Nak Tahu Personaliti Diri? Ambil Ujian MBTI Ini

Personaliti diri bermaksud ciri tingkah laku, kondisi diri dan emosi yang berkembang daripada faktor biologi dan persekitaran. Walaupun tidak terdapat definisi personaliti yang dipersetujui oleh semua orang, namun kebanyakan teori memberikan tumpuan kepada motivasi dan interaksi psikologi dengan persekitaran seseorang.

Teori keperibadian atau personaliti diri berdasarkan sifat seperti yang ditakrifkan oleh Raymond Cattell, menentukan keperibadian sebagai ciri-ciri yang meramalkan tingkah laku seseorang. Lebih banyak pendekatan berdasarkan tingkah laku menentukan keperibadian melalui pembelajaran kajian dan tabiat seseorang.

Kajian psikologi personaliti diri yang dikenali sebagai psikologi personaliti, cuba menjelaskan kecenderungan untuk memahami perbezaan dalam tingkah laku. Banyak pendekatan telah diambil untuk mengkaji personaliti, termasuk teori biologi, kognitif, pembelajaran dan sifat berdasarkan teori, serta pendekatan psikodinamik dan humanistik. 

Psikologi keperibadian telah dihuraikan para ahli teori pertama, dengan beberapa teori berpengaruh yang diketengahkan oleh Sigmund Freud, Alfred Adler, Gordon Allport, Hans Eysenck, Abraham Maslow, dan Carl Rogers.

Personaliti diri boleh ditentukan melalui pelbagai ujian. Oleh kerana personaliti adalah perkara yang rumit, dimensi personaliti dan skala ujian personaliti berbeza-beza dan sering kurang jelas dengan penilaian personaliti seseorang.

Disebabkan inilah kemunculan dua elemen utama untuk mengukur keperibadian, melalui ujian objektif dan langkah-langkah proaktif. 

Contoh-contoh ujian personaliti adalah:

*Big Five Inventory (BFI).

*Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-2).

*Rorschach Inkblot test.

*Neurotic Personality Questionnaire KON-2006.

*Eysenck’s Personality Questionnaire (EPQ-R).

Di antara ujian personaliti diri yang baru diperkenalkan adalah 16 Personalities Factor (16PF). Kebiasaannya ia digunakan oleh ahli psikologi, bagi mengukur keperibadian diri berdasarkan teori 16 faktor personaliti yang dibangunkan oleh Raymond Cattell. 

Pakar psikologi juga menggunakannya sebagai indeks pengukur kesihatan mental, bagi mendiagnos gangguan psikiatri dan membantu dengan terapi yang sesuai.

Tahukah anda Big Five Inventory (BFI) merupakan indeks pengukur yang paling banyak digunakan, kerana ia mempunyai kriteria yang luas seperti faktor-faktor yang berbeza dalam personaliti diri, sekaligus membolehkan ahli psikologi mendapatkan maklumat yang paling tepat?

Manakala salah satu ujian personaliti diri yang paling lengkap pernah dibina adalah MBTI (Myers–Briggs Type Indicator).

MBTI (Myers–Briggs Type Indicator):

MBTI adalah soal selidik laporan introspektif yang menunjukkan keutamaan psikologi yang berbeza, dalam konsep bagaimana seseorang melihat dunia dan membuat keputusan. Pada asalnya MBTI dibangunkan oleh 2 orang rakyat Amerika Syarikat, iaitu Katharine Cook Briggs dan anak perempuannya Isabel Briggs Myers.

MBTI di kembangkan dari idea asal teori konseptual (the conceptual theory), yang dicadangkan oleh pakar psikiatri Switzerland, Carl Jung. MBTI menggunakan empat fungsi psikologi utama iaitu sensation, intuition, feeling, dan thinking.

Melalui penilaian tersebut, ianya dapat mengenalpasti 4 elemen tingkah laku yang dominan iaitu Introversion/Extraversion, Sensing/Intuition, Thinking/Feeling, Judging/Perception. Disebabkan inilah lahirnya ujian 16 personaliti yang memecahkan personaliti seseorang kepada beberapa kategori.

Hari ini, banyak syarikat gergasi menjalankan ujian MBTI untuk menilai prestasi dan ketika ujian pengambilan pekerja baru.

Berminat nak tahu personaliti diri anda?

Layari 16 Personalities untuk melakukannya. Sekaligus kita dapat memahami bagaimana nak menyesuaikan personaliti diri dengan aktiviti pelaburan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Syarikat Minyak Utama SKDS 2.0 Sedia Sejuta Stok ‘Fleet Card’ – Armizan

PUTRAJAYA, 30 Mei (Bernama) — Sebanyak sejuta stok ‘fleet card’ disediakan lima syarikat minyak utama yang terlibat dalam Sistem Kawalan Diesel Bersubdisi 2.0 (SKDS 2.0) bagi memastikan bekalan kad tersebut sentiasa tersedia, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Mohd Ali.

Armizan berkata ketersediaan kad itu akan dapat mempercepat proses permohonan 410,000 kenderaan daripada 23 jenis kenderaan pengangkutan barangan di bawah SKDS 2.0.

“Kalau dulu di peringkat awal (SKDS), syarikat minyak beri komitmen bahawa pengeluaran ‘fleet card’ boleh dikeluarkan dalam tempoh antara empat dan enam minggu, tetapi kini ada (syarikat minyak) yang keluarkan dalam tempoh kurang tujuh hari.

“Ini akan memudahkan kelancaran proses (pengeluaran ‘fleet card’). Kita anggarkan 410,000 kenderaan akan dapat manfaat daripada SKDS.

“Insya-Allah dengan adanya pendekatan ini, kita yakin dari segi kawal selia SKDS 1.0 dan SKDS 2.0 akan dapat dilaksanakan sehabis baik,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Hari Terbuka SKDS 2.0, di sini, hari ini

Lima syarikat minyak utama yang terlibat dalam SKDS ialah Petronas, Shell, Petron, Caltex dan BHP.

Sehubungan itu, Armizan menyarankan semua syarikat sektor pengangkutan darat yang layak mendapatkan diesel subsidi di bawah SKDS 2.0 agar tidak menangguhkan permohonan bagi mendapatkan surat kelulusan SKDS 2.0 dan memohon ‘fleet card’ daripada syarikat minyak.

Ditanya kemungkinan penggunaan hanya satu ‘fleet card’ berbanding tiga ketika ini, beliau berkata bagi peringkat permulaan kerajaan memutuskan untuk menggunakan sistem sedia ada yang disediakan syarikat minyak.

“Pada peringkat awal ini, kita tidak mahu berbelanja untuk sistem baharu. Kita guna infrastruktur sedia ada, jadi ia akan dapat menjimatkan kos kerana sistem ini sudah ada di syarikat minyak. Kita hanya intergrasikan dengan SKDS,” katanya sambil menambah kerajaan akan mempertimbangkan sekiranya ada cadangan seumpama itu pada masa akan datang.

Armizan berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) telah menjalinkan kerjasama bagi mengintegrasikan sistem berkenaan dengan MySikap yang dikelolakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Ini mekanisme semakan waktu nyata dengan MySikap dan semakan nombor pendaftaran syarikat melalui SSM tanpa memerlukan pemohon memuat naik dokumen sokongan tambahan,” katanya.

Pada 1 Februari lepas, Armizan dilaporkan berkata SKDS 2.0 yang melibatkan 23 jenis pengangkutan barangan telah bermula bertujuan menyediakan mekanisme bagi penyasaran semula subsidi diesel yang dijangka diperkenalkan suku kedua tahun ini.

— BERNAMA