Elakkan 6 Kesilapan Biasa Yang Dilakukan Oleh Pelabur Saham

Kita melabur saham sebab nak buat duit lebih. Adat dalam dunia pelaburan, mesti pernah buat buat silap dan merasa kerugian. Cuma jika asyik rugi sahaja, maka something wrong somewhere.

Namun, pembaca tidak perlu risau atau merasa gusar kerana kami akan berkongsi sedikit sebanyak panduan untuk mengelakkan daripada membuat kesilapan yang sama.

Berikut adalah beberapa contoh kesilapan yang kerap dilakukan. Kami juga pernah buat suatu masa dulu.

1. Beli Saham PN17

Terbeli saham syarikat yang berada dalam kategori PN17 kerana terlepas pandang untuk selidik status kewangan syarikat tersenarai.

Untuk mengelakkan daripada terbeli saham-saham syarikat yang berpotensi menjadi saham-saham di bawah PN17 ialah perlu mengelakkan diri daripada membeli syarikat-syarikat tersenarai yang meng­alami kerugian. Pastikan anda menyemak status kewangan syarikat dan jangan pandang ringan jika sesuatu berita tentang kerugian syarikat telah diumumkan.

Saham PN17 ni biasanya sedap untuk digoreng atau erti kata lain, harganya naik disebabkan spekulasi semata-mata.

Boleh baca Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia kalau nak tahu lebih lanjut.

2. Simpan Dan Mengharap

Membeli dan menyimpan saham terlalu lama sehingga harga saham semakin turun serta tidak memberikan apa-apa faedah. Contohnya dari segi pembayaran dividen pun tak ada.

Semak syarikat-syarikat tersenarai tentang pembayaran dividen tahunan kepada pemegang saham. Syarikat tersenarai yang menca­tatkan kerugian dalam penyata kewangan tidak berupaya membayar dividen kepada pemegang saham. Juga, pastikan pembayaran di­viden tersebut tidak kurang daripada lima peratus setahun.

Boleh baca Apa Itu Dividen Saham? kalau nak tahu jenis dividen, 3 tarikh penting pengisytiharan dividen dan teknik menggunakan screener untuk tengok senarai syarikat yang beri dividen.

Grafik ini menunjukkan berapa banyak saham yang diperlukan untuk dapat RM500 dividen setahun.

Oh ya, saham ini dipilih secara random saja.

Prestasi masa lalu bukanlah jaminan prestasi masa hadapan. Infografik ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

3. Lepas Jual, Harga Saham Naik

Nak buat duit dalam saham konsepnya adalah beli murah dan jual bila harga saham naik.

Yang biasa berlaku, beli hari ini saham tu terus tak bergerak naik. Bulan depan, bila kita jual, esoknya saham tu naik.

Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, anda digalakkan belajar membaca carta pergerakan saham serta menyemak status kewangan syarikat tersenarai atau membuat sedikit kajian fundamental syarikat tersebut. Kemungkinan pada masa anda menjual saham syarikat tersebut, syarikat menjana keuntungan berganda atau mencatatkan keuntungan setelah berada dalam status kerugian pada tahun-tahun sebelumnya.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Fundamental Analysis untuk tahu saham apa boleh dibeli dan Technical Analysis untuk tahu bila nak jual beli saham.

4. Beli Saham Ikut Buy Call

Membeli saham bersandarkan saranan orang lain (sepupu sepapat, kawan, pakcik, bos) atau daripada individu yang tidak dikenali dan tiada testimoni atau bukti transaksi saham yang dibuat.

Anda digalakkan tidak bersandar 100 peratus kepada maklumat saham daripada orang lain atau mana-mana sumber yang tiada rujukan kerana maklumat saham boleh dicari sendiri daripada pelbagai sumber. Sumber tersebut sama ada diperolehi di internet, platform saham, rumah penyelidikan (research house) broker saham dan banyak lagi.

5. Buy On Rumor, Sell On News

Tidak membuat kajian terperinci setelah membaca artikel saham. Jangan membuta tuli bertindak tanpa menyemak dan membuat kajian apa yang didengar dan dibaca.

Dunia tanpa sempadan kini memerlukan kita berwaspada kerana tidak semua yang didengar, dilihat dan dibaca itu sahih lagi benar. Banyak cerita-cerita dan maklumat palsu yang disebarkan.

6. Melabur Guna Duit Simpanan

Elakkan menggunakan semua wang simpanan yang ada untuk berurus niaga saham. Bahasa anak muda sekarang ‘all in’. Dengarlah nasihat ini, guna wang lebihan yang tidak digunakan. Juga, bukan duit orang lain atau yang dipinjam dari bank seperti pinjaman periba­di.

Serabut kepala nanti.

Bayangkan, sekiranya harga saham yang dibeli itu naik lambat, ia akan membebankan peminjam untuk membuat bayaran bulanan serta faedah ke atas pinjaman tersebut.

Jadi jika belum cukup duit, elakkan dari masuk ke pasaran saham. Tambahkan pendapatan dulu, tak perlu terburu-buru.

Melabur Dalam Ilmu Dulu

Biasalah pergerakan saham, akan ada turun naik dan pasang surutnya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee