Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Transit Oriented Development (TOD) atau pembangunan berorientasikan transit adalah merupakan perancangan pembangunan bandar yang memaksimumkan jumlah rumah kediaman, pusat komersial dan kawasan riadah di dalam lingkungan jarak berjalan kaki daripada kemudahan pengangkutan awam.

Ini bermakna projek pembangunan hartanah kediaman dibina bersama dengan ruang komersial, hiburan dan juga pengangkutan awam. Secara ringkasnya, semua yang kita perlukan untuk kehidupan moden disediakan di satu tempat yang boleh diakses dengan mudah.

Semua Kemudahan Terletak Berhampiran

Photo by Pixabay from Pexels

Bayangkan rumah kediaman kita terletak di atas shopping mall dengan kemudahan seperti pawagam, pusat bowling, kedai makanan dan minuman serta MRT. Sesetengah syarikat besar juga sudah berpindah ke pejabat yang berhampiran dengan MRT atau LRT.

Konsep TOD ini meningkatkan akses rakyat kepada pengangkutan awam. Ini sekaligus dapat menggalakkan rakyat menggunakan pengangkutan awam. Mereka yang membeli atau menyewa rumah berdekatan pengangkutan awam mempunyai akses yang cepat dan mudah untuk bergantung kepada pengangkutan awam.

Selain daripada itu, konsep ini dapat mengurangkan kebergantungan kepada kenderaan persendirian seperti kereta dan motor. Mereka yang tinggal di rumah kediaman berkonsepkan TOD dapat pergi kerja, berhibur, membeli-belah dan beriadah hanya menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Keperluan untuk memiliki dan menggunakan kereta akan berkurang dan kesesakan lalu lintas dapat dielakkan.

Tingkatkan Penggunaan Pengangkutan Awam

Pembinaan pengangkutan awam baru seperti LRT3 dan MRT2 dapat meningkatkan nilai hartanah di sekeliling kawasan laluan rel dan stesen-stesen transit. Rumah-rumah yang berdekatan dengan stesen transit ini sudah pasti dapat menjana kadar sewa yang lebih tinggi setelah pengangkutan awam siap dibina berdekatan dengan kawasan rumah.

TOD ini sangat berkait rapat dengan keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam. Dulu mungkin kita kurang yakin dengan ketepatan masa pengangkutan awam seperti bas dan KTM. Tunggu bas dan KTM ambil masa yang lama ditambah waktu perjalanan yang panjang sudah pasti ianya tidak efisien.

Namun sekarang keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam seperti MRT dan LRT semakin meningkat. Ini kerana MRT dan LRT mampu menawarkan servis yang lebih baik daripada segi ketepatan masa dan kekerapan tren pengangkutan. Masa perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain menggunakan pengangkutan awam juga lebih singkat.

Banyak Projek Mula Nak Naik

Kredit Gambar: Airbnb

Di antara projek-projek berkonsepkan TOD ini ialah KL East Mall yang baru sahaja dibuka setelah pembangunan siap. Shopping mall ini terletak berdekatan dengan LRT Gombak. Rumah kediaman The Ridge yang dibina oleh Sime Darby Properties mempunyai akses terus kepada KL East Mall.

Seterusnya kita ada, One Cochrane Residence yang juga berkonsepkan TOD dengan akses terus ke MRT Cochrane, berdekatan dengan IKEA Cheras dan juga MyTown Shopping Centre. Bayangkan nak pergi makan bebola daging IKEA, membeli-belah, menonton filem di pawagam atau ke tempat kerja hanya perlu berjalan kaki.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!