3 Mitos Pelaburan Saham Dibongkar

Sebenarnya ada banyak lagi mitos lain yang sangat menakutkan seseorang itu daripada terlibat dalam pelaburan saham. Kali ini kami membongkar 3 lagi mitos tersebut.

1. Kita Perlu Menjadi Pakar Kewangan?

Ramai kata benda-benda kewangan ini hanya untuk mereka yang bijak pandai sahaja. Yalah, pening ni nak tengok nombor banyak sangat kan?

Mana ada.

Ianya berbalik kepada apa minat kita sebenarnya. Kalau anda kaki makan, pasti anda tahu di mana tempat-tempat makan yang best, harga mahal ke tak, sesuai untuk dating atau boleh bawa sekali keluarga bersama-sama.

Kalau anda kaki pancing, pasti anda tahu jenis-jenis joran, jenis-jenis mata kail, jenis-jenis umpan dan sebagainya.

Sama juga dengan pelaburan saham.

Ikut balik apa minat kita tadi.  Fokus kepada satu industri terlebih dahulu. Jika anda seorang pakar IT atau minat dengan gajet, tumpukan kepada syarikat-syarikat yang anda mungkin kenal – atau syarikat-syarikat teknologi yang tersenarai di Bursa Malaysia. Contohnya MyE.G, KESM Industries Berhad, Salutica Berhad, Globetronics Technology Berhad dan sebagainya.

Macam mana nak melabur dalam syarikat yang kita sendiri tak faham?

Ambil contoh Warren Buffet, antara manusia terkaya di dunia hasil daripada aktiviti pelaburan. Beliau hanya melabur di dalam beberapa saham syarikat yang beliau faham bisnesnya.

Jadi siapa yang kata kita perlu jadi pakar kewangan baru boleh melabur saham?

2. Kita Tidak Boleh Mengalahkan Pasaran?

Pelaburan saham bukannya berjudi, di mana ‘The house always wins’. Ia lebih kepada kebijaksanaan anda untuk mengawal emosi.

Ini disebabkan oleh jerung-jerung yang berada di pasaran saham dan mempunyai dana yang besar mencecah ratusan juta ringgit, di mana mereka tidak akan dapat melupuskan pegangan sekaligus, sebaliknya mengambil masa 8 ke 12 minggu untuk menjual kesemua saham yang dipegang.

Apabila jerung ini beraksi dengan menjual pegangan saham yang banyak, sudah pasti harga saham akan jatuh. Dan melihat kepada harga saham yang jatuh tadi, ia akan mencetus suasana panik dan jerung-jerung lain turut sama menjual – maka harga saham akan jatuh lagi dan lagi.

Jika anda berupaya mengawal emosi dan faham akan industri dan syarikat-syarikat yang mempunyai asas yang kukuh, anda boleh membeli saham-saham tersebut pada harga diskaun. Siapa yang tak suka beli barang waktu diskaun kan?

3. Cara Terbaik Untuk Minimumkan Risiko Adalah Dengan Mempelbagaikan Pelaburan Dan Pegang Untuk Jangka Masa Panjang?

Ramai yang beri nasihat sebegini, tetapi kenyataannya, kebanyakan pelabur hebat sama sekali tidak mempelbagaikan pelaburan mereka.

Warren Buffet yang ada portfolio sampai $100 billion pun hanya fokus kepada 10 saham. Cara sebenar untuk melabur adalah untuk betul-betul kenal dengan industri dan syarikat di dalamnya, dan hanya pegang 5-10 syarikat hebat.

Risiko datang bukan daripada tidak mempelbagaikan pelaburan, tetapi ianya datang daripada tidak kenal betul-betul akan nilai bisnes tersebut.

Sama juga dengan memegang saham untuk jangka masa yang panjang. Ia mungkin idea yang baik, tetapi jika situasi berubah, maka pelan pelaburan anda perlu berubah juga. Memegang saham syarikat yang bermasalah untuk jangka masa panjang adalah puncanya dan anda perlu tahu bila untuk menjual.

Akhir Kata: Tak Kenal Maka Tak Cinta

Sama seperti hobi, semakin kita mengenalinya – semakin kita syok nak buat. Biarlah habis duit banyak mana pun, yang penting seronok dengan benda yang kita suka buat. Lagi bagus, kalau hobi itu tadi boleh bertukar menjadi sumber pendapatan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: