Kisah Inspirasi Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein

Siapa tidak kenal dengan Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein yang merupakan seorang isteri, ibu dan pengarah kanan Universiti Sains Malaysia.  Beliau telah mengharumkan nama negara Malaysia ketika viral suatu masa dahulu.

Saintis muda negara kita ini telah meraih dua kejayaan di peringkat Asia Tenggara dan juga di peringkat kebangsaan. Beliau juga telah dinobatkan sebagai Saintis Muda Negara 2018 oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Tercetusnya Minat Menjadi Saintis

Sejak kecil lagi beliau telah bercita-cita untuk menjadi seorang saintis. Minatnya itu dipupuk oleh bapanya sejak kecil yang bekerja sebagai ahli kimia di Universiti Sains Malaysia (USM). Jika dilihat dari latar belakang keluarganya, patutlah beliau berjaya.  Hasil dorongan seorang bapa rupanya!

Dr Oon juga telah diiktiraf sebagai wanita pertama memenangi Anugerah Wanita Masa Hadapan – Asia Tenggara 2018 dalam kategori Sains, Teknologi dan Digital yang berlangsung di Singapura. Lebih hebat lagi, beliau menewaskan 4 orang lagi calon yang hebat-hebat bagi kategori tersebut.  Betapa hebatnya anak kelahiran Georgetown, Pulau Pinang ini.

Walaupun sejak kecil lagi beliau mempunyai hasrat untuk menjadi saintis, cita-citanya tersebut telah dihalang oleh ibunya. Ibunya sangat bimbang ketika itu kerana bukan mudah untuk menjadi seorang saintis dimana ia memerlukan komitmen yang amat tinggi.

Selain itu, ibu beliau juga berasa takut sekiranya Dr Oon akan mengabaikan urusan keluarga hanya kerana pekerjaan tersebut.

Pengajian Dan Pencapaian Saintis Muda Negara

Selepas tamat pengajian tingkatan 6 di Penang Free School (PFS), Dr Oon telah melanjutkan pengajiannya dalam Ijazah Sarjana Muda di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam bidang Sains Bioteknologi. Selepas itu, beliau telah meneruskan pengajiannya di sebuah universiti di United Kingdom selepas memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama.

Di United Kingdom, beliau telah banyak melakukan kajian dalam usaha menghalang kanser.  Beliau juga telah menghabiskan masa selama setahun setengah dalam kajiannya di Sweden. Kajian yang dilakukan oleh beliau adalah berhubung sel persekitaran yang menggalakkan pertumbuhan kanser.

Kini di USM, Saintis Muda Negara ini masih meneruskan kajiannya dengan menggunakan sebatian baharu bagi menghalang pembentukan salur darah yang boleh menyebabkan pertumbuhan kanser.

Kesimpulannya, tidak mustahil seseorang itu ingin menjadi seperti Saintis Muda Negara ini.  Belajarlah bersungguh-sungguh dan buktikan bahawa wanita juga mampu berjaya jika mempunyai minat yang tinggi.

Semoga kisah inspirasi Saintis Muda Negara ini dapat memberi manfaat dan dorongan kepada kita semua untuk berjaya.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.bharian.com.my/wanita/lain-lain/2018/07/444390/impi-kerjaya-saintis-jadi-kenyataan
  2. https://www.majalahsains.com/penemuan-baharu-rawatan-kanser-oleh-saintis-wanita-muda-memenangi-anugerah-antarabangsa-tempatan/
  3. http://www.informm.usm.my/chern.oon

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee