Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Transit Oriented Development (TOD) atau pembangunan berorientasikan transit adalah merupakan perancangan pembangunan bandar yang memaksimumkan jumlah rumah kediaman, pusat komersial dan kawasan riadah di dalam lingkungan jarak berjalan kaki daripada kemudahan pengangkutan awam.

Ini bermakna projek pembangunan hartanah kediaman dibina bersama dengan ruang komersial, hiburan dan juga pengangkutan awam. Secara ringkasnya, semua yang kita perlukan untuk kehidupan moden disediakan di satu tempat yang boleh diakses dengan mudah.

Semua Kemudahan Terletak Berhampiran

Photo by Pixabay from Pexels

Bayangkan rumah kediaman kita terletak di atas shopping mall dengan kemudahan seperti pawagam, pusat bowling, kedai makanan dan minuman serta MRT. Sesetengah syarikat besar juga sudah berpindah ke pejabat yang berhampiran dengan MRT atau LRT.

Konsep TOD ini meningkatkan akses rakyat kepada pengangkutan awam. Ini sekaligus dapat menggalakkan rakyat menggunakan pengangkutan awam. Mereka yang membeli atau menyewa rumah berdekatan pengangkutan awam mempunyai akses yang cepat dan mudah untuk bergantung kepada pengangkutan awam.

Selain daripada itu, konsep ini dapat mengurangkan kebergantungan kepada kenderaan persendirian seperti kereta dan motor. Mereka yang tinggal di rumah kediaman berkonsepkan TOD dapat pergi kerja, berhibur, membeli-belah dan beriadah hanya menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Keperluan untuk memiliki dan menggunakan kereta akan berkurang dan kesesakan lalu lintas dapat dielakkan.

Tingkatkan Penggunaan Pengangkutan Awam

Pembinaan pengangkutan awam baru seperti LRT3 dan MRT2 dapat meningkatkan nilai hartanah di sekeliling kawasan laluan rel dan stesen-stesen transit. Rumah-rumah yang berdekatan dengan stesen transit ini sudah pasti dapat menjana kadar sewa yang lebih tinggi setelah pengangkutan awam siap dibina berdekatan dengan kawasan rumah.

TOD ini sangat berkait rapat dengan keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam. Dulu mungkin kita kurang yakin dengan ketepatan masa pengangkutan awam seperti bas dan KTM. Tunggu bas dan KTM ambil masa yang lama ditambah waktu perjalanan yang panjang sudah pasti ianya tidak efisien.

Namun sekarang keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam seperti MRT dan LRT semakin meningkat. Ini kerana MRT dan LRT mampu menawarkan servis yang lebih baik daripada segi ketepatan masa dan kekerapan tren pengangkutan. Masa perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain menggunakan pengangkutan awam juga lebih singkat.

Banyak Projek Mula Nak Naik

Kredit Gambar: Airbnb

Di antara projek-projek berkonsepkan TOD ini ialah KL East Mall yang baru sahaja dibuka setelah pembangunan siap. Shopping mall ini terletak berdekatan dengan LRT Gombak. Rumah kediaman The Ridge yang dibina oleh Sime Darby Properties mempunyai akses terus kepada KL East Mall.

Seterusnya kita ada, One Cochrane Residence yang juga berkonsepkan TOD dengan akses terus ke MRT Cochrane, berdekatan dengan IKEA Cheras dan juga MyTown Shopping Centre. Bayangkan nak pergi makan bebola daging IKEA, membeli-belah, menonton filem di pawagam atau ke tempat kerja hanya perlu berjalan kaki.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur