Market Share Telefon Pintar Sejak Tahun 2009 Sehingga 2019

10 tahun adalah masa yang sangat lama dalam industri telefon pintar. Kalau diikutkan, setahun pun dah kira masa yang agak lama bila kita bicara tentang smartphone.

Ini kerana dalam masa yang singkat, bermacam-macam teknologi baru yang keluar dan pelbagai model telefon baru yang dilancarkan. Pengeluar telefon berlumba-lumba untuk menghasilkan telefon yang terkini, sesuai dengan citarasa orang ramai.

Jadi siapakah yang mendominasi pasaran sedunia daripada tahun 2009 sehingga ke tahun 2019? Ada ke jenama yang maintain sepanjang 10 tahun tersebut? Jenama mana yang tewas dalam perjalanan? Siapa pula nama baru yang meningkat naik?

Untuk itu, jom kita sama-sama tengok pegangan pasaran bagi telefon pintar sejak tahun 2009 sehingga ke 2019 seperti di bawah. Pastinya ia akan mengimbau kenangan lama, suka dan duka bersama dengan model telefon lama yang pernah dimiliki suatu ketika dulu.

Sumber: Statista

Tahun 2009

1. Nokia
2. Lain-lain
3. RIM
4. Apple
5. HTC

Tahun 2010

1. Nokia
2. Lain-lain
3. Apple
4. RIM
5. Samsung

Tahun 2011

1. Lain-lain
2. Apple
3. Samsung
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2012

1. Samsung
2. Apple
3. Lain-lain
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2013

1. Samsung
2. Lain-lain
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2014

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2015

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Lenovo

Tahun 2016

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2017

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2018

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Xiaomi

Tahun 2019

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Huawei
4. Apple
5. Xiaomi

Nokia Merupakan Raja Sehingga 2010, Kemudian Takhta Beralih Ke Samsung Sehingga Ke Hari Ini

Siapa masih ingat telefon Nokia zaman dulu-dulu? Telefon yang dibuat untuk baling anjing? Telefon yang sangat solid dan tahan lama. Telefon yang jatuh ke lantai, lantai yang retak dan bukan telefon yang rosak.

Kredit: Twitter

Masih ingat lagi bateri yang kita caj sekali, tapi boleh tahan sampai berminggu-minggu lamanya?

Kredit: Pinterest

Itulah dia kenangan 10 tahun yang lalu. Setiap bulan ada saja model baru yang dikeluarkan Nokia. 3310? Butterfly? Sabun?

Sejak zaman telefon pintar ini, Nokia semakin ketinggalan zaman kerana tidak mahu berubah.

Selepas Samsung, China Bakal Mendominasi?

Kemudian muncul pula Samsung yang mendominasi dengan siri Galaxy dan Galaxy Note. Setiap kali pelancaran, memang jutaan unit habis dijual. Sampailah ke hari ini, Samsung maintain jenama telefon pintar #1 dunia.

Tetapi dengan kemunculan Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo dan ramai lagi; kelihatan seperti China bakal mendominasi segmen telefon pintar tak lama lagi. Harga yang ditawarkan adalah murah jika dibandingkan dengan spesifikasi yang diberi, telefon pintar dari China juga berkualiti.

Dan kalau anda nak tahu, iPhone pun ‘Made in China’ tau…

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend