Elakkan 6 Kesilapan Biasa Yang Dilakukan Oleh Pelabur Saham

Kita melabur saham sebab nak buat duit lebih. Adat dalam dunia pelaburan, mesti pernah buat buat silap dan merasa kerugian. Cuma jika asyik rugi sahaja, maka something wrong somewhere.

Namun, pembaca tidak perlu risau atau merasa gusar kerana kami akan berkongsi sedikit sebanyak panduan untuk mengelakkan daripada membuat kesilapan yang sama.

Berikut adalah beberapa contoh kesilapan yang kerap dilakukan. Kami juga pernah buat suatu masa dulu.

1. Beli Saham PN17

Terbeli saham syarikat yang berada dalam kategori PN17 kerana terlepas pandang untuk selidik status kewangan syarikat tersenarai.

Untuk mengelakkan daripada terbeli saham-saham syarikat yang berpotensi menjadi saham-saham di bawah PN17 ialah perlu mengelakkan diri daripada membeli syarikat-syarikat tersenarai yang meng­alami kerugian. Pastikan anda menyemak status kewangan syarikat dan jangan pandang ringan jika sesuatu berita tentang kerugian syarikat telah diumumkan.

Saham PN17 ni biasanya sedap untuk digoreng atau erti kata lain, harganya naik disebabkan spekulasi semata-mata.

Boleh baca Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia kalau nak tahu lebih lanjut.

2. Simpan Dan Mengharap

Membeli dan menyimpan saham terlalu lama sehingga harga saham semakin turun serta tidak memberikan apa-apa faedah. Contohnya dari segi pembayaran dividen pun tak ada.

Semak syarikat-syarikat tersenarai tentang pembayaran dividen tahunan kepada pemegang saham. Syarikat tersenarai yang menca­tatkan kerugian dalam penyata kewangan tidak berupaya membayar dividen kepada pemegang saham. Juga, pastikan pembayaran di­viden tersebut tidak kurang daripada lima peratus setahun.

Boleh baca Apa Itu Dividen Saham? kalau nak tahu jenis dividen, 3 tarikh penting pengisytiharan dividen dan teknik menggunakan screener untuk tengok senarai syarikat yang beri dividen.

Grafik ini menunjukkan berapa banyak saham yang diperlukan untuk dapat RM500 dividen setahun.

Oh ya, saham ini dipilih secara random saja.

Prestasi masa lalu bukanlah jaminan prestasi masa hadapan. Infografik ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

3. Jual Saham Sebab Geram!

Nak buat duit dalam saham konsepnya adalah beli murah dan jual bila harga saham lebih tinggi.

Yang biasa berlaku, beli hari ini saham tu terus tak bergerak naik. Bulan depan, bila kita jual, esoknya saham tu naik.

Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, anda digalakkan belajar membaca carta pergerakan saham serta menyemak status kewangan syarikat tersenarai atau membuat sedikit kajian fundamental syarikat tersebut. Kemungkinan pada masa anda menjual saham syarikat tersebut, syarikat menjana keuntungan berganda atau mencatatkan keuntungan setelah berada dalam status kerugian pada tahun-tahun sebelumnya.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Fundamental Analysis untuk tahu saham apa boleh dibeli dan Technical Analysis untuk tahu bila nak jual beli saham.

4. Beli Saham Ikut Buy Call

Membeli saham bersandarkan saranan orang lain (sepupu sepapat, kawan, pakcik, bos) atau daripada individu yang tidak dikenali dan tiada testimoni atau bukti transaksi saham yang dibuat.

Anda digalakkan tidak bersandar 100 peratus kepada maklumat saham daripada orang lain atau mana-mana sumber yang tiada rujukan kerana maklumat saham boleh dicari sendiri daripada pelbagai sumber. Sumber tersebut sama ada diperolehi di internet, platform saham, rumah penyelidikan (research house) broker saham dan banyak lagi.

Baca lagi So Bila Timing Sesuai Nak beli Saham? Ketahui Sweet Entry Sebelum Tekan Butang Beli

5. Buy On Rumor, Sell On News

Tidak membuat kajian terperinci setelah membaca artikel saham. Jangan membuta tuli bertindak tanpa menyemak dan membuat kajian apa yang didengar dan dibaca.

Dunia tanpa sempadan kini memerlukan kita berwaspada kerana tidak semua yang didengar, dilihat dan dibaca itu sahih lagi benar. Banyak cerita-cerita dan maklumat palsu yang disebarkan.

6. Melabur Guna Duit Simpanan

Elakkan menggunakan semua wang simpanan yang ada untuk berurus niaga saham. Bahasa anak muda sekarang ‘all in’. Dengarlah nasihat ini, guna wang lebihan yang tidak digunakan. Juga, bukan duit orang lain atau yang dipinjam dari bank seperti pinjaman periba­di.

Serabut kepala nanti.

Bayangkan, sekiranya harga saham yang dibeli itu naik lambat, ia akan membebankan peminjam untuk membuat bayaran bulanan serta faedah ke atas pinjaman tersebut.

Jadi jika belum cukup duit, elakkan dari masuk ke pasaran saham. Tambahkan pendapatan dulu, tak perlu terburu-buru.

Melabur Dalam Ilmu Dulu

Biasalah pergerakan saham, akan ada turun naik dan pasang surutnya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2022)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 25 November 2022. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Ini dia senarainya.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 34 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Betamek, Cnergenz, Ecoscience dan LGMS.

Dan antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022 adalah seperti JF Technology dan Malaysia Airports.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Boustead Holdings (BSTED), Advance Synergy Berhad (ASB), IOI Properties Group (IOIPG) dan OpenSys.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

787 Atau 81% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada Mei 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada 4 REIT dan 6 ETF Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee