Disney Mengalami Kerugian Pada Suku Ketiga Walaupun Ada 5 Filem Box Office

Tahun ini merupakan tahun dominasi yang terbaik bagi Syarikat Disney dalam industri perfileman dunia. Syarikat Disney yang berjaya mencapai kutipan Box Office dengan 5 buah filem yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Dua filem dari Studio Marvel iaitu anak Syarikat Disney yang mana telah membuat kutipan hampir $5 billion buat Disney. Filem tersebut adalah Avengers: End Game dan Captain Marvel.

Ditambah pula dengan filem Aladdin, Toy Story 4 dan juga Lion King yang turut mendapat kedudukan Box Office dunia. Kelima-lima filem tersebut dianggarkan mendapat kutipan yang begitu memberangsangkan sehingga mencecah $8 billion di seluruh dunia.

Walaupun pendapatan Disney daripada 5 buah filem itu begitu lumayan, syarikat terbabit telah mengalami sedikit kerugian pada suku tahun ketiga yang dikeluarkan pada tahun ini. Banyak penganalisis yang menjangkakan Syarikat Disney ini akan mencapai pendapatan yang tinggi pada suku tahun ketiga tetapi sangkaan mereka sangat meleset.

Syarikat Disney yang  mengalami kerugian sebanyak $553 juta untuk pendapatan suku tahun ketiga pada tahun ini. Saham Disney juga turut mengalami penurunan harga daripada $1.75 kepada $1.35 seunit saham.

Pembelian Syarikat Fox telah menyebabkan Disney mengalami sedikit masalah daripada segi keuntungan yang diperolehi, kerana ianya melibatkan sejumlah wang yang sangat besar

Menurut CEO Disney, diantara faktor yang menyebabkan pendapatan suku tahun ketiga pada dalam tahun ini merosot adalah disebabkan oleh pembelian Syarikat Fox yang melibatkan pengaliran wang sebanyak $71 billion dan merupakan pembelian terbesar dalam sejarah peefileman dunia.Walaupun pembelian itu melibatkan jumlah yang sangat besar, ia merupakan salah satu strategi untuk jangka masa yang panjang bagi syarikat terbabit.

Nasib tidak menyebelahi filem yang dikeluarkan oleh Syarikat Fox pada tahun ini kerana tidak begitu mendatangkan keuntungan kepada kewangan Syarikat Disney. Filem yang membabaitkan modal yang besar tetapi memberi keuntungan kepada Syarikat Disney adalah filem Dark Phoenix yang mana membabitkan modal berjumlah $200 juta tetapi hanya memberi keuntungan sebanyak $50 juta sahaja kepada Syarikat Disney.

Dark Pheonix merupakan filem yang dikeluarkan oleh Fox yang menelan belanja $200 juta tetapi hanya dapat mengutip $250 juta

Oleh yang demikian, Syarikat Disney telah merubah corak perniagaan yang dimiliki oleh Syarikat Fox kerana filem keluaran syarikat mereka hanya berada paras balik modal sahaja. Di antara langkah yang dilakukan oleh Disney terhadap Fox adalah dengan memperbaharui francais filem yang dimiliki oleh Fox walaupun ramai peminat yang tidak setuju dengan tindakan tersebut.

Filem yang akan mendapat sentuhan terbaru daripada Studio Disney adalah Home Alone, Night at the Museum, Cheaper by the Dozen dan Diary of a Wimpy Kid. Sebelum penggabungan dengan Disney, Fox telah mempunyai beberapa francais yang telah mencapai Box Office.

Di antara projek Disney untuk Fox adalah dengan mengeluarkan filem Avatar yang mana merupakan satu fenomena dunia pada sedekad lepas dan filem terbaru keluaran mereka akan dijangka berada di pasaran pada tahun 2021.

Pembukaan taman tema Star Wars oleh Disney tidak mendapat sambutan yang menggalakan daripada pengunjung yang menyebabkan Disney menanggung kerugian

Selain daripada itu juga, taman tema yang dimiliki oleh Disney kurang mendapat sambutan berbanding dengan sebelumnya. Dengan pembukaan taman tema Star Wars yang melibatkan kos yang besar dan kurang mendapat sambutan terhadap pembukaan taman tema tersebut.

Faktor yang mengurangkan kedatangan pelanggan ke taman tema Disneyland adalah disebabkan harga tiket yang mahal dan hotel turut menaikan kadar sewa di sekitar tempat taman tema terbabit.

Pembagunan projek rancangan televisyen online banyak menggunakan wang pelaburan Disney. Ia dijangka menemui pelanggan pada bulan November tahun ini

Disney juga telah mengumumkan projek yang terbaru mereka yang mana akan bersaing dengan Syarikat Netflix dalam dunia rancangan berbayar online. Disney yang melancarkan rancangan televisyen yang tersendiri secara online yang diberi nama Disney Plus.

Setelah sekian lama Netflix menguasai pasaran Amerika Syarikat dalam penyiaran televisyen secara online yang berbayar, kini syarikat itu akan berdepan satu lagi persaingan dari Syarikat Disney. Disney menjangkakan akan mempunyai seramai 12 juta pelanggan pada akhir tahun hadapan.

Disney yang turut meletakkan tanda harga pengenalan sebanyak $12.99 untuk sebulan langganan sama seperti Netflix. Disney akan menggabungkan 3 saluran utama yang dimilikinya iaitu Hulu, Disney dan ESPN dalam satu pakej jimat.

Dengan wujudnya perkhidmatan Disney Plus, ia akan memberi tamparan yang hebat buat Netflix yang telah mempunyai seramai 150 juta pelanggan di seluruh dunia.

Pihak Disney yang juga menafikan bahawa mereka akan mengambil pelanggan sedia ada Netflix tetapi dengan tawaran yang ditawarkan oleh Disney. Sekurang-kurangnya Netflix tidak akan sewenang-wenangnya menaikan harga terhadap perkhidmatan mereka dengan wujudnya persaingan ini.

Dengan wujudnya pelan yang begitu lengkap, syarikat Disney dijangka akan mendapat keuntungan yang besar pada masa akan datang dan dapat menyakinkan para pelabur.

Sumber Rujukan: Los Angeles Times

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Harga Saham Syarikat Evergreen Melonjak Naik Walaupun Kapal Tersebut Terkandas Di Terusan Suez?

Bulan lalu, dunia dikejutkan dengan sebuah kapal milik syarikat Taiwan yang tersekat di terusan yang paling sibuk di dunia. Ianya telah menyebabkan banyak kapal dagang terpaksa menangguhkan perjalanan mereka kerana tidak dapat melalui terusan tersebut.

Kejadian ini melibatkan syarikat perkapalan Evergreen dan telah menyebabkan Kerajaan Mesir kerugian sebanyak USD16 juta dalam tempoh satu hari dan berbilion dollar kepada syarikat lain.

Kredit Gambar: BBC

Kapal dagang yang berukuran 400 meter tersebut telah terbabas dan melintang di Terusan Suez. Kapal yang dipenuhi dengan muatan kontena tersebut telah menghalang laluan terusan tersebut selama 6 hari dan pelbagai usaha telah dijalankan untuk mengalih kapal tersebut bagi membenarkan laluan di terusan tersebut digunakan oleh kapal lain.

Sejarah Terusan Suez

Terusan Suez ini dibina pada kurun Ke-19 dengan idea seorang diplomat Perancis, Ferdinand De Lesseps. Pada ketika itu, Mesir berada di bawah Kerajaan Uthmaniyyah dan terusan tersebut dibina untuk memendekkan perjalanan di antara Laut Mediterranean dan Laut Merah.

Sebelum ini, kebanyakan kapal-kapal yang berlayar dari Barat ke Timur terpaksa mengelilingi Benua Afrika yang merupakan perjalanan yang sangat jauh.

Kredit Gambar: GIS

Dengan kebenaran yang diberi oleh Kerajaan Uthmaniyyah, diplomat Perancis tersebut telah membina terusan tersebut pada tahun 1859 dan mengambil masa selama 10 tahun untuk siap sepenuhnya.

Selepas siap, terusan ini telah menjadi laluan kapal dagang dunia yang sangat penting disebabkan masa dan jarak dapat dipendekkan. Terusan yang seluas 205 meter dan panjang berukuran 193 kilometer itu kini menjadi nadi ekonomi yang penting kepada Kerajaan Mesir.

Kenapa Harga Saham Evergreen Meningkat?

Peristiwa yang berlaku menimpa Evergreen di Terusan Suez ini telah menaikkan harga saham syarikat tersebut di pasaran saham. Apa yang berlaku dengan Evergreen ini merupakan benda yang pelik jika diteliti dengan betul.

Kebiasaannya harga saham syarikat akan jatuh jika ianya terpalit dengan berita atau sentimen yang negatif, tetapi apa yang berlaku kepada Evergreen adalah sebaliknya.

Kredit Gambar: Market Place

Secara umumnya, permintaan terhadap perkhidmatan yang melibatkan kapal pengangkut kargo ini telah naik secara mendadak.

Pengangkutan air yang melibatkan kapal pengangkut kargo telah mendapat permintaan yang sangat tinggi di pasaran dunia sejak awal tahun lagi.

Ini disebabkan trend pembelian online yang semakin meningkat dan China merupakan negara yang paling tinggi mengeksport barangan tersebut ke seluruh dunia.

Hal ini menyebabkan ramai pelabur berminat mendapatkan saham yang berasaskan pengangkutan kapal kargo kerana permintaan yang tinggi terhadap perkhidmatan tersebut pada ketika ini.

Walaupun syarikat Evergreen telah terkandas di Terusan Suez, ia tidak merubah pandangan para pelabur terhadap perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut.

Pada hari kejadian di mana kapal tersebut telah menyekat laluan di Terusan Suez, saham syarikat tersebut meningkat sebanyak 8%.

Denda Dikenakan Kepada Evergreen

Walaupun harga saham syarikat tersebut meningkat, Kerajaan Mesir telah mengeluarkan surat saman terhadap Evergreen kerana telah menghalang hampir 400 buah laluan kapal dagang dan merugikan Kerajaan Mesir daripada kutipan cukai terhadap kapal yang melalui terusan terbabit.

Mereka telah disaman sebanyak USD1 bilion.

Selain Evergreen, syarikat Shoei Kisen Kaisha yang merupakan syarikat yang bertangungjawab dalam menghasilkan dan memiliki kapal kontena yang disewa oleh Evergreen ini turut diheret bersama di dalam isu ini.

Setakat ini, kedua-dua syarikat ini masih belum mengeluarkan komen mengenai isu ini kerana perlu menjaga hubungan baik di antara mereka dengan Kerajaan Mesir bagi membolehkan mereka terus beroperasi di masa akan datang.

Kini, Kerajaan Mesir telah menghalang kapal kargo ini daripada keluar dari Terusan Suez sehingga syarikat yang bertanggungjawab membayar denda yang dikenakan kepada mereka.

Sumber Rujukan: Business Insider

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Majalah Labur