Falsafah Dalam Perdagangan Saham, Tulip Mania vs Healthcare Rally

Mereka yang tidak belajar dari sejarah pasti akan mengulanginya“. – George Santayana

Ketika mula-mula memahami tentang fenomena euphoria yang berlaku ke atas saham-saham yang terlibat dalam sektor penjagaan kesihatan (healthcare), rupa-rupanya euphoria ini pernah berlaku sejak 400 tahun yang lalu dalam dunia perdagangan saham.

Apa Itu Euphoria?

Euphoria ialah satu situasi yang mana kita dapat lihat kaunter CAREPLS daripada harga supper penny bawah 30 sen, mencanak-canak naik harganya sehingga bergelar kaunter bangsawan.

Ternyata, apabila diteliti perkara ini menjadi refleks kepada falsafah “History repeats itself.”

Sejarah Memang Berulang-Ulang?

Amsterdam Stock Exchange (ASE) merupakan bursa dagangan saham yang diiktiraf sebagai paling tua yang wujud di dunia. Mengikut sejarah ia ditubuhkan oleh Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun 1602.

Walaupun secara tidak rasmi Antwerp Stock Exchange dikatakan muncul lebih awal sekitar pertengahan kurun ke-14, namun urusan dagangan yang lebih sistematik, tersusun, tersohor dan mendapat tumpuan masyarakat seluruh Eropah hanya diperakui setelah tertubuhnya Amsterdam Stock Exchange.

Kali ini, saya ingin membawa anda semua untuk menelusuri sebuah sejarah hitam yang melanda ASE setelah 30 tahun perjalanannya. Sejarah yang dimaksudkan adalah berkenaan Tulip Mania.

Apakah Itu Tulip Mania?

Tulip Mania berlaku ketika era Dutch Golden Age di mana harga kontrak untuk kuntuman bunga Tulip mencecah kenaikan yang melampau dan akhirnya tersembam rebah dengan mendadak pada bulan Februari 1637.

Tragedi kejatuhan harga Tulip ini merupakan ‘Speculative Bubbles’ yang pertama berlaku dalam sejarah ketamadunan manusia.

Apa Punca Berlakunya Tulip Mania?

Awal era 1630-an merupakan tahun gemilang di Eropah. Walaupun wabak hawar melanda, namun kesan wabak ini memberi implikasi positif kepada kenaikan gaji pekerja (masa wabak risiko kematian meningkat, kurang tenaga kerja) dan secara tidak langsung menambah baik pendapatan.

Tulip menjadi satu-satunya komoditi fizikal yang didagangkan tetapi bukan dalam Beurs (bangunan Amsterdam Stock Exchange), sebaliknya urusan jual beli berlaku di mana saja; di jalanan, pub, dan di kedai bunga. Tulip pada mulanya bersifat ‘informal spot market’ namun ketika kegilaan dan ketaksuban masyarakat Eropah memuncak, ia telah berubah menjadi komoditi paling bernilai yang memacu permulaan inovasi instrumen kewangan.

Penjual Tulip menjual Tulip kepada pembeli, di mana Tulip berkenaan belum/sedang ditanam. Dengan kata lain, berlakunya Futures di mana proses jual beli terlaksana melalui nota aku janji untuk penghantaran Tulip bagi beberapa bulan ke depan.

Nota aku janji ini dijadikan jaminan untuk pemodal mengeluarkan modal tanaman, seterusnya mengurangkan risiko mereka kerana Tulip yang ditanam itu nanti akan menjadi sandaran collateral.

Contoh gambaran nota aku janji Tulip

Masalah mula timbul apabila nota aku janji ini tidak berupaya membuktikan hak pemilikan (si pembeli), tidak juga berupaya membuktikan berlaku aktiviti penanaman, tiada jaminan kualiti, apatah lagi tiada regulasi yang memastikan proses dagangan komoditi Tulip ini sebagai sah.

Memandangkan penghantaran Tulip hanya berlaku beberapa bulan ke depan, maka nota aku janji tersebut sering bertukar tangan dari seorang penjual-pembeli dengan volatiliti harga yang ditentukan sepenuhnya oleh spekulasi, dan bukannya tawaran-permintaan yang sebenar.

Iklan

Seperti yang kita pelajari mengenai keruntuhan pasaran di zaman moden, apabila bandwagon effect merasuk masyarakat yang kesemuanya ‘into the scene’ Tulip daripada golongan penjual bunga, petani, pembeli semuanya menjadi tidak terkawal. Ada yang sanggup bergolok bergadai demi mendapatkan posisi dalam pasaran Tulip, maka akhirnya pada 5 Februari 1637, fenomena Tulip Mania telah runtuh sehabis-habisnya.

Bagaimana Tulip Mania Memberi Impak Ekonomi Kepada Masyarakat Eropah?

Di masa kemuncak, harga purata sekuntum Tulip melebihi gaji setahun seorang pekerja mahir di Eropah, dan ada pendapat menyatakan harganya lebih mahal daripada sebuah rumah. Tulip dijual pada nilai 4000 florins (matawang Belanda).

Disebabkan harga tinggi ini merudum dalam tempoh kurang seminggu, maka ramailah pemilik Tulip ini jatuh muflis dengan serta-merta.

Apa Yang Kita Boleh Pelajari Dari Kejadian Tulip Mania?

Tulip Mania merupakan reflect kitaran tragedi bubbles yang melanda dunia contohnya Wall Street Crash 1929, Bubble Dot-Com pada tahun 200 dan Subprime Crisis pada tahun 2007.

Dalam bahasa mudahnya, walaupun Tulip Mania ini telah berlaku 400 tahun yang lalu, namun ianya tetap berevolusi menjadi kitaran financial bubbles kerana melibatkan psikologi manusia.

Pelabur hilang pedoman, tiada lagi rational expectations, swing harga yang melampau, spekulasi yang terus inflate harga pasaran dan sektor – sampai gilanya manusia ketika itu mereka lebih menyayangi sekuntum Tulip berbanding sebuah rumah yang sedang mereka diami bersama keluarga!

Sekarang, buka mata dan pandang di sekeliling.

Pasaran sedikit sebanyak tetap berkisar ke arah spekulasi yang irrational. Kita mesti selalu berhati-hati. Jangan tergopoh-gapah mengikut trend tanpa membuat kajian ilmiah tentang sesuatu pasaran yang sedang hype.

Healthcare Rally

Semasa sektor healthcare dah sampai puncak baru-baru ini, kita baru sibuk nak beli disebabkan melihat keuntungan orang lain yang dah ribuan percent, saya percaya ramai yang tersangkut di puncak CAREPLS, HLT dan ADVENTA.

Baca: Saham-Saham Glove Terus Terbang.

Emosi dan perasaan yang tidak bersandar kepada ilmu dan fakta mesti dibendung sebaiknya. Ini kerana Tulip Mania dan segala bubbles yang berlaku telah mengajar kita bahawa ketamakan, ketaksuban dan sikap membabi buta sebegini tidak lain akan menjerumus dan merosakkan manusia tidak mengira dekad, era mahupun zaman.

Akhir kata, jadilah seseorang pedagang yang rasional bermula dengan menjadi seorang manusia yang rasional. Permulaan untuk menjadi manusia yang rasional dimulakan dengan menjadi orang yang bersederhana dalam setiap hal kehidupan kita.

Kitaran Tragedi Bubbles

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

Semoga Tuhan merahmati kita dalam setiap urusan kita inshaallah.

