Elakkan 6 Kesilapan Biasa Yang Dilakukan Oleh Pelabur Saham

Kita melabur saham sebab nak buat duit lebih. Adat dalam dunia pelaburan, mesti pernah buat buat silap dan merasa kerugian. Cuma jika asyik rugi sahaja, maka something wrong somewhere.

Namun, pembaca tidak perlu risau atau merasa gusar kerana kami akan berkongsi sedikit sebanyak panduan untuk mengelakkan daripada membuat kesilapan yang sama.

Berikut adalah beberapa contoh kesilapan yang kerap dilakukan. Kami juga pernah buat suatu masa dulu.

1. Beli Saham PN17

Terbeli saham syarikat yang berada dalam kategori PN17 kerana terlepas pandang untuk selidik status kewangan syarikat tersenarai.

Untuk mengelakkan daripada terbeli saham-saham syarikat yang berpotensi menjadi saham-saham di bawah PN17 ialah perlu mengelakkan diri daripada membeli syarikat-syarikat tersenarai yang meng­alami kerugian. Pastikan anda menyemak status kewangan syarikat dan jangan pandang ringan jika sesuatu berita tentang kerugian syarikat telah diumumkan.

Saham PN17 ni biasanya sedap untuk digoreng atau erti kata lain, harganya naik disebabkan spekulasi semata-mata.

Boleh baca Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia kalau nak tahu lebih lanjut.

2. Simpan Dan Mengharap

Membeli dan menyimpan saham terlalu lama sehingga harga saham semakin turun serta tidak memberikan apa-apa faedah. Contohnya dari segi pembayaran dividen pun tak ada.

Semak syarikat-syarikat tersenarai tentang pembayaran dividen tahunan kepada pemegang saham. Syarikat tersenarai yang menca­tatkan kerugian dalam penyata kewangan tidak berupaya membayar dividen kepada pemegang saham. Juga, pastikan pembayaran di­viden tersebut tidak kurang daripada lima peratus setahun.

Boleh baca Apa Itu Dividen Saham? kalau nak tahu jenis dividen, 3 tarikh penting pengisytiharan dividen dan teknik menggunakan screener untuk tengok senarai syarikat yang beri dividen.

Grafik ini menunjukkan berapa banyak saham yang diperlukan untuk dapat RM500 dividen setahun.

Oh ya, saham ini dipilih secara random saja.

Prestasi masa lalu bukanlah jaminan prestasi masa hadapan. Infografik ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

3. Jual Saham Sebab Geram!

Nak buat duit dalam saham konsepnya adalah beli murah dan jual bila harga saham lebih tinggi.

Yang biasa berlaku, beli hari ini saham tu terus tak bergerak naik. Bulan depan, bila kita jual, esoknya saham tu naik.

Untuk mengelakkan perkara ini terjadi, anda digalakkan belajar membaca carta pergerakan saham serta menyemak status kewangan syarikat tersenarai atau membuat sedikit kajian fundamental syarikat tersebut. Kemungkinan pada masa anda menjual saham syarikat tersebut, syarikat menjana keuntungan berganda atau mencatatkan keuntungan setelah berada dalam status kerugian pada tahun-tahun sebelumnya.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Fundamental Analysis untuk tahu saham apa boleh dibeli dan Technical Analysis untuk tahu bila nak jual beli saham.

4. Beli Saham Ikut Buy Call

Membeli saham bersandarkan saranan orang lain (sepupu sepapat, kawan, pakcik, bos) atau daripada individu yang tidak dikenali dan tiada testimoni atau bukti transaksi saham yang dibuat.

Anda digalakkan tidak bersandar 100 peratus kepada maklumat saham daripada orang lain atau mana-mana sumber yang tiada rujukan kerana maklumat saham boleh dicari sendiri daripada pelbagai sumber. Sumber tersebut sama ada diperolehi di internet, platform saham, rumah penyelidikan (research house) broker saham dan banyak lagi.

Baca lagi So Bila Timing Sesuai Nak beli Saham? Ketahui Sweet Entry Sebelum Tekan Butang Beli

5. Buy On Rumor, Sell On News

Tidak membuat kajian terperinci setelah membaca artikel saham. Jangan membuta tuli bertindak tanpa menyemak dan membuat kajian apa yang didengar dan dibaca.

Dunia tanpa sempadan kini memerlukan kita berwaspada kerana tidak semua yang didengar, dilihat dan dibaca itu sahih lagi benar. Banyak cerita-cerita dan maklumat palsu yang disebarkan.

6. Melabur Guna Duit Simpanan

Elakkan menggunakan semua wang simpanan yang ada untuk berurus niaga saham. Bahasa anak muda sekarang ‘all in’. Dengarlah nasihat ini, guna wang lebihan yang tidak digunakan. Juga, bukan duit orang lain atau yang dipinjam dari bank seperti pinjaman periba­di.

Serabut kepala nanti.

Bayangkan, sekiranya harga saham yang dibeli itu naik lambat, ia akan membebankan peminjam untuk membuat bayaran bulanan serta faedah ke atas pinjaman tersebut.

Jadi jika belum cukup duit, elakkan dari masuk ke pasaran saham. Tambahkan pendapatan dulu, tak perlu terburu-buru.

Melabur Dalam Ilmu Dulu

Biasalah pergerakan saham, akan ada turun naik dan pasang surutnya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……