Nak Tahu Personaliti Diri? Ambil Ujian MBTI Ini

Personaliti diri bermaksud ciri tingkah laku, kondisi diri dan emosi yang berkembang daripada faktor biologi dan persekitaran. Walaupun tidak terdapat definisi personaliti yang dipersetujui oleh semua orang, namun kebanyakan teori memberikan tumpuan kepada motivasi dan interaksi psikologi dengan persekitaran seseorang.

Teori keperibadian atau personaliti diri berdasarkan sifat seperti yang ditakrifkan oleh Raymond Cattell, menentukan keperibadian sebagai ciri-ciri yang meramalkan tingkah laku seseorang. Lebih banyak pendekatan berdasarkan tingkah laku menentukan keperibadian melalui pembelajaran kajian dan tabiat seseorang.

Kajian psikologi personaliti diri yang dikenali sebagai psikologi personaliti, cuba menjelaskan kecenderungan untuk memahami perbezaan dalam tingkah laku. Banyak pendekatan telah diambil untuk mengkaji personaliti, termasuk teori biologi, kognitif, pembelajaran dan sifat berdasarkan teori, serta pendekatan psikodinamik dan humanistik. 

Psikologi keperibadian telah dihuraikan para ahli teori pertama, dengan beberapa teori berpengaruh yang diketengahkan oleh Sigmund Freud, Alfred Adler, Gordon Allport, Hans Eysenck, Abraham Maslow, dan Carl Rogers.

Personaliti diri boleh ditentukan melalui pelbagai ujian. Oleh kerana personaliti adalah perkara yang rumit, dimensi personaliti dan skala ujian personaliti berbeza-beza dan sering kurang jelas dengan penilaian personaliti seseorang.

Disebabkan inilah kemunculan dua elemen utama untuk mengukur keperibadian, melalui ujian objektif dan langkah-langkah proaktif. 

Contoh-contoh ujian personaliti adalah:

*Big Five Inventory (BFI).

*Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-2).

*Rorschach Inkblot test.

*Neurotic Personality Questionnaire KON-2006.

*Eysenck’s Personality Questionnaire (EPQ-R).

Di antara ujian personaliti diri yang baru diperkenalkan adalah 16 Personalities Factor (16PF). Kebiasaannya ia digunakan oleh ahli psikologi, bagi mengukur keperibadian diri berdasarkan teori 16 faktor personaliti yang dibangunkan oleh Raymond Cattell. 

Pakar psikologi juga menggunakannya sebagai indeks pengukur kesihatan mental, bagi mendiagnos gangguan psikiatri dan membantu dengan terapi yang sesuai.

Tahukah anda Big Five Inventory (BFI) merupakan indeks pengukur yang paling banyak digunakan, kerana ia mempunyai kriteria yang luas seperti faktor-faktor yang berbeza dalam personaliti diri, sekaligus membolehkan ahli psikologi mendapatkan maklumat yang paling tepat?

Manakala salah satu ujian personaliti diri yang paling lengkap pernah dibina adalah MBTI (Myers–Briggs Type Indicator).

MBTI (Myers–Briggs Type Indicator):

MBTI adalah soal selidik laporan introspektif yang menunjukkan keutamaan psikologi yang berbeza, dalam konsep bagaimana seseorang melihat dunia dan membuat keputusan. Pada asalnya MBTI dibangunkan oleh 2 orang rakyat Amerika Syarikat, iaitu Katharine Cook Briggs dan anak perempuannya Isabel Briggs Myers.

MBTI di kembangkan dari idea asal teori konseptual (the conceptual theory), yang dicadangkan oleh pakar psikiatri Switzerland, Carl Jung. MBTI menggunakan empat fungsi psikologi utama iaitu sensation, intuition, feeling, dan thinking.

Melalui penilaian tersebut, ianya dapat mengenalpasti 4 elemen tingkah laku yang dominan iaitu Introversion/Extraversion, Sensing/Intuition, Thinking/Feeling, Judging/Perception. Disebabkan inilah lahirnya ujian 16 personaliti yang memecahkan personaliti seseorang kepada beberapa kategori.

Hari ini, banyak syarikat gergasi menjalankan ujian MBTI untuk menilai prestasi dan ketika ujian pengambilan pekerja baru.

Berminat nak tahu personaliti diri anda?

Layari 16 Personalities untuk melakukannya. Sekaligus kita dapat memahami bagaimana nak menyesuaikan personaliti diri dengan aktiviti pelaburan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Apple Dalam Membina Jenama Sehingga Dikenali Seluruh Dunia

Siapa yang tak kenal dengan nama Apple yang merupakan jenama yang sangat popular di dunia? Setiap kali iPhone baru dilancarkan, setiap kali iPad baru keluar, maka ribuan manusia yang sanggup beratur untuk jadi orang pertama yang mendapatkannya.

Walaupun harganya lebih mahal daripada produk daripada jenama lain, tetapi Apple mempunyai ramai peminat setia.

Tahukah anda strategi yang mereka gunakan dalam membina jenama Apple tersebut?

Jom kita lihat beberapa strategi yang Apple gunakan untuk membina jenama mereka sehingga dikenali di seluruh dunia.

1. Harga vs Nilai

Walaupun banyak jenama lain sering menjalankan pelbagai promosi, Apple memilih untuk tetap dianggap sebagai jenama mewah. Sebagai contoh, setelah pelanggan membeli produk daripada Apple, mereka merasa seperti mereka mempunyai sesuatu yang bernilai, tahan lama dan berkualiti.

Apple membuatkan penggunanya setia kepada produk Apple dengan menawarkan pelbagai pengalaman menakjubkan kepada para pelanggannya. Pendek kata, walaupun ianya mahal tetapi harga yang dibayar adalah setanding dengan nilai yang mereka terima.

2. Mesra Pengguna

Image by Jan Vašek from Pixabay

Apple biasanya akan mengambil maklum balas produk mereka daripada pengguna yang telah menggunakannya. Hasilnya, produk mereka tidak memerlukan masa yang lama untuk belajar cara untuk menggunakannya.

Malah anak kecil pun dengan mudah boleh kendalikan produk keluaran Apple, memang mesra pengguna sangat.

Dan sekiranya ada masalah, mereka akan bertanggungjawab dan menyelesaikannya dengan secepat mungkin.

3. Menerangkan Produk Mereka Dengan Ayat Yang Mudah

Kita ketahui bahawa Apple biasanya meyakinkan kepada para pelanggan bahawa produk mereka sangat istimewa. Mereka akan menerangkan dengan seringkas mungkin dan membuatkan pelanggan mudah untuk faham tentang ciri-ciri dan fungsi produk keluaran Apple.

Tiada istilah atau jargon yang berat-berat, semuanya dalam bahasa mudah dan santai.

4. Ada Komuniti Tersendiri

Photo by Pixabay from Pexels

Apple juga menggalakkan perkembangan komuniti Apple bagi membuat pengguna produk mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga Apple. Mereka juga rajin berkongsi masalah dan penyelesaian yang biasa berlaku.

Cuba juga lihat gambar selfie pengguna telefon pintar Apple, pasti mereka akan memaparkan logo Apple yang menunjukkan bahawa mereka bangga menjadi pengguna Apple.

Satu daripada empat pengguna Apple mengatakan bahawa mereka memilih produk Apple kerana rakan mereka juga memilikinya.

5. Buat Produk Seringkas Mungkin

Setiap produk yang dikeluarkan Apple termasuklah telefon pintar, komputer, komputer riba, jam tangan, tablet dan bermacam-macam lagi amat mudah untuk digunakan.

Penggunaannya amat ringkas dan tidak merumitkan, sesiapa saja boleh menggunakannya walaupun bukan tech savvy.

Sumber Rujukan: Medium

Tahukah anda bahawa saham Apple disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Majalah Labur