Ditulis oleh Fatini Ismadi, graduan dari Beijing Foreign Studies University dalam bidang Kesusasteraan Bahasa Cina dan Ekonomi dan mengendalikan page Serikandi Saham.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Curtis ‘Wall Street’ Carroll – Daripada Seorang Penjenayah Kepada ‘Financial Guru’

Memang luar biasa kisah kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang penjenayah dan banduan yang telah bertukar menjadi seorang lagenda kewangan dalam kandang besi. Kami mengharapkan perkongsian kisah hidup beliau akan memberi satu makna pengajaran kepada masyarakat di luar sana agar terbuka minda dan mengambil ikthibar daripadanya.

Beliau yang dahulunya dihina, kini menjadi bualan seluruh dunia. Tanpa memperlengahkan masa, jom kita menyelusuri kehidupan beliau.

Wall Street

Beliau yang dimaksudkan adalah Curtis Carroll, seorang banduan yang dikenakan tindakan hukukman penjara selama 54 tahun akibat daripada perbuatan merompak dan membunuh. Semestinya terdetik dalan fikiran anda, kenapa tajuk kecil diletakkan Wall Street di pertengahan nama beliau. Sebenarnya “Wall Street merupakan nama gelaran ketika beliau mula dikenali selepas terlibat dalam dunia kewangan.

Zaman Kanak-kanak

Berbeza dengan kanak-kanak lain, beliau membesar di dalam lembah hitam. Beliau tidak pernah bersekolah atau mendapatkan pendidikan formal, oleh itu beliau seorang yang buta huruf. Beliau membesar di Oakland California dengan ibunya.

Ibunya hanya dapat mencari wang sebanyak $40 sehari dengan menjual darah di hospital. Selain itu, beliau membesar dalam persekitaran yang tidak sihat iaitu dikelilingi oleh penagih dadah.

Beliau selalu mendengar perkataan ini daripada teman-teman rapatnya ‘Money rules the world and everything on it. In these street, MONEY is King. If you follow the money, it will lead you to the bad guy or the good guy’. 

Zaman Remaja

Tidak bernasib baik ketika membuat aktiviti jenayah, beliau telah tertangkap dan dijatuhkan hukuman penjara. Peliknya ketika menjalani hukuman penjara, di sinilah tempat beliau membina keyakinan hidup kerana rakan-rakan senasib dengannya selalu menyakini dirinya mempunyai potensi.

Memetik kata-kata beliau ‘…buat pertama kalinya dalam hidup, terdapat individu yang yakin dengan potensi diri saya. Berbakat menjadi seorang penjenayah. Ketika masih bebas di luar tembok, tiada sesiapa pun yang yakin dengan diri saya. Mereka tidak katakan saya berpotensi menjadi seorang doktor, peguam dan sebagainya, kerana saya tidak mempunyai pendidikan…’ 

Mula Terlibat Dalam Dunia Kewangan

Di sinilah semuanya bermula ketika banduan diagihkan bahan pembacaan di dalam penjara secara rawak, Curtis terpilih secara tidak sengaja akhbar yang memaparkan berita-berita ekonomi dan rakannya bertanya, kenapa dia memilih berita tentang saham?

Tetapi beliau keliru dengan persoalan tersebut lalu bertanya apa itu saham? Lalu rakanya menjawab persoalan beliau dengan jawapan yang tidak pernah beliau terfikir tentangnya ‘Saham adalah tempat orang berkulit putih menyimpan duit mereka serta mencari kekayaan’. 

Iklan

Disebabkan jawapan rakannya yang unik, timbul persoalan baharu dalam diri beliau untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan lain yang timbul dan berlegar-legar dalam minda. Apa yang lebih penting, buat pertama kali beliau nampak masa depannya yang cerah. Namun ada masalah besar yang beliau hadapi, iaitu beliau tidak tahu membaca dan menulis.

Itu tidak mematahkan semangat beliau yang tinggi. Ketika berumur 20 tahun, untuk pertama kalinya Curtis memberanikan diri untuk belajar membaca. Bayangkan jika anda tidak mengenal walau satu huruf, sehinggakan mengeja semudah ‘S.A.Y.A’ menjadi perkara yang sangat sukar.

Penasihat Kewangan

Ketika berumur 22 tahun, apabila beliau sudah mahir membaca dan menulis, lahir satu perasaan yang mana tahap keyakinan dirinya meningkat dan tidak pernah berhenti untuk membaca buku bagi mendapatkan maklumat dan idea tentang dunia saham. Beliau meletakkan Warren Buffet sebagai ikon dan idolanya.

Di sini juga beliau telah berjaya membuka minda rakan-rakan di sekelilingnya tentang bagaimana untuk peka terhadap dunia kewangan. Nama beliau semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakannya di San Quantin (salah satu penjara terbesar di Amerika Syarikat) sehingga beliau digelar sebagai Wall Street disebabkan caranya berfikir tidak sama dengan orang lain di sekelilingnya. 

Menempa Kejayaan

Apabila beliau sering membuka kelas mengenai kewangan di dalam penjara, media massa mula tertarik untuk memaparkan cerita beliau. Bayangkan Majalah elektronik seperti MarketWatch, Wallstreet Journal dan banyak lagi, semuanya menyiarkan kisah perjalanan hidup beliau. Sehinggakan membuka ruang untuk pelbagai medium pendidikan mengambil beliau sebagai penyampai contohnya TED, Udemy dan banyak lagi.

Memetik teks ucapan beliau di dalam TED talk, “…menurut MarketWatch lebih 60% rakyat Amerika Syarikat mempunyai wang simpanan kurang dari $1,000. Kajian Sports Illustrated menunjukkan lebih 60% pemain NBA dan NFL jatuh miskin dan mempunyai masalah kewangan. Menurut California Department Correction pula lebih 70% rakyat Amerika Syarikat menghadapi masalah berkaitan kewangan dari sudut jenayah seperti rompakan, fraud, kecurian, dan sebagainya. Statistik tersebut mungkin membimbangkan kerana ia kian meningkat setiap hari. Jika kita ambil contoh lepasan banduan yang tidak mempunyai pengetahuan, hanya berbekalkan 30¢/jam, mendapat pendapatan lebih kurang $800 dalam setahun dan tanpa sebarang perniagaan atau perusahaan serta tidak mampu menyimpan sebarang duit. Bayangkan apakah pilihan mereka untuk meneruskan hidup? Semestinya hanya kembali melakukan jenayah adalah pilihan terbaik” 

Di sebabkan inilah beliau terpanggil untuk membuat kelas latihan kepada para banduan dan orang awam bagi mempelajari ilmu kewangan untuk masa hadapan. Sangat menarik bukan?

Bagaimana beliau mengubah mentaliti beliau dan masyarakat di sekelilingnya tentang kesedaran merancang kewangan dengan baik. Bayangkan kita di Malaysia? Apa yang kita mampu lakukan terhadap masyarakat dan orang sekeliling kita?. Jika individu seperti Curtis ‘Wall Street’ Carroll mampu berubah ke arah yang lebih baik, kenapa tidak kita? 

Kami percaya satu hari nanti kisah unik beliau akan difilemkan seperti filem-filem Box Office yang lain seperti Catch Me If You Can, The Pursuit of Happyness dan banyak lagi.

Iklan

Sifu Saham Tak Berlesen Boleh Dipenjara Sehingga 10 Tahun Dan Didenda Tak Melebihi RM10 Juta

Sejak Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020 yang lalu, kita semua terpaksa menghabiskan banyak masa di rumah. Kerja dari rumah, meeting pun dibuat dari rumah, shopping pun kebanyakannya dilakukan secara online saja.

Salah satu hikmah di sebalik PKP ini, semakin ramai yang menggunakan masa di rumah untuk belajar tentang pelaburan saham. Hasilnya, Bursa Malaysia menyaksikan peningkatan transaksi daripada segi volume dan juga nilai yang didagangkan setiap hari.

