Desa ParkCity, Township Terbaik di Malaysia

Ramai yang kurang biasa mendengar nama Desa ParkCity, sebuah township yang terletak di Kepong atau 17KM dari KLCC ini. Pada tahun 1990-an, Desa ParkCity merupakan tapak lombong kuari yang aktif.

Segalanya berubah selepas ParkCity Holdings ketika itu membeli tanah tersebut untuk dijadikan perbandaran baru yang moden dan berpusat untuk kehidupan berkeluarga & berkomuniti yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

Desa ParkCity Holdings merupakan syarikat subsidiari daripada Samling Group yang ditubuhkan oleh Tan Sri Yaw Teck Seng pada tahun 1963 di Sarawak dan mempunyai portfolio dalam pembalakan, perladangan, kelapa sawit dan hartanah.

Pembinaan Desa ParkCity bermula pada tahun 1999 dan fokus asal adalah untuk menawarkan unit kediaman kepada golongan kelas menengah dan berpendapatan tinggi merangkumi 30 fasa perumahan dan komersial.

Setakat tahun 2019 yang lalu, hanya 70% daripada kawasan Desa ParkCity yang benar-benar dibangunkan. Hari ini, Desa ParkCity sedang melalui fasa pembangunan 100% dengan nilai RM7.5 bilion.

7,000 unit kediaman dan ruang lot komersial seluas 3.7 juta kaki persegi bakal ditawarkan apabila pembangunan tersebut siap sepenuhnya nanti.

“Hari ini, Desa ParkCity merupakan mempunyai lebih daripada 35,000 orang rakyat Malaysia yang menghuninya, yang terdiri daripada pelbagai latar belakang, agama dan bangsa.”

Secara tepatnya, Desa ParkCity berjiran dengan Kepong di utara, Sungai Buloh di bahagian barat, Sentul di timur dan Petaling Jaya di bahagian selatan.

Desa ParkCity boleh diakses dengan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya DUKE, Lebuhraya Duta dan Lebuhraya SPRINT.

Bercakap soal booster hartanah, Desa ParkCity boleh dikatakan sebagai lokasi yang strategik dan bakal mendapat permintaan yang tinggi di masa hadapan kerana wujudnya:

 • Bank
 • Masjid
 • Lebuhraya
 • Rumah Ibadat
 • Pusat Beli Belah
 • Pusat Komersial
 • Pusat Rekrasi Awam
 • Sekolah Antarabangsa

Rata-rata kebanyakan pembeli asal unit kediaman di Desa ParkCity merupakan golongan profesional yang bakal bersara atau telah pun bersara.

Temubual eksklusif yang dijalankan pihak Desa ParkCity Holdings terhadap pemilik kediaman menunjukkan Desa ParkCity bukan sekadar satu bandar biasa.

1. Kehidupan Komuniti

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

The Central Park merupakan pusat rekreasi utama penduduk di sini yang membolehkan mereka berjogging dan berbasikal sejauh 2.3KM mengelilingi tasik.

Atau sekiranya anda inginkan kelainan, The Central Park merupakan pusat rekreasi yang mesra haiwan.

Jadi, jangan terkejut sekiranya anda lihat ramai pengunjung beriadah sambil membawa anjing dan kucing mereka!

Di samping itu, taman permainan kanak – kanak di sini umpama syurga buat kanak – kanak kecil aktif bermain dan bersukan. Untuk penduduk yang lebih berusia, mereka boleh melakukan senaman tai-chi.

2. Sifat Hartanah

Budaya berjalan kaki ke mana-mana di sekitar Desa ParkCity adalah satu pemandangan yang biasa.

Isu keselamatan juga bukanlah satu kekhuatiran yang besar kerana hartanah landed di sini mempunyai sistem Gated and Guarded (GAG) di samping sistem sekuriti 24 jam oleh pengawal keselamatan.

Dan ini menyebabkan populasi Desa ParkCity tidak terbatas kepada kaum Melayu, Cina dan India sahaja. Ramai ekspatriat dari Britain, Korea Selatan, Jepun dan Eropah menjadikan Desa ParkCity sebagai rumah mereka.

3. Booster Hartanah

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

Berikut merupakan booster hartanah yang terdapat di dalam Desa ParkCity atau terletak di dalam radius 3KM.

 • Bank – Maybank & CIMB
 • Hospital – ParkCity Medical Center
 • Lebuhraya – LDP, DUKE DUTA, SPRINT
 • Masjid – Masjid Imam Al Ghazali  (2.4KM)
 • Rumah Ibadat – Kuala Lumpur Baptist Church
 • Restoran Makanan Segera – McDonald Desa ParkCity
 • Pusat Rekreasi – The Central Park, ParkCity Sports Center
 • Pusat Beli Belah – The Waterfront @ ParkCity, Plaza Arkadia
 • Sekolah Antarabangsa – The International School @ ParkCity

4. Harga Median Rumah Desa ParkCity

Landed (Teres)
2015 : RM2.4 juta
2019 : RM2.3 juta

Landed (Banglo)
2015 : RM3.7 juta
2019: RM2.9 juta

High-Rise (Kondominum)
2015 : RM1.2 juta
2020 : RM1.25 juta

Desa ParkCity merupakan standard yang tinggi untuk sebuah township di Kuala Lumpur. Tindakan pemaju hartanah yang mementingkan soal keselamatan adalah satu tindakan yang bijak.

Sistem Crime Prevention Enviromental Design (CPTED) menjadikan kadar jenayah di Desa ParkCity antara yang terendah di Kuala Lumpur.

Antara faktor lain yang mendorong Desa ParkCity tersenarai sebagai pemenang anugerah Fiabci Malaysia Property Award adalah kerana ekosistemnya yang berpusat.

Boleh jadi anda tidak perlu keluar daripada Desa ParkCity kerana wujudnya The Central Park, The Waterfront dan Plaza Arkadia.

Untuk 10 tahun mendatang, Desa ParkCity bakal mempunyai kawasan seluas 60 ekar untuk ParkCity Town Center yang merangkumi unit kediaman dan lot komersial tambahan bagi memenuhi permintaan mendatang.

Data daripada Savills Malaysia juga menunjukkan kadar kenaikan hartanah di Desa ParkCity meningkat 16.7% dari tahun 2013 – 2018 dengan nilai RM860/kaki persegi untuk hartanah landed dan RM1,294/kaki persegi untuk hartanah high-rise.

Sungguhpun trend rental yield di Desa ParkCity bersifat dinamik, kadarnya tetap positif dan dilihat mampu meningkat dalam tempoh 5 tahun ke 10 tahun mendatang.

Sama ada anda mencari unit kediaman untuk pelaburan atau diduduki di Kuala Lumpur, Desa ParkCity boleh menawarkan satu pengalaman township dan komuniti yang berbeza.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!