Kisah Inspirasi Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein

Siapa tidak kenal dengan Saintis Muda Negara, Dr Oon Chern Ein yang merupakan seorang isteri, ibu dan pengarah kanan Universiti Sains Malaysia.  Beliau telah mengharumkan nama negara Malaysia ketika viral suatu masa dahulu.

Saintis muda negara kita ini telah meraih dua kejayaan di peringkat Asia Tenggara dan juga di peringkat kebangsaan. Beliau juga telah dinobatkan sebagai Saintis Muda Negara 2018 oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Tercetusnya Minat Menjadi Saintis

Sejak kecil lagi beliau telah bercita-cita untuk menjadi seorang saintis. Minatnya itu dipupuk oleh bapanya sejak kecil yang bekerja sebagai ahli kimia di Universiti Sains Malaysia (USM). Jika dilihat dari latar belakang keluarganya, patutlah beliau berjaya.  Hasil dorongan seorang bapa rupanya!

Dr Oon juga telah diiktiraf sebagai wanita pertama memenangi Anugerah Wanita Masa Hadapan – Asia Tenggara 2018 dalam kategori Sains, Teknologi dan Digital yang berlangsung di Singapura. Lebih hebat lagi, beliau menewaskan 4 orang lagi calon yang hebat-hebat bagi kategori tersebut.  Betapa hebatnya anak kelahiran Georgetown, Pulau Pinang ini.

Walaupun sejak kecil lagi beliau mempunyai hasrat untuk menjadi saintis, cita-citanya tersebut telah dihalang oleh ibunya. Ibunya sangat bimbang ketika itu kerana bukan mudah untuk menjadi seorang saintis dimana ia memerlukan komitmen yang amat tinggi.

Selain itu, ibu beliau juga berasa takut sekiranya Dr Oon akan mengabaikan urusan keluarga hanya kerana pekerjaan tersebut.

Pengajian Dan Pencapaian Saintis Muda Negara

Selepas tamat pengajian tingkatan 6 di Penang Free School (PFS), Dr Oon telah melanjutkan pengajiannya dalam Ijazah Sarjana Muda di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam bidang Sains Bioteknologi. Selepas itu, beliau telah meneruskan pengajiannya di sebuah universiti di United Kingdom selepas memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama.

Di United Kingdom, beliau telah banyak melakukan kajian dalam usaha menghalang kanser.  Beliau juga telah menghabiskan masa selama setahun setengah dalam kajiannya di Sweden. Kajian yang dilakukan oleh beliau adalah berhubung sel persekitaran yang menggalakkan pertumbuhan kanser.

Kini di USM, Saintis Muda Negara ini masih meneruskan kajiannya dengan menggunakan sebatian baharu bagi menghalang pembentukan salur darah yang boleh menyebabkan pertumbuhan kanser.

Kesimpulannya, tidak mustahil seseorang itu ingin menjadi seperti Saintis Muda Negara ini.  Belajarlah bersungguh-sungguh dan buktikan bahawa wanita juga mampu berjaya jika mempunyai minat yang tinggi.

Semoga kisah inspirasi Saintis Muda Negara ini dapat memberi manfaat dan dorongan kepada kita semua untuk berjaya.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.bharian.com.my/wanita/lain-lain/2018/07/444390/impi-kerjaya-saintis-jadi-kenyataan
  2. https://www.majalahsains.com/penemuan-baharu-rawatan-kanser-oleh-saintis-wanita-muda-memenangi-anugerah-antarabangsa-tempatan/
  3. http://www.informm.usm.my/chern.oon
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.