Desa ParkCity, Township Terbaik di Malaysia

Ramai yang kurang biasa mendengar nama Desa ParkCity, sebuah township yang terletak di Kepong atau 17KM dari KLCC ini. Pada tahun 1990-an, Desa ParkCity merupakan tapak lombong kuari yang aktif.

Segalanya berubah selepas ParkCity Holdings ketika itu membeli tanah tersebut untuk dijadikan perbandaran baru yang moden dan berpusat untuk kehidupan berkeluarga & berkomuniti yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

Desa ParkCity Holdings merupakan syarikat subsidiari daripada Samling Group yang ditubuhkan oleh Tan Sri Yaw Teck Seng pada tahun 1963 di Sarawak dan mempunyai portfolio dalam pembalakan, perladangan, kelapa sawit dan hartanah.

Pembinaan Desa ParkCity bermula pada tahun 1999 dan fokus asal adalah untuk menawarkan unit kediaman kepada golongan kelas menengah dan berpendapatan tinggi merangkumi 30 fasa perumahan dan komersial.

Setakat tahun 2019 yang lalu, hanya 70% daripada kawasan Desa ParkCity yang benar-benar dibangunkan. Hari ini, Desa ParkCity sedang melalui fasa pembangunan 100% dengan nilai RM7.5 bilion.

7,000 unit kediaman dan ruang lot komersial seluas 3.7 juta kaki persegi bakal ditawarkan apabila pembangunan tersebut siap sepenuhnya nanti.

“Hari ini, Desa ParkCity merupakan mempunyai lebih daripada 35,000 orang rakyat Malaysia yang menghuninya, yang terdiri daripada pelbagai latar belakang, agama dan bangsa.”

Secara tepatnya, Desa ParkCity berjiran dengan Kepong di utara, Sungai Buloh di bahagian barat, Sentul di timur dan Petaling Jaya di bahagian selatan.

Desa ParkCity boleh diakses dengan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya DUKE, Lebuhraya Duta dan Lebuhraya SPRINT.

Bercakap soal booster hartanah, Desa ParkCity boleh dikatakan sebagai lokasi yang strategik dan bakal mendapat permintaan yang tinggi di masa hadapan kerana wujudnya:

 • Bank
 • Masjid
 • Lebuhraya
 • Rumah Ibadat
 • Pusat Beli Belah
 • Pusat Komersial
 • Pusat Rekrasi Awam
 • Sekolah Antarabangsa

Rata-rata kebanyakan pembeli asal unit kediaman di Desa ParkCity merupakan golongan profesional yang bakal bersara atau telah pun bersara.

Temubual eksklusif yang dijalankan pihak Desa ParkCity Holdings terhadap pemilik kediaman menunjukkan Desa ParkCity bukan sekadar satu bandar biasa.

1. Kehidupan Komuniti

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

The Central Park merupakan pusat rekreasi utama penduduk di sini yang membolehkan mereka berjogging dan berbasikal sejauh 2.3KM mengelilingi tasik.

Atau sekiranya anda inginkan kelainan, The Central Park merupakan pusat rekreasi yang mesra haiwan.

Jadi, jangan terkejut sekiranya anda lihat ramai pengunjung beriadah sambil membawa anjing dan kucing mereka!

Di samping itu, taman permainan kanak – kanak di sini umpama syurga buat kanak – kanak kecil aktif bermain dan bersukan. Untuk penduduk yang lebih berusia, mereka boleh melakukan senaman tai-chi.

2. Sifat Hartanah

Budaya berjalan kaki ke mana-mana di sekitar Desa ParkCity adalah satu pemandangan yang biasa.

Isu keselamatan juga bukanlah satu kekhuatiran yang besar kerana hartanah landed di sini mempunyai sistem Gated and Guarded (GAG) di samping sistem sekuriti 24 jam oleh pengawal keselamatan.

Dan ini menyebabkan populasi Desa ParkCity tidak terbatas kepada kaum Melayu, Cina dan India sahaja. Ramai ekspatriat dari Britain, Korea Selatan, Jepun dan Eropah menjadikan Desa ParkCity sebagai rumah mereka.

3. Booster Hartanah

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

Berikut merupakan booster hartanah yang terdapat di dalam Desa ParkCity atau terletak di dalam radius 3KM.

 • Bank – Maybank & CIMB
 • Hospital – ParkCity Medical Center
 • Lebuhraya – LDP, DUKE DUTA, SPRINT
 • Masjid – Masjid Imam Al Ghazali  (2.4KM)
 • Rumah Ibadat – Kuala Lumpur Baptist Church
 • Restoran Makanan Segera – McDonald Desa ParkCity
 • Pusat Rekreasi – The Central Park, ParkCity Sports Center
 • Pusat Beli Belah – The Waterfront @ ParkCity, Plaza Arkadia
 • Sekolah Antarabangsa – The International School @ ParkCity

4. Harga Median Rumah Desa ParkCity

Landed (Teres)
2015 : RM2.4 juta
2019 : RM2.3 juta

Landed (Banglo)
2015 : RM3.7 juta
2019: RM2.9 juta

High-Rise (Kondominum)
2015 : RM1.2 juta
2020 : RM1.25 juta

Desa ParkCity merupakan standard yang tinggi untuk sebuah township di Kuala Lumpur. Tindakan pemaju hartanah yang mementingkan soal keselamatan adalah satu tindakan yang bijak.

Sistem Crime Prevention Enviromental Design (CPTED) menjadikan kadar jenayah di Desa ParkCity antara yang terendah di Kuala Lumpur.

Antara faktor lain yang mendorong Desa ParkCity tersenarai sebagai pemenang anugerah Fiabci Malaysia Property Award adalah kerana ekosistemnya yang berpusat.

Boleh jadi anda tidak perlu keluar daripada Desa ParkCity kerana wujudnya The Central Park, The Waterfront dan Plaza Arkadia.

Untuk 10 tahun mendatang, Desa ParkCity bakal mempunyai kawasan seluas 60 ekar untuk ParkCity Town Center yang merangkumi unit kediaman dan lot komersial tambahan bagi memenuhi permintaan mendatang.

Data daripada Savills Malaysia juga menunjukkan kadar kenaikan hartanah di Desa ParkCity meningkat 16.7% dari tahun 2013 – 2018 dengan nilai RM860/kaki persegi untuk hartanah landed dan RM1,294/kaki persegi untuk hartanah high-rise.

Sungguhpun trend rental yield di Desa ParkCity bersifat dinamik, kadarnya tetap positif dan dilihat mampu meningkat dalam tempoh 5 tahun ke 10 tahun mendatang.

Sama ada anda mencari unit kediaman untuk pelaburan atau diduduki di Kuala Lumpur, Desa ParkCity boleh menawarkan satu pengalaman township dan komuniti yang berbeza.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

 • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
 • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
 • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur