Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

Pada 23 Mac – 31 Mac 2020 yang lalu, Jabatan Perangkaan Malaysia telah menjalankan satu kaji selidik terhadap Kesan COVID-19 Kepada Individu Dan Ekonomi.

Hasil dapatan daripada 168,182 responden ini adalah sangat mengejutkan!

Ditambah pula dengan tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) yang mengunjur ekonomi Malaysia pada kadar -2.0% hingga 0.5% untuk tahun 2020 berikutkan impak negatif COVID-19.

Untuk rekod, ekonomi negara dijangka menguncup 2.9% pada 2020.

Lebih parah apabila sektor pelancongan yang menyumbang RM86.14 bilion kepada ekonomi Malaysia pada tahun 2019 terus lumpuh dek penularan wabak COVID-19.

Dijangka 2.4 juta pekerjaan akan hilang dan sebahagian besar adalah dari sektor komoditi dan perkhidmatan.

Pendapatan isi rumah akan jatuh RM95 bilion atau 12% sekaligus menyebabkan perbelanjaan pengguna dijangka turun sebanyak 11%.

Apa yang menyedihkan adalah sebahagian besar industri yang terjejas teruk adalah dalam segemen perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Buat pengetahuan anda, 98.5% pernigaan di Malaysia adalah PKS dengan 907,065 PKS berdaftar di seluruh Malaysia.

Untuk tahun 2016 sahaja, PKS Menyumbang 36.6% daripada KDNK Malaysia!

Kesan Covid-19 Kepada Industri

Berdasarkan data yang dikongsikan, industri agrikultur turut terkesan dengan wabak pandemik COVID-19 dengan 21.9% pekerja dari industri ini telah hilang pekerjaan.

Untuk rekod, kluster perikanan antara yang paling terjejas dengan 33% pekerja hilang pekerjaan dan 19% lagi hilang pekerjaan dari sektor perladangan.

Manakala kluster yang paling kurang terjejas adalah perhutanan dan pembalakan dengan 11.8% pekerja hilang pekerjaan.

Industri seterusnya yang terjejas adalah dari perkhidmatan dengan 14 jenis kluster yang menyumbang 53% daripada KDNK Malaysia pada tahun 2018.

Kluster industri perkhidmatan yang paling terjejas adalah seni, hiburan & rekreasi yang menyaksikan 38% daripada pekerja dalam kluster industri ini hilang pekerjaan.

Perkhidmatan makanan pula menyaksikan 35.4% orang hilang pekerjaan dan pengangkutan sebanyak 18.7% orang hilang pekerjaan.

Kluster yang paling kurang terjejas adalah dari bahagian informasi & komunikasi yang hanya menjejaskan 4.4% orang hilang pekerjaan.

Kesan Covid-19 Kepada Simpanan Kewangan

Data dan statistik yang dikongsikan menunjukkan satu trend yang menarik kerana simpanan kewangan rakyat Malaysia rupa – rupanya dipengaruhi oleh jenis syarikat dan tempoh bekerja.

Simpanan kewangan ini dipecahkan kepada :-

i. Bekerja sendiri.

ii. Majikan.

iii. Pekerja.

iv. Pekerja GLC. (Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan)

v. Pekerja MNC. (Syarikat multinasional yang beroperasi di negara-negara lain di dunia)

Iklan

Untuk rekod, 71.4% golongan yang bekerja sendiri hanya mempunyai simpanan sebulan gaji.

82.7% pekerja mempunyai simpanan 2 bulan gaji dan 77.2% majikan mempunyai simpanan 2 bulan gaji.

Untuk pekerja GLC dan MNC pula, masing-masing merekodkan 78.9% pekerja GLC mempunyai simpanan 4 bulan gaji dan 75.2% pekerja MNC mempunyai simpanan 4 bulan gaji.

Mereka yang telah bekerja 4 ke 10 tahun mempunyai simpanan kewangan untuk menghadapi COVID-19 sehingga 2 bulan.

Manakala mereka yang bekerja 21 tahun hingga 30 tahun mempunyai simpanan kewangan yang mencukupi sehingga 4 bulan.

Kesan Covid-19 Kepada Pendapatan Individu & Industri

Kajian menunjukkan 94.8% daripada golongan yang bekerja sendiri terjejas dengan COVID-19. Rata-rata golongan ini adalah mereka yang menawarkan produk dan servis mereka pada kadar gaji hari.

86.1% majikan turut terkesan dan 41.1% pekerja swasta terkesan dengan COVID-19. Ini menyebabkan ramai majikan terpaksa mengurangkan kos dengan menamatkan kontrak para pekerja dan mengurangkan gaji para pekerja.

Apa yang menakjubkan adalah hanya 14.2% pekerja MNC yang terkesan dengan COVID-19.

Ini mungkin ada kaitan dengan data yang menunjukkan 84.1% daripada mereka yang bekerja di GLC dan 85.2% dengan MNC kurang terjejas dan menerima pendapatan bulanan seperti biasa tanpa sebarang potongan gaji.

Apabila kita melihat sendiri kesan COVID-19 kepada pendapatan berdasarkan individu, barulah kita akan faham dan hadam akan tindakan sesetengah majikan yang terpaksa menamatkan kontrak pekerja dan mengurangkan pendapatan pekerja mereka.

Buat pengetahuan anda, industri agrikultur mengalami penyusutan pendapatan sebanyak 70% kesan dari COVID-19.

Industri perladangan dan perikanan lebih teruk lagi dengan 72.3% impak penyusutan pendapatan dan 79.1% penyusutan pendapatan dari hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Industri pembuatan dan pembetungan pula masing-masing menerima impak penyusutan pendapatan sebanyak 48.7% dan 40.2%.

Seterusnya, kita beralih pula kepada sektor perkhidmatan yang sekian lama menjadi tunjang belakang KDNK Malaysia buat semenjak tahun 2014 lagi.

Industri perkhidmatan makanan paling teruk terjejas dengan 85.9% penyusutan pendapatan dan industri seni, hiburan & rekreasi pula pada angka 75.3% penyusutan pendapatan.

Kesediaan Jika PKP Dilanjutkan

Ramai pekerja dari semua sektor tidak bersedia sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan.

Golongan bekerja sendiri adalah yang paling ramai tidak bersedia dengan angka 81.9%.  Diikuti golongan majikan dengan 71.3% tidak bersedia dan 65.1% pekerja swasta.

45% pekerja GLC turut tidak bersedia andai PKP dilanjutkan dan hanya 36.2% MNC tidak bersedia.

Apa yang jelas menerusi kajian ini, COVID-19 telah menyebabkan berlakunya ‘new normal’ dalam trend berbelanja rakyat Malaysia.

Barang asas dan makanan melonjak berbanding sebelum COVID-19 dan aktiviti hiburan ditangguhkan atau diberhentikan secara total.

Fokus kebanyakan orang ramai adalah untuk menyimpan bagi hari-hari mendatang yang penuh dengan cabaran.

Sumber Rujukan:

Jemput juga baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 Pelan Kewangan Bagi Yang Berusia 40-an

“Life begins at 40”

Orang yang dah masuk umur 40 selalu cakap macam ni.

Ada yang baru nak mulakan hidup dan ada yang nak mulakan hidup baru, namun apa pun, hidup perlu diteruskan.

Ini merupakan beberapa perkara penting untuk mereka yang sudah atau akan masuk usia 40 tahun mengikut panduan daripada Nationwide.com

1. Dana Kecemasan

Perbelanjaan besar boleh terjadi pada bila-bila masa sahaja. Risiko kehilangan kerja pada waktu ini sangat besar kerana boleh jadi syarikat ingin kurangkan kos dengan mengambil pekerja baru dan lebih muda, serta syarikat ingin mengecilkan operasi dan terpaksa tawarkan VSS Scheme kepada pekerja.

Selain daripada itu, isu kesihatan, kerosakan kereta dan juga kos baik pulih rumah juga memerlukan dana yang tinggi.

Kita juga perlu bertanggungjawab dengan orang di bawah jagaan kita, lagi-lagi kalau kita merupakan tempat bergantung untuk mencari sumber rezeki.

Pastikan ada dana kecemasan minimum 3 bulan dan seeloknya 6 bulan untuk kita mula rancang kerja dan penempatan baru jika perlu.

2. Pelan Bebas Hutang

Usia 40 tahun yang penuh dengan hutang adalah fenomena biasa. Adalah luarbiasa pada usia ini jika sudah tiada hutang, sesungguhnya mereka ini insan yang terpilih.

Cuba hapuskan hutang yang remeh seperti hutang kad kredit, hutang perabot, hutang karpet dan hutang kereta. Hutang rumah itu boleh dimaafkan kerana ianya merupakan hutang yang baik.

Pastikan kita langsaikan hutang dengan interest yang tinggi terlebih dahulu, seperti hutang kad kredit dan hutang pinjaman peribadi. (Hutang PTPTN dah habis bayarkan?)

3. Simpanan

Kita sepatutnya bersyukur kerana adanya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang menyimpan sebahagian daripada gaji kita untuk tempoh persaraan kelak. Dengan kelebihan compounding interest, ianya mampu menambah wang kita setiap tahun.

Tapi bagaimana pula mereka yang sudah berhenti kerja?

Boleh teruskan menyumbang secara online melalui perbankan internet di bawah self-contribution.

Bagi mereka yang tiada langsung akaun KWSP, digalakkan untuk membuka akaun Private Retirement Scheme (PRS). Sama sahaja fungsi dengan KWSP, simpanan terbahagi kepada 2, iaitu Akaun 1 dan Akaun 2.

Baca juga i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah

Sekarang juga sepatutnya simpanan pendidikan untuk anak-anak dah makin bertambah, sebab dah masuk umur 40-an ni majoritinya anak mereka bakal menyambung pelajaran ke pendidikan tinggi tak lama lagi.

4. Melaburlah

Kalau masa umur 30-an tak sempat, sekarang dah masuk 40-an mungkin masa yang terbaik. Boleh mulakan langkah melabur dalam pasaran saham patuh syariah.

Buka akaun CDS hanya RM10 sahaja, dan modal minimum bermula RM1000, paling cantik ada RM3000.

Sebelum bermula, dinasihatkan belajar dengan mereka yang mahir dalam pelaburan saham. Ada sistem yang perlu diikut supaya kita tak ‘sesat’ dan tak selalu rugi. Orang lain boleh untung gila-gila, kau pulak selalu rugi.

Baca 15 Panduan Beginner Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Selain daripada itu, sebagai ibu bapa kita perlu buka akaun SSPN-i sebagai persediaan mereka untuk menyambung ke peringkat pengajian yang lebih tinggi nanti.

5. Sediakan Wasiat

Sediakan dokumen lengkap sebagai persediaan kematian menjemput kita. Perkara pertama yang perlu difikirkan adalah siapa penjaga anak kita selepas kita tiada nanti.

Hidup anak-anak perlu diteruskan dan yang paling penting pembelajaran mereka wajib diteruskan.

Selain itu, fikirkan juga siapa yang akan mengurus dan membuat keputusan bagi pihak kita sekiranya kita sakit dan tak mampu untuk buat keputusan.

Baca juga Kebaikan Wasiat Dan Tiga Perbandingan Adanya Wasiat Berbanding Tiada Wasiat

6. Hibah

Ini juga penting sebagai persediaan untuk diberi kepada waris yang layak. Mereka akan meneruskan kehidupan tanpa kita ianya boleh dianggap sebagai hadiah untuk mereka.

Hibah ini tidak boleh ditentang kerana pemberi sudah bersetuju untuk memberinya ketika masih hidup. Ada borang yang sudah ditandatangan dan akan dilaksanakan mengikut undang-undang.

Baca juga Hibah Sebelum Hiba: Ketahui Perbezaan Di Antara Hibah, Wasiat dan Faraid

7. Review Pelan Takaful

Jika kita meninggal terus, senang cerita. Tetapi bagaimana jika kita ditakdirkan mengalami kemalangan atau sakit teruk sehingga tak mampu untuk bekerja?

Syarikat memang mencarum SOCSO untuk pekerjanya, tapi pastikan kita ada perlindungan Takaful sendiri sebab SOCSO hanya cover masa pergi dan balik kerja sahaja. Walaupun kita mencarum dengan SOCSO berbelas tahun, SOCSO tetap tak cover accident yang berlaku di luar waktu kerja.

Takaful untuk anak-anak pula macam mana? Mak Ayah yang baik akan beli Medical Card Takaful untuk anak-anak. Bukan sebab mak ayah acah-acah kaya nak duduk hospital swasta bila anak sakit, cuma nak anak dapat rawatan cepat dan selesa.

8. Berjumpa Dengan Perancang Kewangan Yang Bertauliah

Bagi mengurangkan kekusutan mengurus kewangan, boleh jumpa mana-mana perancang kewangan yang berlesen dan bertauliah. Mereka ini sudah pastinya mempunyai ilmu dan pengalaman yang cukup untuk menasihati kita tentang pelan perlindungan, simpanan dan juga pelan pelaburan yang sesuai dengan keadaan semasa kewangan kita.

Mereka boleh beri pelan secara holistik mengenai apa yang patut kita lakukan.

9. Gunakan Kelebihan Syarikat Sepenuhnya

Syarikat swasta secara umumnya menawarkan kelebihan ini seperti takaful perlindungan untuk keluarga, percutian hari keluarga yang ditanggung syarikat, elaun telefon, elaun pengangkutan, elaun makan, hadiah bagi anak yang cemerlang dalam peperiksaan atau sumbangan biasiswa untuk anak yang cemerlang.

Ada juga syarikat yang menawarkan pinjaman bagi kakitangan, terutamanya mereka yang bekerja dengan pihak bank. Ini secara tidak langsung banyak membantu kita daripada segi kewangan. Ada juga yang berikan kelebihan waktu kerja yang fleksibel bagi mereka yang telah berkeluarga.

Pada usia ini, carilah syarikat yang boleh beri kelebihan sebegini yang berpanjangan buat diri sendiri dan keluarga. Dalam masa yang sama, kita juga boleh membina kekayaan sebelum kita pencen nanti.

10. Simpan Untuk Rumah Persaraan

Pada usia ini, ramai yang sudah memiliki rumah sendiri. Namun, ada yang ingin berpindah ke luar bandar untuk menikmati usia tua yang lebih tenang.

Ada yang menjual aset-aset yang terkumpul sebelum ini, untuk membeli tanah dan membuat kediaman di tanah lot sendiri.

Walau apa pun yang terjadi, adalah penting untuk kita kurangkan hutang, baru hidup akan berasa lebih tenang.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

7 Langkah Nak Keluar Duit Dari ASNB Secara Online

Alhamdulillah, sempena musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, Sekarang Dah Boleh Keluar Duit Dari ASNB Secara Online Melalui myASNB. Kalau sebelum ni kita boleh masuk duit secara online ke dalam dana ASNB, sekarang dah boleh bawa keluar duit secara online pula.

Jom kita tengok 7 langkah mudah membuat transaksi pengeluaran pelaburan Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) secara dalam talian menerusi portal myASNB.

1. Log masuk ke akaun myASNB anda di www.myasnb.com.my

2. Klik Portfolio, kemudian klik Transaksi pada unit amanah yang dikehendaki dan pilih Jualan Balik

3. Pastikan maklumat bank ada betul dan klik Seterusnya

4. Baca, tandakan kotak pengisytiharan dan klik Seterusnya

5. Masukkan amaun, tandakan kotak pengisytiharan dan klik Seterusnya

6. Semak semula butiran bank anda di notifikasi dan klik Teruskan

7. Klik Permintaan TAC, isikan dan klik Seterusnya

Tahniah, tranksaksi anda berjaya!

Iklan
This image has an empty alt attribute; its file name is 7-Langkah-Nak-Keluar-Duit-Dari-ASNB-Secara-Online-Melalui-myASNB-9-700x394.jpg

Kredit: FB Amanah Saham Nasional Berhad

Boleh juga tengok video di bawah tentang langkah-langkah membuat transaksi pengeluaran pelaburan Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) secara dalam talian menerusi portal myASNB.

Iklan

Apakah Itu ‘Environmental, Social and Governance’ (ESG) Dan 4 Sebab ESG Penting Kepada Bank?

Environmental, Social and Governance (ESG) merupakan kriteria yang digunapakai untuk menilai kesan amalan dan pelaksanaan sesebuah syarikat kepada prestasi kewangan dan operasi mereka. Pada mulanya, ESG hanya digunakan untuk mencari pelabur yang berpotensi dan sesuai.

Namun, sekarang ESG telah menjadi tumpuan para pelabur kerana pihak kerajaan turut memberi perhatian kepada ESG dan orang ramai juga sudah mempunyai kesedaran mengenai pengaruh ESG untuk sesebuah syarikat. Banyak syarikat besar yang didagangkan di pasaran saham seluruh dunia melaporkan inisiatif ESG mereka dalam laporan syarikat.

Faktor “Environmental”

Faktor ini menunjukkan pengaruh sesebuah syarikat terhadap alam sekitar dan keupayaan mereka untuk mengurangkan kesan negatif kepada persekitaran. Secara amnya, syarikat akan dinilai dengan penggunaan tenaga, penghasilan sisa, tahap pencemaran, penggunaan sumber dan kebajikan haiwan.

Faktor ini boleh memberi impak terus kepada prestasi kewangan syarikat kerana syarikat yang tidak bertanggungjawab terhadap alam sekitar akan dikenakan penalti. Kerosakan alam sekitar juga akan mengganggu kawasan operasi syarikat dan mengurangkan kapasiti operasi mereka.

Faktor “Social”

Faktor sosial merupakan hubungan antara sesebuah syarikat dengan syarikat lain dan komuniti setempat. Faktor sosial mengambil kira kepelbagaian, hak manusia dan juga perlindungan pengguna.

Faktor ini memberi kesan kepada kejayaan sesebuah syarikat dengan menarik lebih ramai pelanggan baru dan mengekalkan pelanggan sedia ada serta menjaga hubungan dengan rakan niaga dan komuniti yang terlibat dengan perniagaan.

Faktor “Governance”

Faktor ini mengambil kira urus tadbir syarikat dan hubungan dengan orang yang penting dalam syarikat termasuk pekerja dan pemegang saham. Urus tadbir syarikat yang betul dan telus boleh mengelakkan konflik. Selain itu, jika syarikat ditadbir dengan baik, lebih ramai pelabur akan berminat untuk membuat pelaburan dan pekerja yang mahir juga akan setia untuk berkhidmat di syarikat tersebut.

Dalam industri perbankan, ESG sangat penting kerana:

1. Terdapat Aliran Tunai Ke Sektor Perbankan

Pelaburan yang bernilai trilion dolar menjadi rebutan. Pelaburan yang baik dan memberi pulangan yang lumayan kini turut dipengaruhi oleh faktor ESG.

Iklan

Prestasi kewangan yang kukuh pastinya ditadbir urus dengan baik, mempunyai jalinan hubungan perniagaan dan juga memastikan kelestarian alam sekitar agar mampu beroperasi dalam jangka masa yang panjang.

2. Boleh Mewujudkan Perniagaan Baru

Apabila kita mengambil kira faktor alam sekitar, banyak pihak yang mula mencari peluang untuk memulakan perniagaan yang mesra alam.

Sebagai contoh, mereka akan memulakan perniagaan kenderaan yang menggunakan elektrik. Mereka akan mencari dana sebagai modal daripada pihak bank.

3. Boleh Mewujudkan Kepelbagaian Dan Pergerakan Dalam Ekonomi

Pihak bank perlu memainkan peranan penting apabila memberi bantuan kewangan. Contohnya, sebagai bank yang mementingkan ESG; bank perlu lebih berhati-hati agar tidak membantu industri yang boleh mencemarkan persekitaran seperti industri perlombongan arang batu.

Pihak bank pasti akan mendapat kecaman daripada masyarakat setempat jika membantu memajukan kawasan perlombongan arang batu ini. Oleh itu, pihak bank boleh membantu syarikat yang ingin memulakan perniagaan baru yang mengikut piawaian ESG.

4. Untuk Mendapatkan Sumber Manusia Dan Tenaga Kerja Baru

Bank yang mengamalkan ESG akan menarik perhatian golongan muda yang mencari pekerjaan. Mereka lebih suka jika tempat kerja mereka merupakan institusi yang mengambil berat tentang alam sekitar dan masyarakat.

Dengan ini, pihak bank akan lebih mudah mendapatkan tenaga kerja baru yang berkualiti untuk masa hadapan.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Iklan

AKPK : Penyelamat Yang Ditakuti

Duit ketika dipinjam memang rasa tak terbeban malah meringankan. Ada yang digunakan untuk membeli kereta, rumah malah keperluan peribadi lain. Namun, ramai peminjam yang sengsara apabila tiba masa untuk membayar balik pinjaman tersebut.

Malah ekoran belenggu hutang tersebut, 294,000 diisytiharkan muflis sehingga September tahun lalu. Menakutkan bukan?

Ada yang hanya berserah dan menunggu dijatuhkan sebagai status muflis kerana buntu memikirkan penyelesaian. Tapi sebenarnya, ia bukan penyelesaian terbaik kerana melibatkan nama dan kehidupan sosial individu. Mahu atau tidak, hutang wajib dibayar walau tidak dituntut.

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) merupakan sebuah agensi di bawah Bank Negara Malaysia untuk meningkatkan tahap celik kewangan di kalangan masyarakat Malaysia serta membantu individu mencapai kawalan kewangan peribadi melalui pengurusan kredit yang berhemat.

Ditubuhkan pada April 2006, AKPK berjaya membantu 16,161 peminjam melibatkan jumlah hutang RM643.2 juta sehingga Mac 2018.

Jom ikuti perkongsian daripada Puan Junainah Ahmad Esa, Pengurus Cawangan AKPK, Kuala Terengganu.

Kenapa AKPK ditubuhkan?

Penubuhan AKPK untuk memastikan sektor isi rumah terus berdaya tahan dengan memberi ruang kepada individu yang mempunyai hutang atau yang ingin memohon pinjaman daripada institusi kewangan diberi bantuan dan khidmat nasihat dalam menguruskan kewangan serta pinjaman mereka. Di samping itu, AKPK juga dapat membantu menggalakkan sistem perbankan yang kukuh dan mantap dengan memudahkan usaha membayar balik hutang dan mengurangkan kejadian hutang tak berbayar kerana kelemahan pengurusan hutang isi rumah.

Apa Kaitan Dan perbezaan Di Antara AKPK Dan Jabatan Insolvensi?

AKPK membantu menguruskan kewangan dengan bijak termasuk memberi khidmat dalam menangani bebanan hutang. Bagi peminjam bermasalah, AKPK menstrukturkan semula pinjaman mereka bagi membolehkan mereka membayar hutang secara teratur dan seterusnya mengelakkan daripada dikenakan tindakan undang-undang oleh penyedia kredit termasuk perintah kebangkrapan. Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) pula merupakan sebuah agensi kerajaan berperanan mentadbir hal ehwal kes-kes kebangkrapan serta hal-ehwal individu yang telah telah diisytiharkan sebagai bankrap.

Apa Program Atau Perkhidmatan Yang Ditawarkan Oleh AKPK?

AKPK menawarkan tiga perkhidmatan utama:

  • Pendidikan Kewangan

AKPK menyediakan penyelesaian jangka panjang untuk masyarakat Malaysia melalui program pendidikan kewangan yang bertujuan untuk melahirkan masyarakat celik kewangan. Fokus utama modul pendidikan kewangan AKPK ialah asas pengurusan kewangan dan pengurusan kredit secara bijak.

  • Kaunseling Kewangan dan Nasihat

Kaunseling secara individu ini dilaksanakan oleh kaunselor AKPK. Kaunselor akan memberi khidmat nasihat mengenai bajet, pengurusan wang dan masalah pinjaman. AKPK juga membantu setiap pelanggan dalam menganalisa kedudukan kewangan mereka dan mengenalpasti pilihan yang ada dalam usaha membantu mereka kembali mengurus kewangan dengan betul. AKPK juga menawarkan nasihat bagi individu yang ingin mendapatkan panduan sebelum membuat sesuatu komitmen hutang yang besar.

  • Program Pengurusan Kredit (PPK)

Individu yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman atau pun yang merasa terbeban dengan bayaran bulanan yang tinggi boleh mendapatkan khidmat  AKPK bagi menstrukturkan semula pinjaman berkaitan di bawah program pengurusan kredit (PPK), AKPK, sekiranya layak.

Adakah Terdapat Bayaran Atau Caj Perkhidmatan Yang Dikenakan Kepada Individu Yang Mahu Mendapatkan Khidmat AKPK?

AKPK tidak mengenakan sebarang bayaran ke atas perkhidmatan yang disediakan kepada individu.

Adakah Cawangan AKPK Terletak Di Seluruh Negara?

AKPK mempunyai 11 buah cawangan di seluruh negara iaitu di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru, Melaka, Ipoh, Alor Setar, Kuantan, Kuala Terengganu, Kota Bahru, Kuching dan Kota Kinabalu. Di samping itu, AKPK juga telah membuka pejabat kaunseling di 15 buah bandar di seluruh negara bagi memastikan masyarakat setempat beroleh manfaat dari perkhidmatan yang disediakan AKPK.

Pada Pandangan Pihak AKPK, Kenapa Ramai Yang Takut Untuk Datang Mendapatkan Khidmat AKPK?

Statistik AKPK menunjukkan ada peningkatan individu yang mendapatkan khidmat nasihat daripada AKPK dari tahun ke tahun. Contohnya, seramai 167,521 individu mendapatkan khidmat kaunseling kewangan AKPK pada 2017 berbanding 121,321 orang pada 2016.  Ada peningkatan sebanyak 38.1%. Angka ini dijangkakan terus meningkat bagi tahun 2018 di mana setakat suku tahun pertama 2018, AKPK telah memberi perkhidmatan kepada 49,065 inidividu. Ini menunjukkan bahawa mereka sedar tentang pentingnya mendapat nasihat awal dan mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah yang sedang dihadapi.

Namun, terdapat mereka yang masih ragu-ragu untuk mendapatkan khidmat AKPK kerana beberapa faktor antaranya :

i. Tidak mengetahui bagaimana berurusan dengan AKPK

Iklan

ii. Berasa malu untuk mendapatkan bantuan

iii. Tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka mempunyai masalah kewangan

iv. Tidak mendapat maklumat jelas tentang program penstrukturan semula pinjaman yang disediakan.

Berapa Peratus Atau Jumlah Individu Yang Berjaya Diselamatkan Daripada Berstatus Bankrap?

AKPK tidak mempunyai statistik ini. Walau bagaimanapun, AKPK telah berjaya menyelamatkan ramai individu dari terjerumus ke status bankrap melalui PPK di mana AKPK telah membuka jalan dengan memudahkan urusan pembayaran balik hutang mengikut kesesuaian aliran tunai peminjam, tertakluk kepada bayaran minima yang dibenarkan.

