Flash Crash 2010: Kejatuhan Indeks ‘Sepantas Kilat’

Tanggal 6 Mei 2010 menyaksikan pasaran kewangan di Amerika Syarikat dikejutkan dengan kejatuhan indeks Dow Jones sebanyak 998.5 mata. Dianggarkan sebanyak $1 trilion USD nilai saham lenyap dalam masa beberapa jam selepas pasaran dibuka.

Kejatuhan indeks ini melebihi kejatuhan terbesar dalam tempoh sehari yang pernah dialami pada tahun 2008, iaitu sebanyak 777.68 mata. Peristiwa ini digelar sebagai flash crash kerana tempoh masa kejatuhan dan pemulihan indeks berlaku dengan sangat pantas.

Kejadian ini bukan sahaja berlaku pada indeks Dow Jones, malah punca kejatuhan bermula dari indeks S&P 500 dan kontrak S&P E-mini dimana masing-masing mengalami kejatuhan melebihi 8% pada waktu kemuncak. Peristiwa ini mendatangkan tanda tanya mengenai punca kejatuhan yang besar dan diikuti dengan pemulihan indeks dalam masa yang singkat.

Hasil siasatan yang dijalankan oleh US Securities & Exchange Commission (SEC), salah satu punca yang mengakibatkan kejatuhan dalam waktu yang singkat adalah tekanan jualan pada kontrak E-mini. Sebanyak 80,000 kontrak E-mini dilaporkan dijual pada hari tersebut. Sejumlah 75,000 kontrak yang kebiasaannya mengambil masa lebih 5 jam untuk dijual telah dilakukan didalam tempoh 20 minit secara automatik.

Pada pukul 2.42 petang hari kejadian, harga kontrak E-mini jatuh dengan pantas berpunca daripada syarikat High Frequency Trading (HFT) yang turut bertindak menjual kontrak E-mini tersebut apabila mengesan berlakunya kejatuhan harga.

Indeks Dow Jones turut mengalami tekanan jualan yang luar biasa dan mula kehilangan lebih 600 mata dalam masa 5 minit menjadikan jumlah penurunan hampir 1,000 mata pada hari tersebut.

Kejatuhan harga pada kontrak E-mini memberi kesan terhadap indeks Dow Jones apabila algoritma syarikat HFT mengesan terdapat risiko yang berkait dengan saham-saham di dalam indeks Dow Jones pada waktu yang sama dan mula melakukan jualan.

Hal ini mengakibatkan indeks Dow Jones bergerak seiring dengan indeks S&P 500 dan harga kontrak E-mini.

Namun, kejatuhan tersebut hanya berterusan sehingga pukul 2.46 petang. Harga kontrak E-mini kembali meningkat selepas Chicago Mercantile Exchange mengesan kejatuhan yang besar pada harga kontrak dan menghentikan dagangan selama lima saat. Penggantungan dagangan ini digelar ‘Stop Logic Functionality’ yang bertindak seperti Circuit Breaker di Bursa Malaysia. Kesemua indeks kembali meningkat seolah-olah tiada apa-apa yang luar biasa berlaku pada hari tersebut.

Pada tahun 2015, Department of Justice menahan seorang pedagang yang dikatakan menjadi punca bagi peristiwa flash crash. Navinder Singh Sarao yang berumur 36 tahun (pada 2015) dituduh melakukan aktiviti spoofing bagi mengelirukan pedagang lain.

Spoofing merupakan tindakan bertujuan untuk memanipulasi harga dengan meletakkan order dan berniat untuk membatalkan pada kemudiannya. Sarao akhirnya mengaku bersalah di atas petuduhan memanipulasi pasaran E-mini sejak tahun 2009 sehingga tahun 2014 dan dilaporkan beliau telah membuat keuntungan sebanyak $900,000 USD pada tarikh 6 Mei 2010 tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM