Visa: 7 Daripada 10 Rakyat Malaysia Aktif Guna Pembayaran Tanpa Sentuh – Kajian

KUALA LUMPUR, 4 Julai (Bernama) — Sejumlah tujuh daripada 10 pengguna Malaysia kini secara aktif menggunakan sistem pembayaran kad tanpa sentuh sebagai sebahagian daripada usaha ke arah menjadi masyarakat tanpa tunai, kata peneraju global dalam pembayaran digital, Visa Inc.

Menurut Kajian Sikap Pembayaran Pengguna (CPA) Visa 2022, lebih 90 peratus rakyat Malaysia telah biasa dengan sistem pembayaran tanpa sentuh, dengan hampir 70 peratus daripada mereka menggunakannya, peningkatan daripada 56 peratus yang dicatatkan pada tahun sebelumnya.

Kategori teratas yang dibelanjakan rakyat Malaysia untuk menggunakan pembayaran tanpa sentuh termasuk pasar raya (53 peratus), kedai runcit (46 peratus) dan restoran (44 peratus).

Berdasarkan kajian itu, pengguna Malaysia juga menunjukkan bahawa pembayaran tanpa sentuh adalah kaedah pembayaran yang paling digemari mereka untuk membayar barangan runcit di pasar raya, membeli-belah dan membuat pembelian untuk hiburan.

Pengurus negara Visa untuk Malaysia Ng Kong Boon menyatakan bahawa Malaysia telah menjadi salah satu pasaran pembayaran tanpa sentuh yang termaju di Asia Pasifik, dengan lapan daripada 10 transaksi Visa adalah pembayaran tanpa sentuh.

“Berbanding dengan 2019, hanya tiga daripada 10 transaksi Visa yang dibuat di negara ini adalah pembayaran tanpa sentuh.

“Kami berbangga untuk berkongsi bahawa pembayaran tanpa sentuh telah berkembang dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya apabila kami membandingkan pertumbuhannya sejak pandemik,” katanya kepada Bernama.

Menurut Ng, Visa telah bekerjasama dengan rakan peniaga untuk meluaskan penerimaan pembayaran tanpa sentuh merentas kategori perbelanjaan harian di Malaysia, serta dengan pengeluar untuk mendidik pengguna tentang faedah pembayaran tanpa sentuh dan hasilnya sangat memberansangkan.

“Rakan niaga pembayaran mudah alih kami yang melancarkan pembayaran tanpa sentuh mudah alih di Malaysia juga telah menyokong pertumbuhan penggunaan ini.

“Pengguna menghargai kemudahan untuk mengetik dan membayar menggunakan peranti mudah alih mereka dan menerimanya sebagai cara yang selamat untuk membayar memandangkan setiap data transaksi dikekalkan tanpa menjejaskan keselamatannya,” kata Ng.

Ke arah masyarakat tanpa tunai 

Kajian CPA Visa 2022, yang dijalankan ke atas 1,000 rakyat Malaysia berumur 18 hingga 65 tahun adalah sebahagian daripada projek penyelidikan serantau yang dijalankan di Asia Tenggara ke atas 6,550 pengguna di tujuh pasaran.

Kajian itu dijalankan oleh CLEAR bagi pihak Visa merentasi tujuh negara Asia Tenggara, iaitu Kemboja, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Ia mendapati bahawa rakyat Malaysia kini lebih memilih transaksi tanpa tunai, memandangkan pembayaran menggunakan kad telah mengatasi penggunaan tunai di negara ini terutamanya sejak pandemik.

Majoriti rakyat Malaysia atau 92 peratus responden menunjukkan bahawa mereka telah menggunakan pembayaran kad kredit atau debit.

Di samping itu, lebih daripada tiga daripada empat pelanggan tempatan mencuba untuk beralih kepada transaksi tanpa tunai dengan 67 peratus pengguna di negara ini mencuba menggunakannya selama sekurang-kurangnya beberapa hari.

“Hampir 50 peratus pengguna Malaysia berkata mereka membawa kurang wang tunai dalam dompet mereka berbanding sebelum ini.

“Sebab utama untuk membawa kurang wang tunai termasuk menggunakan lebih banyak kad tanpa sentuh atau pembayaran mudah alih, lebih banyak tempat menggunakan pembayaran tanpa tunai dan kerisauan membawa wang tunai kerana ia mungkin hilang atau dicuri,” menurut laporan itu.

Tabiat dan keutamaan pembayaran pengguna

Penggunaan pembayaran tanpa tunai telah meningkat dengan ketara sejak beberapa tahun dengan penggunaan yang tinggi terutamanya untuk kad tanpa sentuh, pembayaran QR atau pembayaran dalam talian dan dalam aplikasi.

Walaupun berlaku pertumbuhan pembayaran tanpa tunai ketika ini, dan wang tunai masih merupakan kaedah pembayaran yang paling kerap digunakan, namun, kekerapan penggunaan pembayaran tanpa tunai telah meningkat sejak 2021.

“Penggunaan transaksi tanpa tunai agak tinggi di Malaysia, didorong oleh pengguna yang lebih muda seperti Gen Z dan Gen Y yang mendahului peratusan pengguna yang memilih transaksi tanpa tunai.

“Malaysia dijangka menjadi masyarakat tanpa tunai menjelang 2030, bermakna majoriti pengguna akan menggunakan kaedah tanpa tunai dan tidak lagi bergantung kepada tunai untuk transaksi harian mereka,” kata kajian itu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Penjelasan Berita Berkenaan Pengenaan Yuran Transaksi QR DuitNow Ke Atas Peniaga Mulai 1 Nov Baru-Baru Ini

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) —Pada 26 September 2023, beberapa media dalam talian dan arus perdana telah membuat liputan mengenai sebuah institusi perbankan tempatan yang memaklumkan pelanggannya mengenai pengenaan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit berkuat kuasa 1 November 2023. Berita itu turut memetik beberapa bank kononnya tidak tahu menahu perkara ini.

Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet), pengendali DuitNow QR, terpanggil mengeluarkan penjelasan ini untuk memastikan fakta mengenai perkara ini dicerminkan dengan betul dan tepat serta difahami dengan jelas.

Kebimbangan dibangkitkan mengenai kesan yuran yang bakal dikenakan ke atas peniaga dan impak kepada harga barangan dan perkhidmatan boleh difahami. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekeliruan yang perlu dijelaskan. Liputan tersebut telah secara tidak tepat menggambarkan dua jenis e-pembayaran yang berbeza sebagai satu yang sama:

• Satu sebenarnya berkenaan e-pembayaran yang dibuat oleh pelanggan kepada mana-mana peniaga. Ini biasanya dikenakan kadar diskaun pedagang atau ‘merchant discount rate’ (MDR) yang dicaj berdasarkan peratusan nilai transaksi pembayaran. Seorang peniaga akan menerima bayaran yang dibuat oleh pelanggan mereka selepas ditolak MDR. Pada masa ini pembayaran kad debit dan kredit dikenakan MDR manakala terdapat penepian (‘waiver’) MDR pada pembayaran QR. Mulai 1 Oktober 2023, penepian MDR untuk pembayaran QR DuitNow ini akan ditarik balik.

• Sebaliknya, yuran RM0.50 untuk urus niaga melebihi RM5,000 yang dinyatakan dalam berita tersebut adalah sebenarnya untuk pemindahan dana rakan-ke-rakan’ atau ‘peer-to-peer’ daripada QR peribadi ke QR peribadi lain, bukan pembayaran kepada peniaga. Ini sama sekali tidak berkaitan dengan pembayaran QR kepada pedagang tersebut dalam perenggan di atas dan kedua-dua yuran tidak akan dikenakan untuk transaksi yang sama dalam apa-apa situasi.

Untuk jenis pembayaran pertama yang disebut di atas, MDR terkumpul akan dikongsi antara PayNet dan bank pemeroleh yang berkaitan atau pemeroleh pihak ketiga. Ia adalah untuk menampung penyelenggaraan rangkaian kami serta kos ditanggung oleh bank dan pemeroleh pihak ketiga untuk memperoleh penyertaan peniaga untuk menikmati perkhidmatan yang berharga ini.

Sebagai insentif galakan penggunaan ketika tempoh pengenalan pembayaran QR pada 2019, MDR telah diketepikan. Penepian ini dilanjutkan lagi berikutan penularan wabak COVID-19. Ia bukanlah suatu yuran baru mahupun caj tambahan. Sebaliknya, 1 Oktober 2023 adalah permulaan kepada penamatan penepian MDR yang sepatutnya dilakukan lebih 9 bulan yang lalu.

Dana rizab bakal diwujudkan dengan MDR yang dikutip oleh PayNet untuk memberi insentif kepada pemeroleh supaya tidak mengenakan sebarang MDR kepada para peniaga kecil. Walaupun PayNet tidak berada dalam kedudukan untuk menentukan harga pasaran yang dikenakan kepada peniaga, beberapa bank pemeroleh dan pemeroleh pihak ketiga berhasrat untuk sama ada terus menangguhkan pengenaan MDR atau menyerapnya untuk peniaga kecil. Dalam hal ini, peniaga perlu menyemak dengan bank atau pemeroleh pihak ketiga mereka untuk perkara ini.

Caj RM0.50 sen adalah untuk pemindahan dana melebihi RM5,000 menggunakan QR DuitNow peribadi. Adalah tidak tepat untuk menyatakan caj RM0.50 dikenakan kepada pembayaran yang dibuat kepada peniaga. Adalah turut tidak tepat untuk menyatakan bahawa MDR dicaj untuk pemindahan dana menggunakan QR peribadi.

Berkaitan kebimbangan bahawa kos MDR akan dipindahkan kepada pengguna, PayNet ingin menjelaskan pembelian menggunakan kad kredit dan debit sudahpun tertakluk kepada MDR. Produk dan perkhidmatan yang dibeli dengan kad kredit atau debit adalah pada harga yang sama dengan pembelian tunai. Oleh itu, kami menjangkakan perkara yang serupa dan tidak menjangkakan harga barangan dan perkhidmatan akan terjejas oleh pembelian menggunakan DuitNow QR selepas MDR dikenakan.

Berkaitan dakwaan bahawa urus niaga secara tunai adalah percuma, PayNet ingin menjelaskan bahawa kajian oleh Roubini Thoughtlab pada 2018 mengesahkan bahawa tanggapan ini jauh tersasar kerana anggaran faedah dari tanpa penggunaan tunai kepada para perniagaan jauh melebihi kos. Manfaat bersih terkumpul 15 tahun (2017-2032) dianggarkan sekitar USD4.2 bilion natijah penjimatan daripada pengurangan kerja manual dan faedah dari e-pembayaran (iaitu peningkatan faedah/kadar keuntungan bank yang diperoleh, tiada penyesuaian (rekonsiliasi) manual, tiada kerugian berkaitan kekurangan, pengurangan keperluan pekerja dan penjimatan daripada mengendalikan wang tunai).

PayNet terpanggil mengeluarkan kenyataan ini kerana sebarang perbincangan atau dialog mengenai perkara ini harus berteraskan pemahaman yang tepat, betul dan termaklum sepenuhnya berasaskan fakta sahih yang mencerminkan keadaan dan cara sebenar bagaimana industri pembayaran digital beroperasi.