Semasa PKP mula-mula dilaksanakan, pasaran saham Malaysia dan global merudum. Maka ramai jugalah yang mengalami kerugian pada waktu itu. Namun, pasaran saham mula meningkat naik bermula dari April sehinggalah ke hari ini.

Sempena peningkatan penglibatan orang ramai dalam saham inilah, munculnya ramai sifu-sifu saham yang muncul. Dan majoriti daripada mereka ini tak berlesen atau mempunyai tauliah daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Nak Beri Nasihat Pelaburan Perlu Ada Lesen

Seseorang yang ingin memberi nasihat berkenaan pelaburan perlu mempunyai lesen daripada SC.

Ini kerana industri kewangan dan pelaburan di Malaysia dikawalselia oleh kerajaan Malaysia dengan begitu rapi, bagi memastikan kita semua dilindungi daripada perkara yang tak diingini.

Nasihat pelaburan ini termasuklah daripada pelbagai sumber termasuklah laporan penganalisa, media sosial seperti Facebook dan juga laman web.

Iklan

Tujuan lain adalah untuk membanteras scammers yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Seseorang yang ingin mendapatkan lesen perlu mengikuti kursus dan menjalani ujian yang telah ditetapkan. Maknanya, bukan mudah juga untuk mendapat tauliah daripada pihak SC.

Mereka ini juga akan tertakluk kepada pelbagai peraturan. Jadi tak gunalah SC perkenalkan peraturan sebegini sedangkan mereka yang tidak berlesen pula boleh bebas bertindak sesuka hati.

Kita sebagai pelabur pun pastinya berasa lebih yakin sekiranya kita dengar nasihat daripada mereka yang berlesen ini. Kerana mereka terikat dengan undang-undang.

Kredit: The Edge

Jangan lupa baca:

Iklan

Spekulasi Yang Menyebabkan Pasaran Saham Ketiga Terbesar Dunia Musnah Sekelip Mata

“Spekulasi merupakan kejahatan yang paling nyata di dalam pelaburan saham”

Gordon Gekko

Ungkapan emas yang diungkapkan oleh watak fiksyen terkenal di Wall Street iaitu Gordon Gekko.

Apa yang diperkataan oleh Gekko itu ada benarnya jika kita meneliti dengan mendalam. Sejarah membuktikan bahawa spekulasi saham menyebabkan sesebuah pasaran itu hancur dengan teruk dan sekaligus para pelabur menghadapi hutang yang membebankan mereka.

Klik di sini untuk membaca kisah Gordon Gekko dengan lebih lanjut.

Lihat sahaja bagaimana spekulasi yang berlaku di Amsterdan pada kurun ke-17 iaitu pasaran bunga tulip dan juga pada tahun 1929 di Amerika Syarikat, yang menyebabkan pasaran saham hancur sehingga menyebabkan ekonomi negara berada dalam kemelesetan.

Di antara spekulasi yang kurang terkenal tetapi telah menyebabkan para pelabur mengalami kerugian yang besar didalam pasaran ketiga terbesar didunia pada ketika itu berlaku di dalam pasaran Souk Al-Manakh.

Mari kita ikuti kisah menarik mengenai spekulasi saham ini.

Souk Al-Manakh merupakan sebuah pasaran saham yang diwujudkan pada penghujung tahun 1970-an. Pasaran ini ditubuhkan sebagai pasaran altenatif untuk rakyat Negara Kuwait melakukan pelaburan saham terhadap syarikat luar yang menjalankan perniagaan di Kuwait.

Di antara faktor utama penubuhan pasaran altenatif ini adalah untuk memberi peluang kepada rakyat Kuwait untuk melakukan pelaburan saham yang mana pada ketika itu, pasaran minyak mentah dunia telah berada pada paras yang tinggi dan merancakan lagi ekonomi Kuwait.

Peperangan Israel dengan dunia Arab yang dikenali sebagai Yom Kippur melibatkan Negara Mesir yang bergabung dengan Syria menentang Israel telah mencetuskan ketidaktentuan harga mentah dunia.

Kekurangan bekalan minyak mentah dunia telah menyebabkan harga minyak mentah melambung tinggi dan Kuwait merupakan sebuah negara pengeluar minyak mentah dunia yang mendapat habuan daripada peristiwa tersebut.

Maka Lahirlah Siuk Al-Manakh

Di atara kelebihan Souk Al-Manakh berbanding dengan Kuwait Stock Exchange yang merupakan pasaran saham rasmi Kuwait adalah, Souk Al-Manakh membenarkan para pelabur melabur dengan modal yang kecil dan tanpa peraturan yang ketat berbanding dengan Kuwait Stock Exchange.

Apa yang paling menarik mengenai Souk Al-Manakh ini adalah pasaran saham ini membenarkan para pelabur menggunakan post-dated checks untuk membeli saham syarikat, yang menyebabkan ramai pelabur yang melabur di dalam pasaran ini melalui pinjaman dengan pihak bank.

Selain itu juga, pelabur boleh membeli seberapa banyak saham yang berada di dalam pasaran ini tanpa mengira jumlah wang yang ada di dalam akaun bank mereka.

Iklan

Ini menyebabkan pasaran Souk Al-Manakh meningkat dengan begitu ketara ditambah pula dengan Revolusi Iran yang menjatuhkan pemerintah Shah Iran pada ketika itu, harga minyak sekali lagi mencapai paras yang tertinggi.

Kemeriahan pelaburan saham di Souk Al-Manakh ini menjadikanyanya sebuah pasaran seperti Wild Wild West di negara Arab kerana peraturannya yang tidak ketat.

Nilai syarikat yang berada di pasaran Souk Al-Manakh itu dinilai melalui jumlah nilai cek dimiliki oleh para pelabur dan bukanlah melalui kedudukan wang sebenar yang syarikat itu miliki. Para pelabur juga tidak bimbang dengan keadaan itu kerana mereka beranggapan kerajaan Kuwait akan menyelamatkan pasaran jika ada apa-apa yang tidak diingini berlaku.

Tanggapan ini dibuat kerana kerajaan Kuwait pernah menyelamatkan Kuwait Stock Exchange daripada runtuh melalui suntikan modal ke dalam pasaran tersebut pada era 1970-an.

Pada permulaan perdangangan di Souk Al-Manakh ini, kebanyakan post-dated check dapat dibayar mengikut waktu yang ditetapkan kerana keuntungan yang diperolehi syarikat yang positif memberi pulangan kepada pelabur.

Daripada 54 buah syarikat yang disenarai Souk Al-Manakh, secara purata untuk tahun pertama, harga saham meningkat sebanyak 54% dan ada di antara syarikat tersebut yang mana harga saham syarikat meningkat dua kali ganda dalam tempoh sebulan.

Nilai pasaran saham Souk Al-Manakh berkembang dengan begitu drastik sekali. Post-dated check serta transaksi pembelian saham menggunakan cek adalah sebanyak 29,000 keping sehingga menjadikan pasaran bernilai $94 billion ketika berada di puncak.

Ia menjadikan Souk Al-Manakh sebagai pasaran saham yang ketiga terbesar di dunia pada ketika itu, selepas Amerika Syarikat dan Jepun. Walaupun begitu, nilai tersebut adalah nilai yang sangat rapuh kerana berdasarkan spekulasi sahaja tanpa mempunyai  nilai aset yang sebenar.

Kemuncak kehanuncuran Souk Al-Manakh ini adalah pada September 1982 apabila seorang pelabur yang ingin menukar ceknya kepada wang, namun cek beliau telah ditendang oleh pihak bank. Dari situ ia menimbulkan keadaan panik di kalangan para pelabur di dalam pasaran.

