Bukit Jalil City: Lokasi Ideal Untuk Beli Rumah

Membeli rumah untuk didiami bukanlah satu kerja yang mudah. Lokasi dan kawasan persekitaran rumah sangat memainkan peranan yang besar dalam menentukan kesesuaian sebuah rumah.

Soalan-soalan asas seperti keselamatan, fasiliti, infrastruktur dan kebolehan untuk dijual semula selepas suatu jangka masa pasti bermain di fikiran kita.

Untuk itu, kami akan review sebuah lokasi yang terletak 30 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur dan 23KM dari Putrajaya ini.

Sejarah Bukit Jalil

Bukit Jalil adalah kawasan pinggir bandar Kuala Lumpur yang terletak di perbatasan antara Cheras, Puchong, Sungai Besi dan Kuchai.

Lebih dikenali sebagai Estet Bukit Jalil sehingga tahun 1992 dan dibangunkan oleh Kerajaan seiring pembangunan Kompleks Sukan Negara yang digunakan semasa temasya Sukan Komanwel 1998.

Bukit Jalil adalah lambang kegemilangan Malaysia pada era penghujung 1990-an di mana Malaysia menjadi tumpuan global bukan sahaja dalam bidang sukan, bahkan infrastuktur dengan pembangunan LRT Aliran Ampang – Sentul Timur – Sri Petaling.

Hari ini Bukit Jalil telah menjadi tumpuan banyak pemaju hartanah untuk membangunkan projek perumahan yang bukan sahaja menawarkan kediaman ideal tetapi dilengkapi dengan infrastuktur yang lengkap untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk di Bukit Jalil.

Bukit Jalil, Bandar Masa Depan Lembah Klang

Buat pengetahuan anda, Bukit Jalil merupakan salah satu bandar dalam Greater Kuala Lumpur di mana terma ini menetapkan, Kuala Lumpur adalah sebuah kawasan yang diliputi 10 majlis perbandaran merangkumi kawasan seluas 2,793.27 km persegi.

Antara kawasan yang bakal menerima impak dari pembangunan Greater Kuala Lumpur adalah Kuala Lumpur, Putrajaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Kajang, Subang Jaya, Selayang, Ampang dan Sepang.

Pelan induk Greater Kuala Lumpur ini merangkumi rancangan 20 tahun yang bersepadu daripada majlis perbandaran setempat, negeri dan DBKL untuk mengubah infrastruktur di rantau ini sebagai tindak balas kepada keperluan dan aspirasi tempatan.

Pembangunan Bukit Jalil City

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang bekerjasama membangunkan Bukit Jalil City seiring dengan pelan induk Greater Kuala Lumpur.

Di antara pemaju yang terlibat adalah Trinity Group yang membangunkan Z Residence, Berjaya Land Berhad, Exsim Group, Dolomite Group, General Corp Berhad, WZR Group, Malton Group, MRCB dan juga Pavlion Kuala Lumpur.

Transaksi Hartanah Bukit Jalil Tahun 2018

Berdasarkan rekod transaksi hartanah dari Brickz, terdapat 33 transaksi hartanah jenis teres merangkumi 7 projek di Bukit Jalil dengan harga median adalah RM1,230,000.

Untuk hartanah jenis kondominium pula, terdapat 266 transaksi merangkumi 17 projek dengan harga median kondominium adalah RM620,000.

Manakala rekod transaksi hartanah bagi hartanah jenis apartment pula mencatatkan 79 transaksi daripada 6 projek dengan harga median apartmen berharga RM340,000.

Median Harga Rumah Di Bukit Jalil

Berikut merupakan median harga hartanah dan harga mengikut kaki persegi di Bukit Jalil bagi Januari 2018 sehingga Januari 2019.

Jenis Harga Median (RM) Harga Median per /kps (RM)
Banglo 3,700,000 749
Semi D 2,060,000 446
Teres 1,230,000 470
Townhouse 610,000 452
Apartment 340,000 377
Kondominium 620,000 495
Flat 35,000 54
Servis Residen 868,000 804
Sumber: Brickz.my

Jom kita tengok pula infrastruktur dan kemudahan yang terdapat di Bukit Jalil.

Infrastruktur

Bukit Jalil mempunyai sistem rangkaian pengangkutan yang baik daripada segi lebuhraya, dan pengangkutan awam. Bukit Jalil boleh diakses dengan Lebuhraya Bukit Jalil, Lebuhraya KESAS dan Maju Expressway (MEX).

Daripada segi pengangkutan awam pula, Bukit Jalil mampu diakses dengan perkhidmatan bas Rapid KL dan LRT melalui stesen Awan Besar dan stesen Bukit Jalil.

Selain daripada itu, Bukit Jalil hanya terletak 5KM dari Terminal Bersepadu Selatan yang juga merupakan hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur 23KM dari Lapangan Terbang Subang dan 45 minit dari KLIA.

Pusat Membeli-Belah

Bakal wujud pusat beli belah yang ikonik di Bukit Jalil hasil usaha sama Malton dan Pavilion Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Pavilion Bukit Jalil di bawah projek Bukit Jalil City.

Pavilion Bukit Jalil dijangka akan mula dibuka pada tahun 2021 dan bakal menjadi destinasi beli belah termasyhur di Kuala Lumpur dengan pelbagai jenama tempatan dan antarabangsa mengisi setiap unit di dalam pusat beli-belah ini.

Pusat Pengajian

Selain dikenali sebagai bandar sukan, Bukit Jalil juga menjadi destinasi ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran di IPT di sini. Antara pusat pengajian tinggi yang terdapat di sini adalah:

 • International Medical University
 • Telecommunication Engineering College
 • Asia Pasific University of Technology
 • Technology Park Malaysia College

Kawasan Industri

Bukit Jalil menjadi lokasi pilihan ribuan syarikat dengan puluhan ribu pekerja di dalam sektor awam dan swasta.

Terdapat banyak peluang pekerjaaan di Bukit Jalil dengan kawasan merangkumi Technology Park Business Center dan Bukit Jalil Business Integrated Park.

Hospital

Jangan risau jika anda memerlukan khidmat pakar kesihatan kerana terdapat IMU Health Care sebuah hospital swasta dan hospital kerajaan yang terdekat adalah Hospital Serdang dengan jarak 16KM.

Terdapat kira-kira 10 klinik pakar yang beroperasi di sekitar Bukit Jalil dan Sri Petaling dan anda tidak perlu bimbang mengenai khidmat kesihatan.

Pusat Hiburan

Hidup seakan tidak bermakna tanpa ada aktiviti hujung minggu bersama keluarga tersayang. Memandangkan Bukit Jalil merupakan bandar sukan, kita boleh berkunjung ke Taman Rekreasi Bukit Jalil atau pun Taman Wawasan Rereational Park.

Jika inginkan kelainan, bolehlah berkunjung ke Farm In The City yang merupakan sebuah zoo terbuka dengan pelbagai jenis haiwan. Kita boleh memberi makan dan menyentuh haiwan di sini.

Bukan itu saja, kita juga boleh menikmati pelbagai makanan tempatan dan barat sambil menikmati pemandangan rumput yang menghijau dan haiwan di sini.

Dalam tempoh kurang daripada 10 tahun dari sekarang, tidak mustahil Bukit Jalil mampu menjadi lokasi alternatif utama warga Kuala Lumpur menetap dan memulakan kehidupan.

Bukit Jalil City dengan keluasan 50 ekar bakal menjadi mercu tanda Bukit Jalil yang terletak di selatan Kuala Lumpur yang menawarkan gaya hidup kosmopolitan dan menjadi destinasi perniagaan, beli-belah, santai dan hiburan.

Sumber Rujukan:

 1. World Population Review
 2. The Edge Market
 3. Property Insight
 4. Brickz.my
 5. Kaki Property
 6. Prop Social
 7. Focus Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.