Bukit Jalil City: Lokasi Ideal Untuk Beli Rumah

Membeli rumah untuk didiami bukanlah satu kerja yang mudah. Lokasi dan kawasan persekitaran rumah sangat memainkan peranan yang besar dalam menentukan kesesuaian sebuah rumah.

Soalan-soalan asas seperti keselamatan, fasiliti, infrastruktur dan kebolehan untuk dijual semula selepas suatu jangka masa pasti bermain di fikiran kita.

Untuk itu, kami akan review sebuah lokasi yang terletak 30 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur dan 23KM dari Putrajaya ini.

Sejarah Bukit Jalil

Bukit Jalil adalah kawasan pinggir bandar Kuala Lumpur yang terletak di perbatasan antara Cheras, Puchong, Sungai Besi dan Kuchai.

Lebih dikenali sebagai Estet Bukit Jalil sehingga tahun 1992 dan dibangunkan oleh Kerajaan seiring pembangunan Kompleks Sukan Negara yang digunakan semasa temasya Sukan Komanwel 1998.

Bukit Jalil adalah lambang kegemilangan Malaysia pada era penghujung 1990-an di mana Malaysia menjadi tumpuan global bukan sahaja dalam bidang sukan, bahkan infrastuktur dengan pembangunan LRT Aliran Ampang – Sentul Timur – Sri Petaling.

Hari ini Bukit Jalil telah menjadi tumpuan banyak pemaju hartanah untuk membangunkan projek perumahan yang bukan sahaja menawarkan kediaman ideal tetapi dilengkapi dengan infrastuktur yang lengkap untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk di Bukit Jalil.

Bukit Jalil, Bandar Masa Depan Lembah Klang

Buat pengetahuan anda, Bukit Jalil merupakan salah satu bandar dalam Greater Kuala Lumpur di mana terma ini menetapkan, Kuala Lumpur adalah sebuah kawasan yang diliputi 10 majlis perbandaran merangkumi kawasan seluas 2,793.27 km persegi.

Antara kawasan yang bakal menerima impak dari pembangunan Greater Kuala Lumpur adalah Kuala Lumpur, Putrajaya, Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Kajang, Subang Jaya, Selayang, Ampang dan Sepang.

Pelan induk Greater Kuala Lumpur ini merangkumi rancangan 20 tahun yang bersepadu daripada majlis perbandaran setempat, negeri dan DBKL untuk mengubah infrastruktur di rantau ini sebagai tindak balas kepada keperluan dan aspirasi tempatan.

Pembangunan Bukit Jalil City

Hari ini, terdapat banyak pemaju hartanah yang bekerjasama membangunkan Bukit Jalil City seiring dengan pelan induk Greater Kuala Lumpur.

Di antara pemaju yang terlibat adalah Trinity Group yang membangunkan Z Residence, Berjaya Land Berhad, Exsim Group, Dolomite Group, General Corp Berhad, WZR Group, Malton Group, MRCB dan juga Pavlion Kuala Lumpur.

Transaksi Hartanah Bukit Jalil Tahun 2018

Berdasarkan rekod transaksi hartanah dari Brickz, terdapat 33 transaksi hartanah jenis teres merangkumi 7 projek di Bukit Jalil dengan harga median adalah RM1,230,000.

Untuk hartanah jenis kondominium pula, terdapat 266 transaksi merangkumi 17 projek dengan harga median kondominium adalah RM620,000.

Manakala rekod transaksi hartanah bagi hartanah jenis apartment pula mencatatkan 79 transaksi daripada 6 projek dengan harga median apartmen berharga RM340,000.

Median Harga Rumah Di Bukit Jalil

Berikut merupakan median harga hartanah dan harga mengikut kaki persegi di Bukit Jalil bagi Januari 2018 sehingga Januari 2019.

Jenis Harga Median (RM) Harga Median per /kps (RM)
Banglo 3,700,000 749
Semi D 2,060,000 446
Teres 1,230,000 470
Townhouse 610,000 452
Apartment 340,000 377
Kondominium 620,000 495
Flat 35,000 54
Servis Residen 868,000 804
Sumber: Brickz.my

Jom kita tengok pula infrastruktur dan kemudahan yang terdapat di Bukit Jalil.

Infrastruktur

Bukit Jalil mempunyai sistem rangkaian pengangkutan yang baik daripada segi lebuhraya, dan pengangkutan awam. Bukit Jalil boleh diakses dengan Lebuhraya Bukit Jalil, Lebuhraya KESAS dan Maju Expressway (MEX).

Daripada segi pengangkutan awam pula, Bukit Jalil mampu diakses dengan perkhidmatan bas Rapid KL dan LRT melalui stesen Awan Besar dan stesen Bukit Jalil.

Selain daripada itu, Bukit Jalil hanya terletak 5KM dari Terminal Bersepadu Selatan yang juga merupakan hab pengangkutan utama di Kuala Lumpur 23KM dari Lapangan Terbang Subang dan 45 minit dari KLIA.

Pusat Membeli-Belah

Bakal wujud pusat beli belah yang ikonik di Bukit Jalil hasil usaha sama Malton dan Pavilion Kuala Lumpur yang dikenali sebagai Pavilion Bukit Jalil di bawah projek Bukit Jalil City.

Pavilion Bukit Jalil dijangka akan mula dibuka pada tahun 2021 dan bakal menjadi destinasi beli belah termasyhur di Kuala Lumpur dengan pelbagai jenama tempatan dan antarabangsa mengisi setiap unit di dalam pusat beli-belah ini.

Pusat Pengajian

Selain dikenali sebagai bandar sukan, Bukit Jalil juga menjadi destinasi ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran di IPT di sini. Antara pusat pengajian tinggi yang terdapat di sini adalah:

  • International Medical University
  • Telecommunication Engineering College
  • Asia Pasific University of Technology
  • Technology Park Malaysia College

Kawasan Industri

Bukit Jalil menjadi lokasi pilihan ribuan syarikat dengan puluhan ribu pekerja di dalam sektor awam dan swasta.

Terdapat banyak peluang pekerjaaan di Bukit Jalil dengan kawasan merangkumi Technology Park Business Center dan Bukit Jalil Business Integrated Park.

Hospital

Jangan risau jika anda memerlukan khidmat pakar kesihatan kerana terdapat IMU Health Care sebuah hospital swasta dan hospital kerajaan yang terdekat adalah Hospital Serdang dengan jarak 16KM.

Terdapat kira-kira 10 klinik pakar yang beroperasi di sekitar Bukit Jalil dan Sri Petaling dan anda tidak perlu bimbang mengenai khidmat kesihatan.

Pusat Hiburan

Hidup seakan tidak bermakna tanpa ada aktiviti hujung minggu bersama keluarga tersayang. Memandangkan Bukit Jalil merupakan bandar sukan, kita boleh berkunjung ke Taman Rekreasi Bukit Jalil atau pun Taman Wawasan Rereational Park.

Jika inginkan kelainan, bolehlah berkunjung ke Farm In The City yang merupakan sebuah zoo terbuka dengan pelbagai jenis haiwan. Kita boleh memberi makan dan menyentuh haiwan di sini.

Bukan itu saja, kita juga boleh menikmati pelbagai makanan tempatan dan barat sambil menikmati pemandangan rumput yang menghijau dan haiwan di sini.

Dalam tempoh kurang daripada 10 tahun dari sekarang, tidak mustahil Bukit Jalil mampu menjadi lokasi alternatif utama warga Kuala Lumpur menetap dan memulakan kehidupan.

Bukit Jalil City dengan keluasan 50 ekar bakal menjadi mercu tanda Bukit Jalil yang terletak di selatan Kuala Lumpur yang menawarkan gaya hidup kosmopolitan dan menjadi destinasi perniagaan, beli-belah, santai dan hiburan.

Sumber Rujukan:

  1. World Population Review
  2. The Edge Market
  3. Property Insight
  4. Brickz.my
  5. Kaki Property
  6. Prop Social
  7. Focus Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Macam mana cara nak beli rumah pertama? Kali ini kami nak kongsikan beberapa tips penting untuk beli rumah pertama.

Kalau tak biasa memang nampak macam leceh, tetapi percayalah ianya tak susah pun. Asalkan ada kemahuan, teknik dan modal yang betul; ianya tidak sukar untuk dapatkan rumah pertama tahun ini juga.

Jom kita tengok langkah-langkah untuk berli rumah pertama seperti berikut:

1. Kumpul Modal

Sebelum pergi lebih jauh, kita perlu kumpul modal terlebih dahulu. Kerajaan memberikan banyak insentif kepada pembeli rumah pertama.

Insentif yang diberikan adalah dalam bentuk pengecualian cukai, pembiayaan 100% dan lain-lain lagi. Tetapi tetap disarankan untuk kita mempunyai modal sendiri.

Modal paling bagus adalah 10% daripada harga rumah dan kalau tidak pun, ada RM10,000 pun sudah memadai.

Kenapa kena ada modal juga walaupun boleh keluarkan duit daripada KWSP?

Kalau membeli rumah dengan ejen atau pun tuan rumah, biasanya mereka meminta booking sebagai tanda persetujuan untuk kita beli rumah tersebut. Kalau nak pinang anak orang pun mesti kena ada cincin tunang sebagai tanda, rumah pun sama.

Booking pula bergantung kepada keadaan dan kita sentiasa boleh cuba untuk berbincang. Ada keadaan, RM1000 pun sudah OK, ada sesetengah ejen minta 3% daripada harga rumah untuk booking ada juga yang minta 10%. Kita sebagai pembeli boleh cuba bincang jumlah booking.

Modal tersebut juga perlu untuk kos-kos yang berkaitan seperti yuran guaman dan kos junilai hartanah. Jadi, memang penting untuk kita mempunyai modal sendiri.

2. Tahu Matlamat – Pelaburan atau Duduk Sendiri

Rumah pertama tu nak beli atau nak duduk sendiri? Setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza-beza, ada yang minat nak melabur dalam hartanah, terus rancang siap-siap untuk tujuan pelaburan.

Ada juga yang memang beli untuk duduk sendiri, contohnya baru lepas kahwin. Tahu matlamat kita, akan mudahlah perjalanan selepas itu.

3. Lokasi, Lokasi, Lokasi

Lokasi atau kawasan memainkan peranan yang penting dalam pemilihan rumah. Kenalpasti lokasi terbabit sama ada ianya kawasan yang bagus untuk pelaburan, dekat dengan kilang, dekat dengan sekolah dan booster hartanah yang lain.

Kalau anda nak beli untuk duduk, pastikan dekat dengan pelbagai kemudahan awam seperti sekolah, shopping mall, highway, taman permainan dan bukan kawasan yang sesak.

Kalau untuk tujuan pelaburan pula tidak semestinya dekat dengan kemudahan, ada sesetengah tempat yang sesak dan sentiasa ada banyak kereta, tapi mempunyai perminataan sewa yang tinggi.

Lokasi untuk duduk sendiri dan pelaburan adalah berbeza. Tahu keperluan dan kemudian cari rumah yang kita mahukan di kawasan tersebut.

4. Pilih Rumah

Saya ada kenal client yang tak boleh duduk rumah subsale, nak kena rumah baru. Kenapa macam tu? Sebab dia ada penyakit OCD.

Untuk mereka yang macam ni, memang kena pilih rumah 1st hand atau pun rumah baru. Rumah tu pula mesti teratur dan sentiasa kemas, kawasan kejiranan pun tak boleh terlalu sesak.

Untuk mereka yang seperti ini, memang digalakkan beli rumah baru.

Baca: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)

Kalau tak kisah rumah tu dah ada yang duduk, boleh pilih rumah subsale. Sebelum bayar apa-apa booking, boleh tengok keadaan rumah dahulu, kalau OK boleh teruskan membuat pembelian.

Pilih rumah betul-betul dan cuba masuk ke dalam rumah, kerana kalau ada kerosakan selepas dapat kunci, agak susah nak claim daripada tuan rumah.

Satu lagi pilihan adalah rumah lelong. Untuk lelong, kena ada modal yang besar, biasanya 10% daripada harga rumah dan juga kos-kos lain untuk bayar bil yang tertunggak.

Kalau nak beli rumah lelong pun ada banyak pilihan buat masa ini.

5. Tengok Rumah Dulu Baru Bayar Booking

Dah tengok pilihan rumah yang ada? Kawasan, jenis rumah dan lain-lain?

Kalau deal dengan tuan rumah atau ejen, boleh bayar booking. Booking boleh dibayar sama ada kepada peguam atau pun ke akaun agensi yang menguruskan jualan rumah tersebut.

Kalau dengan developer, boleh buat pembayaran terus ke akaun developer. Sekali lagi kita boleh cuba bincang jumlah booking yang perlu dikeluarkan.

6. Mohon Pembiayaan Rumah Dengan Bank

Dah bayar booking? Langkah seterusnya adalah sediakan dokumen untuk berurusan dengan bank bagi mendapatkan pembiayaan.

Biasanya ejen akan hantar ke beberapa kenalan pegawai bank yang dia dah biasa berurusan. Kita juga boleh cuba hantar sendiri permohonan ke bank-bank yang kita mahu dan rasa selesa untuk berurusan.

Kalau pembeli rumah pertama, ada pembiayaan 100% yang ditawarkan oleh pihak bank. Nak tahu bank mana yang tawarkan pembiayaan 100% ini, boleh ke laman web Skim Rumah Pertamaku.

Jangan lupa untuk ikuti syarat-syarat yang dikenakan untuk pembiayaan 100% ini. Kalau tak layak, pembiayaan 90% adalah pilihan lain yang berbaloi untuk kita cuba.

7. Urusan Dengan Peguam

Pembiayaan dah lulus, percepatkan proses tandatangan dokumen dengan peguam. Biasanya ia akan melibatkan dua jenis dokumen.

Dokumen pertama adalah sales purchase agreement (SPA) iaitu dokumen perjanjian jual beli antara penjual dan pembeli.

Dokumen kedua adalah financing agreement iaitu dokumen perjanjian dengan bank yang bagi kelulusan pembiayaan.

Lagi cepat kita tandatangan kedua-dua dokumen ini, lagi cepat proses akan selesai. Takut kalau lambat setel, nanti kita akan dikenakan penalti pula.

8. Tunggu Kunci

Dah selesai urusan dengan peguam, seterusnya kita boleh follow-up dengan peguam bagi memastikan urusan berjalan lancar. Boleh hubungi mereka seminggu sekali bagi memastikan semuanya OK.

Semoga semua urusan untuk beli rumah pertama dipermudahkan.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Fais, seorang perunding hartanah di salah sebuah agensi hartanah di Malaysia. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di blog Smartinvest101.

Iklan

Kenapa Orang Perempuan Perlu Ada Rumah Sendiri?

Jika dahulu, ramai wanita yang menyerahkan soal pembelian rumah kepada suami yang merangkap sebagai ketua keluarga.

Berbeza pula dengan keadaan sekarang di mana wanita pada masa kini lebih berdikari dan mempunyai kerjaya yang baik. Malah, ada yang mempunyai pangkat serta gaji yang lebih tinggi daripada suami.

Jadi kenapa wanita perlu memilki rumah sendiri meski pun telah berumah tangga?

Berikut adalah 4 sebab mengapa wanita perlu memilki rumah sendiri.

1. Persediaan Jangka Masa Panjang

Sebagai seorang wanita yang menjalani kehidupan pada zaman kini, anda perlu lebih jauh berfikiran ke hadapan. Cuba tengok masa depan untuk tempoh masa 10 dan 20 tahun akan datang.

Sekiranya berlaku dugaan atau lebih teruk lagi perceraian, sekurang-kurangnya anda ada juga tempat tinggal untuk diri sendiri dan anak-anak.

Bukan itu sahaja, jika kematian suami; dapat juga elakkan daripada pergaduhan berkenaan harta yang perlu dibahagi-bahagikan – termasuklah rumah Allahyarham suami tersebut.

2. Atasi Masalah Kewangan Selepas Berkahwin

Semua orang tahu bahawa cabaran selepas berkahwin adalah sangat berbeza daripada ketika sedang bercinta. Tidak semua keadaan menjadi indah seperti yang diimpikan.

Lebih-lebih lagi apabila menyentuh bab berkaitan dengan kewangan. Jika silap pengurusannya, boleh timbul pergaduhan dan masalah dalam rumah tangga.

Jika anda memilki rumah sendiri, anda boleh gunakan rumah tersebut untuk disewakan atau pun refinance semula untuk mendapat modal untuk memulakan perniagaan. Dengan duit tersebut, bolehlah meringankan beban kewangan keluarga.

3. Jadi Suri Rumah

Sudah menjadi impian semua wanita yang berkeluarga untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Dengan adanya rumah sendiri, anda boleh jadikannya sebagai pendapatan anda sendiri. Maka dapatlah anda jadi seorang suri rumah bagi menguruskan rumah tangga dan anak-anak.

Kalau nak sewakan rumah anda, boleh baca Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL). Dengan pendapatan purata untuk satu rumah sebanyak RM2,857 sebulan, dah boleh bayar instalment untuk rumah berharga RM550 ribu – RM600 ribu.

4. Tambah Pendapatan

Dah jadi suri rumah, boleh usahakan perniagaan dari rumah seperti berniaga tudung online, buat bisnes dropship dan sebagainya.

Nak jadi full-time trader dengan jual beli saham pun boleh. Sambil masak boleh kaut untung di pasaran saham Bursa Malaysia.

Baca lagi di Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

Beruntungnya Kaum Wanita Zaman Sekarang

Secara amnya, tahap pendidikan wanita adalah lebih tinggi, mempunyai jawatan dan juga gaji yang lebih tinggi. Suami pula beri nafkah setiap bulan, jadi apakah alasan untuk anda tidak boleh beli rumah sendiri?

Boleh juga tengok 7 Cara Surirumah Boleh Selamatkan Kewangan Keluarga Tanpa Slip Gaji.

Iklan

Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Istilah cashback dalam hartanah bermaksud pemulangan wang apabila kita membeli sesebuah hartanah. Nilai dan jumlah cashback tersebut dinyatakan di dalam Surat Perjanjian Jual Beli Rumah (S&P).

Dalam bahasa mudah, cashback ditawarkan oleh pemaju dan yang kita bakal terima nanti mempengaruhi nilai pinjaman pembiayaan hartanah; sekaligus menyebabkan wujudnya kos tambahan dalam pinjaman pembiayaan hartanah. 

Ada orang yang membeli sesebuah rumah kerana tawaran diskaun yang tinggi membantu mengurangkan bayaran komitmen bulanan, dan ada juga kerana tawaran cashback kerana inginkan wang tunai segera.

“Tahukah anda, untuk 5% cashback, kita boleh dapat sehingga RM25,000 untuk rumah yang berharga RM500,000.”

Sifat Cashback

Sebagai permulaan, kita harus tahu bahawa bank pada kebiasaannya menawarkan pinjaman pembiayaan hartanah sehingga 90% bagi hartanah kediaman.

Baca : Gunalah E-Wallet, Jimat Dan Nampak Bergaya

Dan jika sesebuah projek tersebut menawarkan rebat atau diskaun sebanyak 15%, maka kita akan dapat 5% kembali sebagai cashback; bergantung kepada nilai rebat dan diskaun yang ditawarkan.

Pada kebiasaannya, sebuah projek yang menepati kehendak pembeli rumah tidak perlu menawarkan sebarang cashback mahu pun diskaun yang berlebihan kepada bakal pembeli; melainkan diskaun Bumiputera.

Hal ini berbeza dengan projek yang digelar projek ‘sakit’ yang dijual di luar kemampuan kewangan bakal pembeli rumah dan penawaran jenis kediaman yang tidak tepat, seperti menawarkan kediaman jenis kondominium di kawasan luar bandar.

Risiko Cashback

Selain daripada itu, projek-projek yang menawarkan cashback yang tinggi juga akan menyebabkan potensi berlakunya aliran tunai yang negatif kepada bakal pembeli rumah. Ini kerana harga bagi projek-projek ini seringkali dinaikkan atau ‘mark up’ bagi membolehkan mereka memberikan diskaun tambahan.

Kebenaran yang ramai tidak ketahui adalah wang cashback yang kita terima bukanlah wang percuma daripada pemaju mahu pun pihak institusi kewangan. Sebaliknya, kita perlu membayarnya untuk tempoh kurang lebih 30 tahun.

Baca : Ikut 7 Tips Urus Duit – Pesanan Seorang Otai

Risiko terbesar apabila kita menerima cashback adalah kita tidak tahu cara terbaik untuk menggunakannya sebagai satu alternatif bagi menjana pendapatan. Akhirnya kita membelanjakannya kepada perkara yang tidak mendatangkan faedah dan setakat memuaskan hawa nafsu semata-mata.

Cara terbaik untuk memahami isu ini, adalah berdasarkan satu senario di mana kita mempunyai pelbagai komitmen dan berdepan dengan hutang yang besar. 

Bayangkan kita mempunyai hutang peribadi dan kad kredit sekitar RM50,000 dan juga baki hutang kereta sekitar RM40,000. Bayaran bulanannya secara kasar adalah sekitar RM3,000. Memandangkan komitmen kita sangat tinggi, maka kita tidak mampu untuk menyimpan secara konsisten.

Dan kita pula berminat untuk membeli sebuah rumah pada harga RM650,000 dan ditawarkan cashback sebanyak RM90,000.

Dengan wang RM90,000 tadi, kita sememangnya mampu untuk menyelesaikan hutang peribadi, kad kredit dan baki hutang kereta secara lump sum; bahkan memiliki sebuah rumah lagi!

Di sinilah ramai penerima cashback kantoi kerana tidak mempunyai perancangan rapi tentang pengurusan kewangan dan cenderung menggunakan cashback untuk melancong, menukar sport rim kereta dan sebagainya!

Rumah yang baru sahaja kita beli tersebut memerlukan bayaran bulanan sebanyak RM4,000 sebulan. Dan kita berjaya mendapatkan penyewa pada harga RM2,000 sebulan namun perlu menanggung RM2,000 aliran tunai negatif.

Walaupun kita mungkin menghadapi aliran tunai negatif, keadaan kita adalah lebih baik berbanding dengan tahap hutang sebelum ini. Dan kita mempunyai lebih peluang untuk menyimpan wang pada masa depan.

Guna Cashback Untuk Jana Wang

Kesilapan ramai orang yang mendapat cashback adalah mereka berpura-pura tidak tahu bahawa wang tersebut bukanlah wang untuk bercuti ke luar negara, membeli gajet terkini atau pun menaik taraf hidup dengan membeli kereta terbaru.

Baca : Pengurusan Kewangan Untuk Mereka Bergaji RM1,000 Kebawah

Cashback jika digunakan dengan betul, mampu membantu kita untuk menjana pendapatan dan mendapat aliran wang tunai positif untuk beberapa tahun lamanya.

Di antara teknik paling bijak dalam menggunakan cashback adalah menggunakannya sebagai 10% deposit rumah kedua mahu pun ketiga.

Dengan ini, kita mampu menjana lebih banyak sumber pendapatan dan jika lokasi rumah yang dibeli adalah strategik, kita berpeluang menyewakannya dan menikmati aliran wang tunai positif.

Apa yang dapat disimpulkan di sini adalah, cashback sama sekali tidak jahat. Asalkan kita tahu bagaimana cara untuk menggunakan wang tambahan tersebut dengan bijak dengan matlamat untuk menghasilkan aliran wang tunai yang positif.

Baca : 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

“Bukan pistol yang membunuh manusia, sebaliknya manusia yang menarik picu dan membunuh manusia lain.”

Dan sekiranya kita tidak memerlukan cashback, kita sebenarnya mampu mendapatkan jumlah pinjaman yang lebih rendah dan tidak berlebihan dalam membuat pinjaman pembiayaan rumah kita kelak.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

5 Strategi Pelaburan Hartanah

Pelaburan hartanah ialah pelaburan dengan risiko tinggi namun menjanjikan pulangan yang tinggi. Ilmu dan strategi pelaburan hartanah yang betul perlu digunakan untuk mengelak dari kerugian.

Sekiranya pelaburan tidak menghasilkan pulangan yang diharapkan, hartanah itu sukar untuk dicairkan kerana proses jualbeli rumah mengambil masa yang lama dari urusan pengiklanan, permohonan pembiayaan sehingga penyerahan kunci rumah.

Ada beberapa strategi dalam pelaburan hartanah yang boleh digunakan untuk mendapatkan hasil keuntungan. Setiap strategi pelaburan ada teknik tertentu yang boleh digunakan untuk memaksimumkan keuntungan.

1. Beli Dan Jual Semula

Strategi yang paling mudah untuk pelaburan hartanah ialah dengan membeli rumah pada harga lebih murah dari pasaran dan kemudian jual semula pada harga pasaran.

Strategi ini boleh digunakan untuk rumah dalam pembinaan sekiranya harga pemaju jual lebih murah berbanding harga rumah yang hampir sama di lokasi sekeliling.

Apabila rumah telah siap, harga rumah akan naik dan boleh dijual. Pelabur perlu menanggung kos faedah pembiayaan sepanjang tempoh pembinaan.

Selain itu, strategi ini juga boleh digunakan untuk rumah lelong dengan membeli pada harga murah dari harga pasaran, kemudian dijual semula setelah pengubahsuaian dibuat untuk mencantikkan rumah.

Pelabur perlu sediakan modal awal yang besar untuk membeli rumah lelong dan kos pembaikan serta pengubahsuaian.

2. Sewa Rumah

Strategi kedua ialah dengan menyewakan rumah kepada keluarga yang ingin menyewa satu rumah. Strategi ini juga boleh dikatakan mudah dan pemilik rumah hanya perlu memastikan rumah selamat untuk didiami.

Strategi ini dapat memberi keuntungan dari segi kenaikan harga rumah dan juga aliran tunai bulanan sekiranya kadar sewaan lebih tinggi berbanding bayaran ansuran pembiayaan rumah.

Pemilik rumah juga boleh menyewakan rumah beserta barang perabot asas untuk meningkatkan kadar sewaan.

3. Sublet

Strategi sublet boleh digunakan dengan menyewakan rumah kepada subletter. Subletter akan gunakan rumah untuk disewakan bilik-bilik.

Kelebihan strategi sublet ini ialah kontrak sewaan yang lebih lama. Namun sewa bulanan lebih rendah berbanding sewa rumah terus kepada penyewa.

Strategi sublet ini mungkin menyebabkan aliran tunai negatif kerana kadar sewa bulanan yang rendah kurang dari bayaran bulanan pembiayaan rumah.

Namun begitu, pemilik rumah masih untung selagi sewa bulanan lebih tinggi dari 70% bayaran bulanan pembiayaan. Selain itu, pemilik rumah masih boleh raih keuntungan dari kenaikan harga rumah.

Selain itu, bagi mereka yang masih belum mempunyai rumah boleh menjadi subletter dengan menyewa rumah dari pemilik sebelum menyewakan semula bilik-bilik kepada orang lain.

Pastikan kadar sewaan bilik sedikit tinggi berbanding kadar sewa rumah untuk dapat keuntungan.

4. Sewa Bilik

Strategi sewa bilik mempunyai risiko yang lebih tinggi kerana pemilik rumah perlu mencari lebih ramai penyewa dan berhadapan dengan pelbagai ragam penyewa. Selain itu, konflik antara penyewa juga boleh menyebabkan kerosakan pada rumah.

Pemilik rumah juga boleh memuatkan katil mengikut saiz bilik untuk memaksimumkan keuntungan. Disebabkan itu, kos awal untuk menyediakan rumah lebih tinggi kerana perlu memasukkan barang perabot, katil dan almari.

Ada risiko kemungkinan bilik tidak penuh menyebabkan keuntungan sedikit terjejas. Namun, strategi ini mempunyai potensi untung yang lebih tinggi dan aliran tunai yang positif.

5. Homestay Dan AirBnb

Strategi homestay dan AirBnb boleh digunakan sekiranya rumah berada dalam lokasi yang mempunyai tarikan pelancong samada pelancong asing mahupun pelancong domestik.

Barang perabot dan keperluan asas perlu disediakan seperti di hotel. Ini bermaksud pelabur perlu mengeluarkan modal yang lebih sebelum boleh menjana pulangan yang memuaskan.

Strategi ini memerlukan kos penyelenggaraan yang tinggi untuk memastikan rumah sentiasa bersih sebelum pelanggan masuk. Cadar perlu ditukar, rumah dibersihkan dan sampah disapu serta dibuang.

Pilih Strategi Yang Betul

Setiap strategi dalam pelaburan hartanah boleh menjanjikan keuntungan sekiranya digunakan dengan betul. Namun, bergantung pada pelabur untuk memilih strategi yang sesuai untuk memaksimumkan keuntungan.

Pelabur perlu membuat kira-kira dari segi modal, jangkaan keuntungan dan kos masa yang diperuntukkan untuk melaksanakan strategi yang ingin digunakan. Lebih banyak modal dan usaha yang diperlukan, lebih banyak keuntungan yang sepatutnya dicapai.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!