Market Share Telefon Pintar Sejak Tahun 2009 Sehingga 2019

10 tahun adalah masa yang sangat lama dalam industri telefon pintar. Kalau diikutkan, setahun pun dah kira masa yang agak lama bila kita bicara tentang smartphone.

Ini kerana dalam masa yang singkat, bermacam-macam teknologi baru yang keluar dan pelbagai model telefon baru yang dilancarkan. Pengeluar telefon berlumba-lumba untuk menghasilkan telefon yang terkini, sesuai dengan citarasa orang ramai.

Jadi siapakah yang mendominasi pasaran sedunia daripada tahun 2009 sehingga ke tahun 2019? Ada ke jenama yang maintain sepanjang 10 tahun tersebut? Jenama mana yang tewas dalam perjalanan? Siapa pula nama baru yang meningkat naik?

Untuk itu, jom kita sama-sama tengok pegangan pasaran bagi telefon pintar sejak tahun 2009 sehingga ke 2019 seperti di bawah. Pastinya ia akan mengimbau kenangan lama, suka dan duka bersama dengan model telefon lama yang pernah dimiliki suatu ketika dulu.

Sumber: Statista

Tahun 2009

1. Nokia
2. Lain-lain
3. RIM
4. Apple
5. HTC

Tahun 2010

1. Nokia
2. Lain-lain
3. Apple
4. RIM
5. Samsung

Tahun 2011

1. Lain-lain
2. Apple
3. Samsung
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2012

1. Samsung
2. Apple
3. Lain-lain
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2013

1. Samsung
2. Lain-lain
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2014

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2015

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Lenovo

Tahun 2016

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2017

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2018

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Xiaomi

Tahun 2019

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Huawei
4. Apple
5. Xiaomi

Nokia Merupakan Raja Sehingga 2010, Kemudian Takhta Beralih Ke Samsung Sehingga Ke Hari Ini

Siapa masih ingat telefon Nokia zaman dulu-dulu? Telefon yang dibuat untuk baling anjing? Telefon yang sangat solid dan tahan lama. Telefon yang jatuh ke lantai, lantai yang retak dan bukan telefon yang rosak.

Kredit: Twitter

Masih ingat lagi bateri yang kita caj sekali, tapi boleh tahan sampai berminggu-minggu lamanya?

Kredit: Pinterest

Itulah dia kenangan 10 tahun yang lalu. Setiap bulan ada saja model baru yang dikeluarkan Nokia. 3310? Butterfly? Sabun?

Sejak zaman telefon pintar ini, Nokia semakin ketinggalan zaman kerana tidak mahu berubah.

Selepas Samsung, China Bakal Mendominasi?

Kemudian muncul pula Samsung yang mendominasi dengan siri Galaxy dan Galaxy Note. Setiap kali pelancaran, memang jutaan unit habis dijual. Sampailah ke hari ini, Samsung maintain jenama telefon pintar #1 dunia.

Tetapi dengan kemunculan Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo dan ramai lagi; kelihatan seperti China bakal mendominasi segmen telefon pintar tak lama lagi. Harga yang ditawarkan adalah murah jika dibandingkan dengan spesifikasi yang diberi, telefon pintar dari China juga berkualiti.

Dan kalau anda nak tahu, iPhone pun ‘Made in China’ tau…

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!