Cabaran Sebenar Melabur Hartanah Secara Sublet

Sublet bukanlah strategi pelaburan hartanah yang asing di kalangan pelabur hartanah di Malaysia.

Konsep menyewa sebuah unit kediaman sewa kembali kepada penyewa lain mengikut kepala, mula terkenal di Malaysia semenjak tahun 2015 dan mungkin lebih awal daripada itu. 

Hal ini kerana, teknik sublet dilihat sebagai alternatif untuk ‘passive income’ dalam pelaburan hartanah.

Selain itu, konsep pelaburan hartanah sublet ini sesuai untuk anda yang tiada modal besar untuk miliki hartanah sendiri.

Konsep sublet ini lazimnya wujud di kawasan yang mempunyai populasi tinggi daripada sudut pekerjaan dan pelajar di institusi pengajian tinggi.

Lokasi yang mempunyai pengangkutan awam seperti LRT, MRT dan KTM dalam radius 1KM – 2KM juga menjadi lubuk pelabur hartanah sublet.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Namun begitu, melabur hartanah secara sublet ada cabarannya yang tersendiri dan tidak sesuai untuk pelabur hartanah yang tidak kental.

Dalam artikel ini, anda akan didedahkan 5 cabaran sebenar pelaburan hartanah secara sublet.

1. Krisis Kesihatan

Umum mengetahui yang Malaysia masih lagi belum ‘menang’ daripada kes jangkitan virus Covid-19 semenjak Mac 2020 yang lalu.

Kesan daripada PKP yang dilaksanakan semenjak Mac 2020 menyebabkan banyak perniagaan dan institusi pengajian tinggi ditutup secara berperingkat.

Baca : Risau Dengan Kewangan Anda Kerana Pandemik Covid-19? 6 Tips Untuk Mengatasinya

Kesannya, ramai golongan pekerja dan pelajar pulang ke kampung halaman masing – masing.

Golongan pelabur hartanah sublet pula terpaksa menanggung kerugian kerana unit bilik mereka sepi tanpa penyewa.

Untuk mencari penyewa baharu juga sukar kerana aktiviti pindah masuk rumah dilarang sepanjang tempoh PKP.

2. Kadar Penghunian

Dalam pelaburan hartanah sublet, kadar penghunian setiap unit bilik jarang penuh dan perkara ini sebenarnya ‘biasa’.

Ada juga situasi di mana separuh daripada bilik gagal disewakan kerana faktor persaingan harga dari pelabur sublet lain yang buang harga.

Baca : Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Setiap bilik yang gagal disewakan sebenarnya merugikan pelabur hartanah sublet kerana kadar keuntungan mereka rendah.

3. Lokasi

Kadar sewa rumah di lokasi yang terletak berdekatan dengan kawasan perindustrian dengan golongan pekerja sebenarnya lebih mahal.

Logiknya mudah, semakin tinggi ‘commercial viable’ di sesebuah kawasan, semakin tinggi harga harta tanah mengikut kaki persegi di kawasan itu.

Baca : 6 Elemen Yang Mempengaruhi Kejayaan Pelaburan Hartanah Anda

Pelabur hartanah sublet perlu menyewa rumah pada harga yang lebih tinggi berbanding lokasi lain yang lebih jauh.

Tidak ramai pelabur hartanah sublet yang mempunyai modal besar untuk menyewa rumah kedai atau apartmen di lokasi seperti Mutiara Damansara dan Bangsar South.

4. Gejala Sosial & Jenayah

Disebabkan anda tidak boleh mengawal pelawat yang dibawa penyewa anda, berkemungkinan besar akan berlaku gejala sosial dan jenayah seperti zina, sumbang mahram, kerosakan harta benda dan dadah.

Risikonya, jika penyewa lain membuat laporan pada pihak berkuasa, anda sebagai pelabur hartanah sublet berkemungkinan besar diseret sekali dalam masalah ini.

5. Keselamatan

Banyak kes jenayah sehingga melibatkan keselamatan penyewa rumah sublet ini terjadi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Disebabkan jumlah penyewa yang ramai dan aktiviti keluar masuk rumah kerap berlaku, tidak mustahil rumah tersebut dimasuki pencuri atau mana – mana individu tidak dikenali yang berniat jahat.

Sebenarnya, bukan semua benda itu indah dalam pelaburan hartanah.

Ada banyak cabaran yang konsisten wujud dalam mencapai rental yield yang sedap setiap bulan.

Apa yang penting, sebagai pelabur hartanah sublet, anda perlu kira semua kos dan sasaran keuntungan supaya anda tahu situasi sebenar pelaburan anda samada sedang profit atau bleeding.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Tiada nisbah yang tepat untuk rujukan rental yield yang bagus kerana di dalam Kuala Lumpur sendiri, setiap kawasan mempunyai kadar rental yield yang berbeza di antara 11% – 4%.

Pelaburan hartanah sublet sebenarnya memang terbukti boleh bantu anda jana untung dalam masa 12 bulan – 24 bulan jika terletak di lokasi yang tepat dengan kadar penghunian penuh.

Caranya adalah dengan mempunyai dana OPEX dalam bisnes selama 6 bulan – 12 bulan dan menetapkan syarat yang ketat kepada penyewa bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/