Mengarutlah Cadangan Bank Dunia Nak Naikkan Umur Pengeluaran KWSP Kepada 65 Tahun

Baru-baru ini Bank Dunia mencadangkan agar umur pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dinaikkan daripada 55 tahun kepada 65 tahun.

Rata-rata ramai mengatakan ia adalah satu cadangan yang mengarut!

Namun apakah sebab Bank Dunia mencadangkan agar umur ini dinaikkan?

1. Malaysia Menuju Ke Arah Masyarakat Tua (Ageing Society)

Dulu pada tahun 1960-an, purata jangka hayat rakyat Malaysia adalah sekitar 60 tahun. Namun kini, ianya telah meningkat kepada 75 tahun.

Perbezaan sebanyak 15 tahun, banyak tu. Ini bermakna, fasa persaraan seseorang (secara purata) meningkat daripada 5 tahun kepada 15 tahun.

Persaraan adalah situasi di mana kita akan menjalani kehidupan tanpa pendapatan aktif. Jadi apakah persedian kita untuk menghadapi situasi ini?

Tahukah anda seandainya anda sekarang berumur 30 tahun dan merasakan RM5,000 (nilai sekarang) sebulan sudah cukup untuk bersara, ini bermakna anda perlu kira-kira RM4.8 juta untuk melalui fasa persaraan?

2. Jumlah Simpanan Persaraan Rakyat Malaysia Amat Membimbangkan

Di dalam kenyataan rasmi Parlimen pada 30 Julai 2018, Dato’ Seri Dr Wan Azizah memberitahu:

i) 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000

ii) Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909

iii) Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif

iv) 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun

Jadi apa yang perlu kita lakukan untuk menghadapi tempoh persaraan yang bakal tiba nanti?

Jom kita amalkan 3 perkara ini:

1. Rancang kewangan dari mula gaji pertama

2. Elakkan buat hutang tak perlu

3. Buat satu financial blueprint/roadmap dengan Licensed Financial Planner

Nak dapatkan penjelasan yang lebih baik, boleh tonton video di bawah ini:

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!