10 Projek Perumahan SPNB Idaman Menawarkan Rumah Harga Bawah RM250,000

Gambar ihsan Sinar Harian

Banyak sebenarnya projek perumahan mampu milik yang tersedia untuk rakyat Malaysia, malah rumah yang ditawarkan SPNB Idaman kebanyakannya adalah merupakan rumah landed yang diimpikan ramai.

Jom pakat tengok beramai-ramai, mana tahu ada rezeki.

Siapa SPNB Idaman?

Merujuk kepada laman web SPNB Idaman, SPNB Idaman Sdn. Bhd. telah ditubuhkan untuk melaksana pembangunan Rumah Idaman Rakyat (RIR) secara konsep bercampur dengan harga jualan rumah 60% tidak melebihi RM250,000, 40% tidak melebihi RM350,000 seunit dan harga jualan kedai tidak melebihi RM1,000,000 seunit di atas tanah yang dikurniakan oleh kerajaan negeri atau kerajaan persekutuan atau agensi – agensi kerajaan yang berkaitan.

Apa Itu Rumah Idaman Rakyat (RIR)?

Program RIR adalah inisiatif kerajaan bagi menyediakan kediaman mampu milik yang berkualiti dan ianya merupakan salah satu daripada usaha perlaksanaan kerajaan bagi mencapai sasaran satu juta unit rumah mampu milik di negara ini.

Keutamaan adalah kepada pembeli rumah pertama dan sasaran adalah golongan rakyat yang berpendapatan sederhana yang terperangkap di dalam “dilema golongan pertengahan” kerana tidak layak untuk memliki rumah kos rendah dan pada masa yang sama tidak mampu memilik kediaman mewah khususnya di kawasan bandar.

‘’Program Rumah Idaman Rakyat (RIR) adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun keatas yang terdiri daripada golongan yang berpendapatan individu dari RM7,500 ke bawah atau pendapatan seisi rumah (suami/isteri) yang tidak melebihi RM10,000. Keutamaan diberikan kepada golongan orang kurang upaya serta ibu tunggal yang berpendapatan,’’katanya.

Apa Syarat Kelayakan Nak Beli Rumah SPNB Idaman?

‘’Program Rumah Idaman Rakyat (RIR) adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas yang terdiri daripada golongan yang berpendapatan individu dari RM7,500 ke bawah atau pendapatan seisi rumah (suami/isteri) yang tidak melebihi RM10,000. Keutamaan bagi projek ini adalah untuk pembeli rumah pertama, penjawat awam, OKU dan ibu tunggal.

Di Mana Projek Perumahan SPNB Idaman?

Buat masa ini, mereka lebih menumpukan pembangunan di Kedah, Perak bagi wilayah Utara, Melaka dan Johor bagi wilayah Selatan dan Pahang dan Terengganu bagi wilayah Timur.

Katanya, mereka juga bakal membangunkan rumah di Sabah dan Sarawak juga tak lama lagi.

Siapa Patut Beli Rumah SPNB Idaman?

Golongan yang berpendepatan rendah dan sederhana, pasangan yang baru berkahwin nak beli rumah pertama mereka, golongan orang kurang upaya, ibu tunggal dan mereka yang ingin bersara tak lama lagi.

Ini kerana harga rumah yang berpatutan, keutamaan yang diberikan kepada golongan-golongan di atas serta kawasan kejiranan yang kondusif untuk mereka yang berkeluarga.

1 Projek Dah Siap Di Sungai Petani, Kedah

Rumah teres 1 tingkat Taman Universiti Jaya Fasa 2A yang terletak berhampiran dengan Universiti AIMST Bedong, telah pun siap sepenuhnya.

Ianya mempunyai 104 unit dengan dengan mempunyai keluasan tanah seluas 1,300 kaki persegi bersamaan 20kaki*65kaki, ianya mempunyai keluasan binaan 1,160 kaki persegi atau bersamaan 20kaki*45kaki. Harganya pula boleh tahan, iaitu daripada RM183,000 sahaja. Tapi ambil perhatian bahawa ianya adalah leasehold selama 99 tahun ya.

Berapa Gaji Nak Beli Rumah RM250,000?

Dengan 60% daripada rumah yang bakal dibangunkan SPNB Idaman berharga bawah RM250,000, tahu ke nak kira berapa gaji layak beli rumah tersebut mahu pun instalment bulanan yang diperlukan?

Untuk itu, kami ada kongsikan artikel Bertajuk Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu” dan Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Cepat daftar sekarang di laman web SPNB Idaman sebelum rumah-rumah mereka habis dijual. Boleh juga tengok-tengok projek lain yang ditawarkan mereka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!