4 Sebab Anda Tidak Boleh Selesa Menyewa Rumah Terlalu Lama

Bagi yang masih belum berkemampuan untuk membeli rumah sendiri, tidak salah sekiranya anda ingin menyewa terlebih dahulu.

Namun, jangan jadikan situasi meyewa itu untuk anda berada dalam zon yang selesa atau comfort zone. Jika anda perhatikan, ada banyak usaha-usaha daripada pihak kerajaan bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka memilki rumah sendiri.

Tengok saja sendiri di bawah ini:

Semuanya bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan bagi merealisasikan impian untuk memiliki rumah.

Oleh itu, mari kita merungkai 4 sebab utama mengapa anda tidak digalakkan untuk menyewa rumah untuk satu tempoh masa yang panjang?

1. Rumah Bukan Hak Milik

Jika anda merasakan menyewa rumah itu adalah cara yang terbaik daripada membeli rumah, sampai bila anda ingin hidup menumpang di sebuah rumah yang bukan hak milik anda?

Akan tiba satu masa nanti, boleh jadi tuan rumah ada perancangan untuk menjual rumah tersebut atau pun terus menetap di rumah yang anda sedang sewa sekarang ini.

Disebabkan rumah tersebut milik owner tersebut, anda perlu ikut sahaja apa yang beliau inginkan. Maka anda tiada pilihan, selain daripada berpindah keluar.

2. Kadar Sewa Semakin Meningkat

Anda lihat sendiri, betapa harga hartanah dan rumah semakin meningkat naik dari semasa ke semasa. Secara logiknya, adakah kadar sewa anda pada masa kini akan kekal pada masa akan datang?

Tentunya tidak.

Sekiranya anda berada di tempat tuan rumah, adakah anda masih mahukan keuntungan yang sama walaupun keadaan membolehkan anda untuk mendapat kadar keuntungan yang lebih lagi?

Boleh jadi, kadar sewa akan datang sama harganya dengan ansuran bayaran bulanan sebuah rumah kos rendah.

3. Aset Jangka Masa Panjang

Walaupun membeli rumah melibatkan anda dalam menanggung hutang dalam satu tempoh masa yang lama, namun anda perlu tahu bahawa aset yang anda berhutang tersebut adalah merupakan sebuah aset tetap dan mempunyai nilai. Malah, nilainya turut meningkat setiap tahun.

Mengapa perlu berasa rugi berhutang, jika ianya memberikan keuntungan kepada anda pada masa akan datang?

4. Polisi Positif Pemaju Hartanah

Banyak cara yang telah dilakukan oleh pemaju perumahan bagi menarik orang ramai supaya mampu untuk membeli sebuah rumah.

Jika anda perasan, pemaju perumahan kini banyak memberikan diskaun, rebat dan sebagainya dalam penjualan unit rumah mereka kepada pembeli rumah.

Cara sebegini bertujuan untuk menarik lebih ramai pembeli membeli rumah agar tidak merasa terlalu terbeban.

Boleh juga meneruskan dengan membaca:

Kami doakan yang terbaik supaya anda mampu juga beli rumah pada tahun ini, insyaAllah. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Work From Home (WFH) Bak Bom Jangka Untuk Lot Komersial

Trend work from home (WFH) atau bekerja daripada rumah mula popular seawal 18 Mac 2020 yang lalu apabila Kerajaan menerusi Tan Sri Muhyiddin Yassin menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kesannya, seluruh rakyat Malaysia terpaksa belajar untuk bekerja dari rumah sungguhpun berdepan dengan 1001 macam kekurangan dan halangan.

Antara yang paling jelas adalah ramai orang terpaksa belajar menggunakan aplikasi mesyuarat online seperti Zoom, Skype dan Google Meet.

Saham syarikat Zoom pada ketika itu juga meningkat dengan mendadak kerana hampir seluruh dunia menggunakan aplikasi tersebut.

Baca : Zoom Kini Bernilai Lebih Daripada 7 Syarikat Penerbangan Dunia

Malangnya, trend ini menyebabkan banyak pihak terkesan secara langsung. Antara yang paling terkesan adalah pemandu e-hailing seperti Grab dan penghantar makanan Grabfood dan Foodpanda.

Ini termasuk restoran dan warung-warung yang terletak berdekatan dengan kawasan perindustrian dan bangunan pejabat.

Mereka yang mengharapkan pelanggan daripada golongan pekerja terpaksa menutup premis mereka.

Selain daripada halangan pergerakan ekonomi, orang ramai juga melihat PKP yang lalu sebagai masa untuk mula menggunakan dapur ditambah pula dengan faktor dorongan dari sosial media.

“FB Group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini dan Dalgona Coffee menjadi bukti rakyat Malaysia menggunakan kesempatan PKP untuk memasak dan eksperimen dengan menu baharu.”

Sungguhpun begitu, kadar penghunian ruang pejabat di kawasan luar bandar dan bandar utama seperti bandaraya Kuala Lumpur sebenarnya masih lagi baik.

Data daripada Edgeprop.my menunjukkan kadar penghunian ruang pejabat di luar bandar adalah 82.3% dan 73.5% di bandaraya Kuala Lumpur.

Isunya adalah, adakah trend work from home akan menyebabkan pasaran hartanah ruang pejabat terkubur jika trend ini berlanjutan?

Jom kita rungkai isu ini dengan mengambil kira keadaan semasa di luar negara.

Trend WFH Bak Bom Jangka Untuk Ruang Pejabat

Photo by David Egon from Pexels

Pada 15 Februari 2021 yang lalu, portal The Japans Time melaporkan ruang runcit dan pejabat di kawasan Nagoya semakin sepi ekoran krisis kesihatan yang melanda Jepun ketika ini.

Buat pengetahuan anda, Nagoya merupakan pelabuhan ketiga terbesar di Jepun selepas Tokyo dan Osaka.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Pada tahun 2019, bandar metropolitan Nagoya mempunyai 2 juta penduduk dan merupakan hub utama industri automotif, penerbangan, teknologi dan perkilangan.

Di Singapura pula, Knight Frank cawangan Singapura melaporkan sewaan terhadap ruang runcit di kawasan tumpuan utama di Singapura jatuh 14.7% pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya.

Lain pula yang berlaku di Amerika Syarikat di mana Facebook Inc telah menandatangani perjanjian sewaan ruang seluas 730,000 kaki persegi di Midtown Manhattan, Amerika Syarikat.

Sama juga dengan Google LLC yang turut memperluas kampus utama mereka di Chelsea berdekatan Manhattan, Amerika Syarikat.

Di Malaysia, ada tiga faktor utama yang menyebabkan syarikat meneruskan trend work from home dan berhenti menyewa ruang pejabat.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Image by Suppadeth wongyee from Pixabay

Antaranya adalah isu fasiliti di ruang pejabat. Tahukah anda, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia menerima ribuan panggilan kecemasan setiap hari di Kuala Lumpur sahaja.

Apa yang memeranjatkan adalah, panggilan kecemasan itu dilakukan kerana ada mangsa yang tersekat di dalam lif.

Selain daripada itu, banyak ruang pejabat bangunan lama tidak mampu menyediakan kemudahan untuk talian kabel fiber optik yang terkini.

Ini tidak selari dengan keperluan masa kini yang menyaksikan internet berkuasa tinggi di pejabat adalah satu kewajipan!

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Dan faktor terakhir adalah kerana, risiko jangkitan virus Covid-19 adalah lebih tinggi di tempat kerja.

Saban hari, Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan wujud kluster baharu dan majoriti kluster baharu itu berlaku di tempat kerja.

Kita tidak boleh nafikan ruang pejabat masih lagi satu keperluan utama memandangkan sebahagian besar aktiviti ekonomi di Malaysia digerakkani oleh sektor perkhidmatan.

Baca : Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Berkemungkinan penurunan trend kadar penghunian ruang pejabat yang berlaku hari ini bersifat sementara sahaja ekoran krisis kesihatan yang melanda.

Memandangkan tiada orang yang mempunyai jawapan yang tepat bila krisis kesihatan ini akan berhenti, satu benda yang pasti adalah sektor ruang pejabat akan kembali pulih seiring pulihnya sentimen orang awam terhadap keadaan semasa Covid-19 di Malaysia.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 28 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!