Nak Beli Hartanah Pelaburan, Tapi Tak Tahu Yang Mana Satu?

Ada ke yang tengah tercari-cari rumah untuk dijadikan pelaburan? Anda menyasarkan untuk dapat aliran tunai positif di mana kadar sewa lebih tinggi daripada instalment bulanan?

Semoga perkongsian ilmu Puan Ainal Maryam ini dapat beri manfaat kepada kita semua.

Tak Semua Rumah Confirm Buat Duit

Korang boleh tanya mana-mana pelabur hartanah tentang catalyst (pemangkin) dan booster hartanah. Mereka boleh senaraikan semua itu dengan pantas.

Elemen-elemen tipikal yang menjadi catalyst termasuk:

 • Infrastruktur,
 • TOD (Transit Oriented Development),
 • Pusat membeli-belah,
 • Pendidikan (universiti, kolej, serta lain-lain),
 • Tourism (Pelancongan),
 • Populasi,
 • Hospital,
 • Hiburan, dan sebagainya.

Kerjaya Kanal memerlukan Kanal berjumpa dengan macam-macam orang, dan melihat pelaburan hartanah dari perspektif pemaju, pelabur, dan genuine buyer untuk kegunaan sendiri.

Hari ni, Kanal nak kongsikan feedback dari pelabur dan penyewa, kenapa mereka memilih untuk beli atau sewa di kawasan tersebut.

1 : Ada ‘Restoran Badut’ Yang Berdekatan Tak?

McDonald’s merupakan salah satu booster (atau catalyst) untuk hartanah.

Perasan tak, most area yang ada universiti mesti ada sebuah restoran stand alone McDonald’s. Dan kadang-kadang kat kawasan yang baru nak membangun, tiba-tiba terpacak sebiji McDonald’s?

Sama macam korang jugak. McDonald’s awal-awal dah buat due diligence tentang segmen populasi kat kawasan tu, sebelum membuka sesebuah cawangan.

Dalam erti kata lain, mereka dah tolong buat market dan demographic study untuk korang.

McDonald’s dalam kawasan universiti akan menjadi tumpuan kepada student sana (WiFi untuk siapkan assignmentdating, dan lain-lain).

Ini secara tak langsung akan menjana aktiviti ekonomi di kawasan sekeliling. Kedai-kedai complementary seperti dobi, kedai alat tulis, photostate dan binding, 7-11, restoran dan sebagainya, akan mendapat spillover yang positif.

Bila pusat komersial di kawasan tersebut meriah (vibrant), ini jadi pemangkin permintaan (demand) kepada hartanah yang ada kat kawasan tu.

2. Ada High-End Supermarket?

High-end supermarket ni terletak sama ada di neighbourhood mall, ataupun kat bawah serviced residence (untuk mixed development).

Antara contoh yang korang boleh jumpa seperti BENS Grocer, Cold Storage, Jaya Grocer, Village Grocer, dan lain-lain).

Kenapa high-end supermarket ini tergolong sebagai salah satu pemangkin (catalyst)?

Supermarket jenis ini bawa masuk produk makanan yang dibuat kat luar negara. Dan ada jugak jenama makanan yang takde kat Malaysia, dijual di sini.

Ini semua menjadi punca tarikan untuk para penyewa expat dan juga golongan high class (atau upmarket).

3. Ada International School Atau Sekolah Agama Swasta?

Sumber : Tenby

Yang mengejutkan, ada beberapa kes orang beli dan menyewa hartanah dengan Kanal atas sebab ni. Mereka nak pindah untuk menyekolahkan anak mereka di situ.

International school pulak dah ada ready catchment, antaranya tenaga pengajar dan juga admin staf sekolah tersebut.

Tapi perasan tak?

Ramai pelajar international school tak duduk berdekatan dengan kawasan sekolah. Mereka commute jauh dari rumah mereka. Kenapa ya?

Bila mereka ada duit untuk tanggung sekolah anak dekat situ, dah tentu mereka ada driver untuk ambil dan hantar anak-anak, walaupun jauh.

4. Ada Syarikat Antarabangsa Atau Dalam Lingkungan Kawasan Perindustrian?

Kawasan yang mempunyai akses ke kawasan industrial dan juga international companiesdah tentu mempunyai demand unit hartanah di kawasan sekeliling.

Semestinya syarikat yang ada akan membawa masuk expat untuk bekerja secara contract basis, mahupun permanent.

Bonus poin untuk korang?

Syarikat antarabangsa selalunya akan membayar sewa in advance (3 bulan / 6 bulan / setahun / ikut kontrak), sebab kebanyakan negara luar mengutip sewa in advance. Dah jadi macam budaya mereka.

Nak tambah lauk lagi? Syarikat antarabangsa juga mempunyai bajet yang tinggi untuk penginapan pekerja mereka.

5. Ada Tak Hospital Pakar?

Terdapat beberapa pusat perubatan yang mempunyai kepakaran di negara kita yang menjadi penarik. Bukan saja orang tempatan, malahan orang dari negara luar.

Malaysia merupakan destinasi pilihan untuk Health Care Tourism untuk warga asing kerana :

 • Mempunyai pakar kelas antarabangsa
 • Kos perubatan yang murah (kalau dibandingkan dengan matawang mereka)
 • Kos hidup di Malaysia yang murah berbanding di negara mereka
 • Cuaca Malaysia yang stabil sepanjang tahun (hujan / panas)
 • Contoh hospital pilihan mereka seperti Prince Court, dan sebagainya

Kalau dibandingkan dengan Convention Centre yang mungkin bermusim (mengikut events yang berlangsung dalam convention centre tu), Malaysia adalah destinasi yang baik.

Industri kesihatan (health care industry) tak mengikut musim (non-seasonal). Ada orang yang perlukan bantuan perubatan sepanjang tahun.

6. Ada Masjid Yang Berhampiran?

Sumber : CultureTrip

Kawasan masjid ni popular juga dalam kalangan warga emas.

Mereka membeli atau menyewa tempat yang dekat dengan masjid untuk menghadiri kelas agama dan menunaikan solat berjemaah. Sweet-sweet je pasangan atuk nenek pergi masjid sama-sama.

7. Tak Jauh Dengan 7-11 Yang Ada Mesin ATM

Ini pun menjadi sebuah poin bonus kawasan, di mana malamnya ‘hidup’ seperti kawasan universiti.

Jadi, mungkin beberapa perkara ini dapat membantu anda membuat pilihan kawasan yang sesuai untuk mencari hartanah pelaburan anda.

Kredit: Facebook Ainal Maryam

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA