Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Siapa yang tak nak ada rumah sendiri. Akan tetapi masih ramai yang belum memiliki rumah dan perkara ini ada kena mengena dengan harga rumah yang seakan tidak relevan.

“Rakyat Malaysia tidak mampu beli rumah baharu kerana harganya di luar kemampuan kewangan.”

Berdasarkan data, harga median rumah di Kuala Lumpur yang ditawarkan di pasaran adalah RM793,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik di Kuala Lumpur adalah RM454,000.

Di Selangor juga tidak jauh beza dengan harga median yang ditawarkan adalah RM482,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik adalah RM375,000.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Untuk itu, dalam artikel ini, kami akan kongsikan teknik yang anda boleh praktikkan untuk membeli rumah dengan kos seminima yang mungkin.

5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

1. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Skim ini merupakan skim pembiayaan hartanah yang dilancarkan pihak Kerajaan pada Bajet 2011 yang lalu dengan fokus membantu rakyat Malaysia memiliki rumah pertama.

Jumlah pembiayaan adalah sehingga 110% untuk rumah jenis undercon mahupun sekunder (subsale).

Anda layak memohon skim ini sekiranya anda seorang warganegara Malaysia yang ingin membeli rumah pertama, bekerja sendiri ataupun bekerja di sektor swasta dan tiada rekod pembiayaan yang terjejas untuk tempoh 1 tahun yang lalu.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama? Fahamkan Kos – Kos Yang Kena Bayar

Antara syarat skim ini adalah :-

  • Harta kediaman undercon atau sekunder (subsale) di dalam Malaysia.
  • Nilai maksimum hartanah bawah RM500,000
  • Dihuni oleh pemilik (penghuni mesti menghuni pada kediaman tersebut dan bukan untuk pelaburan)

Info Lanjut Skim Rumah Pertamaku

2. Panel Bank Oleh Pemaju

Apabila pemaju hartanah melancarkan projek perumahan terbaru, mereka turut menawarkan panel bank dari pihak mereka untuk memudahkan pihak pembeli memohon pinjaman kewangan.

Anda boleh memohon pinjaman kewangan daripada panel bank pemaju kerana pada kebiasaannya, mereka menawarkan 100% pembiayaan untuk projek tersebut.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Akan tetapi, bayaran ansuran bulanan berkemungkinan akan lebih tinggi kerana tiada deposit 10% dan pembeli tidak mempunyai banyak pilihan pakej pinjaman dari pihak bank.

3. Akaun 2 Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP)

Masih ramai lagi rakyat Malaysia yang masih tidak tahu bahawa anda sebenarnya boleh menggunakan wang di dalam Akaun 2 KWSP anda untuk membeli kediaman pertama anda.

Antara kelebihan menggunakan Akaun 2 KWSP adalah anda mampu mengurangkan bayaran ansuran bulanan dan mengurangkan kadar faedah pinjaman.

Anda juga boleh gunakannya untuk membuat bayaran 10% deposit rumah pertama anda dan syarat kelayakannya adalah sangat mudah.

Info Lanjut Akaun 2 KWSP

4. Diskaun Pemaju

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang menawarkan diskaun bermula 10% sehingga 30% daripada harga rumah bagi membantu lebih ramai pembeli memiliki rumah pertama.

Anda jangan terkejut jika anda juga berkemungkinan besar akan menerima tawaran menarik lain seperti percuma kos duti setem dan yuran guaman daripada pihak pemaju.

Baca : Isu Pemilikan Rumah dan 4 Garis Panduan Yang Disyorkan Bank Negara Malaysia (BNM)

Apa yang mereka perlukan daripada anda adalah booking fee yang kosnya sekitar 1% daripada harga rumah. Akan tetapi, booking fee tersebut akan dikembalikan jika pinjaman anda tidak diluluskan.

Kempen Home Ownership Campaign (HOC) yang dilancarkan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan dengan usahasama REHDA adalah platform terbaik yang anda boleh mulakan untuk membeli rumah dengan diskaun dan tawaran menarik daripada pemaju.

Info Lanjut Home Ownership Campaign (HOC)

5. Refinance

Refinance adalah satu proses membiayai semula pinjaman anda dan refinance sesuai dilakukan sekiranya anda mempunyai rumah yang dibeli di bawah harga pasaran.

Misalannya, anda membeli teres 1 tingkat di Gombak di bawah harga pasaran iaitu RM150,000. Sedangkan harga pasarannya adalah RM300,000.

Selepas itu, anda memohon refinance pada harga semasa rumah tersebut iaitu RM300,000 dan anda telah untung RM150,000 hasil daripada refinance.

“Ramai orang buat refinance untuk dapatkan wang segera”.

Akan tetapi, permainan refinance adalah rumit dan memerlukan ilmu untuk mengelakkan anda terjerumus dalam kesilapan kewangan.

Baca : Nak Refinance Atau Jual?

Trend pasaran hartanah di Malaysia yang lembap menyebabkan wujudnya pelbagai skim dan program yang membantu anda sebagai pembeli rumah untuk membeli rumah dengan kos minima.

Semoga semua pembaca mendapat manfaat dan mampu memiliki rumah pertama menerusi teknik di dalam artikel ini.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!