memberi kebimbangan dan menyebabkan kos penghantaran menjadi mahal sekaligus menolak harga komoditi hitam lebih tinggi.

Sekatan Ekonomi Terhadap Iran

Eksport minyak Iran merosot sebanyak 100,000 tong sehari disebabkan oleh sekatan dan ketegangan yang memuncak dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom. Amerika Syarikat mengenakan semula sekatan terhadap Iran pada November tahun lalu, selepas keluar daripada perjanjian nuklear 2015 dengan Iran.

Kemerosotan bekalan dari Iran yang juga merupakan ahli di dalam Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC), memberikan kesan yang lebih mendalam terhadap program pemotongan bekalan oleh OPEC. Walaubagaimanapun, harga minyak mentah merosot sejak akhir-akhir ini ke paras $64 USD setong berbanding paras tertinggi yang dicapai tahun ini iaitu $75 USD setong, berikutan kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi global.

Walaupun berhadapan dengan sekatan, ia tidak menghalang Iran daripada membekalkan minyaknya ke China. China adalah pengimport terbesar minyak dari Iran dengan 174,000 tong sehari dihantar pada bulan Jun 2019. Ia meningkat secara signifikan pada bulan Julai ke paras 360,000 tong sehari.

Ketegangan Iran-Amerika Syarikat

Wilayah Teluk yang bergolak sejak beberapa bulan lalu, dilihat dapat mengancam laluan perkapalan yang membawa minyak mentah di Selat Hormuz. Enam kapal tangki minyak dan satu pesawat dron pengintip Amerika Syarikat diserang sejak bulan Mei, berikutan ketegangan yang semakin memuncak di antara Amerika Syarikat dan Iran.

Serangan tersebut telah membawa kedua-dua negara semakin hampir kepada peperangan pada bulan Jun yang lalu, apabila Presiden Donald Trump menarik balik arahan serangan balas terhadap Iran pada saat-saat akhir selepas Iran menembak jatuh pesawat dron tersebut. Ia seterusnya diikuti dengan serangan terhadap dua kapal tangki di kawasan perairan Oman oleh penyerang yang tidak dapat dikenalpasti.

Iklan

Washington menuduh Iran melakukan serangan terhadap empat kapal tangki di kawasan yang sama pada 12 Mei 2019. Walaubagaimanapun, ia dinafikan oleh Iran.

Sekiranya tercetus konflik Amerika Syarikat – Iran, selat ini akan menjadi mangsa percaturan strategik di antara mereka. Kebiruan selat yang menjadi nadi ekonomi dunia ini bakal dicemari kemerahan darah dan kehitaman tumpahan minyak akibat serangan ke atas kapal-kapal pengangkut minyak.

Peperangan sekaligus akan memberi kejutan ekonomi kepada India, China dan banyak lagi negara lain yang bergantung kepada minyak mentah dari Timur Tengah.

Kesan Kepada Ekonomi Global

Lonjakan harga minyak mentah dan peningkatan kos insurans perkapalan, adalah di antara impak awal yang bakal berlaku jika ketegangan di antara Amerika Syarikat dan Iran membawa kepada peperangan.

Majoriti penganalisa pasaran berpendapat harga minyak mentah bolah mencapai harga $100 USD setong dalam masa yang singkat jika peperangan tercetus. Ada juga di antara pemerhati pasaran melihat komoditi hitam tersebut mampu mencapai harga $150 USD setong jika perang berlangsung untuk tempoh jangka masa yang lama.

Negara seperti India, Jepun dan Korea Selatan pula akan berhadapan dengan kesukaran untuk mendapatkan bekalan minyak kerana kebergantungan mereka kepada bekalan dari Timur Tengah ini. India contohnya, mengimport lebih daripada 80% minyak mentah yang sebahagian besarnya datang dari Timur Tengah.

Bagi India, setiap 10% kenaikan dalam harga minyak akan menyebabkan defisit akaun semasa negara itu meningkat sebanyak 0.40% berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Hal ini dinyatakan sendiri oleh penganalisa ekonomi di Nomura Holdings, Sonal Varma.

Walaubagaimanapun, kebarangkalian kesan penutupan Selat Hormuz yang dibincangkan pada awal tadi adalah rendah. Amerika Syarikat dan sekutunya cukup bersedia dan sudah bertahun-tahun mempersiapkan diri untuk berhadapan senario seperti ini.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Lima Penggerak Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (6-10 Januari 2020)

Risiko geopolitik dijangka akan terus memberi tekanan kepada pasaran saham global pada minggu ini, selepas serangan Amerika Syarikat (AS) yang meragut nyawa Jeneral perang negara Iran, iaitu Qasem Suleimani minggu lalu di Iraq.

Saham di Wall Street tertekan pada hari kedua dagangan (3 Januari) tahun baru 2020 selepas mencapai paras tertinggi pada hari sebelumnya.

Serangan yang meragut orang kanan kepimpinan negara Iran itu turut melonjakkan harga minyak mentah berikutan kebimbangan pasaran ketegangan yang bakal meningkat jika Iran bertindak balas. Iran yang merupakan di antara pengeluar terbesar minyak mentah di dunia, ia memberi risiko terganggunya bekalan dari negara tersebut.

Pada hari serangan itu berlaku, indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) menjunam sebanyak 230 mata di mana S&P500 dan DJIA kedua-duanya merekodkan hari paling buruk sejak sebulan yang lalu. Selepas serangan itu, penganalisa pasaran menjangka ketegangan akan semakin meningkat di Timur Tengah dan menimbulkan persoalan sejauh mana ia memberi impak kepada ekonomi dan pasaran global.

Pasaran Asia pada hari Isnin (6 Januari 2020) secara keseluruhannya turut jatuh dari paras tertinggi 18 bulan yang lalu berikutan perkembangan terbaru yang berlaku di Iraq. Ia sekaligus melonjakkan permintaan terhadap aset selamat (safe-haven) seperti emas yang manghampiri paras tertinggi yang pernah dicapai tujuh tahun yang lalu.

Indeks MSCI Asia Pasifik yang mengambil kira keseluruhan pasaran saham di Asia kecuali Jepun jatuh sebanyak 0.7% setakat pukul 3 petang hari Isnin (6 Januari 2020). Indeks Nikkei di Jepun pula jatuh sehingga 2% dan seperti biasa matawang Yen mengukuh berikutan risiko geopolitik yang berlaku.

Antara yang akan menjadi tumpuan pada minggu ini adalah laporan data pekerjaan Amerika Syarikat untuk bulan Disember 2019 yang dijangka merekodkan tambahan pekerjaan sebanyak 160,000 pada bulan tersebut.

Purata pendapatan pula dijangka meningkat sebanyak 3.1% berbanding tempoh sama pada 2018. Ini adalah data ekonomi yang ditunggu-tunggu oleh pasaran dunia kerana ia mewakili perkembangan ekonomi Amerika Syarikat yang banyak bergantung kepada sektor perkhidmatan.

Selain daripada itu, pasaran minyak mentah, isu perang dagang dan Brexit akan terus mencorak pergerakan pasaran pada minggu ini. Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Risiko Geopolitik Timur Tengah

Risiko geopolitik meletus pada awal tahun baru yang melibatkan Amerika Syarikat dan Iran dibimbangi akan meningkatkan lagi ketegangan di wilayah Timur Tengah. Iran sudah pun bertindak balas terhadap aset-aset AS yang ada di Iraq termasuk pejabat kedutaan dengan rentetan kecaman dan ancaman dilemparkan antara kedua-dua pemimpin tertinggi negara yang bertelagah.

Presiden Trump telah melaungkan amaran keras kepada Iran untuk memberi tindak balas yang lebih besar sekaligus meningkatkan kebimbangan dalam kalangan pelabur. Pasaran global dijangka akan terus tertekan adalam tempoh beberapa hari dengan peralihan pelabur ke aset selamat (safe-haven) seperti emas, bon dan matawang Yen.

2. Data Pekerjaan NFP

Prestasi sektor pembuatan Amerika Syarikat sejak beberapa bulan yang lalu merosot dan pelabur mahu melihat bagaimana ia memberi impak kepada pasaran pekerjaan di negara itu. Pasaran buruh di negara ini kekal kukuh walaupun ekonomi dunia berhadapan dengan risiko perdagangan yang telah menekan sektor perkilangan.

Data pekerjaan Non-Farm Payroll (NFP) yang dikeluarkan setiap awal bulan akan menjadi perhatian pasaran untuk mendapatkan isyarat lebih jelas tentang kesan kepada pasaran pekerjaan di Amerika Syarikat terhadap kemerosotan sektor pembuatan.

Setakat ini, data pekerjaan tahun 2019 menunjukkan ia tidak mendapat impak yang signifikan daripada perang perdagangan di antara Washington dan Beijing di mana ekonomi berkembang sebanyak 2.1% pada suku ketiga.

Iklan

3. Perjanjian Perdagangan AS-China

Hampir dua tahun perang dagang antara dua kuasa besar ekonomi dunia berlangsung dan kini ia bakal berakhir pada 15 januari 2020 iaitu tarikh untuk memeterai perjanjian perdagangan fasa satu, seperti yang dikatakan oleh Presiden Trump dalam akaun Twitter beliau pada 31 Disember 2019 yang lepas.

Tetapi maklumat lanjut tentang perjanjian tersebut masih menjadi tanda tanya di kalangan pelabur dan bagaimana ia boleh merancakkan semula pertumbuhan ekonomi dunia.

Pihak China tidak menjangka Trump akan mengumumkan tentang tarikh tersebut dan beliau dilihat cuba mendapatkan kredit untuk dirinya kerana perjanjian yang hampir dimeterai. China pula jarang sekali menggembar-gemburkan tentang perkara ini yang mana sedikit menimbulkan keraguan segelintir pelabur dan pemerhati politik.

Pihak China tidak pernah mengumumkan secara rasmi tentang bilakah perjanjian akan ditandatangani, tetapi menganggap perjanjian fasa satu itu sebagai keutamaan mereka.

4. Lonjakan Pasaran Minyak Mentah

Harga minyak mentah melonjak selepas kematian jeneral perang Iran dalam serangan dron oleh pihak Amerika Syarikat. Ketegangan di Timur Tengah itu dibimbangi akan mengganggu bekalan minyak mentah sekaligus menolak harga lebih tinggi.

Penanda aras West Texas Intermediate (WTI) naik sehingga 3% manakala penanda aras Brent-oil melonjak hampir 4% dan kini didagangkan di sekitar US$70.0 setong setakat pada pukul 4.43 petang hari Isnin (6 Januari 2020). Kali terakhir Brent mencapai harga ini adalah pada pertengahan bulan September apabila kemudahan pengeluaran minyak mentah Arab Saudi diserang.

Sama ada harga minyak mentah akan terus melonjak atau sebaliknya adalah bergantung kepada bagaimana Iran bertindak balas terhadap pembunuhan Jeneral Qassem Soleimani.

Lonjakan harga komoditi hitam pada September lalu tidak kekal apabila ia jatuh semula di bawah paras US$70 setong berikutan Arab Saudi tidak bertindak balas terhadap serangan yang mana Trump menuduh Iran sebagai pihak yang bertanggungjawab.

5. United Kingdom (UK) Keluar Dari Kesatuan Eropah

Sidang Parlimen Britain akan bersambung pada hari Selasa (7 Januari 2020) ini dan bakal mendebatkan perjanjian keluar Brexit oleh Perdana Menteri Boris Johnson. Rang undang-undang Brexit itu akan diperdebatkan di Dewan Parlimen yang lebih tinggi pada hari Khamis (10 Januari 2020) ini bagi mengesahkan keluarnya Britain dari Kesatuan Eropah (EU) pada 31 Januari 2020.

Tetapi pasaran masih bimbang jika UK keluar dari EU tanpa sebarang perjanjian yang dipersetujui bakal memberi tekanan kepada ekonomi secara keseluruhan termasuk matawang Sterling dan pasaran saham negara itu.

Selepas Parlimen meluluskan rang undang-undang tersebut, UK akan mempunyai satu tahun tempoh peralihan bagi merundingkan hubungan dagang di masa hadapan bersama EU. Jika perjanjian gagal dicapai sehingga akhir tahun 2020, maka UK bakal berhadapan dengan pelbagai halangan ekonomi di kalangan ahli-ahli Kesatuan Eropah.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!