7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Pasti di antara keluarga, sahabat, rakan dan mungkin juga kenalan kita di media sosial yang cenderung menjadikan hartanah sebagai satu cabang atau instrumen dalam pelaburan.

Kita lantas membuat andaian bahawa pelaburan dalam hartanah sememangnya menguntungkan dan berpotensi memberi keuntungan berlipat kali ganda.

Akan tetapi, sebenarnya bukan semua orang yang melabur dalam hartanah betul-betul membuat duit atau dalam erti kata lain, menjadi kaya dengan pelaburan hartanah.

Terdapat banyak perkara yang mereka rahsiakan daripada umum seperti komitmen bulanan, keuntungan hasil sewaan untuk pelaburan, kerosakan, dan kesukaran lain yang ramai pelabur hartanah rahsiakan daripada kita semua.

Baca : Kenapa Anak Muda Tidak Minat Beli Hartanah

Oleh itu, sebelum ingin berkecimpung dalam pelaburan hartanah, pastikan kita membuat pertimbangan dengan baik sebelum terkejut dengan pelbagai masalah lain yang bakal menjelma sejurus selepas kita membeli hartanah.

Jom kita sama-sama tengok 7 perkara yang ramai pelabur hartanah tak beritahu kita:

1. Niat

Jika kita memang membeli hartanah untuk didiami bersama keluarga atau insan tersayang, perkara itu sangat murni, baik dan sesuai.

Dan tidak salah pun jika kita membeli sebuah hartanah atas kapasiti pelaburan untuk menjana wang ringgit hasil daripada sewaan, flip atau untuk tujuan refinance.

Yang menjadi masalah adalah apabila kita tidak menetapkan sebarang pendirian atau prinsip ke atas pembelian hartanah tersebut.

Tidak sedikit pelabur hartanah yang tidak tahu atau barangkali terlupa dengan niat asal untuk membeli hartanah dan kesannya memakan diri sendiri.

2. Bayaran Ansuran Bulanan

Untuk komitmen bulanan selama 30 tahun, ramai rakyat Malaysia yang tersangkut dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Kesannya, rekod bayaran ansuran bulanan kita jadi tak cantik dan sekaligus menjejaskan reputasi kita sebagai peminjam. Ini akan mengurangkan peluang kita untuk memohon pembiayaan bank lain di masa hadapan.

Jika kita mempunyai masalah dalam disiplin kewangan, sila elakkan diri daripada menghadapi masalah di kemudian hari.

Baca : Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online.

Belajar ilmu kewangan dan kena ada disiplin kewangan yang kuat sebelum mengorak langkah memohon pembiayaan daripada institusi kewangan atau bank.

3. Komitmen Bulanan

Jangan sangka kita hanya perlu bayar ansuran bulanan kepada bank sahaja. Kita juga perlu bayar pelbagai kos-kos lain seperti deposit api, air, bil bulanan api, air, management fee, cukai tanah, cukai pintu dan juga sinking fund.

Ini belum masuk jika kita melanggan Astro, Coway atau Cuckoo, internet dan pelbagai servis lain lagi untuk meningkatkan taraf hidup kita dan keluarga.

Iklan

4. Kiraan Rental Yield

Lambakan hartanah / bilik daripada hartanah jenis apartmen, kondominium dan servis residen di pasaran; menjadikan persaingan untuk mendapatkan penyewa adalah sengit.

Jangan terkejut jika kita dapati di sesetengah kawasan, pemilik rumah terpaksa menurunkan kadar sewa pada kadar yang tidak membawa sebarang keuntungan kepada mereka.

Hari ini, kiraan rental yield adalah sesuatu yang sangat sensitif. Sekiranya seorang pelabur hartanah mempunyai penyewa dalam setiap hartanahnya, belum tentu dia berjaya membuat keuntungan.

Ada juga pelabur hartanah yang berdepan dengan negative cashflow untuk tiga tahun pertama dan ada juga yang untung RM50 setiap bulan untuk satu tempoh yang lama.

5. Sukar Berpindah

Apabila kita membeli sebuah rumah untuk didami di sesuatu kawasan, kita akan alami kesukaran untuk berpindah ke kawasan baru.

Kita tidak bebas daripada segi geografi kerana terikat dengan lokasi hartanah yang telah kita beli.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Perkara ini mendatangkan stres kepada ramai pemilik hartanah, lagi-lagi yang tersilap membeli rumah di kawasan luar bandar kerana faktor penawaran harga yang jauh lebih murah berbanding hartanah di pusat bandar atau pinggir bandar.

