5 Panduan Pelaburan Ketika Ekonomi Gawat

Pelaburan yang bijak memerlukan pelabur mempunyai disiplin yang baik dan tidak terikut-ikut dengan emosi. Dalam pelaburan yang mempunyai pasaran turun naik, pelabur perlu sentiasa mengikuti perancangan awal dan sentiasa mengawal emosi supaya bertindak dalam keadaan tenang dan tidak terburu-buru.

Kesilapan yang selalu berlaku terhadap pelabur adalah membeli ketika harga sedang tinggi tetapi menjual apabila harga jatuh menjunam. Ini berlawanan dengan konsep pelaburan di mana kita membeli pada harga rendah tetapi menjual pada harga tinggi. Ianya disebabkan pelabur terlampau panik ketika harga jatuh dan menjual secara terburu-buru.

Sebagai pelabur bijak, berikut disenaraikan 5 panduan yang perlu dibuat ketika ekonomi gawat:

1. Ikut Perancangan Pelaburan

Sebelum membuat keputusan untuk melabur, pelabur telah mempunyai perancangan pelaburan masing-masing. Perancangan pelaburan adalah bergantung kepada tahap risiko yang boleh diterima dan tempoh jangkaan pulangan pelaburan yang ingin dicapai.

Jika kita telah tetapkan pulangan pelaburan dalam tempoh 30 tahun, ikut perancangan awal. Turun naik pasaran adalah merupakan perkara biasa dalam pelaburan.

Ada pasaran yang jatuh ketika kegawatan ekonomi tetapi akan meningkat kembali apabila keadaan ekonomi pulih seperti sediakala.

2. Pelbagaikan Portfolio Pelaburan

Jangan letakkan telur dalam satu bakul sahaja. Jika satu bakul jatuh, semua telur habis pecah dan tak boleh dimakan. Begitu juga halnya dengan pelaburan.

Pelbagaikan portfolio pelaburan. Sekurang-kurangnya risiko kerugian tidak terlalu terdedah. Kita boleh melabur dalam pelbagai sektor seperti kesihatan, hartanah, dan lain-lain lagi.

Secara tidak langsung dapat mengelakkan kita panik jika pasaran sektor tertentu jatuh atau sedikit menurun. Terdapat pelbagai saluran pelaburan yang ditawarkan.

Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah satu saluran pelaburan tetapi sudah tentu jangkaan pulangannya adalah rendah kerana tiada risiko kerugian.

Unit Amanah harga berubah seperti yang ditawarkan oleh Public Mutual, Principal atau Philip Mutual mungkin lebih sesuai untuk pelaburan jangka masa sederhana dan panjang; iaitu dalam tempoh 5 tahun ke atas untuk mendapatkan hasil pelaburan.

Bagi pelaburan saham di Bursa Malaysia, pergerakan turun naik harga adalah lebih agresif tetapi jangkaan pulangan adalah tinggi.

3. Melabur Secara Konsisten

Salah satu kaedah yang efektif dalam pelaburan jangka masa panjang adalah Dollar Cost Averaging (DCA). Teknik ini di mana kita akan sentiasa melabur sama ada ekonomi gawat atau ekonomi tengah berkembang. Jika ekonomi tengah gawat dan harga pasaran jatuh, kita akan mendapat lebih banyak unit.

Sebaliknya jika ekonomi tengah berkembang dan harga pasaran meningkat, kita akan mendapat unit yang sedikit. Kebiasaannya teknik ini digunakan dalam pelaburan unit amanah di mana pelabur tidak perlu memikirkan berkenaan keadaan ekonomi semasa kerana objektifnya hanya mengumpul unit dan melabur secara konsisten.

4. Kawal Emosi

Dalam melabur kita perlu sentiasa bijak dalam mengawal emosi. Dah nama pun pelaburan, mesti ada risiko kerugian. Sabar adalah kunci utama dalam pelaburan. Jangan terikut-ikut dengan orang lain.

Ikut perancangan masing-masing. Sebab itu digalakkan belajar sebelum membuat pelaburan. Jika kita berhasrat melabur dalam saham di Bursa Malaysia ketika ini, mungkin ianya waktu yang sesuai kerana terdapat banyak saham yang ‘undervalued’ disebabkan kegawatan ekonomi.

Harga saham ini tunggu masa nak naik je bila ekonomi kembali pulih. Apa pun dapatkan ilmu dahulu. Kenali dahulu perkara-perkara asas seperti apa itu cds account, perbezaan direct account dan nominee account, apa yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli saham, caj-caj yang terlibat, dan yang penting sekali pastikan apabila nak melabur hanya gunakan duit lebihan sahaja (duit yang kita sanggup rugi).

5. Dapatkan Khidmat Nasihat Profesional

Jika kita masih ragu-ragu berkenaan pelaburan, tiada salahnya dapatkan khidmat nasihat pelaburan. Jika sudah sedia melabur dalam unit amanah tetapi was-was sebab tengok dalam akaun dah negatif, boleh tanya ejen berkenaan prestasi pelaburan tersebut.

Ejen pula jangan jumpa pelanggan apabila nak minta tandatangan saja, perlu bagi penerangan yang jelas berkenaan portfolio pelaburan. Bagi pelabur baru dalam pelaburan saham, boleh dapatkan tips dari remisier
atau dealer masing-masing.

Kita juga boleh dapatkan khidmat perancang kewangan berlesen untuk membuat perancangan pelaburan.

Kesimpulannya, pelaburan adalah satu teknik untuk mengelak kuasa inflasi tetapi dalam melabur perlu ada strategi dan ilmu. Jangan terikut-ikut dengan orang lain dan akhirnya membuat kita melopong.

Melaburlah mengikut tahap penerimaan risiko masing-masing. Modal selalu dijadikan alasan tetapi apa kata kita mulakan dahulu dengan modal yang minima.

Biasanya kalau kita banyak bercakap tetapi tiada apa-apa tindakan, penyudahnya kita tidak akan ke mana-mana.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go