6 Pelaburan Yang Boleh Kita Mula Dengan Modal RM100

“Duit saya ada lebihan RM100 setiap bulan dan saya nak melabur.”

Melabur dengan modal RM100? Pelaburan apa yang kita boleh buat dan berapa pula pulangannya? 

Sebagai pemula, tahniah diucapkan kerana mempunyai hasrat untuk memulakan pelaburan sungguhpun lebihan wang selepas komitmen dan simpanan kita hanyalah RM100 sahaja.

Baca : 5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’

Soalan-soalan seperti ini seringkali ditanya bukan sahaja oleh golongan lepasan ijazah yang baru bekerja, bahkan golongan yang telah 10 tahun bekerja pun ada!

Suatu ketika dahulu, stigma terhadap pelaburan adalah, pelaburan cuma untuk orang kaya. Orang kebanyakan tak boleh dan tak mampu melakukan pelaburan kerana modal untuk pelaburan adalah besar.

Syukur Alhamdulillah, stigma itu sedikit demi sedikit hilang. Semakin ramai anak muda khususnya golongan Bumiputera sedar akan kepentingan pelaburan.

Untuk rekod, penglibatan Bumiputera dalam pasaran saham di Bursa Malaysia setakat Mac 2020 adalah 10%.

Baca : Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Angka ini meningkat 6% berbanding hanya 4% penglibatan Bumiputera dalam pasaran saham di Bursa Malaysia pada tahun 2017.

Pelaburan bukan hak milik golongan kaya dan kapitalis sahaja. Pelaburan bukan hobi orang yang ada duit sahaja.

Akan tetapi, sebelum kita ingin memulakan sebarang jenis pelaburan, pastikan anda mempunyai dana kecemasan sekurang-kurangnya 3 bulan atau 6 bulan.

Baca : Cara Buka Akaun Saham (CDS) Maybank

Ini sebagai persediaan sekiranya kita dibuang kerja, berlaku masalah kesihatan yang memerlukan modal yang banyak dan pelbagai perkara-perkara lain yang tidak diingini.

Jom kita tengok 6 pelaburan yang boleh dimulakan dengan modal RM100.

1. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB)

Ditubuhkan pada 2 Januari 1990, ASNB kekal sebagai instrumen pelaburan paling popular di kalangan Bumiputera.

Risiko pelaburannya yang rendah dan pulangan dividen yang diberikan kepada pemegang saham adalah baik sungguhpun berlaku penurunan dan peningkatan yang dinamik.

Baca : Hibah Amanah ASB Memudahkan Proses Tuntutan Waris Selepas Kita Meninggal Dunia

Harga saham ASNB kadar tetap adalah RM1 dan pulangan tahunan adalah konsisten dengan had pelaburan sebanyak RM200,000. Tetapi, kita masih boleh membeli unit tambahan.

Kini tidak perlu lagi beratur di kaunter bank untuk membeli unit saham ASNB. Kita dah boleh muat turun aplikasi MyASNB dan kadar minima pelaburan adalah RM100.

2. Unit Amanah

Pelaburan unit amanah tergolong dalam pelaburan berisiko sederhana dan terdapat juga unit amanah yang diklasifikasikan sebagai berisiko rendah dan tinggi.

Dana ini dapat dibahagikan kepada tiga bahagian mengikut peruntukan aset pelaburan setiap dana, iaitu dana ekuiti, dana seimbang dan dana berpendapatan tetap.

Jangka masa bagi pelaburan unit amanah adalah sekurang-kurangnya tiga tahun ke 20 tahun.

Kita perlu bersabar untuk mendapat pulangan pelaburan yang baik sungguhpun keadaan ekonomi merudum.

Baca : Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Unit Trust Dan 5 Kelebihan Unit Trust

Untuk modal, kita boleh semak kriteria dana tersebut kerana ada dana yang hanya memerlukan modal pada kadar RM100 dan ada juga yang memerlukan RM1,000 ke atas.

Selain itu, ada juga unit amanah yang membenarkan pelabur menambah pegangan unit dengan modal serendah RM50 dan ada pula yang perlu top-up minima RM100.

3. REIT

REIT sama seperti unit amanah yang diuruskan pengurus dana profesional. Bezanya, REIT hanya melabur ke dalam sektor hartanah sahaja.

Pelaburan yang dilakukan berasaskan sewaan ruang komersial seperti pusat membeli-belah, hospital, ruang pejabat, hotel, kilang dan gudang.

Baca : Apa itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

Setakat hari ini terdapat 18 kaunter REIT di Bursa Malaysia yang kita boleh labur dan hanya 4 kaunter yang patuh syariah. REIT yang patuh syariah tersebut adalah Al-Aqar Healthcare REIT, Al-Salam REIT, Axis REIT dan KLCC REIT.

Kita juga boleh mulakan pelaburan REIT dengan membeli unit saham Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Harga seunit RM1 dan kita boleh ikmati dividen yang diberikan dua kali dalam masa setahun. 

4. Saham

Sebelum memulakan pelaburan saham, kita perlu membuka akaun CDS dan kosnya hanya RM10 seumur hidup bergantung kepada jenis akaun dan ada juga yang percuma.

Selepas itu, kita perlu tahu bahawa modal minima pelaburan saham adalah 100 unit saham dan bukan 1 unit saham.

Baca : Melabur Dalam Unit Amanah Atau Takaful?

Kos yang kita perlu keluarkan apabila nak beli saham adalah:

  • Brokerage Fee
  • Clearing Fee
  • SST
  • Duti Setem

Baca lagi 7 Soalan Lazim Tentang Saham

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

5. Emas

Emas merupakan alternatif terbaik apabila berlakunya inflasi. Hal ini kerana apabila inflasi berlaku, duit yang kita ada di dalam dompet atau bank tidak lagi sama nilainya.

Emas yang bersifat kalis inflasi boleh digunakan sebagai alat untuk mendapatkan wang mengikut nilai semasa mendatang.

Baca : 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi

Tetapi pelaburan emas hanya sesuai untuk tempoh yang sangat lama. Bukan sekadar 1 tahun dan 3 tahun sebaliknya minima 5 tahun dan 10 tahun.

Untuk rekod, harga emas telah meningkat sebanyak 95.63% semenjak 5 tahun yang lalu dan 714.95% semenjak 20 tahun yang lalu.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64 (berdasarkan harga emas RM256 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

6. Robo Advisor

Hari ini, pelaburan menggunakan robo advisor adalah sangat popular kerana entry cost-nya yang sangat rendah di mana kita boleh mula melabur dengan modal serendah RM100 sahaja.

Kalau nak tahu, robo advisor adalah sebuah platform pengurusan dana pelaburan dan khidmat nasihat kewangan secara online dan diuruskan sepenuhnya oleh mesin dan robot dengan interaksi manusia yang sangat minimum.

Daripada proses buka akaun sehingga pengeluaran wang, segalanya dilakukan sepenuhnya oleh mesin dan robot yang dikawal selia oleh sistem.

Baca : 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja

Kita boleh pilih samada ingin melabur di dalam platform robo advisor seperti Stash Away, MyTheo atau Wahed Invest. Setakat ini, hanya platform Wahed Invest merupakan satu-satunya platform robo advisor yang patuh syariah.

Robo advisor sesuai untuk kita yang tidak mempunyai masa untuk menyelia dan menyemak portfolio saham anda kerana proses tersebut dilakukan sepenuhnya oleh sistem.

Sikit-Sikit, Lama-Lama Jadi Bukit

Setakat Januari sehingga Jun 2020 yang lalu, sebanyak 166,000 akaun CDS dibuka dengan 64% daripadanya adalah golongan anak muda.

Pelaburan hanya boleh dilakukan apabila kita mempunyai modal yang banyak dan hanya sesuai untuk orang kaya adalah tidak benar sama sekali.

Apa yang penting, pastikan kita mempunyai dana kecemasan 3-6 bulan gaji. Sekiranya komitmen bulanan kita adalah RM2,000, maka persiapkanlah RM6,000 – RM12,000 kemudian barulah mula melakukan pelaburan.

Baca : 7 Nasihat Pengurusan Kewangan Yang Sangat Berguna

Agak menyedihkan apabila 50% rakyat Malaysia khususnya mereka yang berumur 25-44 tahun tidak mempunyai dana kecemasan melebihi 1 bulan gaji.

Semoga ilmu ini terus sampai ke semua anak muda tidak kira lelaki dan wanita sekaligus meningkatkan kemampuan kewangan Bumiputera.

Anak muda biasanya tanya soalan-soalan berikut:

  • Nak melabur tapi tak tahu nak melabur dekat mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan, yang mana sesuai dengan saya?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?

Dapatkan jawapan kepada semua soalan ini dan banyak lagi, di dalam buku yang penuh dengan maklumat ini.

Anda harus membaca buku ini kerana:

  • Daripada beribu-ribu artikel yang telah MajalahLabur terbitkan, ini adalah rumusannya. Yang terbaik daripada yang terbaik!
  • Ini adalah buku yang menggabungkan semua pengetahuan, rahsia, dan tip berharga; dalam bahasa yang santai yang senang faham.
  • Dengan ilmu yang betul, barulah duit tak hilang dan pelaburan semakin berkembang.

Link Pembelian:
MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go