Kisah Inspirasi Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein

Siapa tidak kenal dengan Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein yang merupakan seorang isteri, ibu dan pengarah kanan Universiti Sains Malaysia.  Beliau telah mengharumkan nama negara Malaysia ketika viral suatu masa dahulu.

Saintis muda negara kita ini telah meraih dua kejayaan di peringkat Asia Tenggara dan juga di peringkat kebangsaan. Beliau juga telah dinobatkan sebagai Saintis Muda Negara 2018 oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Tercetusnya Minat Menjadi Saintis

Sejak kecil lagi beliau telah bercita-cita untuk menjadi seorang saintis. Minatnya itu dipupuk oleh bapanya sejak kecil yang bekerja sebagai ahli kimia di Universiti Sains Malaysia (USM). Jika dilihat dari latar belakang keluarganya, patutlah beliau berjaya.  Hasil dorongan seorang bapa rupanya!

Dr Oon juga telah diiktiraf sebagai wanita pertama memenangi Anugerah Wanita Masa Hadapan – Asia Tenggara 2018 dalam kategori Sains, Teknologi dan Digital yang berlangsung di Singapura. Lebih hebat lagi, beliau menewaskan 4 orang lagi calon yang hebat-hebat bagi kategori tersebut.  Betapa hebatnya anak kelahiran Georgetown, Pulau Pinang ini.

Walaupun sejak kecil lagi beliau mempunyai hasrat untuk menjadi saintis, cita-citanya tersebut telah dihalang oleh ibunya. Ibunya sangat bimbang ketika itu kerana bukan mudah untuk menjadi seorang saintis dimana ia memerlukan komitmen yang amat tinggi.

Selain itu, ibu beliau juga berasa takut sekiranya Dr Oon akan mengabaikan urusan keluarga hanya kerana pekerjaan tersebut.

Pengajian Dan Pencapaian Saintis Muda Negara

Selepas tamat pengajian tingkatan 6 di Penang Free School (PFS), Dr Oon telah melanjutkan pengajiannya dalam Ijazah Sarjana Muda di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam bidang Sains Bioteknologi. Selepas itu, beliau telah meneruskan pengajiannya di sebuah universiti di United Kingdom selepas memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama.

Di United Kingdom, beliau telah banyak melakukan kajian dalam usaha menghalang kanser.  Beliau juga telah menghabiskan masa selama setahun setengah dalam kajiannya di Sweden. Kajian yang dilakukan oleh beliau adalah berhubung sel persekitaran yang menggalakkan pertumbuhan kanser.

Kini di USM, Saintis Muda Negara ini masih meneruskan kajiannya dengan menggunakan sebatian baharu bagi menghalang pembentukan salur darah yang boleh menyebabkan pertumbuhan kanser.

Kesimpulannya, tidak mustahil seseorang itu ingin menjadi seperti Saintis Muda Negara ini.  Belajarlah bersungguh-sungguh dan buktikan bahawa wanita juga mampu berjaya jika mempunyai minat yang tinggi.

Semoga kisah inspirasi Saintis Muda Negara ini dapat memberi manfaat dan dorongan kepada kita semua untuk berjaya.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.bharian.com.my/wanita/lain-lain/2018/07/444390/impi-kerjaya-saintis-jadi-kenyataan
  2. https://www.majalahsains.com/penemuan-baharu-rawatan-kanser-oleh-saintis-wanita-muda-memenangi-anugerah-antarabangsa-tempatan/
  3. http://www.informm.usm.my/chern.oon

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mackenzie Scott, Bekas Isteri Jeff Bezos Yang Derma US6 Bilion Tetapi Semakin Bertambah Kaya

Selepas perceraian dengan Jeff Bezos yang merupakan lelaki terkaya di dunia, nama MacKenzie Scott kini tersenarai sebagai salah seorang wanita terkaya dunia.

Perceraian pasangan tersebut juga merupakan perceraian yang paling mahal dalam sejarah moden manusia. MacKenzie Scott dapat sebanyak 4% saham Amazon yang pada ketika itu bernilai sebanyak USD36 bilion. Ianya telah menjadikan beliau wanita ketiga terkaya di belakang Francoise Bettencourt Meyers dan Alice Walton.

Punca perceraian kedua pasangan ini adalah disebabkan Jeff Bezos yang berlaku curang kepada isterinya dengan mempunyai kekasih gelap dengan bekas penyiar stesen televisyen yang bernama Lauren Sanchez.

Dalang utama penyebaran gambar tidak senonoh Jeff Bezos dengan kekasih gelapnya ini dipercayai dilakukan oleh putera Mahkota Arab Saudi yang menggodam telefon pintar Jeff Bezos melalui pepijat yang dipasang ketika perjumpaan pada tahun 2017.

BACA: Telefon Pintar Jeff Bezos Dipercayai Telah Digodam

Permusuhan tokoh tersebut disebabkan wartawan Jamal Khashoggi yang merupakan pekerja Jeff Bezos di Washington Post yang mengkritik kerajaan Arab Saudi dalam hak asasi manusia ketika perang yang berlaku di Yaman.

Beza Mackenzie Scott Dan Jeff Bezos Dalam Menderma

Selepas bercerai, mereka berdua menjalani kehidupan masing-masing dengan membawa haluan sendiri. Jeff Bezos dan Lauren Sanchez hidup bersama dan mempunyai rumah agam di Los Angeles manakala MacKenzie Scott telah berkahwin dengan seorang guru sekolah di Seattle pada tahun ini.

Kredit Gambar: Free Press

Apa yang istimewa mengenai MacKenzie Scott ini adalah sifat pemurah yang dimilikinya berbanding dengan bekas suaminya. Jeff Bezos sebelum ini dikritik hebat kerana sifatnya yang dilihat sangat kedekut untuk menderma berbanding dengan jumlah kekayaan yang dimilikinya.

Selepas bercerai dengan MacKenzie Scott, Jeff Bezos barulah dilihat semakin dermawan kerana telah banyak menghabiskan sejumlah besar wangnya untuk tujuan amal.

Berbeza dengan MacKenzie Scott selepas sebulan menjadi bilionaire, beliau terus mendermakan sejumlah besar wangnya kepada mereka yang memerlukan.

MacKenzie Scott dipercayai telah menderma sebanyak USD6 bilion pada tahun lepas kepada lebih daripada 300 NGO di Amerika Syarikat. Ketika musim pandemik melanda dunia pada tahun lepas, sebanyak 8 juta rakyat Amerika Syarikat telah jatuh ke paras kemiskinan.

Berbeza pula dengan kebanyakan kekayaan golongan bilionaire di sana dengan kekayaan yang telah naik dengan mendadak ketika krisis pandemik berlaku.

Sebagai contoh pada tahun lepas sahaja, jumlah kekayaan terkumpul oleh para bilionaire adalah USD1 trilion dengan Elon Musk dan Jeff Bezos antara bilionaire yang berjaya meningkatkan kekayaan mereka.

MacKenzie Scott menyumbang secara terus kepada badan-badan NGO yang memerlukan tetapi Jeff Bezos pula melalui yayasan yang ditubuhkannya. Hanya USD100 juta sahaja wang yang diberikan kepada NGO secara terus.

Jeff Bezos yang bakal meletak jawatan sebagai CEO Amazon, selepas ini bakal mempunyai banyak masa untuk fokus ke arah philanthropist. Beliau mempunyai beberapa buah yayasan yang dibangunkanya dan yang paling popular adalah Bezos Earth Fund.

Yayasan ini mengutamakan perubahan iklim dunia dan dana dalam yayasan tersebut digunakan untuk mengkaji secara terperinci mengenai perubahan iklim dunia.

Walaupun cara berbeza, yang pastinya Jeff Bezos telah menyumbang sebanyak USD10 bilion pada tahun lepas.

Sumbangan Mackenzie Scott Kepada Masyarakat

Kredit Gambar: Axiom

Walaupun dilihat sumbangan MacKenzie Scott lebih rendah berbanding dengan Jeff Bezos, ia sebenarnya sesuatu yang sangat besar jika dibandingkan dengan peratusan harta mereka. MacKenzie Scott juga berikrar akan memberi paling kurang seperuh hartanya kepada badan kebajikan sepanjang hidupnya atau selepas beliau meninggal dunia.

Apa yang menarik mengenai sumbangan yang dilakukan MacKenzie Scott ini, kekayaanya semakin bertambah walaupun sumbangan yang diberinya itu sangat besar. Ianya hasil daripada saham Amazon yang semakin meningkat pada tahun ini.

Benarlah bahawa sedekah tidak akan memiskinkan kita sebaliknya menyuburkan harta.

Sumber Rujukan:

Majalah Labur