Kenapa Emas Bertukar Warna Dan Apa Perlu Buat?

Emas sememangnya digilai oleh ramai orang untuk memilikinya, namun tahukah anda, warna emas boleh berubah?

Warna emas akan berubah sekiranya terdedah kepada persekitaran yang sentiasa berubah dan hanya emas tulen 99.9 sahaja yang tidak akan berubah warnanya.

Di Malaysia, iklim yang tidak menentu akan membuatkan emas tersebut bertukar warna. Selain itu, terdapat banyak lagi punca warnanya bertukar. Dalam entri ini, kami akan kongsikan berkaitan dengan punca atau sebab emas bertukar warna dan apa perlu kita buat sekiranya emas bertukar warna.

Kenapa Emas Bertukar Warna?

Emas jenis perhiasan biasanya akan berubah warna dari masa ke semasa kerana ia bukannya emas tulen sepenuhnya. Warna pada emas biasanya tidak berubah, tetapi warna komponen lain yang dicampur pada emas tersebut telah rosak yang membuatkan emas tersebut kelihatan berubah warna. 

Selain itu, perubahan warna emas juga mungkin berlaku disebabkan oleh teknik penyaduran emas yang lemah di mana lapisan emas terlalu nipis dan membuatkan warnanya berubah.

Benarkah Emas Boleh Berubah Warna?

Emas adalah logam yang tahan luntur, jadi ia tidak akan berubah warna.  Hal ini kerana emas mempunyai tahap kereaktifan yang rendah. Sebagai contoh, apabila unsur yang mempunyai kereaktifan tinggi bertindak balas dengan air atau asid, warnanya akan berubah. Jadi, warna emas perhiasan itu berubah disebabkan oleh campuran komponen seperti besi logam, aloi, aluminium dan sebagainya.

Walaupun sifat kimia emas tidak akan merubah warnanya, campuran bahan aloi pada emas akan berubah warna pada kadar tahap yang berbeza bergantung kepada jumlah campuran bahan tersebut. 

Sebagai contoh, bahan logam seperti perak, kuprum, besi, zink dan aluminium biasanya akan dicampurkan pada emas dalam peratusan yang berbeza-beza untuk menciptakan pelbagai jenis aloi emas yang berbeza-beza. Logam ini mempunyai tahap kereaktifan yang lebih tinggi daripada emas yang menyebabkan ianya lebih cepat berubah warna.

Pengoksidaan adalah satu lagi tindak balas kimia yang boleh menyebabkan perubahan warna dalam aloi emas. Apabila logam teroksida, ia akan kehilangan elektron kerana terdedah kepada oksigen. Jadi itulah sebab utama kenapa emas jenis perhiasan akan cepat berubah warna.

Mengapa Emas Dicampurkan Dengan Komponen Logam?

Emas adalah logam yang sangat lembut yang menjadikannya sukar untuk digunakan dalam pelbagai jenis perhiasan. Sebab itulah ia dicampur dengan komponen logam. Walaupun warnanya akan berubah dari masa ke semasa, aloi emas dapat menciptakan pelbagai variasi pada warna dan nilai emas tersebut. 

Semakin rendah campuran bahan logam ke dalam emas tersebut, semakin lama masa yang diperlukan oleh emas tersebut untuk bertukar warna. 

Walaupun kebanyakan aloi emas akan rosak dari masa ke semasa, penjagaan dan proses pengkilapan yang betul pada emas tersebut boleh mengembalikan kilauan asalnya.

Apa Perlu Buat Sekiranya Emas Bertukar Warna?

Apabila emas anda sudah bertukar warna, anda boleh membaiki sendiri emas tersebut untuk mengembalikan kilauannya. Apa yang anda perlu lakukan adalah cara membersihkannya dengan berhati-hati agar warna dan kilauan asalnya tidak rosak. 

Pertama sekali, tuangkan tiga atau empat titis sabun pencuci pinggan cecair lembut ke dalam mangkuk berisi air suam.

Kemudian, letakkan emas tersebut ke dalam mangkuk untuk direndam selama lima minit. Selepas itu, gosok perlahan-lahan emas tersebut dengan jari atau ‘cotton bud’ untuk membersihkannya. Apabila emas tersebut dibersihkan, bilas sabun yang tersisa menggunakan air suam.

Bagi mengeringkan emas yang dicuci tadi, anda perlu menggunakan tuala jenis kapas yang bersih dan elakkan menggunakan tisu atau tuala yang berfabrik lain kerana dikhuatiri mencalarkan emas tersebut. 

Letakkan emas tersebut pada tuala jenis kapas selama semalaman untuk proses pengeringan dan mengelakkan terdapat lembapan yang mampu merosakkan kilauan emas tersebut. 

Bagi menghasilkan kilauan yang cantik, gilap emas menggunakan kain penggilap barang kemas. Biasanya kain ini dijual di kedai perhiasan emas.  Perlu juga dititik beratkan semasa menggilap emas adalah dengan menggosoknya dalam garis yang lurus bagi memastikan tiada corak yang muncul pada permukaan emas tersebut.

Akhir kata, sekiranya emas anda bertukar warna, pastikan anda jangan panik dan bawa bertenang. Sila cuci emas tersebut mengikut cara di atas atau membawanya ke kedai emas untuk dicuci oleh mereka yang lebih profesional. 

Semoga dengan perkongsian ini, ia dapat memberi manfaat kepada anda mengenai apa yang perlu buat sekiranya emas bertukar warna.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Trend Kenaikan Harga Emas Di Malaysia Mungkin Berkekalan — Penganalisis

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) — Trend kenaikan harga emas di Malaysia mungkin akan berterusan, didorong oleh gabungan pelbagai faktor ekonomi global dan gelagat pelabur.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd Mohd Faizal Mohd Nor berkata pasaran emas sentiasa menjadi pengukur kepada sentimen ekonomi global, mencerminkan keyakinan dan ketidaktentuan.

Sejak kebelakangan ini, pasaran mengalami turun naik yang ketara berikutan gabungan ketegangan geopolitik, penunjuk ekonomi dan gelagat pelabur.

“Di Malaysia, faktor seperti prestasi ringgit, perubahan dalam dasar kerajaan seperti (cadangan) pelaksanaan cukai barangan bernilai tinggi serta landskap ekonomi yang lebih luas akan terus mempengaruhi harga emas,” katanya kepada Bernama.

Lonjakan harga emas dikompaun oleh kelemahan ringgit Malaysia berbanding dolar US, ini telah mengukuhkan peningkatan momentum dalam harga emas.

Beliau berpendapat harga emas lazimnya berkembang dalam persekitaran yang ditandai dengan kadar faedah yang rendah, tekanan inflasi atau kebimbangan terhadap penurunan nilai mata wang kerana logam berharga itu berfungsi sebagai pelindung nilai terhadap penyusutan nilai mata wang.

Pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) yang agak mendatar termasuk dasar monetari akomodatif boleh menambah lagi tarikan emas sebagai penyimpan nilai alternatif, katanya.

Sejak dua bulan lepas, harga emas secara relatifnya kekal stabil disebabkan oleh dua faktor iaitu jangkaan inflasi serta ketegangan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine.

Namun, katanya selain daripada kebimbangan geopolitik, peniaga juga dirangsang oleh petunjuk positif seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar China, yang telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Peranan besar China dalam pembelian emas bermakna pemulihan dalam pertumbuhan ekonominya boleh mencetuskan permintaan kukuh untuk emas.

“Beberapa perkembangan penting juga berlaku, terutamanya daripada gergasi Wall Street. Citibank, misalnya, telah mengunjurkan bahawa berdasarkan momentum semasa, harga emas boleh melonjak kepada US$3,000 satu auns,” katanya. (US$1=RM4.76)

Mohd Faizal juga melihat walaupun indeks dolar US serta hasil Perbendaharaan AS yang kekal mantap, beberapa faktor lain turut menyumbang kepada trend kenaikan harga emas yang berterusan.

Prestasi pasaran perumahan AS, data indeks harga pengguna dan jangkaan kemungkinan penurunan kadar faedah pada Jun ini turut memainkan peranan penting dalam menyokong trajektori kenaikan harga logam itu, katanya.

“Saya percaya pasaran akan memantau rapat sama ada ketegangan (yang semakin memuncak ) antara Iran dan Israel baru-baru ini telah mencapai tahap tertinggi atau wujud kemungkinan ia merebak lebih jauh.

“Sekiranya ketegangan terus memanas dengan ketara, ia mungkin mengakibatkan peningkatan minat pelabur terhadap aset selamat seperti emas dalam usaha mereka bagi melindungi pelaburan daripada ketidaktentuan yang berlaku,” katanya lagi.

Selain itu, beliau menekankan bahawa sentimen takut tercicir dalam mengambil peluang kenaikan tersebut juga memainkan peranan penting dalam momentum harga emas,

“Ketika nilai emas melonjak, individu yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur kini mungkin berasa terdorong mengambil bahagian bagi memperoleh keuntungan.

“Penambahan dalam angka pelabur baharu yang ingin membeli emas turut menyokong permintaan keseluruhan untuk emas.

“Oleh itu, harga terus menaik dalam kitaran berterusan apabila setiap cetusan harga terus menarik lebih ramai pelabur, sekali gus memacu peningkatan harga,” tambahnya.

— BERNAMA