3 Tindakan Anda Boleh Ambil Sekiranya Pemaju Gagal Menyiapkan Rumah

Mesti best kan bila dapat juga beli rumah baru yang sedang dalam pembinaan, atau kita kenali juga sebagai Under Construction?

Dah bayar deposit, loan dah lulus, tunggu nak dapat kunci saja lepas ni.

Tapi jangan terlalu cepat berasa gembira, kerana ada juga kes di mana pemaju gagal menyiapkan rumah. Apabila ini berlaku, anda sebagai pembeli rumah yang akan dapat tempiasnya.

Mana tidaknya, rumah dah beli tapi masih belum boleh duduk disebabkan lambat siap. Tambahan lagi, ansuran bayaran pinjaman perumahan dengan pihak bank juga telah mula dibayar.

Berapa lama tempoh masa yang perlu pembeli tunggu sehingga pemaju dapat menyiapkan rumah mereka sedangkan bayaran berjalan setiap bulan tetapi rumah tidak boleh diduduki? Instalment rumah yang tak siap-siap dah kena bayar, sekarang ni duduk rumah sewa pun kena bayar lagi.

Adakah pembeli boleh menamatkan perjanjian jual beli atau bolehkah pembeli memfailkan saman terhadap pemaju?

Ramai yang keliru berkenaan hal ini, jadi jom kita tengok 3 tindakan yang boleh anda lakukan jika pemaju gagal menyiapkan rumah anda mengikut tempoh masa yang telah ditetapkan.

1. Buat Surat Rasmi Kepada Pemaju

Anda boleh mengemukakan surat bertulis kepada pihak pemaju di atas kegagalan mereka menyiapkan rumah mengikut tempoh yang ditetapkan.

Anda juga boleh menyatakan kepada pemaju untuk mengambil langkah bertanggungjawab dengan membayar ganti rugi di atas kegagalan dan kelewatan mereka.

2. Serah Salinan Surat Rasmi Kepada KPKT

Daripada surat rasmi secara bertulis yang telah anda ajukan kepada pihak pemaju, buat Salinan Kedua untuk diserahkan kepada KPKT (Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan).

Surat Rasmi dan juga Salinan Surat Rasmi ini haruslah dihantar melalui pos berdaftar dan bukannya secara atas tangan atau by-hand.

Tujuan Salinan kepada KPKT?

Ia sebenarnya adalah bertujuan untuk memaklumkan kepada pihak KPKT bahawa projek perumahan yang sepatutnya disiapkan oleh pemaju berkenaan, telah gagal disiapkan mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Pemakluman ini adalah bertujuan agar pihak KPKT dapat memantau dengan lebih lanjut dan secara terperinci mengenai projek perumahan tersebut.

3. Tuntut Denda Atas Kelewatan

Apabila rumah siap juga akhirnya, dan setelah anda mendapat milikan kosong, kunci dan juga salinan CCC, kini anda boleh membuat tuntutan kelewatan terhadap pemaju.

Tuntutan ini ada dinyatakan di dalam syarat perjanjian Sales & Purchase Agreement (SPA) di mana jika berlaku sebarang kelewatan daripada pihak pemaju dalam menyerahkan milikan kosong kepada pembeli rumah, pemaju perlulah membuat bayaran denda lewat.

Tahu Hak Anda Sebagai Pembeli Rumah

Seringkali kita tak baca dokumen yang kita tandatangani dan mengambil sikap pasif, sampailah berlaku sesuatu perkara yang tidak kita ingini.

Sama juga halnya ketika membeli rumah yang sedang dalam pembinaan. Kita ingat semuanya akan berjalan lancar, tetapi kini anda dah tahu kan apa nak buat sekiranya pemaju gagal menyiapkan rumah on-time?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!