6. Komuniti

Selepas beberapa lama kita mendiami satu kawasan, baru kita dapat lihat realiti sebenar komuniti setempat di kawasan tersebut.

Berkemungkinan komuniti tersebut yang dahulunya dipenuhi masyarakat pelbagai kaum seperti Melayu, Cina dan India; kini mula dihuni warga asing yang kadangkala kurang kesedaran daripada segi kebersihan, etika dan adab.

Perkara lain yang kita mungkin dapati adalah jalan utama kawasan tersebut yang mengalami kesesakan lalu lintas yang kronik pada waktu puncak, sukar mendapat parkir, kawasan setempat yang bising dan juga persekitaran yang tak bersih.

7. Faktor Pekerjaan

Mengikut laporan New Straits Times pada 18 November 2019 yang lalu, kadar pengangguran rakyat Malaysia kini telah meningkat ke paras 10.3%.

Dengan hampir 90% syarikat di Malaysia adalah Small Medium Enterprise (SME), tidak banyak pekerja yang ditawarkan sebagai pekerja tetap di sesebuah firma atau organisasi.

Kesannya, ramai pekerja berisiko untuk hilang pekerjaan kerana faktor politik semasa dan ekonomi yang tidak menentu.

Perkara ini merupakan mimpi ngeri kepada hampir semua orang yang perlu membayar ansuran bulanan pembiayaan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Baguslah Kita Dah Tahu

Kesimpulannya, beli rumah adalah tidak salah dan tidak berdosa sama sekali. Akan tetapi, kita perlu peka dan ketahui bahawa membeli rumah juga mempunyai sisi gelap yang tidak diceritakan kepada umum.

Baca : 8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak Dan Sistematik

Samada kita suka atau tidak, rumah tetap menjadi keperluan nombor satu rakyat Malaysia. Sungguhpun trend menyewa berbanding membeli semakin meningkat sejak kebelakangan ini, jauh di dalam hati ramai anak muda di Malaysia – mereka pasti menanam azam untuk memiliki rumah sendiri lambat laun.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Kebanyakan orang akan menangguh dari membeli rumah kerana tidak cukup duit deposit. Lebih mudah dan baik beli kereta dulu sebab boleh dapat 0% downpayment. Tak perlu susah-susah nak kumpul duit. Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi, seorang pengamal perubatan dan pelabur hartanah berkongsi mengenai downpayment untuk jenis rumah subsale, lelong dan undercons.

Beli rumah tak semestinya perlu 10% downpayment walaupun lazimnya ia perlu. Ada yang putus asa untuk menabung beli rumah tetapi terus beli kereta dan hidup menyewa. Beli kereta boleh zero-downpayment, tak payah susah-susah nak menyimpan untuk bayar downpayment macam beli rumah. Hidup menyewa pun takpe, yang penting keep calm and blame others.

Sebenarnya tak payah tunggu pun hingga cukup tabungan 10%. Sambil menabung tu (tetap kena menabung), survey juga rumah selalu. Untung sabut timbul. Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia pula bukan sahaja ikut nasib tapi juga perlu ilmu. Silap-silap boleh dapat downpayment minima tu.

Mari nak cerita sikit bab downpayment. Lepas baca, komen samada faham atau tak. Panjang ni tau.

Downpayment ialah bayaran awal sebahagian daripada harga rumah. Contohnya jika margin pembiayaan bank (margin of finance, MOF) hanya dapat 90% sahaja, maka downpayment ialah 10%. Jika MOF ialah 70%, maka downpayment ialah 30%.

➡ Rumah pertama & kedua : MOF sehingga 90%

➡ Rumah ketiga & seterusnya : MOF sehingga 70%

1. Rumah Lelong

Nak tak nak, downpayment tetap kena 10%. Ada sebahagian Proclaimation of Sale (P.O.S) yang minta 5% sahaja, tapi oleh sebab pembiayaan hanya terhad sehingga 90%, maka sebelum full disbursement 90%, tetap kena tambah lagi baki 5% untuk jumlah downpayment 10%.

Takde kompromi untuk downpayment rumah lelong. Malah jika gagal setelkan bayaran penuh atau dapatkan pembiayaan, downpayment burn, hangus, terbakar.

Untuk rumah lelong, 10% hanyalah downpayment sahaja. Anda perlu tambahan modal tunai lagi bergantung kepada rumah yang dibida untuk cover kos guaman, pindahmilik, tunggakan, pembaikian dan lain-lain. Saya cerita kemudian jika ada yang berminat.

2. Rumah Subsale

Ini bergantung kepada ilmu dan skil rundingan. Lazimnya, down payment tetap sama macam rumah lelong iaitu 10% jika MOF ialah 90%.

Biasanya bayaran downpayment awal ialah 3.18% semasa booking dan diikuti dengan 6.82% semasa sign S&P, manakala baki 90% adalah daripada pembiayaan bank pembeli. Jika MOF kurang 90%, contohnya 70%, maka baki 20% lagi dibayar sebelum full disbursement.

Tetapi tidak semestinya semua begitu kerana ia bergantung kepada tuan rumah. Tuan rumah boleh sahaja beri semula sebahagian downpayment itu kepada pembeli melalui pemberian diskaun.

Harga jual rasmi : 200,000

Downpayment : 20,000

Diskaun tuan rumah : 7% = 14,000

Downpayment selepas diskaun = 6,000 sahaja

Anda bayar downpayment RM20,000 kepada tuan rumah, tiba-tiba tuan rumah kata “awak ambillah 14,000 ni semula. Saya beri kat awak.” 😀

Tak payah berharap sangat sehingga tak nak menabung langsung. Anggap anda mesti bayar downpayment 10%, dan selepas full disburse baru anda dapat semula duit yang ‘diskaun’ itu.

Iklan

Biasanya digelar sebagai rumah below market value, namun saya lebih suka bincangkan konsep ini dalam aspek lain, bukan aspek downpayment.

3. Rumah Under Construction (Undercons)

Ini depends. Tetapi kebiasaannya ada pakej rumah yang jual dengan banyak rebat atau diskaun. Sama konsep macam kes rumah subsale juga, tetapi kali ini ia daripada pemaju.

Contoh :

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 9% = 45,000

Harga selepas diskaun = 455,000

MOF = 90% = 450,000

Downpayment : 10% – 9% = 1% = 5,000

Harga jual : 500,000

Diskaun / rebat : 20% = 100,000

Harga selepas diskaun = 400,000

MOF = 90% = 450,000

Cashback : 450,000 – 400,000 = 50,000 (biasanya selepas full disbursement)

*Biasanya kena bayar downpayment juga kira-kira RM5,000, dan akan dikembalikan sebagai cashback selepas full disbursement

Cashback ini ialah duit pembiayaan yang anda kena bayar setiap bulan. Gunakan cashback sebaiknya, bukan buat joli sebab itu duit pembiayaan.

Ini hanya bercerita tentang downpayment rumah sahaja ya. Belum termasuk kos guaman, duti setem dan kos sampingan lain kira-kira 5-8% lagi yang biasanya non-negotiable atau nego tipis.

Satu lagi, walaupun dapat pembiayaan 100% contohnya pembiayaan kerajaan, downpayment mungkin tetap perlu disediakan juga dan akan dipulangkan semula selepas full disburment pembiayaan tersebut.

Cerita panjang tentang downpayment tak guna kalau duit takde. Baca, faham, hadam dan mula cari duit untuk downpayment ye.

Kredit: Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Iklan

Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri)

Kita mungkin tak pernah terfikir pun berapakah harga rumah yang paling mahal di Malaysia? Maklumlah, nak beli rumah sendiri pun belum lepas.

Apakah yang membuatkan sesebuah rumah itu menjadi mahal? Logiknya adalah lokasi, harga tanah, ciri-ciri rumah tersebut dan mungkin banyak lagi faktor lain.

Tapi sebelum itu, kami telah menggunakan beberapa buah laman web bagi mendapatkan maklumat mengenai rumah paling mahal di Malaysia.

1. Mudah.my

Ada yang masih tak kenal ke dengan laman web Mudah ni? Ia merupakan #1 dalam pengiklanan online, nak cari apa sahaja barang, mesti ada di sini.

Tapi boleh juga nak tengok harga-harga rumah yang ada di pasaran. Kita boleh filter dan susun mengikut harga, freehold atau leasehold dan banyak lagi.

2. iProperty

Tidak dinafikan, iProperty adalah laman web #1 Malaysia yang khusus untuk hartanah. Design laman web pun moden dan kemas, memang menjadi tumpuan bagi mereka yang ingin menyenaraikan rumah mereka untuk dijual dan bagi orang ramai untuk mencari rumah idaman.

Kita boleh filter jenis kediaman dengan lebih terperinci lagi, tengoklah sendiri. Tak pernah tahu pun ada sebanyak ni, biasa dengar rumah teres, rumah berkembar, rumah banglo, flat, apartmen dan kondominium saja. Rumah 4.5 tingkat pun ada ke???

Juga boleh tengok rumah yang baru dilancarkan atau yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Memang sangat komprehensif laman web iProperty ini.

Nak periksa harga hartanah komersial, kawasan perindustrian seperti kilang dan perladangan pun boleh juga.

Bukan itu sahaja, mereka juga banyak menulis artikel berkaitan hartanah, dan juga mengadakan pameran dan roadshow di seluruh Malaysia.

3. PropertyGuru

Lagi satu laman web yang boleh anda layari bagi mendapatkan harga rumah. Kalau nak tengok harga rumah dan hartanah komersial, di sini boleh filter juga mengikut keluasan lantai, keluasan tanah, harga sekaki, dilengkapi perabot atau tidak; dan bermacam-macam lagi.

Ia juga mempunyai bahagian khusus untuk baca tentang reviu mereka ke atas projek-projek baru dan artikel berkaitan isu semasa.

Jom tengok senarai rumah paling mahal di Malaysia mengikut negeri.

1. Kuala Lumpur

RM50 juta – U-Thant, Ampang Hilir

 RM40 juta – Kenny Hills, Bukit Tunku

2. Labuan

RM1.79 juta – Batu Arang

3. Putrajaya

RM6 juta – Presint 10

 RM4.5 juta – Danau Suria

4. Johor

RM19.5 juta – Iskandar Puteri, Nusajaya

RM14 juta – Gelang Patah

5. Kedah

RM8.5 juta – Pulau Langkawi

RM3 juta – Jitra

6. Kelantan

RM2.5 juta – Wakaf Che Yeh

RM2.4 juta – Sri Cemerlang

7. Melaka

RM5.6 juta – Ayer Keroh

RM5 juta – Melaka Tengah

Iklan

8. Negeri Sembilan

RM6 juta – Port Dickson

RM5.5 juta – Nilai

9. Pahang

RM38 juta – Bentong

RM11.5 juta – Genting Highlands

10. Perak

RM11 juta – Gerik

RM10 juta – Ipoh

11. Perlis

RM2.9 juta – Kangar

RM1.5 juta – Taman Utama

12. Pulau Pinang

RM61 juta – Georgetown

RM25 juta – Pulau Tikus

13. Sabah

RM7.1 juta – Kota Kinabalu

RM5 juta – Penampang

14. Sarawak

RM6.8 juta – Kuching

RM2 juta – Miri

15. Selangor

RM30 juta – Pangsun, Hulu Langat

 RM25 juta – Country Heights, Damansara

16. Terengganu

RM4 juta – Marang

RM2.1 juta – Kemaman

Rumah Termahal Dijual Dalam Tempoh Setahun Kebelakangan

Kalau anda perasan, semua rumah-rumah di atas sebenarnya baru di peringkat pengiklanan. Tapi berapa ramai yang mampu beli dengan harga tersebut? Mungkin juga ramai nak tahu siapa pemilik sekarang yang nak jual hartanah tersebut.

Kalau harga jual sekarang pun ada yang sampai RM60 juta, agak-agak harga kos rumah tu berapa agaknya? Fuh…harap tuan punya rumah membayar cukai pendapatan yang sepatutnya kepada pihak LHDN.

Apa kata kita tengok pula rumah yang telah pun dijual?

Untuk itu, kita gunakan laman web Brickz yang mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta, yang merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sales and Purchase Agreement yang telah dibayar.

Dan berikut adalah hasilnya:

Kebanyakan rumah yang telah dijual yang berharga di atas RM10 juta adalah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Walaupun diiklankan rumah sampai RM60 juta, tapi ia mungkin sekadar iklan sahaja.

Iklan

9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Cakap-cakap orang kita tentang hartanah mana yang paling ideal untuk pelaburan hartanah masih menjadi bualan hangat, daripada golongan yang baru grad sehinggalah mereka yang hampir nak pencen. Industri hartanah hari ini penuh dengan warna-warninya yang tersendiri.

Ada yang berjaya dengan pelaburan hartanah, ada yang terjerat dalam penipuan hartanah dan tidak kurang juga yang gagal dalam hartanah dan membuat keputusan mencuba pelaburan lain yang dikatakan ‘kawan’ mereka lebih menguntungkan.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah : Ini 9 Perbandingannya

Terlalu mudah untuk kita membuat spekulasi tentang sesuatu projek atau hartanah mana yang paling menguntungkan tanpa data dan fakta yang betul.

Baca : Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

Pelaburan hartanah sebenarnya tidaklah terlalu sukar dan kompleks untuk difahami seperti instrumen pelaburan yang lain. Akan tetapi, jangan pula kita mengharapkan pulangan ROI yang tinggi dalam masa satu atau dua tahun.

“Pelaburan hartanah bukan untuk semua orang. Hartanah memerlukan kesabaran yang tinggi dan perancangan masa depan yang jelas.”

Untuk selamat dalam pelaburan hartanah, terdapat lima elemen utama yang wajib kita ambil tahu.

1. LOKASI

1.1 Kawasan Hartanah

Kita perlu pastikan kawasan hartanah berada di kawasan yang tepat atau tidak. Hal ini kerana, terdapat perbezaan dalam pelbagai aspek bagi hartanah di Semenyih dan Damansara.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Adakah kawasan yang kita pilih untuk pelaburan menjadi lokasi ekspatriat mahir seperti pelabur, doktor dan peguam atau ekspatriat tidak mahir seperti buruh kasar?

1.2 Booster Hartanah

Adakah terdapat booster hartanah yang mampu meningkatkan nilai hartanah seperti pengangkutan awam, pusat membeli-belah, pusat industri yang mendatangkan peluang pekerjaan?

Atau hartanah tersebut berada dalam jarak 300 meter daripada kawasan perkuburan, kabel elektrik dan lebuhraya yang sibuk?

2. STRATEGI

2.1 Aliran Tunai atau Durian Runtuh

Kita boleh dapatkan kedua-duanya tetapi bukan dalam masa yang sama atau serentak. Kita perlu merancang strategi pelaburan samada untuk mendapat aliran tunai positif secara bulanan atau ingin jual apabila harga rumah telah mencapai tempoh matang.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Sekiranya kita berniat untuk menyimpan hartanah dan menjualnya lagi 10 atau 20 tahun yang akan datang, kita boleh duduki rumah tersebut dan tidak perlu menyewanya.

Lain pula jika kita berminat untuk mendapatkan aliran tunai yang positif, kita perlu melengkapkan rumah tersebut untuk meningkatkan nilai sewaan.

2.2 Demografi Hartanah

Siapakah target pasaran utama untuk sewa hartanah kita? Nak sewakan kepada ekspatriat, pelajar, keluarga, pelancong atau mungkin pekerja di kawasan berdekatan hartanah anda?

Adakah hartanah yang kita beli mampu disewakan kepada pelbagai jenis penyewa? Atau hanya menyasarkan kepada pelajar yang mencari rumah untuk disewa yang berhampiran dengan universiti atau kolej?

Iklan

3. RISIKO

3.1 Salah Hartanah

Pastikan kita membuat kajian terlebih dahulu mengenai perbezaan harga hartanah baru di kawasan A dengan harga hartanah lama di kawasan A.

Hartanah landed akan kekal popular berbanding hartanah high-rise. Harga hartanah baru yang menawarkan cashback dan diskaun yang terlalu tinggi juga perlu dielakkan.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Hartanah yang baik dan ‘profitable’ sebenarnya tidak memerlukan walau 1% cashback pun!

3.2 Harga

Sentiasa semak harga median hartanah yang sama di kawasan tersebut. Harga yang baik adalah apabila kita membeli hartanah di bawah harga median di kawasan tersebut.

Sekiranya kita membeli hartanah melebihi harga median di kawasan tersebut, kita sebenarnya telah membayar amaun yang lebih berbanding harga di pasaran.

Kita digalakkan untuk memaksimumkan pinjaman supaya ansuran bulanan menjadi lebih rendah. Apabila ansuran bulanan menjadi rendah, rental yield berkemungkinan besar menjadi lebih tinggi.

3.3 Rental Yield

Boleh tak hartanah yang kita beli, mendapat hasil sewa yang baik dan akan meningkat pada masa akan datang (Macam mana saya tahu hartanah saya takkan rugi)?

Pastikan hartanah tersebut memberikan pulangan hasil sewa yang tinggi dan mampu meningkat untuk 5, 10 dan 20 tahun yang mendatang.

Rental yield merupakan salah satu indikator paling sesuai untuk mengetahui pelaburan hartanah anda menguntungkan atau merugikan poket anda.

Rental yield yang cemerlang adalah 8%. Akan tetapi nisbah 5% sudah dikira baik.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

4. PERANCANGAN MASA DEPAN

4.1 Perlindungan.

Perlindungan di sini berbalik kepada perkara yang membantu kita untuk berjaya dalam pelaburan hartanah.

Berbalik kepada booster hartanah, projek kawasan industri yang membawa peluang pekerjaan yang tinggi dan pengangkutan awam merupakan contoh perlindungan kepada kita.

Baca : Jenis-Jenis Pelaburan Yang Ada Di Malaysia (Perbandingan)

Sungguhpun projek-projek tersebut belum siap, sekurang-kurangnya kita mempunyai perlindungan untuk pelaburan hartanah di masa hadapan.

4.2 Pilihan.

Rancang pelaburan hartanah dengan baik. Sekiranya kita bercadang untuk menyewakannya namun gagal unyuk mendapat nisbah rental yield yang baik, kita boleh menggunakan konsep simpan untuk dijual semula selepas 10 atau 20 tahun.

Sekiranya harga rumah tersebut dijangka mampu mendatangkan pulangan yang baik namun berkemungkinan merugikan kita daripada mempunyai aliran tunai yang positif, kita boleh pilih untuk tinggal di hartanah tersebut. Sekurang-kurangnya, ada juga rumah untuk diduduki daripada terus menyewa buat selama-lamanya.

Iklan

Dana RM1 Bilion Untuk Pembeli Rumah Pertama Bermula 1 September

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) kali ini bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dalam merealisasikan hasrat dan harapan rakyat Malaysia, khususnya golongan B40 dalam membeli rumah pertama.

Sebenarnya program ini bukanlah program baharu. Sebaliknya, ia merupakan penambahbaikan daripada program sedia ada yang dilancarkan tahun lalu.

Akan tetapi, terdapat banyak perubahan positif yang dilakukan pihak BNM dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera meningkat.

Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion

Objektif utama program ini adalah membantu pembiayaan kewangan pembeli rumah pertama dari golongan B40 untuk membeli rumah pertama.

Program yang bakal bermula 1 September 2019 ini mempunyai beberapa kriteria utama, di antaranya:-

  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM4,360.
  • Harga rumah tidak melebihi RM300,000.
  • Sekatan penjualan hartanah sehingga 5 tahun sahaja.

Untuk rekod, kriteria ini telah diubah supaya lebih mesra pembeli di mana pendapatan isi rumah yang ditetapkan pada tahun lalu adalah RM2,300 dan harga rumah pula ditetapkan tidak melebihi RM150,000.

Untuk rujukan, anda boleh lawat laman Housing Watch untuk melihat program Dana Rumah Mampu Milik oleh Bank Negara Malaysia yang lalu dan membuat perbandingannya.

Dengan program ini, anda mampu memiliki rumah pertama dengan lebih mudah!

Iklan

Di antara panel bank yang terlibat secara langsung dengan program ini adalah Ambank, Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank dan RHB Bank.

Apa yang lebih menarik adalah kadar pembiayaan telah ditetapkan pada kadar 3.5% setahun, di mana kadar ini adalah sangat rendah dan dilihat mampu memberi kelebihan kepada pembeli rumah pertama khususnya golongan B40.

Kedua, tempoh pembiayaan pinjaman yang normal yakni 30 tahun dan 35 tahun telah dilanjutkan kepada 40 tahun atau umur 70 tahun bergantung kepada mana yang lebih rendah.

Sungguhpun begitu, bakal pembeli rumah menerusi program ini hanya dibenarkan untuk membeli hartanah pertama dari pasaran utama atau under construction.

Masih keliru dan tidak tahu panduan yang jelas untuk beli rumah? Rujuk artikel 7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda.

Jelas sekali program ini bakal membantu bukan sahaja pembeli rumah untuk membeli rumah pertama, bahkan membantu pemaju yang menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual khususnya di bandar – bandar tumpuan seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Jika anda memenuhi kriteria yang ditetapkan di atas dan ingin membeli rumah pertama, jangan lepaskan peluang untuk menjadi pemilik rumah sendiri seawal 1 September ini!

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!