4 Sebab Anda Tidak Boleh Selesa Menyewa Rumah Terlalu Lama

Bagi yang masih belum berkemampuan untuk membeli rumah sendiri, tidak salah sekiranya anda ingin menyewa terlebih dahulu.

Namun, jangan jadikan situasi meyewa itu untuk anda berada dalam zon yang selesa atau comfort zone. Jika anda perhatikan, ada banyak usaha-usaha daripada pihak kerajaan bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka memilki rumah sendiri.

Tengok saja sendiri di bawah ini:

Semuanya bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan bagi merealisasikan impian untuk memiliki rumah.

Oleh itu, mari kita merungkai 4 sebab utama mengapa anda tidak digalakkan untuk menyewa rumah untuk satu tempoh masa yang panjang?

1. Rumah Bukan Hak Milik

Jika anda merasakan menyewa rumah itu adalah cara yang terbaik daripada membeli rumah, sampai bila anda ingin hidup menumpang di sebuah rumah yang bukan hak milik anda?

Akan tiba satu masa nanti, boleh jadi tuan rumah ada perancangan untuk menjual rumah tersebut atau pun terus menetap di rumah yang anda sedang sewa sekarang ini.

Disebabkan rumah tersebut milik owner tersebut, anda perlu ikut sahaja apa yang beliau inginkan. Maka anda tiada pilihan, selain daripada berpindah keluar.

2. Kadar Sewa Semakin Meningkat

Anda lihat sendiri, betapa harga hartanah dan rumah semakin meningkat naik dari semasa ke semasa. Secara logiknya, adakah kadar sewa anda pada masa kini akan kekal pada masa akan datang?

Tentunya tidak.

Sekiranya anda berada di tempat tuan rumah, adakah anda masih mahukan keuntungan yang sama walaupun keadaan membolehkan anda untuk mendapat kadar keuntungan yang lebih lagi?

Boleh jadi, kadar sewa akan datang sama harganya dengan ansuran bayaran bulanan sebuah rumah kos rendah.

3. Aset Jangka Masa Panjang

Walaupun membeli rumah melibatkan anda dalam menanggung hutang dalam satu tempoh masa yang lama, namun anda perlu tahu bahawa aset yang anda berhutang tersebut adalah merupakan sebuah aset tetap dan mempunyai nilai. Malah, nilainya turut meningkat setiap tahun.

Mengapa perlu berasa rugi berhutang, jika ianya memberikan keuntungan kepada anda pada masa akan datang?

4. Polisi Positif Pemaju Hartanah

Banyak cara yang telah dilakukan oleh pemaju perumahan bagi menarik orang ramai supaya mampu untuk membeli sebuah rumah.

Jika anda perasan, pemaju perumahan kini banyak memberikan diskaun, rebat dan sebagainya dalam penjualan unit rumah mereka kepada pembeli rumah.

Cara sebegini bertujuan untuk menarik lebih ramai pembeli membeli rumah agar tidak merasa terlalu terbeban.

Boleh juga meneruskan dengan membaca:

Kami doakan yang terbaik supaya anda mampu juga beli rumah pada tahun ini, insyaAllah. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!