4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020 Nanti

Seperti yang kita semua ketahui, pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak awal Mac 2020 yang lalu telah memburukkan lagi keadaan pasaran hartanah semasa. Sebelum itu, industri hartanah kelihatan baru saja nak pulih selepas Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang telah berjaya menjual lebih daripada 28,000 unit kediaman.

Dek kerana kurangnya suntikan stimulus dan pakej ransangan dari Kerajaan terhadap industri hartanah seperti tahun-tahun sebelumnya, menyebabkan pasaran hartanah pada suku pertama 2020 dilihat lembap dan meresahkan ramai pemaju hartanah.

Baca : Covid-19: Sesuai Ke Nak Melabur Saham Di Bursa Malaysia Sekarang?

Hari ini, kita lihat pemaju hartanah telah mula memberikan pelbagai tawaran istimewa seperti cashback dan diskaun sehingga 30% termasuk bayaran ansuran installment sehingga 13 bulan ditambah lagi dengan percuma set perabot dan televisyen kepada pembeli unit kediaman mereka.

Hakikatnya, bila dilihat semula harganya dengan lebih terperinci tidaklah turun seperti yang dijangkakan.

“Tahukah anda, berdasarkan data dari NAPIC untuk suku ketiga 2019, penawaran unit kediaman pada tahun 2019 adalah pada angka 442,468 unit yaqni jumlah terendah pernah dicatatkan untuk tahun kebelakang.”

Ini menunjukkan tanpa wabak pandemik COVID-19 pun industri hartanah di Malaysia sebenarnya sedang berada dalam fasa yang tenat!

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Untuk mengatakan harga rumah telah turun ekoran pandemik COVID-19 juga adalah kurang tepat. Hal ini kerana, tidak wujud penurunan yang mendadak di seluruh negara daripada kedua-dua hartanah jenis kediaman dan komersial.

Ya, memang benar ada unit kediaman yang dijual lebih murah berbanding harga median pasaran semasa lebih-lebih lagi di pasaran subsale, tetapi kes-kes minoriti dan terpencil ini tidak boleh dilihat sebagai fenomena harga rumah telah turun secara kolektif.

Sungguhpun wujud persepsi orang ramai mengatakan harga rumah akan turun selepas tempoh moratorium berakhir menjelang Oktober 2020 juga tidak mampu memecahkan harga rumah yang kita semua tahu sangat tidak mampu milik.

Untuk itu, artikel kali ini akan menerangkan tentang ramalan hartanah selepas moratorium berakhir September 2020 nanti.

1. Lambakan Kes Non-Performing Loan (NPL)

Selepas tempoh moratorium berakhir kelak, pemilik unit kediaman mempunyai baki 3 bulan lagi yang diberikan pihak bank sebelum pinjaman hartanah menjadi Non-Performing Loan.

Dan punca terbesar wujudnya Non-Performing Loan adalah kerana isi rumah tidak mempunyai pendapatan yang cukup untuk membuat pembayaran balik ansuran pinjaman hartanah.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Dengan kadar pengangguran yang mencatatkan angka 3.9% pada suku pertama 2020, angkanya dilihat akan terus meningkat.

Buat pengetahuan anda, kadar pengangguran di Malaysia untuk suku pertama mencatatkan angka tertinggi sejak 10 tahun dengan jumlah 615,000 orang pada Mac 2020!

2. Lambakan Kes Lelong

Selepas tempoh 3 bulan berturut-turut pemilik rumah gagal membuat bayaran balik ansuran pinjaman hartanah, Bank Negara Malaysia akan mengira pinjaman tersebut sebagai Non-Performing Loan.

5 bulan selepas tempoh moratorium berakhir, bank akan mula mengeluarkan borang Mungkir Gadaian kepada pemilik hartanah yang gagal membuat ansuran pinjaman hartanah.

Dalam tempoh itu juga, bank akan melantik penilai hartanah untuk mendapatkan nilai hartanah tersebut untuk dilelong.

Dan akhirnya, selepas tujuh ke lapan bulan, rumah tersebut akan diisytihar lelong dan akan diiklankan di portal-portal bank tersebut.

Keesokannya, rumah tersebut akan mula diiklankan di media sosial dan portal online milik ejen lelong yang dilantik oleh pihak bank.

3. Bank Sukar Berikan Pinjaman Hartanah

Sungguhpun salah satu pendekatan yang diambil bank apabila berlakunya kemelesetan ekonomi adalah dengan merendahkan kadar faedah, purata peminjam yang berjaya mendapatkan pinjaman hartanah juga kurang kerana ramai rakyat Malaysia yang hilang punca pendapatan atau menerima pendapatan yang tidak tetap.

Hatta tanpa wabak pandemik COVID-19 pun 50 permohonan pinjaman hartanah dari 100 permohonan gagal kerana pelbagai isu asas.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Alternatif yang diambil kebanyakan penganggur dengan mengambil peluang dari e-hailing juga tidak membantu mereka untuk membuat permohonan pinjaman hartanah.

Hal ini kerana, kebanyakan syarikat e-hailing tidak membuat caruman KWSP apalagi memberi surat tawaran pekerjaan secara kontrak kepada mereka.

Orang awam dilihat akan mengusahakan apa-apa saja pekerjaan yang halal asalkan dapat membantu kelangsungan kehidupan mereka.

4. Harga Rumah Turun 10%-15%

Langkah terakhir kebanyakan pemilik hartanah apabila tidak lagi mempunyai pekerjaan untuk jangka masa yang panjang adalah dengan menjual aset mereka.

Kebanyakan perniagaan dan organisasi juga akan mencairkan aset mereka samada untuk menyelamatkan perniagaan atau kerana kesukaran mendapatkan penyewa bagi unit komersial.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Ramalan penulis adalah harga rumah akan turun sekurang-kurangnya 10%-15% daripada harga median semasa.

Ini selari dengan indeks harga rumah Malaysia yang menyaksikan penurunan harga rumah pada tahun 1998 dengan kadar -9.5%.

Setakat hari artikel ini ditulis, terdapat ramai pemilik unit kediaman yang mengiklankan rumah mereka secara online tetapi masih menjualnya pada harga median semasa.

Keadaan semasa pasaran hartanah yang lembap ini tidak terbatas di Malaysia dan rantau Asia sahaja bahkan berlaku di seluruh dunia dan negara-negara yang mengalami kadar jangkitan kes yang tinggi jauh lebih terkesan.

Akan tetapi, polemik ini sebenarnya mampu ditangani dengan stimulus ransangan dari pihak Kerajaan agar orang awam mampu berbelanja untuk menggalakkan kitaran wang yang positif.

Baca : 7 Cara Merawat Kewangan Yang Tenat

Sekiranya anda masih memiliki pekerjaan pada hari ini, bersyukurlah kerana di luar sana terdapat lambakan penganggur yang hilang punca pendapatan dan bakal terkesan dari kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang berlaku serentak ini.

Akhir kata, simpanlah duit dan berbelanja dengan berhemah!

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!