Apa Itu Pengurusan Risiko Dalam Pelaburan?

Sebelum ini kita ada menyentuh tentang betapa pentingnya kita memerlukan Trading Plan. Sebelum nak tekang butang ‘Buy’ tu, pastikan dah tahu di mana terletaknya Entry Price, Target Price dan Stop Loss. Boleh baca lebih lanjut mengapa Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham.

Selain daripada itu, pengurusan risiko juga penting dalam pelaburan saham. Tengok saja di bawah untuk lebih memahaminya.

1) Pengurusan risiko adalah pengurusan risiko yang wujud dalam perdagangan dengan mengenal pasti risiko-risiko ini, menilai mereka dan mengetahui bagaimana untuk mengawalnya.

2) Anda tidak boleh mengawal berapa banyak keuntungan yang anda dapat dalam setiap perdagangan, tetapi anda boleh mengawal jumlah yang mungkin akan hilang.

3) Pengurusan risiko yang buruk adalah salah satu sebab utama pelabur gagal.

4) Mengurus pendedahan risiko anda, dengan mengetahui apa yang perlu dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan , membantu mengelakkan kehilangan modal dagangan anda.

5) Terdapat pelbagai risiko yang berpotensi untuk diambil kira.

6) Pengurusan risiko yang baik adalah kunci kepada pemeliharaan modal dan melibatkan pemikiran tentang berapa banyak modal yang digunakan, berapakah risiko pada setiap perdagangan, berapakah jumlah dagangan untuk dibuat setiap hari, mingguan dan bulanan; dan apa tahap Stop Loss untuk digunakan bagi setiap jenis set-up.

7) Juga termasuk dalam pengurusan risiko yang baik adalah apakah keperluan ganjaran / risiko atau risk to reward untuk dikuatkuasakan, cara melaksanakan pengurusan wang, cara menggunakan portfolio seimbang dan bagaimana mengurus korelasi di antara perdagangan terbuka.

8) Pedagang yang menggunakan pengurusan risiko yang baik juga mempertimbangkan apa had kerugian untuk ditetapkan setiap hari, mingguan dan bulanan, bagaimana untuk mengira jangkaan keseluruhan strategi perdagangan anda dan bagaimana untuk mengelakkan risiko kehilangan modal.

High Risk High Return

Seperti mana kita sedia maklum, pelaburan saham adalah tergolong di dalam kategori High Risk High Return. Kalau boleh menjana keuntungan sebanyak 10% sebulan, maka tidak mustahil untuk rugi sebanyak 10% sebulan juga. Semuanya bergantung kepada ilmu yang ada dan tahap toleransi terhadap risiko masing-masing.

Kalau ikut kepada Warren Buffett pun, beliau sangat berpegang kepada prinsip pertahankan modal anda.

Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.

Apa-apa pun, selamat melabur dan teruskan berusaha untuk berjaya.

Tentang C.L.S.S

C.L.S.S merupakan satu medium perkongsian oleh seorang trader marhain di laman sesawang seperti Page FB. Capaian pengikut-pengikut beliau di FB adalah 100% organic reach tanpa bantuan FB Ads dan platform marketing berbayar yang lain.

Beliau sering berkongsi tips dan motivasi kepada para pelabur yang baru berjinak dalam dunia pelaburan. Perkongsian beliau sering menginspirasikan para pelabur mengenai realiti dan perit jerih yang perlu dilalui oleh semua pelabur.

Tidak kira mereka seorang pelabur yang baru atau sudah berpengalaman dalam dunia pelaburan, mereka pasti pernah melalui detik dan fasa jatuh bangun pelaburan.

Namun, mereka yang berjaya adalah yang tidak berputus asa dan terus belajar dari kesilapan lalu. Sehingga hari demi hari, mereka semakin mapan, terus mara ke depan dan terus memberi inspirasi supaya yang lain turut teraspirasi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee