4 Sebab Anda Tidak Boleh Selesa Menyewa Rumah Terlalu Lama

Bagi yang masih belum berkemampuan untuk membeli rumah sendiri, tidak salah sekiranya anda ingin menyewa terlebih dahulu.

Namun, jangan jadikan situasi meyewa itu untuk anda berada dalam zon yang selesa atau comfort zone. Jika anda perhatikan, ada banyak usaha-usaha daripada pihak kerajaan bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka memilki rumah sendiri.

Tengok saja sendiri di bawah ini:

Semuanya bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan bagi merealisasikan impian untuk memiliki rumah.

Oleh itu, mari kita merungkai 4 sebab utama mengapa anda tidak digalakkan untuk menyewa rumah untuk satu tempoh masa yang panjang?

1. Rumah Bukan Hak Milik

Jika anda merasakan menyewa rumah itu adalah cara yang terbaik daripada membeli rumah, sampai bila anda ingin hidup menumpang di sebuah rumah yang bukan hak milik anda?

Akan tiba satu masa nanti, boleh jadi tuan rumah ada perancangan untuk menjual rumah tersebut atau pun terus menetap di rumah yang anda sedang sewa sekarang ini.

Disebabkan rumah tersebut milik owner tersebut, anda perlu ikut sahaja apa yang beliau inginkan. Maka anda tiada pilihan, selain daripada berpindah keluar.

2. Kadar Sewa Semakin Meningkat

Anda lihat sendiri, betapa harga hartanah dan rumah semakin meningkat naik dari semasa ke semasa. Secara logiknya, adakah kadar sewa anda pada masa kini akan kekal pada masa akan datang?

Tentunya tidak.

Sekiranya anda berada di tempat tuan rumah, adakah anda masih mahukan keuntungan yang sama walaupun keadaan membolehkan anda untuk mendapat kadar keuntungan yang lebih lagi?

Boleh jadi, kadar sewa akan datang sama harganya dengan ansuran bayaran bulanan sebuah rumah kos rendah.

3. Aset Jangka Masa Panjang

Walaupun membeli rumah melibatkan anda dalam menanggung hutang dalam satu tempoh masa yang lama, namun anda perlu tahu bahawa aset yang anda berhutang tersebut adalah merupakan sebuah aset tetap dan mempunyai nilai. Malah, nilainya turut meningkat setiap tahun.

Mengapa perlu berasa rugi berhutang, jika ianya memberikan keuntungan kepada anda pada masa akan datang?

4. Polisi Positif Pemaju Hartanah

Banyak cara yang telah dilakukan oleh pemaju perumahan bagi menarik orang ramai supaya mampu untuk membeli sebuah rumah.

Jika anda perasan, pemaju perumahan kini banyak memberikan diskaun, rebat dan sebagainya dalam penjualan unit rumah mereka kepada pembeli rumah.

Cara sebegini bertujuan untuk menarik lebih ramai pembeli membeli rumah agar tidak merasa terlalu terbeban.

Boleh juga meneruskan dengan membaca:

Kami doakan yang terbaik supaya anda mampu juga beli rumah pada tahun ini, insyaAllah. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA