6 Panduan Untuk Bakal Pelabur Saham

Kita digalakkan melabur bila ada duit lebih, bukan sebab nak cari duit lebih.

Adakah anda berminat ataupun sedang merancang untuk melibatkan diri dalam pelaburan saham? Jika jawapannya ialah Ya, adakah anda telah bersedia dengan segala panduan dan tatacara yang betul untuk melabur dalam pasaran saham?

Jika jawapannya Tidak, jemput baca panduan ringkas di bawah yang boleh dijadikan sebagai rujukan.

#1. Semak tahap kewangan sendiri

Sumber : pxfuel

Tanya pada diri anda sendiri, adakah anda telah bersiap sedia dari segi kewangan untuk melabur dalam pasaran saham?

Nasihat kami, elakkan daripada meminjam sana sini jika ingin melabur. Saya pasti anda sendiri sudah sedia maklum bahawasanya pelaburan saham ini punya risiko yang tinggi.

Jadi untuk mengelakkan kepala berserabut, hanya mula melabur apabila anda sudah punyai duit lebihan.

#2. Berurusan dengan pihak berlesen sahaja

Ini musim scammer mencari mangsa. Jadi perlu berhati-hati.

Anda perlu selidik berkenaan syarikat broker dan juga wakil perniagaannya sama ada mereka ini memiliki lesen oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) ataupun tidak.

Anda boleh membuat semakan dengan melayari laman web SC sendiri untuk mengetahui status perlesenan.

#3. Buka akaun CDS

Akaun CDS adalah sistem depositary pusat. Anda perlu membuka dua akaun jika hendak membuat pelaburan saham. Pertama adalah akaun CDS, manakala yang kedua adalah akaun dagangan (platform jual beli). Biasanya bila berurusan dengan syarikat Broker, mereka akan bantu untuk buka kedua-duanya.

Tujuan utama membuka akaun-akaun ini adalah untuk memastikan hanya anda sahaja yang dapat menggunakan akaun ini tanpa campur tangan daripada wakil peniaga.

Baca lagi Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

#4. Kenali produk-produk yang ada di Bursa Malaysia

Rajin-rajinkan diri untuk membuat penyelidikan di bursa saham untuk mengetahui dan mengenali dengan lebih terperincin tentang produk-produk yang diniagakan.

Atupun anda juga boleh mendapatkan maklumat daripada wakil peniaga sendiri. Namun, lebih mudah jika anda melayari laman web Bursa Malaysia.

#5. Pelajari prosedur urus niaga

Ini sangat penting bagi mengelakkan anda mengalami kerugian yang sangat besar sekiranya anda tidak memhami dengan betul tentang prosedur urus niaga.

Anda boleh sahaja meminta penjelasan daripada wakil peniaga untuk menerangkan tentang prosedur urus niaga ini.

#6. Kaji syarikat

Selidik laporan tahunan syarikat. Sekurang-kurangnya tahu apa jenis perniagaan mereka. Kemudian, barulah anda boleh membuat keputusan nak beli saham syarikat apa berdasarkan maklumat yang telah diperoleh.

Di Bursa MarketPlace juga tersedia laporan-laporan berkaitan syarikat yang disediakan secara percuma.

Elakkan membuat keputusan berdasarkan kepada khabar angin dan cakap-cakap orang semata-mata.

Sebenarnya kalau nak lebih mudah memilih saham yang baik, gunalah teknik CANSLIM. Berikut merupakan artikel berkaitan CANSLIM:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Buku Malaysia Melabur Saham ini juga boleh dibeli di Shopee!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: