Nak Beli Hartanah Pelaburan, Tapi Tak Tahu Yang Mana Satu?

Ada ke yang tengah tercari-cari rumah untuk dijadikan pelaburan? Anda menyasarkan untuk dapat aliran tunai positif di mana kadar sewa lebih tinggi daripada instalment bulanan?

Semoga perkongsian ilmu Puan Ainal Maryam ini dapat beri manfaat kepada kita semua.

Tak Semua Rumah Confirm Buat Duit

Korang boleh tanya mana-mana pelabur hartanah tentang catalyst (pemangkin) dan booster hartanah. Mereka boleh senaraikan semua itu dengan pantas.

Elemen-elemen tipikal yang menjadi catalyst termasuk:

  • Infrastruktur,
  • TOD (Transit Oriented Development),
  • Pusat membeli-belah,
  • Pendidikan (universiti, kolej, serta lain-lain),
  • Tourism (Pelancongan),
  • Populasi,
  • Hospital,
  • Hiburan, dan sebagainya.

Kerjaya Kanal memerlukan Kanal berjumpa dengan macam-macam orang, dan melihat pelaburan hartanah dari perspektif pemaju, pelabur, dan genuine buyer untuk kegunaan sendiri.

Hari ni, Kanal nak kongsikan feedback dari pelabur dan penyewa, kenapa mereka memilih untuk beli atau sewa di kawasan tersebut.

1 : Ada ‘Restoran Badut’ Yang Berdekatan Tak?

McDonald’s merupakan salah satu booster (atau catalyst) untuk hartanah.

Perasan tak, most area yang ada universiti mesti ada sebuah restoran stand alone McDonald’s. Dan kadang-kadang kat kawasan yang baru nak membangun, tiba-tiba terpacak sebiji McDonald’s?

Sama macam korang jugak. McDonald’s awal-awal dah buat due diligence tentang segmen populasi kat kawasan tu, sebelum membuka sesebuah cawangan.

Dalam erti kata lain, mereka dah tolong buat market dan demographic study untuk korang.

McDonald’s dalam kawasan universiti akan menjadi tumpuan kepada student sana (WiFi untuk siapkan assignmentdating, dan lain-lain).

Ini secara tak langsung akan menjana aktiviti ekonomi di kawasan sekeliling. Kedai-kedai complementary seperti dobi, kedai alat tulis, photostate dan binding, 7-11, restoran dan sebagainya, akan mendapat spillover yang positif.

Bila pusat komersial di kawasan tersebut meriah (vibrant), ini jadi pemangkin permintaan (demand) kepada hartanah yang ada kat kawasan tu.

2. Ada High-End Supermarket?

High-end supermarket ni terletak sama ada di neighbourhood mall, ataupun kat bawah serviced residence (untuk mixed development).

Antara contoh yang korang boleh jumpa seperti BENS Grocer, Cold Storage, Jaya Grocer, Village Grocer, dan lain-lain).

Kenapa high-end supermarket ini tergolong sebagai salah satu pemangkin (catalyst)?

Supermarket jenis ini bawa masuk produk makanan yang dibuat kat luar negara. Dan ada jugak jenama makanan yang takde kat Malaysia, dijual di sini.

Ini semua menjadi punca tarikan untuk para penyewa expat dan juga golongan high class (atau upmarket).

3. Ada International School Atau Sekolah Agama Swasta?

Sumber : Tenby

Yang mengejutkan, ada beberapa kes orang beli dan menyewa hartanah dengan Kanal atas sebab ni. Mereka nak pindah untuk menyekolahkan anak mereka di situ.

International school pulak dah ada ready catchment, antaranya tenaga pengajar dan juga admin staf sekolah tersebut.

Tapi perasan tak?

Ramai pelajar international school tak duduk berdekatan dengan kawasan sekolah. Mereka commute jauh dari rumah mereka. Kenapa ya?

Bila mereka ada duit untuk tanggung sekolah anak dekat situ, dah tentu mereka ada driver untuk ambil dan hantar anak-anak, walaupun jauh.

4. Ada Syarikat Antarabangsa Atau Dalam Lingkungan Kawasan Perindustrian?

Kawasan yang mempunyai akses ke kawasan industrial dan juga international companiesdah tentu mempunyai demand unit hartanah di kawasan sekeliling.

Semestinya syarikat yang ada akan membawa masuk expat untuk bekerja secara contract basis, mahupun permanent.

Bonus poin untuk korang?

Syarikat antarabangsa selalunya akan membayar sewa in advance (3 bulan / 6 bulan / setahun / ikut kontrak), sebab kebanyakan negara luar mengutip sewa in advance. Dah jadi macam budaya mereka.

Nak tambah lauk lagi? Syarikat antarabangsa juga mempunyai bajet yang tinggi untuk penginapan pekerja mereka.

5. Ada Tak Hospital Pakar?

Terdapat beberapa pusat perubatan yang mempunyai kepakaran di negara kita yang menjadi penarik. Bukan saja orang tempatan, malahan orang dari negara luar.

Malaysia merupakan destinasi pilihan untuk Health Care Tourism untuk warga asing kerana :

  • Mempunyai pakar kelas antarabangsa
  • Kos perubatan yang murah (kalau dibandingkan dengan matawang mereka)
  • Kos hidup di Malaysia yang murah berbanding di negara mereka
  • Cuaca Malaysia yang stabil sepanjang tahun (hujan / panas)
  • Contoh hospital pilihan mereka seperti Prince Court, dan sebagainya

Kalau dibandingkan dengan Convention Centre yang mungkin bermusim (mengikut events yang berlangsung dalam convention centre tu), Malaysia adalah destinasi yang baik.

Industri kesihatan (health care industry) tak mengikut musim (non-seasonal). Ada orang yang perlukan bantuan perubatan sepanjang tahun.

6. Ada Masjid Yang Berhampiran?

Sumber : CultureTrip

Kawasan masjid ni popular juga dalam kalangan warga emas.

Mereka membeli atau menyewa tempat yang dekat dengan masjid untuk menghadiri kelas agama dan menunaikan solat berjemaah. Sweet-sweet je pasangan atuk nenek pergi masjid sama-sama.

7. Tak Jauh Dengan 7-11 Yang Ada Mesin ATM

Ini pun menjadi sebuah poin bonus kawasan, di mana malamnya ‘hidup’ seperti kawasan universiti.

Jadi, mungkin beberapa perkara ini dapat membantu anda membuat pilihan kawasan yang sesuai untuk mencari hartanah pelaburan anda.

Kredit: Facebook Ainal Maryam

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!