Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Siapa yang tak nak ada rumah sendiri. Akan tetapi masih ramai yang belum memiliki rumah dan perkara ini ada kena mengena dengan harga rumah yang seakan tidak relevan.

“Rakyat Malaysia tidak mampu beli rumah baharu kerana harganya di luar kemampuan kewangan.”

Berdasarkan data, harga median rumah di Kuala Lumpur yang ditawarkan di pasaran adalah RM793,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik di Kuala Lumpur adalah RM454,000.

Di Selangor juga tidak jauh beza dengan harga median yang ditawarkan adalah RM482,000 sedangkan harga maksimum rumah mampu milik adalah RM375,000.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Untuk itu, dalam artikel ini, kami akan kongsikan teknik yang anda boleh praktikkan untuk membeli rumah dengan kos seminima yang mungkin.

5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

1. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Skim ini merupakan skim pembiayaan hartanah yang dilancarkan pihak Kerajaan pada Bajet 2011 yang lalu dengan fokus membantu rakyat Malaysia memiliki rumah pertama.

Jumlah pembiayaan adalah sehingga 110% untuk rumah jenis undercon mahupun sekunder (subsale).

Anda layak memohon skim ini sekiranya anda seorang warganegara Malaysia yang ingin membeli rumah pertama, bekerja sendiri ataupun bekerja di sektor swasta dan tiada rekod pembiayaan yang terjejas untuk tempoh 1 tahun yang lalu.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama? Fahamkan Kos – Kos Yang Kena Bayar

Antara syarat skim ini adalah :-

  • Harta kediaman undercon atau sekunder (subsale) di dalam Malaysia.
  • Nilai maksimum hartanah bawah RM500,000
  • Dihuni oleh pemilik (penghuni mesti menghuni pada kediaman tersebut dan bukan untuk pelaburan)

Info Lanjut Skim Rumah Pertamaku

2. Panel Bank Oleh Pemaju

Apabila pemaju hartanah melancarkan projek perumahan terbaru, mereka turut menawarkan panel bank dari pihak mereka untuk memudahkan pihak pembeli memohon pinjaman kewangan.

Anda boleh memohon pinjaman kewangan daripada panel bank pemaju kerana pada kebiasaannya, mereka menawarkan 100% pembiayaan untuk projek tersebut.

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Akan tetapi, bayaran ansuran bulanan berkemungkinan akan lebih tinggi kerana tiada deposit 10% dan pembeli tidak mempunyai banyak pilihan pakej pinjaman dari pihak bank.

3. Akaun 2 Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP)

Masih ramai lagi rakyat Malaysia yang masih tidak tahu bahawa anda sebenarnya boleh menggunakan wang di dalam Akaun 2 KWSP anda untuk membeli kediaman pertama anda.

Antara kelebihan menggunakan Akaun 2 KWSP adalah anda mampu mengurangkan bayaran ansuran bulanan dan mengurangkan kadar faedah pinjaman.

Anda juga boleh gunakannya untuk membuat bayaran 10% deposit rumah pertama anda dan syarat kelayakannya adalah sangat mudah.

Info Lanjut Akaun 2 KWSP

4. Diskaun Pemaju

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang menawarkan diskaun bermula 10% sehingga 30% daripada harga rumah bagi membantu lebih ramai pembeli memiliki rumah pertama.

Anda jangan terkejut jika anda juga berkemungkinan besar akan menerima tawaran menarik lain seperti percuma kos duti setem dan yuran guaman daripada pihak pemaju.

Baca : Isu Pemilikan Rumah dan 4 Garis Panduan Yang Disyorkan Bank Negara Malaysia (BNM)

Apa yang mereka perlukan daripada anda adalah booking fee yang kosnya sekitar 1% daripada harga rumah. Akan tetapi, booking fee tersebut akan dikembalikan jika pinjaman anda tidak diluluskan.

Kempen Home Ownership Campaign (HOC) yang dilancarkan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan dengan usahasama REHDA adalah platform terbaik yang anda boleh mulakan untuk membeli rumah dengan diskaun dan tawaran menarik daripada pemaju.

Info Lanjut Home Ownership Campaign (HOC)

5. Refinance

Refinance adalah satu proses membiayai semula pinjaman anda dan refinance sesuai dilakukan sekiranya anda mempunyai rumah yang dibeli di bawah harga pasaran.

Misalannya, anda membeli teres 1 tingkat di Gombak di bawah harga pasaran iaitu RM150,000. Sedangkan harga pasarannya adalah RM300,000.

Selepas itu, anda memohon refinance pada harga semasa rumah tersebut iaitu RM300,000 dan anda telah untung RM150,000 hasil daripada refinance.

“Ramai orang buat refinance untuk dapatkan wang segera”.

Akan tetapi, permainan refinance adalah rumit dan memerlukan ilmu untuk mengelakkan anda terjerumus dalam kesilapan kewangan.

Baca : Nak Refinance Atau Jual?

Trend pasaran hartanah di Malaysia yang lembap menyebabkan wujudnya pelbagai skim dan program yang membantu anda sebagai pembeli rumah untuk membeli rumah dengan kos minima.

Semoga semua pembaca mendapat manfaat dan mampu memiliki rumah pertama menerusi teknik di dalam artikel ini.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA