Pergerakan Penumpang Melebihi Paras 7 Juta Pada Mei, Tertinggi Dalam Tempoh Dua Tahun – MAHB

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) — Prestasi trafik Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) untuk keseluruhan rangkaian lapangan terbangnya mendapat tarikan pada Mei 2022, mencatatkan pergerakan penumpang tertinggi setakat ini melepasi paras tujuh juta buat kali pertama dalam tempoh dua tahun.

Menurut pengendali lapangan terbang itu, pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik, masing-masing mencatatkan trafik tertinggi pada tahun ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, MAHB berkata pergerakan penumpang antarabangsa di Malaysia adalah menggalakkan, mencecah jumlah satu juta pada Mei 2022, hanya dalam tempoh sebulan selepas pembukaan semula sempadan.

“Lanmei Airlines, syarikat penerbangan berjadual baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, mula beroperasi pada 28 Mei, dengan kekerapan sekali seminggu dan merancang untuk meningkat kepada tujuh kali seminggu.

“IndiGo Airlines, Jin Air, Thai Smile Airways, Royal Brunei dan Philippine AirAsia telah beroperasi semula pada Mei.

“Sementara itu, AirAsia, Himalaya Airlines, Indonesia AirAsia, Jetstar Asia, Oman Air, Saudi Arabian Airlines, Scoot Airlines, Thai AirAsia, Thai Airways, US Bangla, Vietjet dan Vietnam Airlines turut meningkatkan kekerapan, menyumbang kepada tambahan 209 kekerapan mingguan pada Mei,” katanya. 

Bagi pergerakan penumpang domestik, pengurus lapangan terbang itu berkata ia adalah sama menggalakkan, mencecah lebih tiga juta penumpang atau 91 peratus daripada paras sebelum COVID.

“Pertumbuhan itu didorong oleh sambutan Aidilfitri pada awal Mei dan sambutan musim menuai Sabah dan Sarawak pada akhir bulan.

“Momentum trafik pada Mei turut berterusan hingga Jun dengan peningkatan 11 peratus dalam purata pergerakan penumpang harian kepada 163,000,” katanya.

Sementara itu, MAHB berkata pergerakan penumpang Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen (SGIA) Istanbul juga terus menunjukkan pertumbuhan yang kukuh, didorong oleh trafik percutian, laluan syarikat penerbangan dan peningkatan kapasiti.

“Pergerakan penumpang antarabangsa mencatatkan jumlah tertinggi setakat ini pada 2022, mencatatkan 1.2 juta penumpang.

“Anadolujet dan Pegasus memulakan perkhidmatan baharu ke Milan-Bergamo dan Helsinki dengan penerbangan harian dan empat kali seminggu, masing-masing pada 16 dan 26 Mei,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pergerakan-penumpang-melebihi-paras-7-juta-pada-mei-tertinggi-dalam-tempoh-dua-tahun-mahb/

Previous ArticleNext Article

Pemilihan Presiden Indonesia 2024. Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Pilihan Raya Umum Indonesia (PEMILU) 2024 jatuh pada tanggal 14 Februari 2024. Pada masa yang sama Pilihan Raya Presiden yang digelar PILPRES juga akan berlangsung serentak. 

Perlembagaan Indonesia mengehadkan tempoh seseorang untuk memegang jawatan Presiden Indonesia terhad kepada dua penggal sahaja. Presiden Indonesia sekarang iaitu Joko Widodo bakal melepaskan jawatannya tidak lama lagi dan rakyat Indonesia bakal menyaksikan negara demokrasi ketiga terbesar di dunia itu bakal mempunyai presiden baru.  

Gambar: Buletin TV3

Saingan tiga penjuru bakal disaksikan iaitu di antara Anies Baswedan, Ganjar Pranowo serta Prabowo Subianto.

Ini merupakan kali pertama penulis sangat berminat untuk ambil tahu perkembangan politik di Indonesia. Mungkin kerana terdapat perasaan ingin tahu sekiranya bakal presiden dan naib presiden seterusnya akan dapat memastikan pembangunan ibu negara baru Indonesia yang dinamakan Nusantara akan terus berjalan.

Walaupun hampir kesemua calon presiden berjanji untuk meneruskan projek membina ibu negara Indonesia tersebut, namun terdapat pandangan berbeza oleh bakal calon presiden & naib presiden.

Ini komen calon naib presiden yang bakal bertanding.

Baca: Projek Nusantara tumpuan debat calon Naib Presiden Indonesia

Jika tiada pasangan calon yang memenangi lebih 50 peratus undi dengan sekurang-kurangnya 20 peratus undi daripada lebih separuh wilayah, pusingan kedua akan diadakan pada 26 Jun antara dua calon teratas.

Kesan Pemilihan Presiden Indonesia 

Menurut Setiausaha Kementerian Penyelarasan Hal Ehwal Ekonomi, Susiwijono Moegiarso, Pilihan Raya Umum (PEMILU) 2024 akan bertindak sebagai pendorong positif kepada pertumbuhan ekonomi Indonesia.

Berdasarkan rekod pilihan raya sebelum ini, ia berjaya merancakkan aktiviti ekonomi domestik melalui perbelanjaan kerajaan dan penggunaan lain. Tambahan pula, aktiviti semasa tempoh pilihan raya boleh meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) benar dan mempercepatkan peredaran wang.

Baca: PEMILU 2024 positif lonjak ekonomi Indonesia – Kementerian

Anda mungkin berminat untuk tahu bagaimanakah reaksi pasaran saham pada pemilihan presiden Indonesia sebelum ini. Mari kita lihat contoh terdekat iaitu Presiden Joko Widodo.

Jokowi Effect

Gambar: Harian Metro

Untuk pengetahuan anda, Jokowi telah memenangi pilihanraya presiden sebanyak dua kali, yang pertama pada tahun 2014 dan kedua pada tahun 2019.

Pada pilihanraya Presiden 2014, pasaran saham Indonesia melonjak lebih daripada 2% kepada paras tertinggi dalam tempoh satu tahun setelah kemenangan beliau.

Sumber: ‘Jokowi effect’ to lift Indonesia stocks until election

Tempoh Masa Pilihan Raya Umum

Sumber: CGS-CIMB

Berdasarkan tempoh masa di atas, 14 Februari 2024 bakal menyaksikan rakyat Indonesia turun padang untuk mengundi dan keputusan kiraan awal boleh didapati seawal lewat petang hari yang sama. Walaubagaimanapun, rakyat Indonesia mempunyai waktu sehingga 20 Mac 2024 bagi keputusan kiraan rasmi. Sekiranya terdapat calon yang mempunyai peratusan undian lebih dari 50 peratus, maka calon tersebut bakal dipilih menjadi Presiden Indonesia yang seterusnya.

Jika tiada sebarang calon yang berjaya mendapat undian melebihi 50 peratus, maka 26 Jun 2024 bakal menyaksikan undian semula dijalankan.

Presiden baru Indonesia bakal mengangkat sumpah pada 20 Oktober 2024 tidak kira pilihan raya dijalankan sekali atau dua kali.

Ini merupakan manifesto calon-calon yang bakal bertanding bagi jawatan Presiden dan Wakil Presiden.

Sumber: CGS-CIMB

Jika dilihat kepada kepada gandingan Anies dan Cak Imin, mereka bercadang untuk memastikan pertumbuhan ekonomi yang sama rata di seluruh wilayah. Perkara yang menjadi perhatian juga adalah gandingan ini ingin menilai semula peruntukan bajet bagi pembinaan ibu negara baru tersebut.

Calon kedua iaitu gandingan Prabowo dan Gibran pula berjanji untuk meneruskan polisi yang sedang dijalankan oleh Presiden Jokowi. Gibran sebagai anak kepada Jokowi pastinya ingin meneruskan usaha yang telah dimulakan oleh ayah beliau. Oleh itu, pengaruh Jokowi dilihat masih ada dalam politik walaupun beliau bakal melepaskan jawatannya tidak lama lagi.

Calon ketiga iaitu gandingan Ganjar dan Mahfud fokus untuk meningkatkan pertumbuhan GDP kepada 7 peratus dan pendidikan percuma sehinga sekolah rendah. Gandingan ini dilihat sangat mengambil berat terhadap pendidikan dan penjagaan kesihatan rakyat Indonesia.

Saham Pilihan Penganalisis CGS-CIMB Indonesia

Penganalisis dari CGS-CIMB Indonesia, memilih lima saham sebagai ‘Top 5’ pilihan utama setelah mengambil kira fundamental syarikat, dan pandangan (outlook) keseluruhan sehingga penghujung tahun 2024. Tiga daripada saham tersebut merupakan patuh syariah iaitu Telekomunikasi Indonesia (TLKM), Indosat (ISAT) dan Ciputra Development (CTRA).

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee