3 Sebab Kenapa Menyewa Lebih Menguntungkan

Kebanyakan anak muda terutama yang baru memasuki alam perkerjaan, akan menghadapi dilema ini, iaitu sama ada nak beli atau nak sewa rumah? Selalu yang kita dengar, ramai yang akan menasihati supaya kita membeli berbanding dengan menyewa, tetapi sebenarnya ia bergantung kepada kemampuan.

Jadi adakah menyewa itu sesuatu yang merugikan? Tidak, ini adalah 3 sebab utama mengapa menyewa lebih baik.

1. Kos Lebih Rendah

Kos untuk sewa rumah adalah lebih rendah berbanding dengan membeli. Pada kebiasannya kita hanya memerlukan sejumlah wang bersamaan dengan 3.5 bulan sewa (1 bulan deposit pendahuluan, 2 bulan deposit sekuriti dan 0.5 bulan untuk utiliti) bagi menyewa sesebuah rumah. Ini berbeza dengan kos untuk membeli.

Bukan sahaja kita perlukan tunai untuk membayar 10% deposit, bahkan memerlukan sejumlah wang yang besar (sekurang-kurangnya 3% – 5% lagi daripada harga rumah) untuk membayar kos transaksi seperti khidmat guaman dan duti setem. Selain itu, kita tidak perlu berbelanja untuk ubahsuai, baik pulih dan penyelenggaraan.

2. Risiko Kurang

Menyewa juga lebih baik apabila kurangnya kita terdedah kepada risiko kewangan. Membeli rumah menerusi pinjaman membebankan kita dengan komitmen tetap setiap bulan. Ini mungkin melibatkan perubahan gaya hidup.

Selain daripada itu, penggunaan pakej pinjaman faedah tidak tetap (Variable Interest Rate) mendedahkan kita kepada risiko naik turun kadar faedah. Jika tidak bersedia, di saat kegawatan ekonomi pemilik rumah akan merasai implikasi risiko ini. Semua masalah ini adalah minimum jika kita mengurangkan perbelanjaan atau kehendak.

3. Tiada Komitmen

Menyewa juga lebih fleksibel dan boleh memilih untuk menyewa di tempat lain setelah tamat tempoh perjanjian sewa rumah. Kita tidak terikat – ditukar tempat kerja, perlukan kediaman sementara, pemilik menaikkan sewa rumah, peningkatan kadar jenayah, persekitaran yang semakin tidak kondusif kerana pencemaran; kita sentiasa ada pilihan.

Selain itu, menyewa rumah juga adalah langkah yang bijak jika kita ingin membeli sesebuah rumah tetapi tidak pasti akan persekitaran atau potensi pelaburan rumah tersebut. Kita boleh menyewa seketika sebelum membuat keputusan untuk membeli ataupun tidak.

2 Tips Menyewa Secara Bijak

Bukan tidak boleh menyewa dan bukan semestinya selepas tamat pengajian dan setelah dapat kerja terus kena beli rumah. Tapi perlu ada strategi. Apa yang pelu dilakukan jika mahu terus menyewa:

Sewa Ikut Keperluan

Jika anda ingin membeli atau melabur tetapi masih tidak mempunyai modal, anda boleh memilih untuk menyewa. Tetapi saya cadangkan rumah yang anda sewa itu mengikut keperluan bukan kemewahan.

Dalam kata lain, minimakan komitmen sewa bulanan. Baki duit yang diperolehi, eloklah disimpan untuk memulakan pelaburan kita dalam hartanah.

2. Simpanan Lebih Dilaburkan

Setelah modal mencukupi, bolehlah membeli. Langkah yang bijak juga rumah yang dibeli tersebut anda kemudian sewakan daripada didiami.

Tips ini relevan untuk golongan muda. Sebolehnya rumah pertama adalah untuk pelaburan dengan mendapatkan pendapatan sewa. Jika tidak kita akan rugi dari segi kemampuan kita untuk membuat pinjaman seterusnya kerana DSR (‘Debt Service Ratio’) kita sudah semakin tinggi akibat hilang potensi daripada pendapatan sewa

Kesimpulannya, menyewa atau membeli kedua-duanya mempunyai kelebihan tersendiri. Yang penting anda perlu tahu apa yang perlu dilakukan agar kedudukan kewangan anda sentiasa terjamin.

Kredit: Rizzna PropertyPrevious ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!