10 Projek Perumahan SPNB Idaman Menawarkan Rumah Harga Bawah RM250,000

Gambar ihsan Sinar Harian

Banyak sebenarnya projek perumahan mampu milik yang tersedia untuk rakyat Malaysia, malah rumah yang ditawarkan SPNB Idaman kebanyakannya adalah merupakan rumah landed yang diimpikan ramai.

Jom pakat tengok beramai-ramai, mana tahu ada rezeki.

Siapa SPNB Idaman?

Merujuk kepada laman web SPNB Idaman, SPNB Idaman Sdn. Bhd. telah ditubuhkan untuk melaksana pembangunan Rumah Idaman Rakyat (RIR) secara konsep bercampur dengan harga jualan rumah 60% tidak melebihi RM250,000, 40% tidak melebihi RM350,000 seunit dan harga jualan kedai tidak melebihi RM1,000,000 seunit di atas tanah yang dikurniakan oleh kerajaan negeri atau kerajaan persekutuan atau agensi – agensi kerajaan yang berkaitan.

Apa Itu Rumah Idaman Rakyat (RIR)?

Program RIR adalah inisiatif kerajaan bagi menyediakan kediaman mampu milik yang berkualiti dan ianya merupakan salah satu daripada usaha perlaksanaan kerajaan bagi mencapai sasaran satu juta unit rumah mampu milik di negara ini.

Keutamaan adalah kepada pembeli rumah pertama dan sasaran adalah golongan rakyat yang berpendapatan sederhana yang terperangkap di dalam “dilema golongan pertengahan” kerana tidak layak untuk memliki rumah kos rendah dan pada masa yang sama tidak mampu memilik kediaman mewah khususnya di kawasan bandar.

‘’Program Rumah Idaman Rakyat (RIR) adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun keatas yang terdiri daripada golongan yang berpendapatan individu dari RM7,500 ke bawah atau pendapatan seisi rumah (suami/isteri) yang tidak melebihi RM10,000. Keutamaan diberikan kepada golongan orang kurang upaya serta ibu tunggal yang berpendapatan,’’katanya.

Apa Syarat Kelayakan Nak Beli Rumah SPNB Idaman?

‘’Program Rumah Idaman Rakyat (RIR) adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas yang terdiri daripada golongan yang berpendapatan individu dari RM7,500 ke bawah atau pendapatan seisi rumah (suami/isteri) yang tidak melebihi RM10,000. Keutamaan bagi projek ini adalah untuk pembeli rumah pertama, penjawat awam, OKU dan ibu tunggal.

Di Mana Projek Perumahan SPNB Idaman?

Buat masa ini, mereka lebih menumpukan pembangunan di Kedah, Perak bagi wilayah Utara, Melaka dan Johor bagi wilayah Selatan dan Pahang dan Terengganu bagi wilayah Timur.

Katanya, mereka juga bakal membangunkan rumah di Sabah dan Sarawak juga tak lama lagi.

Siapa Patut Beli Rumah SPNB Idaman?

Golongan yang berpendepatan rendah dan sederhana, pasangan yang baru berkahwin nak beli rumah pertama mereka, golongan orang kurang upaya, ibu tunggal dan mereka yang ingin bersara tak lama lagi.

Ini kerana harga rumah yang berpatutan, keutamaan yang diberikan kepada golongan-golongan di atas serta kawasan kejiranan yang kondusif untuk mereka yang berkeluarga.

1 Projek Dah Siap Di Sungai Petani, Kedah

Rumah teres 1 tingkat Taman Universiti Jaya Fasa 2A yang terletak berhampiran dengan Universiti AIMST Bedong, telah pun siap sepenuhnya.

Ianya mempunyai 104 unit dengan dengan mempunyai keluasan tanah seluas 1,300 kaki persegi bersamaan 20kaki*65kaki, ianya mempunyai keluasan binaan 1,160 kaki persegi atau bersamaan 20kaki*45kaki. Harganya pula boleh tahan, iaitu daripada RM183,000 sahaja. Tapi ambil perhatian bahawa ianya adalah leasehold selama 99 tahun ya.

Berapa Gaji Nak Beli Rumah RM250,000?

Dengan 60% daripada rumah yang bakal dibangunkan SPNB Idaman berharga bawah RM250,000, tahu ke nak kira berapa gaji layak beli rumah tersebut mahu pun instalment bulanan yang diperlukan?

Untuk itu, kami ada kongsikan artikel Bertajuk Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu” dan Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Cepat daftar sekarang di laman web SPNB Idaman sebelum rumah-rumah mereka habis dijual. Boleh juga tengok-tengok projek lain yang ditawarkan mereka.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur