6 Panduan Untuk Bakal Pelabur Saham

Kita digalakkan melabur bila ada duit lebih, bukan sebab nak cari duit lebih.

Adakah anda berminat ataupun sedang merancang untuk melibatkan diri dalam pelaburan saham? Jika jawapannya ialah Ya, adakah anda telah bersedia dengan segala panduan dan tatacara yang betul untuk melabur dalam pasaran saham?

Jika jawapannya Tidak, jemput baca panduan ringkas di bawah yang boleh dijadikan sebagai rujukan.

#1. Semak tahap kewangan sendiri

Sumber : pxfuel

Tanya pada diri anda sendiri, adakah anda telah bersiap sedia dari segi kewangan untuk melabur dalam pasaran saham?

Nasihat kami, elakkan daripada meminjam sana sini jika ingin melabur. Saya pasti anda sendiri sudah sedia maklum bahawasanya pelaburan saham ini punya risiko yang tinggi.

Jadi untuk mengelakkan kepala berserabut, hanya mula melabur apabila anda sudah punyai duit lebihan.

#2. Berurusan dengan pihak berlesen sahaja

Ini musim scammer mencari mangsa. Jadi perlu berhati-hati.

Anda perlu selidik berkenaan syarikat broker dan juga wakil perniagaannya sama ada mereka ini memiliki lesen oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) ataupun tidak.

Anda boleh membuat semakan dengan melayari laman web SC sendiri untuk mengetahui status perlesenan.

#3. Buka akaun CDS

Akaun CDS adalah sistem depositary pusat. Anda perlu membuka dua akaun jika hendak membuat pelaburan saham. Pertama adalah akaun CDS, manakala yang kedua adalah akaun dagangan (platform jual beli). Biasanya bila berurusan dengan syarikat Broker, mereka akan bantu untuk buka kedua-duanya.

Tujuan utama membuka akaun-akaun ini adalah untuk memastikan hanya anda sahaja yang dapat menggunakan akaun ini tanpa campur tangan daripada wakil peniaga.

Baca lagi Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

#4. Kenali produk-produk yang ada di Bursa Malaysia

Rajin-rajinkan diri untuk membuat penyelidikan di bursa saham untuk mengetahui dan mengenali dengan lebih terperincin tentang produk-produk yang diniagakan.

Atupun anda juga boleh mendapatkan maklumat daripada wakil peniaga sendiri. Namun, lebih mudah jika anda melayari laman web Bursa Malaysia.

#5. Pelajari prosedur urus niaga

Ini sangat penting bagi mengelakkan anda mengalami kerugian yang sangat besar sekiranya anda tidak memhami dengan betul tentang prosedur urus niaga.

Anda boleh sahaja meminta penjelasan daripada wakil peniaga untuk menerangkan tentang prosedur urus niaga ini.

#6. Kaji syarikat

Selidik laporan tahunan syarikat. Sekurang-kurangnya tahu apa jenis perniagaan mereka. Kemudian, barulah anda boleh membuat keputusan nak beli saham syarikat apa berdasarkan maklumat yang telah diperoleh.

Di Bursa MarketPlace juga tersedia laporan-laporan berkaitan syarikat yang disediakan secara percuma.

Elakkan membuat keputusan berdasarkan kepada khabar angin dan cakap-cakap orang semata-mata.

Sebenarnya kalau nak lebih mudah memilih saham yang baik, gunalah teknik CANSLIM. Berikut merupakan artikel berkaitan CANSLIM:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA