7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Pasti di antara keluarga, sahabat, rakan dan mungkin juga kenalan kita di media sosial yang cenderung menjadikan hartanah sebagai satu cabang atau instrumen dalam pelaburan.

Kita lantas membuat andaian bahawa pelaburan dalam hartanah sememangnya menguntungkan dan berpotensi memberi keuntungan berlipat kali ganda.

Akan tetapi, sebenarnya bukan semua orang yang melabur dalam hartanah betul-betul membuat duit atau dalam erti kata lain, menjadi kaya dengan pelaburan hartanah.

Terdapat banyak perkara yang mereka rahsiakan daripada umum seperti komitmen bulanan, keuntungan hasil sewaan untuk pelaburan, kerosakan, dan kesukaran lain yang ramai pelabur hartanah rahsiakan daripada kita semua.

Baca : Kenapa Anak Muda Tidak Minat Beli Hartanah

Oleh itu, sebelum ingin berkecimpung dalam pelaburan hartanah, pastikan kita membuat pertimbangan dengan baik sebelum terkejut dengan pelbagai masalah lain yang bakal menjelma sejurus selepas kita membeli hartanah.

Jom kita sama-sama tengok 7 perkara yang ramai pelabur hartanah tak beritahu kita:

1. Niat

Jika kita memang membeli hartanah untuk didiami bersama keluarga atau insan tersayang, perkara itu sangat murni, baik dan sesuai.

Dan tidak salah pun jika kita membeli sebuah hartanah atas kapasiti pelaburan untuk menjana wang ringgit hasil daripada sewaan, flip atau untuk tujuan refinance.

Yang menjadi masalah adalah apabila kita tidak menetapkan sebarang pendirian atau prinsip ke atas pembelian hartanah tersebut.

Tidak sedikit pelabur hartanah yang tidak tahu atau barangkali terlupa dengan niat asal untuk membeli hartanah dan kesannya memakan diri sendiri.

2. Bayaran Ansuran Bulanan

Untuk komitmen bulanan selama 30 tahun, ramai rakyat Malaysia yang tersangkut dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Kesannya, rekod bayaran ansuran bulanan kita jadi tak cantik dan sekaligus menjejaskan reputasi kita sebagai peminjam. Ini akan mengurangkan peluang kita untuk memohon pembiayaan bank lain di masa hadapan.

Jika kita mempunyai masalah dalam disiplin kewangan, sila elakkan diri daripada menghadapi masalah di kemudian hari.

Baca : Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online.

Belajar ilmu kewangan dan kena ada disiplin kewangan yang kuat sebelum mengorak langkah memohon pembiayaan daripada institusi kewangan atau bank.

3. Komitmen Bulanan

Jangan sangka kita hanya perlu bayar ansuran bulanan kepada bank sahaja. Kita juga perlu bayar pelbagai kos-kos lain seperti deposit api, air, bil bulanan api, air, management fee, cukai tanah, cukai pintu dan juga sinking fund.

Ini belum masuk jika kita melanggan Astro, Coway atau Cuckoo, internet dan pelbagai servis lain lagi untuk meningkatkan taraf hidup kita dan keluarga.

4. Kiraan Rental Yield

Lambakan hartanah / bilik daripada hartanah jenis apartmen, kondominium dan servis residen di pasaran; menjadikan persaingan untuk mendapatkan penyewa adalah sengit.

Jangan terkejut jika kita dapati di sesetengah kawasan, pemilik rumah terpaksa menurunkan kadar sewa pada kadar yang tidak membawa sebarang keuntungan kepada mereka.

Hari ini, kiraan rental yield adalah sesuatu yang sangat sensitif. Sekiranya seorang pelabur hartanah mempunyai penyewa dalam setiap hartanahnya, belum tentu dia berjaya membuat keuntungan.

Ada juga pelabur hartanah yang berdepan dengan negative cashflow untuk tiga tahun pertama dan ada juga yang untung RM50 setiap bulan untuk satu tempoh yang lama.

5. Sukar Berpindah

Apabila kita membeli sebuah rumah untuk didami di sesuatu kawasan, kita akan alami kesukaran untuk berpindah ke kawasan baru.

Kita tidak bebas daripada segi geografi kerana terikat dengan lokasi hartanah yang telah kita beli.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Perkara ini mendatangkan stres kepada ramai pemilik hartanah, lagi-lagi yang tersilap membeli rumah di kawasan luar bandar kerana faktor penawaran harga yang jauh lebih murah berbanding hartanah di pusat bandar atau pinggir bandar.

6. Komuniti

Selepas beberapa lama kita mendiami satu kawasan, baru kita dapat lihat realiti sebenar komuniti setempat di kawasan tersebut.

Berkemungkinan komuniti tersebut yang dahulunya dipenuhi masyarakat pelbagai kaum seperti Melayu, Cina dan India; kini mula dihuni warga asing yang kadangkala kurang kesedaran daripada segi kebersihan, etika dan adab.

Perkara lain yang kita mungkin dapati adalah jalan utama kawasan tersebut yang mengalami kesesakan lalu lintas yang kronik pada waktu puncak, sukar mendapat parkir, kawasan setempat yang bising dan juga persekitaran yang tak bersih.

7. Faktor Pekerjaan

Mengikut laporan New Straits Times pada 18 November 2019 yang lalu, kadar pengangguran rakyat Malaysia kini telah meningkat ke paras 10.3%.

Dengan hampir 90% syarikat di Malaysia adalah Small Medium Enterprise (SME), tidak banyak pekerja yang ditawarkan sebagai pekerja tetap di sesebuah firma atau organisasi.

Kesannya, ramai pekerja berisiko untuk hilang pekerjaan kerana faktor politik semasa dan ekonomi yang tidak menentu.

Perkara ini merupakan mimpi ngeri kepada hampir semua orang yang perlu membayar ansuran bulanan pembiayaan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Baguslah Kita Dah Tahu

Kesimpulannya, beli rumah adalah tidak salah dan tidak berdosa sama sekali. Akan tetapi, kita perlu peka dan ketahui bahawa membeli rumah juga mempunyai sisi gelap yang tidak diceritakan kepada umum.

Baca : 8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak Dan Sistematik

Samada kita suka atau tidak, rumah tetap menjadi keperluan nombor satu rakyat Malaysia. Sungguhpun trend menyewa berbanding membeli semakin meningkat sejak kebelakangan ini, jauh di dalam hati ramai anak muda di Malaysia – mereka pasti menanam azam untuk memiliki rumah sendiri lambat laun.

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA