Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Transit Oriented Development (TOD) atau pembangunan berorientasikan transit adalah merupakan perancangan pembangunan bandar yang memaksimumkan jumlah rumah kediaman, pusat komersial dan kawasan riadah di dalam lingkungan jarak berjalan kaki daripada kemudahan pengangkutan awam.

Ini bermakna projek pembangunan hartanah kediaman dibina bersama dengan ruang komersial, hiburan dan juga pengangkutan awam. Secara ringkasnya, semua yang kita perlukan untuk kehidupan moden disediakan di satu tempat yang boleh diakses dengan mudah.

Semua Kemudahan Terletak Berhampiran

Photo by Pixabay from Pexels

Bayangkan rumah kediaman kita terletak di atas shopping mall dengan kemudahan seperti pawagam, pusat bowling, kedai makanan dan minuman serta MRT. Sesetengah syarikat besar juga sudah berpindah ke pejabat yang berhampiran dengan MRT atau LRT.

Konsep TOD ini meningkatkan akses rakyat kepada pengangkutan awam. Ini sekaligus dapat menggalakkan rakyat menggunakan pengangkutan awam. Mereka yang membeli atau menyewa rumah berdekatan pengangkutan awam mempunyai akses yang cepat dan mudah untuk bergantung kepada pengangkutan awam.

Selain daripada itu, konsep ini dapat mengurangkan kebergantungan kepada kenderaan persendirian seperti kereta dan motor. Mereka yang tinggal di rumah kediaman berkonsepkan TOD dapat pergi kerja, berhibur, membeli-belah dan beriadah hanya menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Keperluan untuk memiliki dan menggunakan kereta akan berkurang dan kesesakan lalu lintas dapat dielakkan.

Tingkatkan Penggunaan Pengangkutan Awam

Pembinaan pengangkutan awam baru seperti LRT3 dan MRT2 dapat meningkatkan nilai hartanah di sekeliling kawasan laluan rel dan stesen-stesen transit. Rumah-rumah yang berdekatan dengan stesen transit ini sudah pasti dapat menjana kadar sewa yang lebih tinggi setelah pengangkutan awam siap dibina berdekatan dengan kawasan rumah.

TOD ini sangat berkait rapat dengan keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam. Dulu mungkin kita kurang yakin dengan ketepatan masa pengangkutan awam seperti bas dan KTM. Tunggu bas dan KTM ambil masa yang lama ditambah waktu perjalanan yang panjang sudah pasti ianya tidak efisien.

Namun sekarang keyakinan pengguna terhadap pengangkutan awam seperti MRT dan LRT semakin meningkat. Ini kerana MRT dan LRT mampu menawarkan servis yang lebih baik daripada segi ketepatan masa dan kekerapan tren pengangkutan. Masa perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain menggunakan pengangkutan awam juga lebih singkat.

Banyak Projek Mula Nak Naik

Kredit Gambar: Airbnb

Di antara projek-projek berkonsepkan TOD ini ialah KL East Mall yang baru sahaja dibuka setelah pembangunan siap. Shopping mall ini terletak berdekatan dengan LRT Gombak. Rumah kediaman The Ridge yang dibina oleh Sime Darby Properties mempunyai akses terus kepada KL East Mall.

Seterusnya kita ada, One Cochrane Residence yang juga berkonsepkan TOD dengan akses terus ke MRT Cochrane, berdekatan dengan IKEA Cheras dan juga MyTown Shopping Centre. Bayangkan nak pergi makan bebola daging IKEA, membeli-belah, menonton filem di pawagam atau ke tempat kerja hanya perlu berjalan kaki.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!