Market Share Telefon Pintar Sejak Tahun 2009 Sehingga 2019

10 tahun adalah masa yang sangat lama dalam industri telefon pintar. Kalau diikutkan, setahun pun dah kira masa yang agak lama bila kita bicara tentang smartphone.

Ini kerana dalam masa yang singkat, bermacam-macam teknologi baru yang keluar dan pelbagai model telefon baru yang dilancarkan. Pengeluar telefon berlumba-lumba untuk menghasilkan telefon yang terkini, sesuai dengan citarasa orang ramai.

Jadi siapakah yang mendominasi pasaran sedunia daripada tahun 2009 sehingga ke tahun 2019? Ada ke jenama yang maintain sepanjang 10 tahun tersebut? Jenama mana yang tewas dalam perjalanan? Siapa pula nama baru yang meningkat naik?

Untuk itu, jom kita sama-sama tengok pegangan pasaran bagi telefon pintar sejak tahun 2009 sehingga ke 2019 seperti di bawah. Pastinya ia akan mengimbau kenangan lama, suka dan duka bersama dengan model telefon lama yang pernah dimiliki suatu ketika dulu.

Sumber: Statista

Tahun 2009

1. Nokia
2. Lain-lain
3. RIM
4. Apple
5. HTC

Tahun 2010

1. Nokia
2. Lain-lain
3. Apple
4. RIM
5. Samsung

Tahun 2011

1. Lain-lain
2. Apple
3. Samsung
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2012

1. Samsung
2. Apple
3. Lain-lain
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2013

1. Samsung
2. Lain-lain
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2014

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2015

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Lenovo

Tahun 2016

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2017

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2018

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Xiaomi

Tahun 2019

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Huawei
4. Apple
5. Xiaomi

Nokia Merupakan Raja Sehingga 2010, Kemudian Takhta Beralih Ke Samsung Sehingga Ke Hari Ini

Siapa masih ingat telefon Nokia zaman dulu-dulu? Telefon yang dibuat untuk baling anjing? Telefon yang sangat solid dan tahan lama. Telefon yang jatuh ke lantai, lantai yang retak dan bukan telefon yang rosak.

Kredit: Twitter

Masih ingat lagi bateri yang kita caj sekali, tapi boleh tahan sampai berminggu-minggu lamanya?

Kredit: Pinterest

Itulah dia kenangan 10 tahun yang lalu. Setiap bulan ada saja model baru yang dikeluarkan Nokia. 3310? Butterfly? Sabun?

Sejak zaman telefon pintar ini, Nokia semakin ketinggalan zaman kerana tidak mahu berubah.

Selepas Samsung, China Bakal Mendominasi?

Kemudian muncul pula Samsung yang mendominasi dengan siri Galaxy dan Galaxy Note. Setiap kali pelancaran, memang jutaan unit habis dijual. Sampailah ke hari ini, Samsung maintain jenama telefon pintar #1 dunia.

Tetapi dengan kemunculan Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo dan ramai lagi; kelihatan seperti China bakal mendominasi segmen telefon pintar tak lama lagi. Harga yang ditawarkan adalah murah jika dibandingkan dengan spesifikasi yang diberi, telefon pintar dari China juga berkualiti.

Dan kalau anda nak tahu, iPhone pun ‘Made in China’ tau…

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: