Flash Crash 2010: Kejatuhan Indeks ‘Sepantas Kilat’

Tanggal 6 Mei 2010 menyaksikan pasaran kewangan di Amerika Syarikat dikejutkan dengan kejatuhan indeks Dow Jones sebanyak 998.5 mata. Dianggarkan sebanyak $1 trilion USD nilai saham lenyap dalam masa beberapa jam selepas pasaran dibuka.

Kejatuhan indeks ini melebihi kejatuhan terbesar dalam tempoh sehari yang pernah dialami pada tahun 2008, iaitu sebanyak 777.68 mata. Peristiwa ini digelar sebagai flash crash kerana tempoh masa kejatuhan dan pemulihan indeks berlaku dengan sangat pantas.

Kejadian ini bukan sahaja berlaku pada indeks Dow Jones, malah punca kejatuhan bermula dari indeks S&P 500 dan kontrak S&P E-mini dimana masing-masing mengalami kejatuhan melebihi 8% pada waktu kemuncak. Peristiwa ini mendatangkan tanda tanya mengenai punca kejatuhan yang besar dan diikuti dengan pemulihan indeks dalam masa yang singkat.

Hasil siasatan yang dijalankan oleh US Securities & Exchange Commission (SEC), salah satu punca yang mengakibatkan kejatuhan dalam waktu yang singkat adalah tekanan jualan pada kontrak E-mini. Sebanyak 80,000 kontrak E-mini dilaporkan dijual pada hari tersebut. Sejumlah 75,000 kontrak yang kebiasaannya mengambil masa lebih 5 jam untuk dijual telah dilakukan didalam tempoh 20 minit secara automatik.

Pada pukul 2.42 petang hari kejadian, harga kontrak E-mini jatuh dengan pantas berpunca daripada syarikat High Frequency Trading (HFT) yang turut bertindak menjual kontrak E-mini tersebut apabila mengesan berlakunya kejatuhan harga.

Indeks Dow Jones turut mengalami tekanan jualan yang luar biasa dan mula kehilangan lebih 600 mata dalam masa 5 minit menjadikan jumlah penurunan hampir 1,000 mata pada hari tersebut.

Kejatuhan harga pada kontrak E-mini memberi kesan terhadap indeks Dow Jones apabila algoritma syarikat HFT mengesan terdapat risiko yang berkait dengan saham-saham di dalam indeks Dow Jones pada waktu yang sama dan mula melakukan jualan.

Hal ini mengakibatkan indeks Dow Jones bergerak seiring dengan indeks S&P 500 dan harga kontrak E-mini.

Namun, kejatuhan tersebut hanya berterusan sehingga pukul 2.46 petang. Harga kontrak E-mini kembali meningkat selepas Chicago Mercantile Exchange mengesan kejatuhan yang besar pada harga kontrak dan menghentikan dagangan selama lima saat. Penggantungan dagangan ini digelar ‘Stop Logic Functionality’ yang bertindak seperti Circuit Breaker di Bursa Malaysia. Kesemua indeks kembali meningkat seolah-olah tiada apa-apa yang luar biasa berlaku pada hari tersebut.

Pada tahun 2015, Department of Justice menahan seorang pedagang yang dikatakan menjadi punca bagi peristiwa flash crash. Navinder Singh Sarao yang berumur 36 tahun (pada 2015) dituduh melakukan aktiviti spoofing bagi mengelirukan pedagang lain.

Spoofing merupakan tindakan bertujuan untuk memanipulasi harga dengan meletakkan order dan berniat untuk membatalkan pada kemudiannya. Sarao akhirnya mengaku bersalah di atas petuduhan memanipulasi pasaran E-mini sejak tahun 2009 sehingga tahun 2014 dan dilaporkan beliau telah membuat keuntungan sebanyak $900,000 USD pada tarikh 6 Mei 2010 tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: