Bagaimana ‘Chinatown’ Wujud Di Seluruh Dunia?

Pasti ramai di antara kita menyedari bahawa Chinatown wujud hampir di setiap negara dan benua di dunia.

Untuk mereka yang berkesempatan melancong atau belajar di Amerika Syarikat, khususnya di New York dan San Francisco, pasti perasan akan kewujudan Chinatown terbesar di sini.

Chinatown di New York digambarkan sebagai terbesar di dunia yang terletak di luar Asia. Manakala di San Fransisco pula, keluasannya adalah 24 blok bangunan!

Buat pengetahuan anda, Chinatown tertua di dunia terletak bukan di Petaling Street, sebaliknya di Binondo, Manila, Filipina.

Sejarahnya boleh ditelusuri seawal tahun 1590 apabila penjajah Sepanyol membina Chinatown sebagai tempat tinggal, persinggahan dan ekonomi imigran Kristian berbangsa Cina di Filipina ketika itu.

5 Chinatown terbesar di dunia adalah:-

 • San Francisco, Amerika Syarikat
 • New York, Amerika Syarikat
 • London, United Kingdom
 • Manila, Filipina
 • Lima, Peru

Kredit Imej : Viator

Kebanyakan Chinatown yang dibuka di seluruh dunia adalah dari kaum Cina yang berasal dari selatan China hari ini.

Apa punca terbesar wujudnya banyak Chinatown di seluruh dunia? Sebenarnya, terdapat banyak faktor, tetapi tiga faktor terbesar adalah :-

 • Perang saudara di China
 • Pencerobohan asing di China
 • Ketidakstabilan politik di China

Majoriti kaum Cina ini merupakan buruh kasar yang bekerja di lombong timah dan lombong emas di seluruh dunia dan Tanah Melayu juga tidak terkecuali.

Kredit Imej : Wikipedia

Daripada sudut lain, kewujudan Chinatown ini membawa banyak impak positif dalam ekonomi setempat khususnya dalam aktiviti import eksport dan hartanah.

Aktiviti Import Eksport

Kebanyakan imigran ini membuat aktiviti ekonomi dengan mengimport produk dari China dan menjualnya.

Antara produk popular yang dijual:

 1. Teh
 2. Makanan
 3. Tekstil
 4. Pakaian
 5. Tembakau
 6. Ubat – ubatan

Kredit Imej : Tea Time Magazine

Mereka membuka banyak kedai yang menjual barangan harian.

Manakala yang tidak menjual produk pula, menawarkan perkhidmatan seperti restoran, kedai gunting rambut, penerbitan dan sebagainya.

Kredit Imej : Blogspot

Aktiviti ekonomi ini secara tidak langsung telah menaikkan nilai hartanah di kawasan itu dan mengakibatkan berlakunya aktiviti jual beli hartanah dalam radius 1KM – 3KM dari lokasi Chinatown atas kapasiti perniagaan dan perkhidmatan.

Baca : Pantang Larang Masyarakat Cina Di Malaysia Bila Nak Beli Rumah

Pengekalan Budaya Bangsa

Lama kelamaan, komuniti Cina ini mula membeli hartanah di kawasan strategik sebagai hub perkumpulan komuniti Cina.

Kredit Imej : Vox

Dengan mewujudkan hub ini, mereka mampu mengekalkan budaya dan cara hidup asli tanpa meninggalkan kehidupan moden.

Sambutan Tahun Baru Cina dan pelbagai perayaan lain turut disambut bersama di sini.

Kesannya, Chinatown di kebanyakan negara telah menjadi salah satu tarikan pelancong untuk melihat budaya dan membeli belah di sini.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Bahkan di Malaysia juga, kita tidak dapat nafikan yang Petaling Street merupakan salah satu tarikan pelancong paling popular.

Asimilisasi

Tahukah anda, kaum Cina mempengaruhi sebahagian besar populasi sesebuah negara. Terkini, terdapat kira – kira:

 • 9 juta kaum Cina di Thailand
 • 6 juta kaum Cina di Malaysia
 • 5 juta kaum Cina di Amerika Syarikat

Kredit Imej : Visit Singapore

Untuk rekod, hampir setiap benua di dunia, anda akan dapati terdapat Chinatown. Ini termasuklah Selatan Amerika, benua Afrika dan juga negara Scandinavian seperti Finland!

Natijahnya, Chinatown telah mewujudkan kepelbagaian budaya seperti apa yang berlaku di Havana, Cuba dan juga Malaysia sendiri.

Kredit Imej : Rutgers

Kaum Cina ini secara langsung telah membuka banyak peluang ekonomi khususnya dalam sektor hartanah, perkhidmatan di ‘negara baru’ mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA