3 Mitos Pelaburan Saham Dibongkar

Sebenarnya ada banyak lagi mitos lain yang sangat menakutkan seseorang itu daripada terlibat dalam pelaburan saham. Kali ini kami membongkar 3 lagi mitos tersebut.

1. Kita Perlu Menjadi Pakar Kewangan?

Ramai kata benda-benda kewangan ini hanya untuk mereka yang bijak pandai sahaja. Yalah, pening ni nak tengok nombor banyak sangat kan?

Mana ada.

Ianya berbalik kepada apa minat kita sebenarnya. Kalau anda kaki makan, pasti anda tahu di mana tempat-tempat makan yang best, harga mahal ke tak, sesuai untuk dating atau boleh bawa sekali keluarga bersama-sama.

Kalau anda kaki pancing, pasti anda tahu jenis-jenis joran, jenis-jenis mata kail, jenis-jenis umpan dan sebagainya.

Sama juga dengan pelaburan saham.

Ikut balik apa minat kita tadi.  Fokus kepada satu industri terlebih dahulu. Jika anda seorang pakar IT atau minat dengan gajet, tumpukan kepada syarikat-syarikat yang anda mungkin kenal – atau syarikat-syarikat teknologi yang tersenarai di Bursa Malaysia. Contohnya MyE.G, KESM Industries Berhad, Salutica Berhad, Globetronics Technology Berhad dan sebagainya.

Macam mana nak melabur dalam syarikat yang kita sendiri tak faham?

Ambil contoh Warren Buffet, antara manusia terkaya di dunia hasil daripada aktiviti pelaburan. Beliau hanya melabur di dalam beberapa saham syarikat yang beliau faham bisnesnya.

Jadi siapa yang kata kita perlu jadi pakar kewangan baru boleh melabur saham?

2. Kita Tidak Boleh Mengalahkan Pasaran?

Pelaburan saham bukannya berjudi, di mana ‘The house always wins’. Ia lebih kepada kebijaksanaan anda untuk mengawal emosi.

Ini disebabkan oleh jerung-jerung yang berada di pasaran saham dan mempunyai dana yang besar mencecah ratusan juta ringgit, di mana mereka tidak akan dapat melupuskan pegangan sekaligus, sebaliknya mengambil masa 8 ke 12 minggu untuk menjual kesemua saham yang dipegang.

Apabila jerung ini beraksi dengan menjual pegangan saham yang banyak, sudah pasti harga saham akan jatuh. Dan melihat kepada harga saham yang jatuh tadi, ia akan mencetus suasana panik dan jerung-jerung lain turut sama menjual – maka harga saham akan jatuh lagi dan lagi.

Jika anda berupaya mengawal emosi dan faham akan industri dan syarikat-syarikat yang mempunyai asas yang kukuh, anda boleh membeli saham-saham tersebut pada harga diskaun. Siapa yang tak suka beli barang waktu diskaun kan?

3. Cara Terbaik Untuk Minimumkan Risiko Adalah Dengan Mempelbagaikan Pelaburan Dan Pegang Untuk Jangka Masa Panjang?

Ramai yang beri nasihat sebegini, tetapi kenyataannya, kebanyakan pelabur hebat sama sekali tidak mempelbagaikan pelaburan mereka.

Warren Buffet yang ada portfolio sampai $100 billion pun hanya fokus kepada 10 saham. Cara sebenar untuk melabur adalah untuk betul-betul kenal dengan industri dan syarikat di dalamnya, dan hanya pegang 5-10 syarikat hebat.

Risiko datang bukan daripada tidak mempelbagaikan pelaburan, tetapi ianya datang daripada tidak kenal betul-betul akan nilai bisnes tersebut.

Sama juga dengan memegang saham untuk jangka masa yang panjang. Ia mungkin idea yang baik, tetapi jika situasi berubah, maka pelan pelaburan anda perlu berubah juga. Memegang saham syarikat yang bermasalah untuk jangka masa panjang adalah puncanya dan anda perlu tahu bila untuk menjual.

Akhir Kata: Tak Kenal Maka Tak Cinta

Sama seperti hobi, semakin kita mengenalinya – semakin kita syok nak buat. Biarlah habis duit banyak mana pun, yang penting seronok dengan benda yang kita suka buat. Lagi bagus, kalau hobi itu tadi boleh bertukar menjadi sumber pendapatan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: