Pakar Lain Kata Harga Rumah Tak Jadi Turun Tahun Depan

Sebelum ini, kami ada siarkan Tahun 2018 Bakal Menyaksikan Industri Hartanah Malaysia Merudum? di mana seorang pakar hartanah Dr. Ernest Cheong telah memberikan 5 point beliau. Di antaranya, beliau turut menjangkakan harga rumah yang sekarang ini RM500,000 bakal turun ke paras RM300,000.

Tetapi hari ini seorang lagi pakar iaitu Tang Chee Meng iaitu Ketua Pegawai Operasi Henry Butcher Malaysia berkata, walaupun pasaran hartanah di Malaysia kelihatan suram dan bilangan rumah yang tidak terjual bakal meningkat pada 2018; banyak projek di bawah harga RM500,000 dan di atas harga RM500,000 tetapi di lokasi popular masih menjadi pilihan ramai.

Sumber: Henry Butcher Malaysia

Jadi siapa yang sangkakan pasaran hartanah akan merudum pada 2018 adalah seorang yang pesimis.

Ini adalah kerana ekonomi Malaysia dijangka berkembang di antara 5.0% – 5.5% tahun depan. Beliau juga menekankan tiada sebarang pembuangan kerja besar-besaran berbanding beberapa tahun lalu yang menyaksikan ramai dalam industri penerbangan, minyak & gas, dan kewangan kehilangan pekerjaan.

Pinjaman Tidak Berbayar Tiada Peningkatan Ketara

Tang juga berkata tiada sebarang peningkatan di dalam pinjaman tidak berbayar (non-performing loans / NPL) atau peningkatan ketara di dalam lelongan hartanah oleh pihak bank.

Ini kerana NPL hanya akan meningkat jika peminjam berdepan dengan masalah kewangan, dan ini hanya akan berlaku sekiranya perniagaan tidak menjadi atau mereka kehilangan pekerjaan.

Berdasarkan kepada data ekonomi yang tersedia, situasi pekerjaan pada masa ini tidaklah negatif sangat. Ini akan memberikan keyakinan kepada para pelabur bagi menyokong pertumbuhan pasaran hartanah Malaysia.

Pemaju Beralih Ke Pasaran Rumah Mampu Milik

 

Kebanyakan pemaju hartanah juga telah mula beralih arah bagi membangunkan rumah mampu milik bagi memastikan projek mereka memenuhi permintaan daripada masyarakat dan lebih mudah untuk terjual.

Tan juga berkata kebanyakan pelabur mengambil langkah berjaga-jaga dan menangguh pembelian mereka sehingga keputusan pilihanraya akan datang.

Harga Rumah Tidak Turun

Sementara itu, pengerusi Persatuan Pemaju Hartanah Dan Perumahan Malaysia (REHDA) Pulau Pinang Dato’ Jerry Chan Fook Sing pula berkata; pihak pemaju tidak akan menurunkan harga melainkan mereka mempunyai masalah kewangan.

Sumber: Free Malaysia Today

Dan kebanyakan pemaju telah pun berada di pasaran selama bertahun lamanya dan menikmati pulangan yang lumayan – jadi mereka telah pun bersedia sekiranya pasaran mula suram.

Chan berkata pemaju tidak mampu untuk menurunkan harga kerana margin keuntungan mereka adalah rendah, tetapi mereka akan menukar produk mereka bagi memenuhi kehendak orang ramai. Sebagai contoh, pemaju mungkin membina unit yang lebih kecil dan mempunyai kelengkapan yang kurang.

Mereka hanya boleh menurunkan harga sekiranya pihak berwajib menurunkan kos-kos seperti levi, cukai dan syarat-syarat perumahan mampu milik.

Kita dapat lihat sebelum ini di mana pemaju dipaksa membangunkan rumah mampu milik yang dijual di bawah harga pasaran; dan ini memaksa mereka menaikkan harga bagi projek lain bagi menampung kerugian.

Permintaan Bagi Rumah Akan Berterusan

Chan juga berkata permintaan orang rumah terhadap sektor perumahan akan berterusan dan mereka pasti akan cari jalan untuk membeli rumah jua, samada menerusi menambah pendapatan sedia ada atau menurunkan sedikit definisi rumah idaman.

Beliau juga berkata industri hartanah di Malaysia tidak akan merudum pada tahun 2018, kerana eksport negara yang kukuh, keyakinan pelabur yang kuat, dan tiada pembuangan kerja besar-besaran yang berlaku.

Sumber: Free Malaysia Today

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tutorial Melabur Unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Guna Maybank2u

Ramai yang tidak melibatkan diri dalam pelaburan hartanah kerana kekurangan deposit. Zaman sekarang rumah yang paling murah mungkin RM400,000. Jangan cakap nak beli rumah untuk pelaburan, nak beli rumah untuk duduk sendiri pun belum tentu mampu.

Tapi mesti anda pernah dengar tentang AHB kan? Tahukah anda, AHB dapat membantu untuk melabur dalam hartanah dengan modal yang sangat rendah.

Apa itu AHB?

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) merupakan dana unit amanah (unit trust) patuh syariah yang melabur dalam hartanah komersil yang kebanyakannya terletak di Lembah Klang.

Konsep AHB adalah sama seperti pelaburan ASB, di mana harga seunit adalah tetap pada harga RM1. Apa yang membezakannya adalah, AHB ini merupakan sepenuhnya pelaburan hartanah.

AHB ini pula ditubuhkan oleh Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) dan diuruskan oleh Maybank Asset Management Sdn Bhd. Manakala Pemegang Amanah bagi AHB adalah AmanahRaya Trustees Berhad.

Minimum Pelaburan?

Jumlah pelaburan minima adalah hanya RM100. Kini anda sudah boleh melanggan unit AHB hanya melalui Maybank2u. Sangat mudah!

Macam Mana Nak Mula Melabur Dalam AHB?

Sebelum anda boleh mula melanggan unit AHB, anda kena pastikan ada akaun unit amanah bersama Maybank. Cara nak buka akaun ini pun mudah, semua secara atas talian (online) melalui Maybank2u.

Tutorial ini ada dua (2) bahagian. Jom tengok tutorial bahagian satu di bawah:

Bahagian Satu: Buka Akaun Unit Amanah

 1. Layari maybank2u.com.my dan masukkan User ID dan kata laluan seperti biasa.
 1. Klik ‘APPLY’, kemudian pergi ke ‘INVESTMENT’. Pilih Unit Trust Account dan klik ‘APPLY NOW’.
 1. Isi dan lengkapkan semua maklumat yang diperlukan.
 1. Baca dengan teliti dan tanda pada soalan yang berkenaan. Kemudian klik ‘Continue’.
 1. Jawab semua soalan pada ruang ‘RISK-PROFILE’. Setelah selesai, pilih ‘Settlement Account’ anda, tanda yang berkenaan dan klik ‘SAVE & NEXT’.
 1. Tahniah, pembukaan akaun unit amanah anda sedang diproses.

PENTING:

Proses pembukaan akaun unit amanah mengambil masa 5 hingga 14 hari. Anda kena sentiasa semak laman web Maybank2u untuk melihat sekiranya anda sudah boleh memohon unit AHB.

Bahagian Dua: Langgan Unit AHB

 1. Layari maybank2u.com.my dan masukkan User ID dan kata laluan anda.
 1. Klik ‘WEATLH’ pada menu atas.
 1. Klik pada ruang ‘Unit Trust’. Sekiranya pembukaan akaun unit amanah anda masih diproses atau jika anda tiada akaun unit amanah bersama Maybank paparan ruang ‘Unit Trust’ tidak akan kelihatan (rujuk gambar di bawah).
Tiada pilihan ruang ‘Unit Trust’ bagi akaun sedang diproses.
 1. Pilih nombor akaun unit amanah anda dahulu. Kemudian klik ↓ dan pilih ‘Subscribe Fund’.
 1. Kemudian pergi ke bahagian ‘Fund House’ dan pilih ‘MAYBANK ASSET MANAGEMENT SDN BHD’.
  Pada bahagian ‘Fund Name’ pula klik ‘AMANAH HARTANAH BUMIPUTERA’.
 1. Seterusnya, isi bahagian ‘Subscription Details’ dengan lengkap. Isi ruang ‘Amount’ dengan RM100. Kemudian klik ‘CHECK’. Seterusnya, baca segala terma dan syarat, tanda pada ruang berkenaan kemudian klik ‘SUBSCRIBE’.

Anda juga boleh merujuk maklumat penuh produk dan prospektus yang disediakan.

 1. Semak maklumat yang tertera kemudian klik ‘REQUEST’ untuk sahkan transaksi pembelian.

Tahniah! Pembelian unit AHB telah berjaya.

Kini mudah sahaja untuk melanggan unit AHB. Tidak perlu lagi susah-susah untuk ke bank.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.