3 Sebab Kenapa Menyewa Lebih Menguntungkan

Kebanyakan anak muda terutama yang baru memasuki alam perkerjaan, akan menghadapi dilema ini, iaitu sama ada nak beli atau nak sewa rumah? Selalu yang kita dengar, ramai yang akan menasihati supaya kita membeli berbanding dengan menyewa, tetapi sebenarnya ia bergantung kepada kemampuan.

Jadi adakah menyewa itu sesuatu yang merugikan? Tidak, ini adalah 3 sebab utama mengapa menyewa lebih baik.

1. Kos Lebih Rendah

Kos untuk sewa rumah adalah lebih rendah berbanding dengan membeli. Pada kebiasannya kita hanya memerlukan sejumlah wang bersamaan dengan 3.5 bulan sewa (1 bulan deposit pendahuluan, 2 bulan deposit sekuriti dan 0.5 bulan untuk utiliti) bagi menyewa sesebuah rumah. Ini berbeza dengan kos untuk membeli.

Bukan sahaja kita perlukan tunai untuk membayar 10% deposit, bahkan memerlukan sejumlah wang yang besar (sekurang-kurangnya 3% – 5% lagi daripada harga rumah) untuk membayar kos transaksi seperti khidmat guaman dan duti setem. Selain itu, kita tidak perlu berbelanja untuk ubahsuai, baik pulih dan penyelenggaraan.

2. Risiko Kurang

Menyewa juga lebih baik apabila kurangnya kita terdedah kepada risiko kewangan. Membeli rumah menerusi pinjaman membebankan kita dengan komitmen tetap setiap bulan. Ini mungkin melibatkan perubahan gaya hidup.

Selain daripada itu, penggunaan pakej pinjaman faedah tidak tetap (Variable Interest Rate) mendedahkan kita kepada risiko naik turun kadar faedah. Jika tidak bersedia, di saat kegawatan ekonomi pemilik rumah akan merasai implikasi risiko ini. Semua masalah ini adalah minimum jika kita mengurangkan perbelanjaan atau kehendak.

3. Tiada Komitmen

Menyewa juga lebih fleksibel dan boleh memilih untuk menyewa di tempat lain setelah tamat tempoh perjanjian sewa rumah. Kita tidak terikat – ditukar tempat kerja, perlukan kediaman sementara, pemilik menaikkan sewa rumah, peningkatan kadar jenayah, persekitaran yang semakin tidak kondusif kerana pencemaran; kita sentiasa ada pilihan.

Selain itu, menyewa rumah juga adalah langkah yang bijak jika kita ingin membeli sesebuah rumah tetapi tidak pasti akan persekitaran atau potensi pelaburan rumah tersebut. Kita boleh menyewa seketika sebelum membuat keputusan untuk membeli ataupun tidak.

2 Tips Menyewa Secara Bijak

Bukan tidak boleh menyewa dan bukan semestinya selepas tamat pengajian dan setelah dapat kerja terus kena beli rumah. Tapi perlu ada strategi. Apa yang pelu dilakukan jika mahu terus menyewa:

Sewa Ikut Keperluan

Jika anda ingin membeli atau melabur tetapi masih tidak mempunyai modal, anda boleh memilih untuk menyewa. Tetapi saya cadangkan rumah yang anda sewa itu mengikut keperluan bukan kemewahan.

Dalam kata lain, minimakan komitmen sewa bulanan. Baki duit yang diperolehi, eloklah disimpan untuk memulakan pelaburan kita dalam hartanah.

2. Simpanan Lebih Dilaburkan

Setelah modal mencukupi, bolehlah membeli. Langkah yang bijak juga rumah yang dibeli tersebut anda kemudian sewakan daripada didiami.

Tips ini relevan untuk golongan muda. Sebolehnya rumah pertama adalah untuk pelaburan dengan mendapatkan pendapatan sewa. Jika tidak kita akan rugi dari segi kemampuan kita untuk membuat pinjaman seterusnya kerana DSR (‘Debt Service Ratio’) kita sudah semakin tinggi akibat hilang potensi daripada pendapatan sewa

Kesimpulannya, menyewa atau membeli kedua-duanya mempunyai kelebihan tersendiri. Yang penting anda perlu tahu apa yang perlu dilakukan agar kedudukan kewangan anda sentiasa terjamin.

Kredit: Rizzna Property

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OPR Naik Lagi? Ini Solusi Jika Anda Tak Boleh Bayar Pembiayaan Rumah

Berita mengenai OPR naik lebih menakutkan berbanding Manchester United atau Arsenal yang dibelasah teruk oleh pihak lawan. Secara automatik, peminjam mula membuat kira-kira kadar pinjaman rumah yang mereka perlu tambah bulan hadapan. 

Seperti yang kita sedia maklum, Bank Negara Malaysia telah menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak empat kali tahun ini sebagai strategi reaktif dan proaktif berdepan dengan inflasi global. 

Yang lebih menyesakkan dada dan poket tentunya apabila ada ura-ura di media mengatakan BNM akan menaikkan lagi OPR seawal Januari 2023. 

Baca :MIDF Jangka BNM Naikkan OPR Ke Tahap Prapandemik Pada Januari 2023

Sungguhpun dasar monetari ini dilihat membebankan rakyat, khususnya golongan peminjam pinjaman hartanah, langkah ini dilihat menampakkan impak positif dalam usaha pemulihan ekonomi pasca pandemik. 

Tinjauan di media sosial menunjukkan, tidak ramai netizen yang gembira dengan kenaikan OPR oleh BNM. Ada juga yang mula khuatir dan risau mereka tidak mampu membayar pinjaman hartanah bulanan pada bank. 

Jika anda salah seorang dari netizen yang tidak gembira dengan kenaikan OPR, jangan risau kerana ada solusi yang anda boleh guna jika tidak mampu bayar ansuran pinjaman hartanah. 

Apa Itu OPR? 

Dalam bahasa mudah, OPR adalah polisi kewangan yang ditetapkan BNM untuk mengawal kadar nisbah pinjaman yang perlu dibayar pada bank untuk dana atau modal yang dipinjam. 

Semakin tinggi kenaikan kadar nisbah OPR, semakin tinggi jumlah pinjaman yang perlu dibayar. Kesannya, kadar faedah bank akan meningkat dan ini menyebabkan pinjaman menjadi semakin mahal. 

Kenapa OPR Naik? 

Dalam setiap negara, akan wujud sebuah bank pusat yang juga sebuah institusi awam dan berfungsi secara eksklusif mengeluarkan matawang, mengawal kadar pertukaran wang asing dan memastikan kadar kewangan negara berada dalam paras yang sihat. 

Misi utama semua bank pusat adalah mewujudkan kestabilan dalam harga barang dan ini bermaksud bank pusat bertanggungjawab sepenuhnya mengawal inflasi dan deflasi sebuah negara. 

Kredit : Trading Economics

Dalam konteks Malaysia hari ini, berlaku peningkatan inflasi yang kritikal dan ini memberi cabaran besar kepada BNM. 

Oleh yang demikian, BNM perlu mengawal inflasi dengan mengetatkan pinjaman supaya orang awam dan perniagaan tidak lagi meminjam wang kerana kadar pinjaman yang tinggi. 

Asas ekonomi menunjukkan, apabila permintaan terhadap barang dan servis menurun, harganya juga akan menurun. Inilah apa yang BNM cuba lakukan iaitu untuk menurunkan harga barang dan servis di pasaran awam. 

Untuk faham lebih lanjut, anda boleh tonton video penerangan tentang bagaimana ekonomi berfungsi oleh Ray Dalio di bawah. 

Siapa Terkesan Bila OPR Naik? 

Malangnya, dalam kenaikan OPR ada juga keburukannya pada peminjam sedia ada. Impaknya, semua pinjaman berasaskan fixed loan seperti Base Lending Rate (BLR) dan Base Financing Rate (BFR) akan meningkat. 

Ini bermakna, jika anda membayar pinjaman hartanah anda sebanyak RM700, berkemungkinan besar kadar minima terbaharu adalah RM800 – RM1,000 sebulan mengikut kadar kenaikan OPR semasa. 

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Akan tetapi, BNM tidak akan menaikkan OPR pada kadar drastik. Lazimnya, kadar OPR akan dinaikkan secara berkala pada suku pertama, suku kedua, suku ketiga atau suku keempat setiap tahun. 

Jangan tak tahu, kadar kenaikan OPR bukan hanya membebankan anda sahaja, golongan yang buat duit dari turun naik saham turut terkesan. 

Baca : Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Solusi Bila OPR Naik Untuk Pemilik Rumah 

Terdapat sebuah skim bantuan yang dikenali sebagai Loan Repayment Assistance oleh BNM dengan fokus membantu peminjam yang berdepan dengan cabaran untuk membuat ansuran pinjaman. 

Konsep moratorium ini diberikan kepada semua golongan (B40, M40 dan T20), usahawan mikro dan syarikat yang terkesan bermula 7 Julai 2021. 

Di bawah skim bantuan ini, terdapat banyak bank dan institusi pembangunan kewangan yang akan bantu anda. Sila rujuk di bawah. 

Kredit : Bank Negara Malaysia

Bank Institusi Pembangunan Kewangan 
Citibank UOB Bank Bank Islam HSBC Bank MUFG Bank BNP Paribas Sumitomo MitsuiBank MuammalatOCBC / OCBC IslamicKuwait Finance House RHB Bank / RHB Islamic CIMB Bank / CIMB IslamicAmbank / Ambank Islamic  Public Bank / Public Islamic Maybank / Maybank Islamic Al Rajhi Banking & InvestmentAffin Bank / Affin Islamic Bank Hong Leong / Hong Leong IslamicAlliance Bank / Alliance Islamic Bank Standard Chartered / Standard Chartered Saadiq Agrobank SME Bank EXIM Bank Bank Rakyat Bank Simpanan Nasional Bank Pembangunan Malaysia 

Anda boleh rujuk video di bawah untuk faham proses tersebut. 

Caranya :- 

1. Dapatkan informasi di website BNM 

2. Semak kelayakan anda 

3. Lihat syarat dan dokumen yang diperlukan 

4. Pilih bank yang anda gunakan untuk pinjaman

5. Mohon bantuan AKPK jika perlu 

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Kesimpulannya, sentiasa ada jalan keluar untuk terus hidup walaupun OPR naik lagi. Apa yang anda perlu buat adalah, kurangkan komitmen dan belanja bersifat kehendak dan fokus selesaikan pinjaman rumah jika berkemampuan. 

Jika anda ada masalah, ikut sahaja step by step yang dikongsikan di atas. Cara paling cepat sebenarnya adalah dengan pergi ke bank dan mohon untuk buat ‘repayment assistant’.

Kredit :