Tutorial Bergambar Cara Nak Semak Prestasi Dana Guna i-Invest KWSP

Baru-baru ini, pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah melancarkan i-Invest. Ianya merupakan aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP untuk melabur sebahagian lebihan akaun 1 ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY).

Nak tahu lebih lanjut mengenainya boleh rujuk i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah.

Bagi mereka yang berminat untuk beli sendiri dana-dana yang ada, pastikan semak dulu prestasi dana yang terkini. Takkan nak beli dana yang tengah rugi banyak pula kan?

Tapi perlu diingat, prestasi terdahulu tidak menggambarkan prestasi yang akan datang. Tapi sekurang-kurangnya bila kita beli dana yang tengah perform, kita boleh tahu ianya diuruskan oleh syarikat dan pengurus dana yang berpengalaman dan berwibawa.

Jom kita tengok cara nak semak prestasi dana menggunakan i-Invest KWSP ni.

1. Layari https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login dan log masuk ke dalam i-Akaun

Bagi yang belum ada i-Akaun tu, boleh rujuk Panduan Ringkas Pengaktifan i-Akaun (Ahli).

2. Bila dah berjaya login, klik Pelaburan

3. Anda kini boleh lihat senarai pelaburan yang anda miliki menggunakan KWSP

Klik Analisis Dana – Pusat Carta di bahagian atas.

4. Klik Cari Semula

5. Klik Jana Jadual

6. Dana akan disusun mengikut A-Z

Kalau nak sort berdasarkan prestasi, boleh pilih samada nak tengok prestasi 1-tahun, 3-tahun, 5-tahun, 7-tahun atau 10-tahun.

Dah tengok prestasi dana, baru boleh buat pemilihan nak beli dana yang mana. Tapi perlu diingat lagi sekali, prestasi terdahulu tidak menggambarkan prestasi yang akan datang.

Kalau nak tengok hanya dana-dana yang patuh Syariah, boleh pilih nak tengok dana Syariah saja. Atau kalau nak tengok dana-dana yang melabur dalam kategori berbeza seperti ekuiti, bon, pasaran wang, harta dan sebagainya pun boleh pilih. Nak pilih dana yang invest kat Malaysia saja atau luar negara pun kita boleh pilih nak yang mana.

Sekarang kuasa dah ada di tangan kita, semoga kita semua menjadi pelabur yang semakin bijak.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PNB Umum Pengagihan Pendapatan 5.25 Sen Bagi ASB 2 dan 4.75 Sen Bagi ASM

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Bernama) — Syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) hari ini mengumumkan pengagihan pendapatan 5.25 sen seunit bagi Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB 2) bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2024. 

PNB dalam satu kenyataan hari ini berkata jumlah pembayaran pengagihan sebanyak RM670 juta itu bakal memanfaatkan 552,297 pemegang unit.

Pengurus dana itu juga mengumumkan pengagihan pendapatan 4.75 sen bernilai RM1.33 bilion untuk Amanah Saham Malaysia (ASM) bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2024, yang bakal memanfaatkan 699,807 pemegang unit.

Menurut PNB, sehingga 25 Mac, 2024, ASB 2 merekodkan pendapatan bersih terealisasi sebanyak RM659.95 juta manakala ASM sebanyak RM1.42 bilion.

“Kedua-dua dana memperoleh pendapatan menerusi pendapatan terealisasi dan dividen daripada pelaburan domestik dan antarabangsa dalam persekitaran inflasi yang tidak menentu serta kebimbangan terhadap peningkatan kemelesetan ekonomi.

“Kedua-dua dana juga menjana hasil daripada strategi kepelbagaian portfolio dalam kelas aset lain seperti hartanah dan pelaburan persendirian, dengan penekanan terhadap instrumen pendapatan tetap yang menyediakan pendapatan berulang stabil,” katanya. 

PNB berkata pengagihan pendapatan ASB 2 dan ASM adalah bersamaan dengan jumlah pulangan masing-masing sebanyak 5.25 peratus dan 4.75 peratus, kedua-duanya mengatasi penanda aras deposit tetap 12-Bulan Maybank pada 2.84 peratus sebanyak 241 mata asas bagi ASB 2 dan 191 mata asas untuk ASM.

Pengiraan pengagihan pendapatan untuk ASB 2 dan ASM adalah berdasarkan purata baki bulanan minimum yang dipegang sepanjang tahun kewangan bagi setiap dana.

“Pengagihan yang diisytiharkan oleh dana-dana ini akan dilaburkan semula secara automatik ke dalam akaun pemegang unit pada 1 April 2024,” katanya.

Urus niaga ASB 2 dan ASM di semua cawangan dan ejen ASNB termasuk semua saluran dalam talian dan perbankan internet akan ditangguhkan sementara dari 29 hingga 31 Mac 2024 bagi memudahkan proses pengiraan pengagihan pendapatan.

Pemegang unit boleh meneruskan semula urus niaga di portal myASNB atau melalui aplikasi mudah alih myASNB, atau di mana-mana cawangan atau ejen ASNB di seluruh negara pada 1 April 2024.

— BERNAMA