Apa yang menambah lagi kesengsaraan para pelabur adalah kerajaan Kuwait tidak melakukan bailout bagi menyelamatkan Souk Al-Manakh dan hampir 29,000 keping cek yang menjadi transasi pembelian saham di Souk Al-Manakh menjadi tidak bernilai. Para pelabur yang melabur di Souk Al-Manakh ini menjadi penghutang yang paling besar.

Begitulah bahayanya apabila kita membeli sesuatuyang tidak mempunyai intrict value dan hanya bergantung kepada spekulasi sahaja.

Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran kepada kita supaya menjadi pelabur saham yang bijak.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern

Selain mengkaji pergerakan harga saham dengan menggunakan indicator, chart pattern juga merupakan kaedah Technical Analysis yang boleh dipelajari bagi lebih memahami pergerakan harga.

Chart pattern dibahagi kepada dua iaitu reversal chart pattern dan juga continuation chart pattern.

Reversal chart pattern akan terbentuk apabila harga saham bakal melakukan perubahan daripada downtrend kepada uptrend dan sebaliknya. Di antara reversal chart pattern yang mudah difahami dan banyak digunakan adalah saucer/rounding bottom dan cup and handle.

Rounding bottom merupakan salah satu reversal chart pattern yang terkenal dengan bentuknya yang seakan-akan huruf “U”. Manakala cup and handle pula mempunyai bentuk yang menyerupai sebuah cawan.

Kedua-dua pattern diatas mengambil jangka masa beberapa minggu atau pun bulan bagi menyempurnakan pembentukannya.

Rounding Bottom Secara Terperinci

Rounding bottom terbentuk apabila berlakunya fasa penurunan harga saham yang berterusan dan membentuk aliran downtrend sehingga ke paras support. Pada paras ini, harga saham akan memasuki fasa consolidation dimana harga saham akan bergerak secara sideway.

Harga yang rendah akan menarik minat pelabur dan berlakunya aktiviti pengumpulan saham. Fasa kenaikan harga akan bermula apabila berlakunya breakout daripada fasa sideway dan mula menarik minat pedagang.

Iklan

Gambar diatas menunjukkan contoh pembentukan rounding bottom yang melibatkan fasa penurunan harga. Ia kemudiannya diikuti dengan fasa consolidation yang mengambil masa beberapa minggu sebelum harga kembali meningkat dan menyempurnakan pembentukan rounding bottom.

Belian boleh dibuat pada titik A dan titik B apabila harga mula bergerak keluar daripada fasa consolidation. Selain itu, belian juga boleh dibuat pada titik C apabila harga membuat breakout daripada paras tertinggi sebelum ini dan meneruskan pergerakan uptrend.

Cup and Handle Secara Terperinci

Cup and handle terbentuk hasil daripada kegagalan harga saham membuat breakout pada paras tertinggi rounding bottom. Gabungan rounding bottom dan pergerakan pembetulan harga saham tersebut seakan-akan berbentuk cawan menyebabkannya diberi gelaran cup and handle.

Gambar di atas menunjukkan contoh pembentukan cup and handle apabila harga saham gagal membuat breakout pada titik A dan pergerakan pantulan harga saham membentuk “handle”. Belian boleh dibuat apabila harga membuat breakout dari bentuk “handle” iaitu pada titik B ataupun breakout dari paras tertinggi “cup” iaitu pada titik C.

Volume merupakan indicator yang penting yang bertindak sebagai confirmation bagi pembentukan kedua-dua pattern di atas. Volume yang tinggi pada fasa awal penurunan harga akan berkurangan apabila harga saham semakin hampir memasuki fasa consolidation dan akan kekal rendah pada fasa tersebut.

Volume akan kembali meningkat apabila harga saham mula keluar dari fasa consolidation dan akan meningkat seiring dengan kenaikan harga saham.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!