Apa Kesan Atau Impak Yang Akan Berlaku Setelah Seseorang Mendapatkan Khidmat AKPK?

Rata-rata individu yang telah mendapatkan khidmat AKPK mempunyai reaksi positif terhadap perkhidmatan yang diterima. Bagi mereka yang telah mengikuti program pendidikan kewangan AKPK, kebanyakan berpendapat bahawa program pendidikan kewangan yang dilaksanakan AKPK banyak memberi manfaat serta tip pengurusan kewangan praktikal yang boleh diguna pakai dalam kehidupan seharian. Bagi individu yang dibelenggu hutang pula, PPK membantu mereka memulih semula keadaan kewangan serta membolehkan mereka mempunyai lebihan aliran tunai untuk simpanan dan sara hidup. Di samping itu, sebarang tindakan mahkamah yang sedang diambil oleh penyedia kredit akan dihentikan semasa peminjam berada dalam PPK. Peminjam juga akan berasa lebih tenang hidup tanpa gangguan pemungut hutang. Kos pinjaman juga dapat dijimatkan melalui pengurangan kadar faedah (tertakluk kepada kelulusan pihak penyedia kredit).

Sejauhmana Keberkesanan Program Atau Bantuan Yang Telah Dilakukan Oleh AKPK?

Semenjak penubuhannya, AKPK telah memberikan perkhidmantan kaunseling dan nasihat kepada lebih 732,234 individu (setakat Mac 2018) dan daripada jumlah ini, seramai 221,599 telah menyertai PPK. Semenjak penubuhannya pada tahun 2006, seramai 16,161 individu (dengan hutang terkumpul sebanyak RM643.2 juta) telah berjaya melangsaikan hutang mereka melalui PPK.

Ada syarat-syarat tertentu ke yang membolehkan seseorang mendapatkan khidmat AKPK?

Tiada sebarang syarat tertentu yang dikenakan bagi individu yang ingin mendapatkan khidmat nasihat pengurusan kewangan daripada AKPK.

Bagaimana Pula Dengan Syarat Untuk Menstrukturkan Semula Pinjaman Melalui PPK?

Bagi individu yang ingin mendapatkan khidmat penstrukturan semula pinjaman melalui PPK, syarat kelayakan adalah seperti berikut:

i. Individu tersebut mempunyai lebihan pendapatan yang positif (setelah mengambil kira kos sara hidup)

ii. Bukan seorang bankrap

iii. Jumlah hutang tidak melebihi RM5 juta

iv. Kemudahan pinjaman diperolehi dari penyedia pinjaman yang tersenarai di dalam PPK. Berikut adalah senarai nama penyedia pinjaman yang tersenarai di dalam PPK:

  • Bank-bank Komersial/ Islam
  • Syarikat Insurans/ Pengendali Takaful
  • Bank-bank Pembangunan
  • Penyedia Kad Kredit/ Kad Caj
  • Koperasi Bank Persatuan Malaysia Berhad
  • Koperasi Ukhwah Malaysia Berhad
  • Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN)

 

Ramai Yang Bimbang Untuk Mendapatkan Khidmat AKPK. Apa Nasihat AKPK Kepada Mereka?

Masyarakat tidak harus bimbang untuk mendapatkan khidmat AKPK kerana  AKPK adalah ‘sahabat’ kepada masyarakat dalam memberi dan meningkatkan kesedaran kewangan di kalangan masyarakat. AKPK juga sentiasa bersama masyarakat apabila mereka dibebani masalah bayaran hutang yang tinggi. Oleh itu, jangan berlengah lagi untuk mendapatkan bantuan dan khidmat nasihat AKPK di mana-mana cawangan terdekat AKPK di seluruh negara sekiranya berdepan masalah. Ambil tindakan segera sebelum ianya berada di luar kawalan. Kami percaya anda datang ke AKPK dengan harapan dan akan pulang dengan senyuman.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian 03-2616 7766 atau layari laman web www.akpk.org.my.

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!