4 Sebab Anda Tidak Boleh Selesa Menyewa Rumah Terlalu Lama

Bagi yang masih belum berkemampuan untuk membeli rumah sendiri, tidak salah sekiranya anda ingin menyewa terlebih dahulu.

Namun, jangan jadikan situasi meyewa itu untuk anda berada dalam zon yang selesa atau comfort zone. Jika anda perhatikan, ada banyak usaha-usaha daripada pihak kerajaan bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka memilki rumah sendiri.

Tengok saja sendiri di bawah ini:

Semuanya bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan bagi merealisasikan impian untuk memiliki rumah.

Oleh itu, mari kita merungkai 4 sebab utama mengapa anda tidak digalakkan untuk menyewa rumah untuk satu tempoh masa yang panjang?

1. Rumah Bukan Hak Milik

Jika anda merasakan menyewa rumah itu adalah cara yang terbaik daripada membeli rumah, sampai bila anda ingin hidup menumpang di sebuah rumah yang bukan hak milik anda?

Akan tiba satu masa nanti, boleh jadi tuan rumah ada perancangan untuk menjual rumah tersebut atau pun terus menetap di rumah yang anda sedang sewa sekarang ini.

Disebabkan rumah tersebut milik owner tersebut, anda perlu ikut sahaja apa yang beliau inginkan. Maka anda tiada pilihan, selain daripada berpindah keluar.

2. Kadar Sewa Semakin Meningkat

Anda lihat sendiri, betapa harga hartanah dan rumah semakin meningkat naik dari semasa ke semasa. Secara logiknya, adakah kadar sewa anda pada masa kini akan kekal pada masa akan datang?

Tentunya tidak.

Sekiranya anda berada di tempat tuan rumah, adakah anda masih mahukan keuntungan yang sama walaupun keadaan membolehkan anda untuk mendapat kadar keuntungan yang lebih lagi?

Boleh jadi, kadar sewa akan datang sama harganya dengan ansuran bayaran bulanan sebuah rumah kos rendah.

3. Aset Jangka Masa Panjang

Walaupun membeli rumah melibatkan anda dalam menanggung hutang dalam satu tempoh masa yang lama, namun anda perlu tahu bahawa aset yang anda berhutang tersebut adalah merupakan sebuah aset tetap dan mempunyai nilai. Malah, nilainya turut meningkat setiap tahun.

Mengapa perlu berasa rugi berhutang, jika ianya memberikan keuntungan kepada anda pada masa akan datang?

4. Polisi Positif Pemaju Hartanah

Banyak cara yang telah dilakukan oleh pemaju perumahan bagi menarik orang ramai supaya mampu untuk membeli sebuah rumah.

Jika anda perasan, pemaju perumahan kini banyak memberikan diskaun, rebat dan sebagainya dalam penjualan unit rumah mereka kepada pembeli rumah.

Cara sebegini bertujuan untuk menarik lebih ramai pembeli membeli rumah agar tidak merasa terlalu terbeban.

Boleh juga meneruskan dengan membaca:

Kami doakan yang terbaik supaya anda mampu juga beli rumah pada tahun ini, insyaAllah. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!