6 Panduan Untuk Bakal Pelabur Saham

Kita digalakkan melabur bila ada duit lebih, bukan sebab nak cari duit lebih.

Adakah anda berminat ataupun sedang merancang untuk melibatkan diri dalam pelaburan saham? Jika jawapannya ialah Ya, adakah anda telah bersedia dengan segala panduan dan tatacara yang betul untuk melabur dalam pasaran saham?

Jika jawapannya Tidak, jemput baca panduan ringkas di bawah yang boleh dijadikan sebagai rujukan.

#1. Semak tahap kewangan sendiri

Sumber : pxfuel

Tanya pada diri anda sendiri, adakah anda telah bersiap sedia dari segi kewangan untuk melabur dalam pasaran saham?

Nasihat kami, elakkan daripada meminjam sana sini jika ingin melabur. Saya pasti anda sendiri sudah sedia maklum bahawasanya pelaburan saham ini punya risiko yang tinggi.

Jadi untuk mengelakkan kepala berserabut, hanya mula melabur apabila anda sudah punyai duit lebihan.

#2. Berurusan dengan pihak berlesen sahaja

Ini musim scammer mencari mangsa. Jadi perlu berhati-hati.

Anda perlu selidik berkenaan syarikat broker dan juga wakil perniagaannya sama ada mereka ini memiliki lesen oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) ataupun tidak.

Anda boleh membuat semakan dengan melayari laman web SC sendiri untuk mengetahui status perlesenan.

#3. Buka akaun CDS

Akaun CDS adalah sistem depositary pusat. Anda perlu membuka dua akaun jika hendak membuat pelaburan saham. Pertama adalah akaun CDS, manakala yang kedua adalah akaun dagangan (platform jual beli). Biasanya bila berurusan dengan syarikat Broker, mereka akan bantu untuk buka kedua-duanya.

Tujuan utama membuka akaun-akaun ini adalah untuk memastikan hanya anda sahaja yang dapat menggunakan akaun ini tanpa campur tangan daripada wakil peniaga.

Baca lagi Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

#4. Kenali produk-produk yang ada di Bursa Malaysia

Rajin-rajinkan diri untuk membuat penyelidikan di bursa saham untuk mengetahui dan mengenali dengan lebih terperincin tentang produk-produk yang diniagakan.

Atupun anda juga boleh mendapatkan maklumat daripada wakil peniaga sendiri. Namun, lebih mudah jika anda melayari laman web Bursa Malaysia.

#5. Pelajari prosedur urus niaga

Ini sangat penting bagi mengelakkan anda mengalami kerugian yang sangat besar sekiranya anda tidak memhami dengan betul tentang prosedur urus niaga.

Anda boleh sahaja meminta penjelasan daripada wakil peniaga untuk menerangkan tentang prosedur urus niaga ini.

#6. Kaji syarikat

Selidik laporan tahunan syarikat. Sekurang-kurangnya tahu apa jenis perniagaan mereka. Kemudian, barulah anda boleh membuat keputusan nak beli saham syarikat apa berdasarkan maklumat yang telah diperoleh.

Di Bursa MarketPlace juga tersedia laporan-laporan berkaitan syarikat yang disediakan secara percuma.

Elakkan membuat keputusan berdasarkan kepada khabar angin dan cakap-cakap orang semata-mata.

Sebenarnya kalau nak lebih mudah memilih saham yang baik, gunalah teknik CANSLIM. Berikut merupakan artikel berkaitan CANSLIM:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Status Saham Patuh Syariah Sering Berubah

Pelaburan merupakan satu tindakan di mana pelabur melaburkan wang atau aset ke dalam pasaran modal dengan menjangkakan pulangan pada masa akan datang dapat meningkat. Seperti yang diketahui ramai, terdapat pelaburan secara Islamik dan juga konvensional. Pelaburan Islamik dapat didefinisikan sebagai pelabur yang menyumbang wang mereka bagi tujuan memperoleh keuntungan yang dibenarkan dalam syariat Islam. Manakala pelaburan konvensional adalah bebas dimana segala aktiviti pelaburan tidak perlu bertepatan dengan syariat Islam.

Terdapat dua pendekatan bagi mewujudkan kebolehan pasaran saham dalam sektor kewangan Islam di Malaysia. Pertama adalah dengan mengenal pasti produk dan perkhidmatan konvensional sedia ada yang secara amnya boleh diterima oleh Islam, dan mengubah suai dan menghapuskan sebarang unsur terlarang yang dapat mematuhi prinsip Syariah. Kedua, dengan melibatkan penggunaan pelbagai prinsip Syariah untuk memudahkan penghasilan dan inovasi produk dan perkhidmatan baharu.

Antara isu yang ingin dihuraikan adalah saham-saham yang patuh syariah kerap berubah statusnya menjadi saham tidak patuh syariah. Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengemas kini status saham-saham patuh syariah di Bursa Malaysia pada setiap tahun sebanyak dua kali.  

Antara kriteria yang diukur oleh pihak MPS dalam menentukan sesuatu saham patuh syariah adalah berdasarkan aktiviti utama syarikat. Secara jelasnya, semua aktiviti yang dijalankan oleh syarikat mestilah tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebagai contoh, pihak MPS akan mengeluarkan sesuatu syarikat atau sekuriti daripada senarai sekuriti lulus syariah apabila operasi utama syarikat berteraskan riba, aktiviti perjudian, mengeluar atau memasarkan produk yang haram serta menjalankan kegiatan yang mempunyai unsur gharar iaitu ketidakpastian dalam perniagaan sesebuah syarikat.

Antara saham patuh syariah popular yang bertukar statusnya menjadi saham tidak patuh syariah adalah REDtone Digital Berhad. REDtone Digital Berhad merupakan syarikat komunikasi di Malaysia dan telah disenaraikan sebagai saham patuh syariah pada Mei 2020. Namun, status saham syarikat ini berubah kepada saham tidak patuh syariah pada Mei 2021. Walaubagaimanapun, saham ini bertukar kembali ke dalam senarai saham patuh syariah pada Mei 2022. Secara keseluruhannya, saham REDtone Digital Berhad telah berubah status syariahnya sebanyak tiga kali dalam tempoh dua tahun.

Oleh itu, setiap pelabur yang mengutamakan pelaburan patuh syariah, perlulah berhati-hati dalam pemilihan saham yang sering berubah status patuh syariahnya dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa saham tersebut. Hal ini kerana, apabila saham yang dimiliki dalam tempoh pengumuman untuk bertukar statusnya kepada saham tidak patuh syariah, pelabur perlulah menjual dengan kadar segera saham yang dimiliki itu untuk mendapatkan keuntungan yang halal. Manakala, selepas pengumuman dibuat, saham patuh syariah yang bertukar statusnya akan menjadikan keuntungan yang didapati oleh pelabur tidak halal dan keuntungan tersebut perlulah diderma atau dibuat amal kebajikan. 

Artikel sumbangan:

NUR ZULKIRAH BINTI ZULKIFLI (288890)

BIFS3013 ISLAMIC INVESTMENT,

Universiti Utara Malaysia (UUM)

Baca lagi: Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee