Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah

anak muda mampu beli rumah

Menurut kajian Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia, masalah yang dihadapi oleh anak muda dalam pemilikan rumah adalah:

  • Kos sara hidup tinggi
  • Harga rumah mampu milik kurang
  • Bayaran pendahuluan yang tinggi
  • Bayaran ansuran bulanan yang tinggi

Selain sebab-sebab di atas, adalah penting bagi kita mengetahui kemampuan sebenar sebelum survey rumah idaman. Jangan main redah je. Nak beli rumah, dah tengok rumah, tapi tak tahu pun sebenarnya layak atau tak.

Untuk perkongsian kali ini, kami merujuk kepada FB Ayoi Tok Yet yang menerangkan berkenaan “formula 200”.

Fahamkan Dulu Debt Service Ratio (DSR)

Sebelum ini, kami ada menerangkan formula pengiraan DSR dalam artikel bertajuk Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu”.

Secara ringkasnya, bank akan membenarkan DSR sebanyak 60% berdasarkan komitmen dan pendapatan kita. Oleh itu, sekiranya anda bergaji RM2,000:

DSR = 60% * RM2,000 = RM1,200

Maka, anda boleh beli rumah sehingga instalment bulanan sebanyak RM1,200.

Kalau gaji RM5,000 pula:

DSR = 60% * RM5,000 = RM3,000

Maka RM3,000 lah instalment bulanan maksimum untuk sesebuah rumah.

Tapi lain orang, lain pula penilaian bank – kita letak DSR 60% untuk tujuan pengiraan mudah.

Apa Itu Formula 200?

Sebenarnya Formula 200 ni lebih kurang sama je dengan konsep DSR, tapi ianya lebih mudah untuk anda kira berapa harga rumah maksimum yang anda boleh survey & berapa instalment bulanan yang perlu dibayar berdasarkan harga rumah yang anda survey tadi.

1. Contoh Gaji RM2,000

Ingat lagi tak, DSR sebanyak 60% menjadikan instalment bulanan adalah RM1,200?

Contoh 1 Guna Formula 200

1200 * 200 = RM240,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM200,000 – berapa instalment bulanan pula?

200000 / 200 = RM1,000 instalment bulanan

Nampak mudah bukan? Jom kita tengok contoh lain untuk lebih memahaminya.

 

2. Contoh Gaji RM5,000

DSR = 60% * RM5,000 = RM3,000

Contoh 1 Guna Formula 200

3000 * 200 = RM600,000 harga rumah maksimum

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM500,000 – berapa instalment bulanan?

500000 / 200 = RM2,500 instalment bulanan

 

3. Contoh Gaji RM8,000

DSR = 60% * RM8,000 = RM4,800

Contoh 1 Guna Formula 200

4800 * 200 = RM960,000 harga rumah maksimum

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM700,000,

700000 / 200 = RM3,500 instalment bulanan

 

Tak Digalakkan Beli Rumah Pertama Ikut Maksimum DSR

Kenapa? Ini kerana mungkin anda tidak mampu beli pula rumah kedua dan terlepas peluang keemasan apabila dapat peluang untuk beli rumah under-value. Contohnya anda diberi tawaran untuk beli rumah RM200,000 di pasaran, tetapi dapat offer pada harga RM120,000. Dapat diskaun 40%, banyak tu. Siapa kata rumah tak dijual pada harga diskaun?

Tapi apakan daya, disebabkan anda dah utilize DSR semaksimum yang mungkin, maka terlepas lah peluang.

Kalau ikut sifu hartanah, jika anda mampu beli sebuah rumah berharga RM300,000 – lebih elok anda beli dua buah rumah berharga RM150,000 sebuah. Lagi best kalau dapat beli rumah pada harga diskaun.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Work From Home (WFH) Bak Bom Jangka Untuk Lot Komersial

Trend work from home (WFH) atau bekerja daripada rumah mula popular seawal 18 Mac 2020 yang lalu apabila Kerajaan menerusi Tan Sri Muhyiddin Yassin menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kesannya, seluruh rakyat Malaysia terpaksa belajar untuk bekerja dari rumah sungguhpun berdepan dengan 1001 macam kekurangan dan halangan.

Antara yang paling jelas adalah ramai orang terpaksa belajar menggunakan aplikasi mesyuarat online seperti Zoom, Skype dan Google Meet.

Saham syarikat Zoom pada ketika itu juga meningkat dengan mendadak kerana hampir seluruh dunia menggunakan aplikasi tersebut.

Baca : Zoom Kini Bernilai Lebih Daripada 7 Syarikat Penerbangan Dunia

Malangnya, trend ini menyebabkan banyak pihak terkesan secara langsung. Antara yang paling terkesan adalah pemandu e-hailing seperti Grab dan penghantar makanan Grabfood dan Foodpanda.

Ini termasuk restoran dan warung-warung yang terletak berdekatan dengan kawasan perindustrian dan bangunan pejabat.

Mereka yang mengharapkan pelanggan daripada golongan pekerja terpaksa menutup premis mereka.

Selain daripada halangan pergerakan ekonomi, orang ramai juga melihat PKP yang lalu sebagai masa untuk mula menggunakan dapur ditambah pula dengan faktor dorongan dari sosial media.

“FB Group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini dan Dalgona Coffee menjadi bukti rakyat Malaysia menggunakan kesempatan PKP untuk memasak dan eksperimen dengan menu baharu.”

Sungguhpun begitu, kadar penghunian ruang pejabat di kawasan luar bandar dan bandar utama seperti bandaraya Kuala Lumpur sebenarnya masih lagi baik.

Data daripada Edgeprop.my menunjukkan kadar penghunian ruang pejabat di luar bandar adalah 82.3% dan 73.5% di bandaraya Kuala Lumpur.

Isunya adalah, adakah trend work from home akan menyebabkan pasaran hartanah ruang pejabat terkubur jika trend ini berlanjutan?

Jom kita rungkai isu ini dengan mengambil kira keadaan semasa di luar negara.

Trend WFH Bak Bom Jangka Untuk Ruang Pejabat

Photo by David Egon from Pexels

Pada 15 Februari 2021 yang lalu, portal The Japans Time melaporkan ruang runcit dan pejabat di kawasan Nagoya semakin sepi ekoran krisis kesihatan yang melanda Jepun ketika ini.

Buat pengetahuan anda, Nagoya merupakan pelabuhan ketiga terbesar di Jepun selepas Tokyo dan Osaka.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Pada tahun 2019, bandar metropolitan Nagoya mempunyai 2 juta penduduk dan merupakan hub utama industri automotif, penerbangan, teknologi dan perkilangan.

Di Singapura pula, Knight Frank cawangan Singapura melaporkan sewaan terhadap ruang runcit di kawasan tumpuan utama di Singapura jatuh 14.7% pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya.

Lain pula yang berlaku di Amerika Syarikat di mana Facebook Inc telah menandatangani perjanjian sewaan ruang seluas 730,000 kaki persegi di Midtown Manhattan, Amerika Syarikat.

Sama juga dengan Google LLC yang turut memperluas kampus utama mereka di Chelsea berdekatan Manhattan, Amerika Syarikat.

Di Malaysia, ada tiga faktor utama yang menyebabkan syarikat meneruskan trend work from home dan berhenti menyewa ruang pejabat.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Image by Suppadeth wongyee from Pixabay

Antaranya adalah isu fasiliti di ruang pejabat. Tahukah anda, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia menerima ribuan panggilan kecemasan setiap hari di Kuala Lumpur sahaja.

Apa yang memeranjatkan adalah, panggilan kecemasan itu dilakukan kerana ada mangsa yang tersekat di dalam lif.

Selain daripada itu, banyak ruang pejabat bangunan lama tidak mampu menyediakan kemudahan untuk talian kabel fiber optik yang terkini.

Ini tidak selari dengan keperluan masa kini yang menyaksikan internet berkuasa tinggi di pejabat adalah satu kewajipan!

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Dan faktor terakhir adalah kerana, risiko jangkitan virus Covid-19 adalah lebih tinggi di tempat kerja.

Saban hari, Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan wujud kluster baharu dan majoriti kluster baharu itu berlaku di tempat kerja.

Kita tidak boleh nafikan ruang pejabat masih lagi satu keperluan utama memandangkan sebahagian besar aktiviti ekonomi di Malaysia digerakkani oleh sektor perkhidmatan.

Baca : Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Berkemungkinan penurunan trend kadar penghunian ruang pejabat yang berlaku hari ini bersifat sementara sahaja ekoran krisis kesihatan yang melanda.

Memandangkan tiada orang yang mempunyai jawapan yang tepat bila krisis kesihatan ini akan berhenti, satu benda yang pasti adalah sektor ruang pejabat akan kembali pulih seiring pulihnya sentimen orang awam terhadap keadaan semasa Covid-19 di Malaysia.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 28 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!