Cabaran Sebenar Melabur Hartanah Secara Sublet

Sublet bukanlah strategi pelaburan hartanah yang asing di kalangan pelabur hartanah di Malaysia.

Konsep menyewa sebuah unit kediaman sewa kembali kepada penyewa lain mengikut kepala, mula terkenal di Malaysia semenjak tahun 2015 dan mungkin lebih awal daripada itu. 

Hal ini kerana, teknik sublet dilihat sebagai alternatif untuk ‘passive income’ dalam pelaburan hartanah.

Selain itu, konsep pelaburan hartanah sublet ini sesuai untuk anda yang tiada modal besar untuk miliki hartanah sendiri.

Konsep sublet ini lazimnya wujud di kawasan yang mempunyai populasi tinggi daripada sudut pekerjaan dan pelajar di institusi pengajian tinggi.

Lokasi yang mempunyai pengangkutan awam seperti LRT, MRT dan KTM dalam radius 1KM – 2KM juga menjadi lubuk pelabur hartanah sublet.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Namun begitu, melabur hartanah secara sublet ada cabarannya yang tersendiri dan tidak sesuai untuk pelabur hartanah yang tidak kental.

Dalam artikel ini, anda akan didedahkan 5 cabaran sebenar pelaburan hartanah secara sublet.

1. Krisis Kesihatan

Umum mengetahui yang Malaysia masih lagi belum ‘menang’ daripada kes jangkitan virus Covid-19 semenjak Mac 2020 yang lalu.

Kesan daripada PKP yang dilaksanakan semenjak Mac 2020 menyebabkan banyak perniagaan dan institusi pengajian tinggi ditutup secara berperingkat.

Baca : Risau Dengan Kewangan Anda Kerana Pandemik Covid-19? 6 Tips Untuk Mengatasinya

Kesannya, ramai golongan pekerja dan pelajar pulang ke kampung halaman masing – masing.

Golongan pelabur hartanah sublet pula terpaksa menanggung kerugian kerana unit bilik mereka sepi tanpa penyewa.

Untuk mencari penyewa baharu juga sukar kerana aktiviti pindah masuk rumah dilarang sepanjang tempoh PKP.

2. Kadar Penghunian

Dalam pelaburan hartanah sublet, kadar penghunian setiap unit bilik jarang penuh dan perkara ini sebenarnya ‘biasa’.

Ada juga situasi di mana separuh daripada bilik gagal disewakan kerana faktor persaingan harga dari pelabur sublet lain yang buang harga.

Baca : Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Setiap bilik yang gagal disewakan sebenarnya merugikan pelabur hartanah sublet kerana kadar keuntungan mereka rendah.

3. Lokasi

Kadar sewa rumah di lokasi yang terletak berdekatan dengan kawasan perindustrian dengan golongan pekerja sebenarnya lebih mahal.

Logiknya mudah, semakin tinggi ‘commercial viable’ di sesebuah kawasan, semakin tinggi harga harta tanah mengikut kaki persegi di kawasan itu.

Baca : 6 Elemen Yang Mempengaruhi Kejayaan Pelaburan Hartanah Anda

Pelabur hartanah sublet perlu menyewa rumah pada harga yang lebih tinggi berbanding lokasi lain yang lebih jauh.

Tidak ramai pelabur hartanah sublet yang mempunyai modal besar untuk menyewa rumah kedai atau apartmen di lokasi seperti Mutiara Damansara dan Bangsar South.

4. Gejala Sosial & Jenayah

Disebabkan anda tidak boleh mengawal pelawat yang dibawa penyewa anda, berkemungkinan besar akan berlaku gejala sosial dan jenayah seperti zina, sumbang mahram, kerosakan harta benda dan dadah.

Risikonya, jika penyewa lain membuat laporan pada pihak berkuasa, anda sebagai pelabur hartanah sublet berkemungkinan besar diseret sekali dalam masalah ini.

5. Keselamatan

Banyak kes jenayah sehingga melibatkan keselamatan penyewa rumah sublet ini terjadi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Disebabkan jumlah penyewa yang ramai dan aktiviti keluar masuk rumah kerap berlaku, tidak mustahil rumah tersebut dimasuki pencuri atau mana – mana individu tidak dikenali yang berniat jahat.

Sebenarnya, bukan semua benda itu indah dalam pelaburan hartanah.

Ada banyak cabaran yang konsisten wujud dalam mencapai rental yield yang sedap setiap bulan.

Apa yang penting, sebagai pelabur hartanah sublet, anda perlu kira semua kos dan sasaran keuntungan supaya anda tahu situasi sebenar pelaburan anda samada sedang profit atau bleeding.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Tiada nisbah yang tepat untuk rujukan rental yield yang bagus kerana di dalam Kuala Lumpur sendiri, setiap kawasan mempunyai kadar rental yield yang berbeza di antara 11% – 4%.

Pelaburan hartanah sublet sebenarnya memang terbukti boleh bantu anda jana untung dalam masa 12 bulan – 24 bulan jika terletak di lokasi yang tepat dengan kadar penghunian penuh.

Caranya adalah dengan mempunyai dana OPEX dalam bisnes selama 6 bulan – 12 bulan dan menetapkan syarat yang ketat kepada penyewa bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 27 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur