Desa ParkCity, Township Terbaik di Malaysia

Ramai yang kurang biasa mendengar nama Desa ParkCity, sebuah township yang terletak di Kepong atau 17KM dari KLCC ini. Pada tahun 1990-an, Desa ParkCity merupakan tapak lombong kuari yang aktif.

Segalanya berubah selepas ParkCity Holdings ketika itu membeli tanah tersebut untuk dijadikan perbandaran baru yang moden dan berpusat untuk kehidupan berkeluarga & berkomuniti yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

Desa ParkCity Holdings merupakan syarikat subsidiari daripada Samling Group yang ditubuhkan oleh Tan Sri Yaw Teck Seng pada tahun 1963 di Sarawak dan mempunyai portfolio dalam pembalakan, perladangan, kelapa sawit dan hartanah.

Pembinaan Desa ParkCity bermula pada tahun 1999 dan fokus asal adalah untuk menawarkan unit kediaman kepada golongan kelas menengah dan berpendapatan tinggi merangkumi 30 fasa perumahan dan komersial.

Setakat tahun 2019 yang lalu, hanya 70% daripada kawasan Desa ParkCity yang benar-benar dibangunkan. Hari ini, Desa ParkCity sedang melalui fasa pembangunan 100% dengan nilai RM7.5 bilion.

7,000 unit kediaman dan ruang lot komersial seluas 3.7 juta kaki persegi bakal ditawarkan apabila pembangunan tersebut siap sepenuhnya nanti.

“Hari ini, Desa ParkCity merupakan mempunyai lebih daripada 35,000 orang rakyat Malaysia yang menghuninya, yang terdiri daripada pelbagai latar belakang, agama dan bangsa.”

Secara tepatnya, Desa ParkCity berjiran dengan Kepong di utara, Sungai Buloh di bahagian barat, Sentul di timur dan Petaling Jaya di bahagian selatan.

Desa ParkCity boleh diakses dengan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Lebuhraya DUKE, Lebuhraya Duta dan Lebuhraya SPRINT.

Bercakap soal booster hartanah, Desa ParkCity boleh dikatakan sebagai lokasi yang strategik dan bakal mendapat permintaan yang tinggi di masa hadapan kerana wujudnya:

  • Bank
  • Masjid
  • Lebuhraya
  • Rumah Ibadat
  • Pusat Beli Belah
  • Pusat Komersial
  • Pusat Rekrasi Awam
  • Sekolah Antarabangsa

Rata-rata kebanyakan pembeli asal unit kediaman di Desa ParkCity merupakan golongan profesional yang bakal bersara atau telah pun bersara.

Temubual eksklusif yang dijalankan pihak Desa ParkCity Holdings terhadap pemilik kediaman menunjukkan Desa ParkCity bukan sekadar satu bandar biasa.

1. Kehidupan Komuniti

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

The Central Park merupakan pusat rekreasi utama penduduk di sini yang membolehkan mereka berjogging dan berbasikal sejauh 2.3KM mengelilingi tasik.

Atau sekiranya anda inginkan kelainan, The Central Park merupakan pusat rekreasi yang mesra haiwan.

Jadi, jangan terkejut sekiranya anda lihat ramai pengunjung beriadah sambil membawa anjing dan kucing mereka!

Di samping itu, taman permainan kanak – kanak di sini umpama syurga buat kanak – kanak kecil aktif bermain dan bersukan. Untuk penduduk yang lebih berusia, mereka boleh melakukan senaman tai-chi.

Iklan

2. Sifat Hartanah

Budaya berjalan kaki ke mana-mana di sekitar Desa ParkCity adalah satu pemandangan yang biasa.

Isu keselamatan juga bukanlah satu kekhuatiran yang besar kerana hartanah landed di sini mempunyai sistem Gated and Guarded (GAG) di samping sistem sekuriti 24 jam oleh pengawal keselamatan.

Dan ini menyebabkan populasi Desa ParkCity tidak terbatas kepada kaum Melayu, Cina dan India sahaja. Ramai ekspatriat dari Britain, Korea Selatan, Jepun dan Eropah menjadikan Desa ParkCity sebagai rumah mereka.

3. Booster Hartanah

Kredit Gambar: Facebook DesaParkCityMY

Berikut merupakan booster hartanah yang terdapat di dalam Desa ParkCity atau terletak di dalam radius 3KM.

  • Bank – Maybank & CIMB
  • Hospital – ParkCity Medical Center
  • Lebuhraya – LDP, DUKE DUTA, SPRINT
  • Masjid – Masjid Imam Al Ghazali  (2.4KM)
  • Rumah Ibadat – Kuala Lumpur Baptist Church
  • Restoran Makanan Segera – McDonald Desa ParkCity
  • Pusat Rekreasi – The Central Park, ParkCity Sports Center
  • Pusat Beli Belah – The Waterfront @ ParkCity, Plaza Arkadia
  • Sekolah Antarabangsa – The International School @ ParkCity

4. Harga Median Rumah Desa ParkCity

Landed (Teres)
2015 : RM2.4 juta
2019 : RM2.3 juta

Landed (Banglo)
2015 : RM3.7 juta
2019: RM2.9 juta

High-Rise (Kondominum)
2015 : RM1.2 juta
2020 : RM1.25 juta

Desa ParkCity merupakan standard yang tinggi untuk sebuah township di Kuala Lumpur. Tindakan pemaju hartanah yang mementingkan soal keselamatan adalah satu tindakan yang bijak.

Sistem Crime Prevention Enviromental Design (CPTED) menjadikan kadar jenayah di Desa ParkCity antara yang terendah di Kuala Lumpur.

Antara faktor lain yang mendorong Desa ParkCity tersenarai sebagai pemenang anugerah Fiabci Malaysia Property Award adalah kerana ekosistemnya yang berpusat.

Boleh jadi anda tidak perlu keluar daripada Desa ParkCity kerana wujudnya The Central Park, The Waterfront dan Plaza Arkadia.

Untuk 10 tahun mendatang, Desa ParkCity bakal mempunyai kawasan seluas 60 ekar untuk ParkCity Town Center yang merangkumi unit kediaman dan lot komersial tambahan bagi memenuhi permintaan mendatang.

Data daripada Savills Malaysia juga menunjukkan kadar kenaikan hartanah di Desa ParkCity meningkat 16.7% dari tahun 2013 – 2018 dengan nilai RM860/kaki persegi untuk hartanah landed dan RM1,294/kaki persegi untuk hartanah high-rise.

Sungguhpun trend rental yield di Desa ParkCity bersifat dinamik, kadarnya tetap positif dan dilihat mampu meningkat dalam tempoh 5 tahun ke 10 tahun mendatang.

Sama ada anda mencari unit kediaman untuk pelaburan atau diduduki di Kuala Lumpur, Desa ParkCity boleh menawarkan satu pengalaman township dan komuniti yang berbeza.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Sejak kebelakangan ini, macam-macam hal yang berlaku kan? Di antara yang menjadi perhatian umum adalah apabila penyewa gagal membayar sewa rumah seperti yang dipersetujui. Jadi apakah yang kita boleh lakukan sebagai pemilik rumah terhadap tenant tersebut?

Kenapa PenyewaTak Bayar?

Pertama sekali, tanya dulu penyewa baik-baik. Mungkin beliau baru saja diberhentikan kerja dan tidak ada duit untuk bayar sewa. Atau mungkin mereka ditimpa musibah seperti kemalangan dan menyebabkan mereka memerlukan wang untuk kecemasan.

Kalau anda rasa berpuas hati dengan jawapan penyewa tersebut, apa kata beri ruang kepada mereka. Jangan zalim sangat, baru lambat bayar sikit dah halau mereka dari rumah anda. Ingatlah bahawa rezeki yang dikurniakan kepada kita juga boleh ditarik balik pada bila-bila masa saja.

Tapi Kalau Lama Sangat Tak Bayar?

Lama tu berapa lama? Kalau ikut tenancy agreement atau perjanjian penyewaan anda ada ambil deposit 2+1+1 yang biasa diamalkan iaitu 2 bulan deposit pendahuluan, 1 bulan deposit boleh bayar balik dan 1 bulan deposit api air; maka anda ada ‘buffer’ 2 bulan sebenarnya kalau penyewa tak bayar. Jadi kalau dah sampai bulan ke-3 masih tak bayar, barulah boleh mulakan tindakan.

Simbah Saja Cat Merah?

Eh jangan geram, kerana rumah tersebut anda yang punya. Takkan nak rosakkan harta milik anda sendiri? Kita perlu rujuk kepada undang-undang, dan menurut undang-undang – ianya memihak kepada anda sekiranya penyewa gagal menjalankan tanggungjawab mereka membayar sewa.

Buat Dua Perkara Ini Sebelum Panggil Peguam

Pertama sekali, amatlah penting untuk merujuk kembali kontrak yang ditandatangani. Sebab itu penting adanya perhubungan tuan rumah dan penyewa berdasarkan kontrak yang dipersetujui kedua-dua belah pihak. Ia juga lebih dikenali sebagai tenancy agreement.

Di antara perkara penting yang terdapat dalam perjanjian penyewaan tersebut adalah kadar sewa, tempoh perjanjian, had-had dan langkah penyelesaian pada kebiasaannya ada di dalamnya.

Kedua, sebelum anda mengambil sebarang langkah undang-undang; anda perlu terlebih dahulu membuat permintaan rasmi secara bertulis kepada penyewa bertanyakan sewa yang tertunggak. Ini boleh di dalam bentuk surat, emel mahu pun SMS atau WhatsApp.

Anda juga boleh mengambil gambar atau screenshot sebagai bukti bahawa anda telah pun menghantarnya, sekiranya penyewa mengatakan beliau tidak menerima sebarang permintaan daripada anda. Jika anda menghantarnya melalui surat, boleh juga minta penyewa menandatangani surat tersebut dan meletakkan tarikh di atasnya.

Dan permintaan tersebut perlu secara jelas memperincikan permintaan anda. Masukkan secara spesifik sewa bulanan yang diminta, berapa bulan sudah tertunggak dan tempoh masa yang diberikan untuk membayar tunggakan tersebut, dan sekiranya gagal – penyewa tersebut perlu mengosongkan rumah anda.

Iklan

Masih Gagal Bayar Dalam Tempoh, Baru Dapatkan Khidmat Peguam

Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa tuan rumah tidak boleh menghalau penyewa dengan menggunakan kekerasan. Jangan suka-suka masuk ke dalam rumah, keluarkan barangan penyewa yang degil, dan kemudian menukar segala jenis kunci yang anda.

Ini adalah kerana Seksyen 7 (2) dalam Akta Relief Spesifik 1950 menyatakan:

Jika sesuatu harta tak alih spesifik telah disewakan di bawah sesuatu penyewaan, dan penyewaan itu ditamatkan atau telah berakhir, tetapi penghuni itu masih terus menduduki harta itu atau sebahagian daripada tanah itu, orang yang berhak kepada milikan harta itu tidak boleh menguatkuasakan haknya untuk mendapatkan harta itu kembali terhadap penghuni itu melainkan dengan prosiding di mahkamah.

Sumber: BME615

Menurut akta ini, ia adalah salah dari segi undang-undang untuk menggunakan cara selain daripada mendapat perintah mahkamah untuk memaksa penyewa keluar. Ini bermakna, anda perlu dapatkan khidmat peguam untuk membantu anda menyaman penyewa untuk sewa yang tertunggak serta mendapatkan perintah mahkamah bagi mengosongkan rumah yang didiami.

Hanya apabila anda dapat perintah mahkamah tersebut, baru anda boleh mendapat kembali hak pemilikan rumah anda.

Mahkamah Ambil Masa Yang Lama, Ada Jalan Pintas Tak?

Sebenarnya ada, iaitu dengan memotong bekalan air ke rumah. Anda dibenarkan untuk melakukan sedemikian, hanya jika ianya terdapat dalam perjanjian penyewaan anda. Dan anda tidak perlu dapatkan perintah mahkamah untuk memotong bekalan air, jadi tak perlulah naik turun mahkamah. Jimat masa dan jimat kos.

Semak Tenancy Agreement Anda Betul-Betul

Sebab itu sangatlah penting untuk anda menyemak perjanjiaan penyewaan yang telah dipersetujui dan ditandatangani kedua-dua belah pihak. Kebanyakan daripada kita hanya copy paste saja template sedia ada daripada internet, print dan sign. Itu boleh kalau sekiranya tiada apa-apa yang berlaku semasa tempoh penyewaan tersebut. Tetapi apabila penyewa tidak membayar sewa seperti yang sepatutnya, barulah nak menyesal.

Sumber Rujukan: Ask Legal

Iklan

Pakar Lain Kata Harga Rumah Tak Jadi Turun Tahun Depan

Sebelum ini, kami ada siarkan Tahun 2018 Bakal Menyaksikan Industri Hartanah Malaysia Merudum? di mana seorang pakar hartanah Dr. Ernest Cheong telah memberikan 5 point beliau. Di antaranya, beliau turut menjangkakan harga rumah yang sekarang ini RM500,000 bakal turun ke paras RM300,000.

Tetapi hari ini seorang lagi pakar iaitu Tang Chee Meng iaitu Ketua Pegawai Operasi Henry Butcher Malaysia berkata, walaupun pasaran hartanah di Malaysia kelihatan suram dan bilangan rumah yang tidak terjual bakal meningkat pada 2018; banyak projek di bawah harga RM500,000 dan di atas harga RM500,000 tetapi di lokasi popular masih menjadi pilihan ramai.

Sumber: Henry Butcher Malaysia

Jadi siapa yang sangkakan pasaran hartanah akan merudum pada 2018 adalah seorang yang pesimis.

Ini adalah kerana ekonomi Malaysia dijangka berkembang di antara 5.0% – 5.5% tahun depan. Beliau juga menekankan tiada sebarang pembuangan kerja besar-besaran berbanding beberapa tahun lalu yang menyaksikan ramai dalam industri penerbangan, minyak & gas, dan kewangan kehilangan pekerjaan.

Pinjaman Tidak Berbayar Tiada Peningkatan Ketara

Tang juga berkata tiada sebarang peningkatan di dalam pinjaman tidak berbayar (non-performing loans / NPL) atau peningkatan ketara di dalam lelongan hartanah oleh pihak bank.

Ini kerana NPL hanya akan meningkat jika peminjam berdepan dengan masalah kewangan, dan ini hanya akan berlaku sekiranya perniagaan tidak menjadi atau mereka kehilangan pekerjaan.

Berdasarkan kepada data ekonomi yang tersedia, situasi pekerjaan pada masa ini tidaklah negatif sangat. Ini akan memberikan keyakinan kepada para pelabur bagi menyokong pertumbuhan pasaran hartanah Malaysia.

Pemaju Beralih Ke Pasaran Rumah Mampu Milik

 

Kebanyakan pemaju hartanah juga telah mula beralih arah bagi membangunkan rumah mampu milik bagi memastikan projek mereka memenuhi permintaan daripada masyarakat dan lebih mudah untuk terjual.

Tan juga berkata kebanyakan pelabur mengambil langkah berjaga-jaga dan menangguh pembelian mereka sehingga keputusan pilihanraya akan datang.

Iklan

Harga Rumah Tidak Turun

Sementara itu, pengerusi Persatuan Pemaju Hartanah Dan Perumahan Malaysia (REHDA) Pulau Pinang Dato’ Jerry Chan Fook Sing pula berkata; pihak pemaju tidak akan menurunkan harga melainkan mereka mempunyai masalah kewangan.

Sumber: Free Malaysia Today

Dan kebanyakan pemaju telah pun berada di pasaran selama bertahun lamanya dan menikmati pulangan yang lumayan – jadi mereka telah pun bersedia sekiranya pasaran mula suram.

Chan berkata pemaju tidak mampu untuk menurunkan harga kerana margin keuntungan mereka adalah rendah, tetapi mereka akan menukar produk mereka bagi memenuhi kehendak orang ramai. Sebagai contoh, pemaju mungkin membina unit yang lebih kecil dan mempunyai kelengkapan yang kurang.

Mereka hanya boleh menurunkan harga sekiranya pihak berwajib menurunkan kos-kos seperti levi, cukai dan syarat-syarat perumahan mampu milik.

Kita dapat lihat sebelum ini di mana pemaju dipaksa membangunkan rumah mampu milik yang dijual di bawah harga pasaran; dan ini memaksa mereka menaikkan harga bagi projek lain bagi menampung kerugian.

Permintaan Bagi Rumah Akan Berterusan

Chan juga berkata permintaan orang rumah terhadap sektor perumahan akan berterusan dan mereka pasti akan cari jalan untuk membeli rumah jua, samada menerusi menambah pendapatan sedia ada atau menurunkan sedikit definisi rumah idaman.

Beliau juga berkata industri hartanah di Malaysia tidak akan merudum pada tahun 2018, kerana eksport negara yang kukuh, keyakinan pelabur yang kuat, dan tiada pembuangan kerja besar-besaran yang berlaku.

Sumber: Free Malaysia Today

Iklan

10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jual beli hartanah berisiko

“Aku ingat nak beli rumah lah…”

Anda dah fikir masak-masak untuk beli rumah…atau nak cuba beli tanah dan simpan untuk pelaburan?

“Nak beli tu hati-hati sikit, cuba kau baca dulu nasihat dari peguam yang memang power bab hartanah ni”

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) ingin menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati dalam setiap urusniaga jual beli hartanah yang dikategorikan berisiko.

Berikut adalah 10 jenis jual beli yang dikategorikan sebagai berisiko:

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Pastikan geran ditukar nama dahulu.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Bila pihak pemaju atau penjual tidak jelas, bagaimana transaksi jual beli nak berlaku?

Iklan

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong.

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya?

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, ada syarat-syarat atau klausa-klausa lain yang terlibat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Alah, yang biasa orang buat dengan kereta tu…

Kredit : Salkukhairi Abd Sukor

Nak beli rumah, kenalah ada ilmu. Jangan main beli je. Beli pula rumah yang berisiko, memang panjang lah ceritanya nanti. Jadi lebih baik kita elakkan daripada 10 jenis jual beli hartanah yang berisiko seperti di atas.

Iklan

Dekati Berjuta-Juta Pelanggan, Uoolu.Com Lancar Produk Baharu Uoolu Global Selling Store Untuk Pemaju Hartanah

>BEIJING, 12 April 2019 /PRNewswire/ — Pada 3 April 2019, Uoolu.com, platform transaksi hartanah rentas sempadan yang terbesar di China, melancarkan produk baharu Uoolu Global Selling Store berserta laman sesawang globalnya melibatkan 135 negara dan wilayah, bagi membantu pemaju-pemaju hartanah global menjual hartanah di seluruh dunia.

Terokai pasaran dunia dengan Uoolu Global Selling

1. Memanfaatkan jenama dipercayai Uoolu untuk mendekati 70 juta pembeli hartanah

Menerusi tiga tahun pembangunan dalam industri hartanah rentas sempadan, Uoolu telahpun membina jenama yang mantap dan dipercayai yang memperkasa pemaju-pemaju untuk mempercepatkan jualan antarabangsa. Kumpulan pengguna besar Uoolu turut membolehkan pemaju-pemaju mendekati 70 juta pelabur global dalam 15 negara dan wilayah termasuk di AS, UK, Singapura, China dan juga Jepun.

2. Kembangkan pendapatan antarabangsa

Uoolu Global Selling Store ialah hentian pertama untuk pembangun jenama dan ejen memasuki pasaran dunia. Menurut trend pelaburan semasa, Uoolu Global Selling Store mampu meningkatkan pendapatan antarabangsa dan mengembangkan perniagaan global untuk pemaju.

3. Tingkatkan aliran tunai

Untuk menerobos halangan jualan rentas sempadan dengan berkesan, Uoolu Global Selling Store berupaya memendekkan kitar jualan, menutup tawaran dengan pantas dan membantu pemaju untuk meningkatkan aliran tunai dengan memanfaatkan teknologi dalam talian.

Iklan

Kejayaan Terkini dengan Global Selling Store

Pada tahun 2018, Uoolu secara rasminya melancarkan strategi globalisasi dan membantu 5 pemaju terbaik di Thailand mencapai sasaran jualan mereka. Menerusi pelancaran Global Selling Store, Uoolu berupaya membantu lebih banyak pemaju untuk membuat peningkatan besar pendapatan rentas sempadannya. Pada tahun 2019, Uoolu menyasarkan untuk merealisasikan sejumlah GMV sebanyak 1.5 bilion USD untuk pemaju global.

Pada masa kini, pemaju-pemaju terbaik seperti Emaar dari DubaiAl Bararidari Dubai, MAG dari DubaiEco World dari Malaysia, Pruksa dari Thailand, Sansiri dari Thailand, Lennar dari AS dan SMDC dari Filipina telahpun membuka kedai jualan global mereka pada platform Uoolu.

Struktur Mudah untuk Kemasukan

Selepas melakukan pendaftaran, pengesahan dan pembayaran, pemaju-pemaju dapat mengendalikan kedai jualan global mereka.

En. Huang Xiaodan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Uoolu.com berkata, dengan transaksi dalam talian yang berterusan dan pertumbuhan pendapatan antarabangsa dengan cara yang lebih ringkas dan lebih mudah, Uoolu Global Selling Store akan membuka lembaran baharu untuk jualan hartanah rentas sempadan dalam talian.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi: seller.uoolu.com, atau hubungi: [email protected]

Sumber: Uoolu.com

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!