Tips Kewangan & Pelaburan Bagi Para Graduan 

Lepasan graduan juga boleh melabur

Saban hari kita sering membaca mengenai isu gaji permulaan siswazah yang agak rendah. Gaji permulaan yang rendah dibandingkan pula dengn gaji permulaan 10 sehingga 20 tahun yang lalu.

Apa yang mengejutkan adalah tidak jauh bezanya gaji permulaan sekarang jika dibandingkan dengan 10 tahun yang lalu. Walaubagaimanapun, kadar inflasi dan harga barang pula meningkat dengan pantas.

Perkara ini menjadi topik yang sering dibincangkan dan dispekulasikan sehingga menjadi punca ada lepasan SPM yang memilih untuk tidak melanjutkan pelajaran. 

Pada pandangan anda, adakah wajar tindakan untuk tidak melanjutkan pelajaran hanya kerana gaji permulaan yang rendah?

Penulis berpendapat bahawa ilmu pengetahuan adalah sesuatu yang amat berharga bagi setiap orang. Sekiranya anda mempunyai peluang untuk melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi, ambillah peluang tersebut.

Bagi graduan yang mempunyai kerisauan terhadap keadaan kewangan apabila mula bekerja, jangan risau kerana dalam artikel ini kami sediakan 5 tips untuk graduan terokai peluang pelaburan yang sah, menguruskan kewangan serta membina asas kewangan masa hadapan yang kukuh.

1. Buat belanjawan dan tetapkan matlamat kewangan

Sebagai lepasan graduan, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membuat belanjawan yang merekodkan pendapatan, perbelanjaan dan simpanan anda. Kenal pasti di mana anda boleh kurangkan perbelanjaan yang kurang penting agar lebih banyak anda boleh peruntukkan bagi tujuan simpanan atau pelaburan.

Tetapkan matlamat yang jelas serta realistik yang sejajar dengan objektif pelaburan anda seperti menyimpan untuk bayaran pendahuluan rumah, membina dana kecemasan dan menyimpan untuk melabur.

2. Wujudkan tabung kecemasan

Ramai yang mungkin tidak pasti berapa jumlah sebenar yang diperlukan dalam tabung kecemasan. Jumlah ini mungkin subjektif bagi setiap orang, namun anda digalakkan untuk mempunyai 6 bulan gaji dalam tabung kecemasan.

Tabung kecemasan akan dapat membantu anda sekiranya anda hilang pekerjaan sebagaimana ramai yang terkesan ketika pandemik pada tahun 2020. Sekiranya anda kehilangan pekerjaan, cuba sedaya upaya untuk mendapatkan pekerjaan baru dalam tempoh 6 bulan dan sepanjang tempoh tersebut anda tidaklah begitu tertekan kerana anda masih mempunyai simpanan yang dapat menampung komitmen anda.

3. Jauhi hutang jahat 

Banyak cabarannya ketika di awal alam pekerjaan dan antaranya adalah keinginan untuk membeli banyak benda kerana anda akhirnya berjaya dapat menikmati hasil titik peluh anda. Pada ketika ini juga ramai anak muda yang terperangkap dengan masalah kewangan kerana membeli kereta berjenama dan menggunakan kad kredit untuk berbelanja. Selain itu, apa yang lebih parah adalah apabila ramai anak muda membuat pinjaman peribadi. 

Sebagai graduan yang baru sahaja mula bekerja, sebaiknya anda elakkan diri daripada berhutang dengan banyak. Berbelanjalah ikut kemampuan dan ukur baju di badan sendiri. 

Baca: Misi Bebas Hutang Sebelum Umur 30

Sumber: Harian Metro

Berdasarkan infografik yang diambil daripada Harian Metro, statistik pada tahun 2021 tersebut menunjukkan punca utama kes kebankrapan adalah pinjaman peribadi, sewa beli kenderaan, pinjaman perniagaan dan pinjaman perumahan. 

Baca: ‘Personal loan buat aku jadi muflis’

4. Tambah ilmu kewangan & pelaburan

Untuk menjadi seorang yang celik dalam kewangan, banyakkan membaca, hadiri seminar atau webinar dan mungkin anda juga boleh pertimbangkan untuk berunding dengan penasihat kewangan jika anda perlukan bimbingan. 

Dengan adanya ilmu kewangan dan pelaburan yang betul, kita dapat tingkatkan lagi pendapatan tambahan bulanan kita.

Apa yang paling penting adalah kita dapat jauhi diri kita daripada scam yang akhirnya merugikan diri.

5. Cari peluang pelaburan berisiko rendah

Setiap pelaburan ada risikonya. Ada pelaburan yang risikonya lebih tinggi, dan juga sebaliknya. Sebagai graduan, pilihan pelaburan yang berisiko rendah seperti melabur di dalam unit Amanah ASNB. 

Selain itu, terdapat juga pelaburan yang berisiko rendah yang lain seperti melabur di dalam ETFs dan juga REITs. Pelaburan dalam ETF dan REIT memfokuskan dalam dividen dan juga kenaikan harga saham dalam jangka masa yang panjang. 

Jangan risau sekiranya anda tidak mempunyai modal yang besar sekarang kerana anda boleh beli dan kumpul setiap bulan atau apabila anda mempunyai wang lebihan.

Baca: 5 Persediaan Sebelum Berhajat Terjun Ke Dunia Pelaburan

Kesimpulannya sebaik sahaja anda tamat pengajian, sebaiknya anda terus mula merancang matlamat kewangan peribadi serta mula menyimpan dan melabur seawal yang mungkin.

Ada kalanya kita perlukan sedikit pengorbanan sekiranya kita inginkan sesuatu yang baik di masa hadapan. Semoga para graduan tabah menghadapi realiti yang mencabar ini.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA