Bagaimana ‘Chinatown’ Wujud Di Seluruh Dunia?

Pasti ramai di antara kita menyedari bahawa Chinatown wujud hampir di setiap negara dan benua di dunia.

Untuk mereka yang berkesempatan melancong atau belajar di Amerika Syarikat, khususnya di New York dan San Francisco, pasti perasan akan kewujudan Chinatown terbesar di sini.

Chinatown di New York digambarkan sebagai terbesar di dunia yang terletak di luar Asia. Manakala di San Fransisco pula, keluasannya adalah 24 blok bangunan!

Buat pengetahuan anda, Chinatown tertua di dunia terletak bukan di Petaling Street, sebaliknya di Binondo, Manila, Filipina.

Sejarahnya boleh ditelusuri seawal tahun 1590 apabila penjajah Sepanyol membina Chinatown sebagai tempat tinggal, persinggahan dan ekonomi imigran Kristian berbangsa Cina di Filipina ketika itu.

5 Chinatown terbesar di dunia adalah:-

 • San Francisco, Amerika Syarikat
 • New York, Amerika Syarikat
 • London, United Kingdom
 • Manila, Filipina
 • Lima, Peru

Kredit Imej : Viator

Kebanyakan Chinatown yang dibuka di seluruh dunia adalah dari kaum Cina yang berasal dari selatan China hari ini.

Apa punca terbesar wujudnya banyak Chinatown di seluruh dunia? Sebenarnya, terdapat banyak faktor, tetapi tiga faktor terbesar adalah :-

 • Perang saudara di China
 • Pencerobohan asing di China
 • Ketidakstabilan politik di China

Majoriti kaum Cina ini merupakan buruh kasar yang bekerja di lombong timah dan lombong emas di seluruh dunia dan Tanah Melayu juga tidak terkecuali.

Kredit Imej : Wikipedia

Daripada sudut lain, kewujudan Chinatown ini membawa banyak impak positif dalam ekonomi setempat khususnya dalam aktiviti import eksport dan hartanah.

Aktiviti Import Eksport

Kebanyakan imigran ini membuat aktiviti ekonomi dengan mengimport produk dari China dan menjualnya.

Antara produk popular yang dijual:

 1. Teh
 2. Makanan
 3. Tekstil
 4. Pakaian
 5. Tembakau
 6. Ubat – ubatan

Kredit Imej : Tea Time Magazine

Mereka membuka banyak kedai yang menjual barangan harian.

Manakala yang tidak menjual produk pula, menawarkan perkhidmatan seperti restoran, kedai gunting rambut, penerbitan dan sebagainya.

Kredit Imej : Blogspot

Aktiviti ekonomi ini secara tidak langsung telah menaikkan nilai hartanah di kawasan itu dan mengakibatkan berlakunya aktiviti jual beli hartanah dalam radius 1KM – 3KM dari lokasi Chinatown atas kapasiti perniagaan dan perkhidmatan.

Baca : Pantang Larang Masyarakat Cina Di Malaysia Bila Nak Beli Rumah

Pengekalan Budaya Bangsa

Lama kelamaan, komuniti Cina ini mula membeli hartanah di kawasan strategik sebagai hub perkumpulan komuniti Cina.

Kredit Imej : Vox

Dengan mewujudkan hub ini, mereka mampu mengekalkan budaya dan cara hidup asli tanpa meninggalkan kehidupan moden.

Sambutan Tahun Baru Cina dan pelbagai perayaan lain turut disambut bersama di sini.

Kesannya, Chinatown di kebanyakan negara telah menjadi salah satu tarikan pelancong untuk melihat budaya dan membeli belah di sini.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Bahkan di Malaysia juga, kita tidak dapat nafikan yang Petaling Street merupakan salah satu tarikan pelancong paling popular.

Asimilisasi

Tahukah anda, kaum Cina mempengaruhi sebahagian besar populasi sesebuah negara. Terkini, terdapat kira – kira:

 • 9 juta kaum Cina di Thailand
 • 6 juta kaum Cina di Malaysia
 • 5 juta kaum Cina di Amerika Syarikat

Kredit Imej : Visit Singapore

Untuk rekod, hampir setiap benua di dunia, anda akan dapati terdapat Chinatown. Ini termasuklah Selatan Amerika, benua Afrika dan juga negara Scandinavian seperti Finland!

Natijahnya, Chinatown telah mewujudkan kepelbagaian budaya seperti apa yang berlaku di Havana, Cuba dan juga Malaysia sendiri.

Kredit Imej : Rutgers

Kaum Cina ini secara langsung telah membuka banyak peluang ekonomi khususnya dalam sektor hartanah, perkhidmatan di ‘negara baru’ mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Rumah Atau Kereta, Mana Satu Patut Beli Dulu?

Salah satu dilema anak muda sekarang adalah nak pilih antara beli rumah atau kereta. Bukan apa, rumah dan kereta pada zaman ini sudah menjadi perkara wajib. Tapi dengan gaji yang ada, tak mampu nak beli dua tu sekali gus. Jadi mana satu yang patut anda dahulukan?

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan cara untuk anda pilih antara beli rumah atau kereta.

1. Mana Satu Yang Lebih Penting?

Sebenarnya, isu keperluan ini subjektif. Ia bergantung kepada gaya hidup dan persekitaran kerja anda. Jadi, anda sendiri perlu nilai mana satu lebih penting.

Rumah lebih penting untuk beli bila:

Sebagai contoh, anda ada tempat kerja yang tetap dan memang tidak akan berpindah tempat tinggal atau tukar tempat kerja. Nak pergi ke tempat kerja pula mudah sebab ada banyak kemudahan pengangkutan awam. Kalau beli kereta mungkin akan malas nnak bawa sebab tak nak tersangkut dalam kesesakan jalan raya.

Kalau anda betul-betul mampu dan boleh tanggung komitmen beli rumah daripada bayar sewa. Atau lagi bagus sewakan kepada orang lain untuk dapat income tambahan. Anda perlu kaji juga kelebihan dan kekurangan bila beli rumah, dari segi gaji dan komitmen anda.

Kereta boleh jadi penting bila:

Kereta boleh jadi penting bila pekerjaan anda memerlukan anda bergerak ke banyak tempat. Rumah pula akan jadi tempat persinggahan masa cuti. Yang ini kalau kereta sahaja satu-satunya menjadi keutamaan untuk anda bergerak ke tempat kerja.

2. Beli Kerana Keperluan, Bukan Sebab Gaya

Sebenarnya, tiada siapa yang marah jika anda beli kereta mahal atau rumah yang besar. Namun, yang menjadi masalahnya apabila harga yang dibeli tak padan dengan gaji anda.

Jangan dengan alasan kononnya itu adalah satu keperluan, anda beli rumah yang besar atau kereta berjenama mahal sebab nak menunjuk dan bergaya. Yang itu salah. Tak kira rumah atau kereta, beli mengikut keperluan dan kemampuan bukannya sebab gaya.

3. Buat Pengiraan Kos

Tak kiralah anda nak beli kereta atau rumah, buat pengiraan kos bagi setiap pilihan ini. Dengan setiap pilihan, anda perlu tahu kos tambahan bagi kenderaan, malah rumah jugak ada kos tambahan.

Contoh kos tambahan bagi kenderaan ialah insurans, cukai jalan, minyak petrol, dan kos servis kereta. Seterusnya, bagi rumah pula anda akan berdepan dengan risiko seperti cukai tanah atau pintu, insurans, kos baiki rumah dan sebagainya.

Sebenarnya, kos memiliki rumah memang akan mahal dari kereta tetapi jika anda bijak, anda boleh tukarkan ia menjadi satu pelaburan. Anda boleh sewakan rumah tersebut untuk dapat income tambahan pula.

Nak buat anggaran kos yang anda perlu tanggung masa buat pinjaman perumahan? Jom guna kalkulator pinjaman perumahan dan duti setem ini. Jika anda nak bandingkan pinjaman perumahan terbaik pula, jom guna kalkulator ini.

Nak lebih jelas, anda buat cara ini:

 • Tulis senarai anggaran kos bagi rumah dan kereta di atas kertas
 • Lihat jumlah kos tambahan yang mungkin anda perlu tanggung setiap bulan atau tahun
 • Nilaikan dengan tahap kewangan anda. Yang mana satu anda rasa mampu untuk beri komitmen

4. Buat Pengiraan Dengan Kemampuan Anda

Bila dah tahu semua kos, ini masanya untuk anda buat pengiraan ikut kemampuan. Banding dan nilaikan setiap kos dan komitmen bulanan. Tengok berdasarkan pengiraan, kereta apa yang layak dibeli dengan gaji anda dan rumah apa yang anda mampu.

Ramai yang ingat bila sudah layak buat pinjaman, mereka mampu untuk milikinya. Terus anda buat pinjaman kereta atau rumah tanpa memikirkan komitmen bulanan yang besar dan kos tambahan yang perlu ditanggung. Bila gaji cukup-cukup makan, ditambah pula dengan komitmen ansuran bulanan yang besar, mulalah stress dengan kewangan anda sendiri.

Ingat sekali lagi, layak tidak semestinya mampu. Kalau anda sudah layak untuk buat pinjaman, nilai balik sama ada anda mampu untuk memberi komitmen atau tidak. Tidak kira apa pun pilihan yang dilakukan jangan sampai terjerat.

5. Nilai Pada Masa Akan Datang

Sekarang, anda buat penilaian pula dari segi harga pada masa akan datang. Nilai ini hendak tengok jika pada masa depan yang mana satu akan memberi lebih manfaat kepada anda. 

Kebiasaannya, nilai kenderaan lebih cenderung untuk jatuh dan mengalami susut nilai. Namun, kelebihan dari segi rumah, sekiranya anda beli rumah pada lokasi yang betul dan ada permintaan yang tinggi, harga rumah tersebut boleh naik semakin tinggi. Dan jika anda beli rumah dilokasi yang tidak strategik dan rumah ada kerosakan teruk, ia boleh mengalami susut nilai.

6. Pilihan Lain Yang Anda Boleh Cuba

Sebenarnya, boleh sahaja nak beli rumah dengan kereta sekali gus tanpa bebanan dua hutang. Caranya, anda perlu ada duit yang cukup untuk  beli kereta secondhand. Kalau kena dengan caranya, kereta secondhand ini tak memerlukan banyak kos.

Selain itu, jika anda nak rumah yang murah, tidak menjadi masalah. Anda boleh buat pilihan rumah kecil atau rumah lelong. Anda juga boleh membuat permohonan skim bantuan perumahan yang kerajaan sediakan untuk pembeli rumah. Apa yang penting adalah, anda perlu kaji dan survey skim rumah terbaru yang disediakan oleh kerajaan dari masa ke semasa supaya tidak terlepas peluang.

Sebenarnya tak kira mana-mana pilihan, keputusan yang terbaik ada di tangan anda. Hanya anda yang tahu apa anda perlukan dan nilai sama ada itu satu keperluan atau hanya sekadar kehendak. Agak-agak apa yang anda rasa lagi penting? Good luck dalam membuat pilihan!

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Jom baca lagi:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!