6 Pelaburan Yang Boleh Kita Mula Dengan Modal RM100

“Duit saya ada lebihan RM100 setiap bulan dan saya nak melabur.”

Melabur dengan modal RM100? Pelaburan apa yang kita boleh buat dan berapa pula pulangannya? 

Sebagai pemula, tahniah diucapkan kerana mempunyai hasrat untuk memulakan pelaburan sungguhpun lebihan wang selepas komitmen dan simpanan kita hanyalah RM100 sahaja.

Baca : 5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’

Soalan-soalan seperti ini seringkali ditanya bukan sahaja oleh golongan lepasan ijazah yang baru bekerja, bahkan golongan yang telah 10 tahun bekerja pun ada!

Suatu ketika dahulu, stigma terhadap pelaburan adalah, pelaburan cuma untuk orang kaya. Orang kebanyakan tak boleh dan tak mampu melakukan pelaburan kerana modal untuk pelaburan adalah besar.

Syukur Alhamdulillah, stigma itu sedikit demi sedikit hilang. Semakin ramai anak muda khususnya golongan Bumiputera sedar akan kepentingan pelaburan.

Untuk rekod, penglibatan Bumiputera dalam pasaran saham di Bursa Malaysia setakat Mac 2020 adalah 10%.

Baca : Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Angka ini meningkat 6% berbanding hanya 4% penglibatan Bumiputera dalam pasaran saham di Bursa Malaysia pada tahun 2017.

Pelaburan bukan hak milik golongan kaya dan kapitalis sahaja. Pelaburan bukan hobi orang yang ada duit sahaja.

Akan tetapi, sebelum kita ingin memulakan sebarang jenis pelaburan, pastikan anda mempunyai dana kecemasan sekurang-kurangnya 3 bulan atau 6 bulan.

Baca : Cara Buka Akaun Saham (CDS) Maybank

Ini sebagai persediaan sekiranya kita dibuang kerja, berlaku masalah kesihatan yang memerlukan modal yang banyak dan pelbagai perkara-perkara lain yang tidak diingini.

Jom kita tengok 6 pelaburan yang boleh dimulakan dengan modal RM100.

1. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB)

Ditubuhkan pada 2 Januari 1990, ASNB kekal sebagai instrumen pelaburan paling popular di kalangan Bumiputera.

Risiko pelaburannya yang rendah dan pulangan dividen yang diberikan kepada pemegang saham adalah baik sungguhpun berlaku penurunan dan peningkatan yang dinamik.

Baca : Hibah Amanah ASB Memudahkan Proses Tuntutan Waris Selepas Kita Meninggal Dunia

Harga saham ASNB kadar tetap adalah RM1 dan pulangan tahunan adalah konsisten dengan had pelaburan sebanyak RM200,000. Tetapi, kita masih boleh membeli unit tambahan.

Kini tidak perlu lagi beratur di kaunter bank untuk membeli unit saham ASNB. Kita dah boleh muat turun aplikasi MyASNB dan kadar minima pelaburan adalah RM100.

2. Unit Amanah

Pelaburan unit amanah tergolong dalam pelaburan berisiko sederhana dan terdapat juga unit amanah yang diklasifikasikan sebagai berisiko rendah dan tinggi.

Dana ini dapat dibahagikan kepada tiga bahagian mengikut peruntukan aset pelaburan setiap dana, iaitu dana ekuiti, dana seimbang dan dana berpendapatan tetap.

Jangka masa bagi pelaburan unit amanah adalah sekurang-kurangnya tiga tahun ke 20 tahun.

Kita perlu bersabar untuk mendapat pulangan pelaburan yang baik sungguhpun keadaan ekonomi merudum.

Baca : Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Unit Trust Dan 5 Kelebihan Unit Trust

Untuk modal, kita boleh semak kriteria dana tersebut kerana ada dana yang hanya memerlukan modal pada kadar RM100 dan ada juga yang memerlukan RM1,000 ke atas.

Selain itu, ada juga unit amanah yang membenarkan pelabur menambah pegangan unit dengan modal serendah RM50 dan ada pula yang perlu top-up minima RM100.

3. REIT

REIT sama seperti unit amanah yang diuruskan pengurus dana profesional. Bezanya, REIT hanya melabur ke dalam sektor hartanah sahaja.

Pelaburan yang dilakukan berasaskan sewaan ruang komersial seperti pusat membeli-belah, hospital, ruang pejabat, hotel, kilang dan gudang.

Baca : Apa itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Setakat hari ini terdapat 18 kaunter REIT di Bursa Malaysia yang kita boleh labur dan hanya 4 kaunter yang patuh syariah. REIT yang patuh syariah tersebut adalah Al-Aqar Healthcare REIT, Al-Salam REIT, Axis REIT dan KLCC REIT.

Kita juga boleh mulakan pelaburan REIT dengan membeli unit saham Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Harga seunit RM1 dan kita boleh ikmati dividen yang diberikan dua kali dalam masa setahun. 

4. Saham

Sebelum memulakan pelaburan saham, kita perlu membuka akaun CDS dan kosnya hanya RM10 seumur hidup bergantung kepada jenis akaun dan ada juga yang percuma.

Selepas itu, kita perlu tahu bahawa modal minima pelaburan saham adalah 100 unit saham dan bukan 1 unit saham.

Baca : Melabur Dalam Unit Amanah Atau Takaful?

Kos yang kita perlu keluarkan apabila nak beli saham adalah:

  • Brokerage Fee
  • Clearing Fee
  • SST
  • Duti Setem

Kita boleh memilih untuk berdagang atau bertenang dan menunggu dividen daripada pelaburan saham tadi.

Untuk berdagang, kita memerlukan ilmu, skil dan strategi yang padu supaya tidak ‘terciduk’ di kemudian hari. Berbeza dengan hanya menunggu dividen.

5. Emas

Emas merupakan alternatif terbaik apabila berlakunya inflasi. Hal ini kerana apabila inflasi berlaku, duit yang kita ada di dalam dompet atau bank tidak lagi sama nilainya.

Emas yang bersifat kalis inflasi boleh digunakan sebagai alat untuk mendapatkan wang mengikut nilai semasa mendatang.

Baca : 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi

Tetapi pelaburan emas hanya sesuai untuk tempoh yang sangat lama. Bukan sekadar 1 tahun dan 3 tahun sebaliknya minima 5 tahun dan 10 tahun.

Untuk rekod, harga emas telah meningkat sebanyak 95.63% semenjak 5 tahun yang lalu dan 714.95% semenjak 20 tahun yang lalu.

6. Robo Advisor

Hari ini, pelaburan menggunakan robo advisor adalah sangat popular kerana entry cost-nya yang sangat rendah di mana kita boleh mula melabur dengan modal serendah RM100 sahaja.

Kalau nak tahu, robo advisor adalah sebuah platform pengurusan dana pelaburan dan khidmat nasihat kewangan secara online dan diuruskan sepenuhnya oleh mesin dan robot dengan interaksi manusia yang sangat minimum.

Daripada proses buka akaun sehingga pengeluaran wang, segalanya dilakukan sepenuhnya oleh mesin dan robot yang dikawal selia oleh sistem.

Baca : 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja

Kita boleh pilih samada ingin melabur di dalam platform robo advisor seperti Stash Away, MyTheo atau Wahed Invest. Setakat ini, hanya platform Wahed Invest merupakan satu-satunya platform robo advisor yang patuh syariah.

Robo advisor sesuai untuk kita yang tidak mempunyai masa untuk menyelia dan menyemak portfolio saham anda kerana proses tersebut dilakukan sepenuhnya oleh sistem.

Sikit-Sikit, Lama-Lama Jadi Bukit

Setakat Januari sehingga Jun 2020 yang lalu, sebanyak 166,000 akaun CDS dibuka dengan 64% daripadanya adalah golongan anak muda.

Pelaburan hanya boleh dilakukan apabila kita mempunyai modal yang banyak dan hanya sesuai untuk orang kaya adalah tidak benar sama sekali.

Apa yang penting, pastikan kita mempunyai dana kecemasan 3-6 bulan gaji. Sekiranya komitmen bulanan kita adalah RM2,000, maka persiapkanlah RM6,000 – RM12,000 kemudian barulah mula melakukan pelaburan.

Baca : 7 Nasihat Pengurusan Kewangan Yang Sangat Berguna

Agak menyedihkan apabila 50% rakyat Malaysia khususnya mereka yang berumur 25-44 tahun tidak mempunyai dana kecemasan melebihi 1 bulan gaji.

Semoga ilmu ini terus sampai ke semua anak muda tidak kira lelaki dan wanita sekaligus meningkatkan kemampuan kewangan Bumiputera.

Anak muda biasanya tanya soalan-soalan berikut:

  • Nak melabur tapi tak tahu nak melabur dekat mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan, yang mana sesuai dengan saya?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?

Dapatkan jawapan kepada semua soalan ini dan banyak lagi, di dalam buku yang penuh dengan maklumat ini.

Anda harus membaca buku ini kerana:

  • Daripada beribu-ribu artikel yang telah MajalahLabur terbitkan, ini adalah rumusannya. Yang terbaik daripada yang terbaik!
  • Ini adalah buku yang menggabungkan semua pengetahuan, rahsia, dan tip berharga; dalam bahasa yang santai yang senang faham.
  • Dengan ilmu yang betul, barulah duit tak hilang dan pelaburan semakin berkembang.

Link Pembelian:
MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Pelaburan Menerusi Private Mandate?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac 2020, mesti ramai di antara kita mengisi masa yang ada untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dengan menyertai seminar atau kelas online yang diadakan. Di antara kelas yang popular adalah kelas bahasa, seminar hartanah, seminar business online dan bermacam-macam lagi.

Tidak kurang juga mesti ramai yang menyertai seminar pelaburan saham dengan niat nak buat duit lebih setiap bulan. Lagi-lagi lepas kena bakar dengan tagline “Tak hensem takpe janji kaya” yang selalu dimainkan di corong-corong radio.

Selepas dah belajar pelaburan saham, baru tahu bukan mudah rupanya nak mahir dalam pelaburan saham ni. Lagi-lagi jika kita ade kerja hakiki yang memerlukan kita memberikan komitmen yang lebih.

Ilmu dah mahal, tapi tengok orang lain beli kaunter viral kita pun ikut tanpa kajian dan akhirnya tersangkut di puncak bahagia. Dah buat kajian dan susun strategi rapi, tiba-tiba ade yang buat sidang media menyatakan “I have the numbers”.

Terus berdarah portfolio sampai tak sempat nak cut loss. Alang-alang dah rugi tu, maka bertukarlah daripada seorang trader kepada seorang investor.

Kita yakin pelaburan saham ini instrumen yang boleh menjana kekayaan tetapi kita masih takut-takut nak melabur sebab takut emosi koyak bila lihat portfolio banyak merah daripada hijau. Atas sebab inilah wujudnya perkhidmatan ‘private mandate’ yang selalu diceritakan oleh perancang kewangan dan Marketing Representative yang ada di media sosial.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah sejenis intrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berlesen. Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana. Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Sebelum kita melabur, biasanya kita akan mengisi borang ‘ Investment Risk Profile’ dan pengurus dana akan menentukan tahap penerimaan risiko kita saham ada tinggi, sederhana atau rendah.

Dengan maklumat ini, pengurus dana tadi akan membantu kita membuat pelaburan dan memilih saham-saham yang berpotensi dan sesuai dengan tahap penerimaan risiko kita.

Perbezaan Private Mandate Dengan Unit Trust?

Salah satu berbezaan ketara adalah dengan pelaburan private mandate, saham-saham yang dibeli oleh pengurus dana adalah di atas nama kita. Jadi kita mempunyai hak untuk menyertai AGM dan mendapat dividen daripada syarikat.

Pelaburan menerusi unit trust pula, saham-saham yang dilaburkan itu tidak akan dimiliki secara terus oleh kita sebaliknya dimilki oleh syarikat yang menguruskan unit trust tersebut.

Dalam pelaburan private mandate, kemungkinan akan ada sejumlah dana yang dilaburkan ke dalam unit trust yang dipilih oleh pengurus dana yang dirasakan sesuai dengan penerimaan risiko pelabur. Segala aktiviti pertukaran dana, penjualan untuk mengambil keuntungan dan pengimbangan semula portfolio akan diuruskan oleh pengurus dana yang dilantik.

Berbeza dengan melabur secara terus ke dalam unit trust, di mana semua aktiviti tadi perlu dibuat sendiri oleh pelabur di atas nasihat ejen atau dilakukan sendiri.

Yang paling menarik dalam pelaburan private mandate ini adalah, saham-saham di dalam portfolio kita akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Kita tidak perlu susah hati memikirkan bila nak jual, bila nak beli, boleh hold lagi ke tak dan gangguan emosi apabila melihat portfolio hijau menjadi merah.

Berapa Modal Minima Private Mandate?

Modal pelaburan untuk private mandate kebiasaan dalam lingkungan RM30,000 ke RM50,000 atau lebih. Wang kita akan diuruskan oleh orang hebat, maka modalnya pun perlu hebat juga.

Ada yang boleh gunakan wang simpanan daripada KWSP ada juga yang hanya boleh menggunakan wang tunai sahaja.

Dalam pelaburan private mandate ini, ada perkhidmatan pelaburan yang fokus kepada pasaran saham tempatan sahaja dan ada juga yang hanya fokus kepada pelaburan global terutamanya di Wall Street.

Untuk pelaburan di Wall Street, selalunya pulangannya lebih tinggi sedikit berbanding pelaburan tempatan, sesuai dengan risiko yang dihadapi.

Apa Kos Yang Terlibat?

Semestinya kita akan dikenakan bayaran tertentu di dalam pelaburan private mandate ini, biasanya dalam bentuk tahunan. Kebiasaanya syarikat yang menawarkan perkhidmatan private mandate ini akan mengenakan bayaran dalam lingkungan 5% setahun untuk jumlah keseluruhan dana yang kita miliki.

Ada juga yang mengenakan performance fee dalam lingkungan 20% untuk nilai keuntungan bersih yang kita perolehi.

Contohnya jika kita melabur sebanyak RM50,000 dan kita berjaya memperolehi keuntungan sebanyak 50% dalam setahun, maka untung kita adalah sebanyak RM25,000.

Daripada keuntungan RM25,000 ini, sebanyak 20% atau RM5,000 akan dikenakan sebagai performance fee.

Performance fee ini biasanya akan menjadi petanda aras high watermark. High watermark ini bermaksud performance fee untuk tahun berikutnya hanya boleh dikenakan sekiranya pulangan pelaburan kita melebihi pulangan pelaburan tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, keuntungan kita adalah 50% dan dikenakan performance fee sebanyak 20% pada tahun pertama. Untuk tahun berikutnya, pengurus dana perlu membuat pelaburan yang memberikan pulangan lebih daripada 50% untuk dikenakan performance fee sebanyak 20% tadi.

Jika tahun berikutnya pulangan tidak melebihi pulangan tahun sebelumnya, pengurus dana tidak layak mendapatkan performance fee daripada pulangan pelaburan kita.

Di sinilah pengurus dana perlu berusaha sedaya upaya untuk menjana pulangan yang tinggi setiap tahun.

Contoh Portfolio Pelaburan Private Mandate

Pelaburan yang dimulakan dengan USD29,971 ini telah meningkat menjadi USD49,750 dalam masa kurang setahun. Tinggi juga pulangan sebanyak 65%, tanpa perlu kita aktif jual dan beli saham.

Jika berminat dan nak tahu lebih mengenai Private Mandate ini, isi di sini -> Pelaburan Private Mandate.

*Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!