Bukit Jalil City: Lokasi Ideal Untuk Beli Rumah

Membeli rumah untuk didiami bukanlah satu kerja yang mudah. Lokasi dan kawasan persekitaran rumah sangat memainkan peranan yang besar dalam menentukan kesesuaian sebuah rumah.

Soalan-soalan asas seperti keselamatan, fasiliti, infrastruktur dan kebolehan untuk dijual semula selepas suatu jangka masa pasti bermain di fikiran kita.

Untuk itu, kami akan review sebuah lokasi yang terletak 30 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur dan 23KM dari Putrajaya ini.

Sejarah Bukit Jalil

Bukit Jalil adalah kawasan pinggir bandar Kuala Lumpur yang terletak di perbatasan antara Cheras, Puchong, Sungai Besi dan Kuchai.

Lebih dikenali sebagai Estet Bukit Jalil sehingga tahun 1992 dan dibangunkan oleh Kerajaan seiring pembangunan Kompleks Sukan Negara yang digunakan semasa temasya Sukan Komanwel 1998.

Bukit Jalil adalah lambang kegemilangan Malaysia pada era penghujung 1990-an di mana Malaysia menjadi tumpuan global bukan sahaja dalam bidang sukan, bahkan infrastuktur dengan pembangunan LRT Aliran Ampang – Sentul Timur – Sri Petaling.

Hari ini Bukit Jalil telah menjadi tumpuan banyak pemaju hartanah untuk membangunkan projek perumahan yang bukan sahaja menawarkan kediaman ideal tetapi dilengkapi dengan infrastuktur yang lengkap untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk di Bukit Jalil.

Bukit Jalil, Bandar Masa Depan Lembah Klang

Buat pengetahuan anda, Bukit Jalil merupakan salah satu bandar dalam Greater Kuala Lumpur di mana terma ini menetapkan, Kuala Lumpur adalah sebuah kawasan yang diliputi 10 majlis perbandaran merangkumi kawasan seluas 2,793.27 km persegi.

Antara kawasan yang bakal menerima impak dari pembangunan Greater Kuala Lumpur adalah Kuala Lumpur, Putrajaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Kajang, Subang Jaya, Selayang, Ampang dan Sepang.

Pelan induk Greater Kuala Lumpur ini merangkumi rancangan 20 tahun yang bersepadu daripada majlis perbandaran setempat, negeri dan DBKL untuk mengubah infrastruktur di rantau ini sebagai tindak balas kepada keperluan dan aspirasi tempatan.

Pembangunan Bukit Jalil City

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang bekerjasama membangunkan Bukit Jalil City seiring dengan pelan induk Greater Kuala Lumpur.

Di antara pemaju yang terlibat adalah Trinity Group yang membangunkan Z Residence, Berjaya Land Berhad, Exsim Group, Dolomite Group, General Corp Berhad, WZR Group, Malton Group, MRCB dan juga Pavlion Kuala Lumpur.

Transaksi Hartanah Bukit Jalil Tahun 2018

Berdasarkan rekod transaksi hartanah dari Brickz, terdapat 33 transaksi hartanah jenis teres merangkumi 7 projek di Bukit Jalil dengan harga median adalah RM1,230,000.

Untuk hartanah jenis kondominium pula, terdapat 266 transaksi merangkumi 17 projek dengan harga median kondominium adalah RM620,000.

Manakala rekod transaksi hartanah bagi hartanah jenis apartment pula mencatatkan 79 transaksi daripada 6 projek dengan harga median apartmen berharga RM340,000.

Median Harga Rumah Di Bukit Jalil

Berikut merupakan median harga hartanah dan harga mengikut kaki persegi di Bukit Jalil bagi Januari 2018 sehingga Januari 2019.

Jenis Harga Median (RM) Harga Median per /kps (RM)
Banglo 3,700,000 749
Semi D 2,060,000 446
Teres 1,230,000 470
Townhouse 610,000 452
Apartment 340,000 377
Kondominium 620,000 495
Flat 35,000 54
Servis Residen 868,000 804
Sumber: Brickz.my

Jom kita tengok pula infrastruktur dan kemudahan yang terdapat di Bukit Jalil.

Infrastruktur

Bukit Jalil mempunyai sistem rangkaian pengangkutan yang baik daripada segi lebuhraya, dan pengangkutan awam. Bukit Jalil boleh diakses dengan Lebuhraya Bukit Jalil, Lebuhraya KESAS dan Maju Expressway (MEX).

Daripada segi pengangkutan awam pula, Bukit Jalil mampu diakses dengan perkhidmatan bas Rapid KL dan LRT melalui stesen Awan Besar dan stesen Bukit Jalil.

Selain daripada itu, Bukit Jalil hanya terletak 5KM dari Terminal Bersepadu Selatan yang juga merupakan hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur 23KM dari Lapangan Terbang Subang dan 45 minit dari KLIA.

Pusat Membeli-Belah

Bakal wujud pusat beli belah yang ikonik di Bukit Jalil hasil usaha sama Malton dan Pavilion Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Pavilion Bukit Jalil di bawah projek Bukit Jalil City.

Pavilion Bukit Jalil dijangka akan mula dibuka pada tahun 2021 dan bakal menjadi destinasi beli belah termasyhur di Kuala Lumpur dengan pelbagai jenama tempatan dan antarabangsa mengisi setiap unit di dalam pusat beli-belah ini.

Pusat Pengajian

Selain dikenali sebagai bandar sukan, Bukit Jalil juga menjadi destinasi ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran di IPT di sini. Antara pusat pengajian tinggi yang terdapat di sini adalah:

 • International Medical University
 • Telecommunication Engineering College
 • Asia Pasific University of Technology
 • Technology Park Malaysia College

Kawasan Industri

Bukit Jalil menjadi lokasi pilihan ribuan syarikat dengan puluhan ribu pekerja di dalam sektor awam dan swasta.

Terdapat banyak peluang pekerjaaan di Bukit Jalil dengan kawasan merangkumi Technology Park Business Center dan Bukit Jalil Business Integrated Park.

Hospital

Jangan risau jika anda memerlukan khidmat pakar kesihatan kerana terdapat IMU Health Care sebuah hospital swasta dan hospital kerajaan yang terdekat adalah Hospital Serdang dengan jarak 16KM.

Terdapat kira-kira 10 klinik pakar yang beroperasi di sekitar Bukit Jalil dan Sri Petaling dan anda tidak perlu bimbang mengenai khidmat kesihatan.

Pusat Hiburan

Hidup seakan tidak bermakna tanpa ada aktiviti hujung minggu bersama keluarga tersayang. Memandangkan Bukit Jalil merupakan bandar sukan, kita boleh berkunjung ke Taman Rekreasi Bukit Jalil atau pun Taman Wawasan Rereational Park.

Jika inginkan kelainan, bolehlah berkunjung ke Farm In The City yang merupakan sebuah zoo terbuka dengan pelbagai jenis haiwan. Kita boleh memberi makan dan menyentuh haiwan di sini.

Bukan itu saja, kita juga boleh menikmati pelbagai makanan tempatan dan barat sambil menikmati pemandangan rumput yang menghijau dan haiwan di sini.

Dalam tempoh kurang daripada 10 tahun dari sekarang, tidak mustahil Bukit Jalil mampu menjadi lokasi alternatif utama warga Kuala Lumpur menetap dan memulakan kehidupan.

Bukit Jalil City dengan keluasan 50 ekar bakal menjadi mercu tanda Bukit Jalil yang terletak di selatan Kuala Lumpur yang menawarkan gaya hidup kosmopolitan dan menjadi destinasi perniagaan, beli-belah, santai dan hiburan.

Sumber Rujukan:

 1. World Population Review
 2. The Edge Market
 3. Property Insight
 4. Brickz.my
 5. Kaki Property
 6. Prop Social
 7. Focus Malaysia

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!