Kaji 5 Benda Ini Bagi Menilai Tahap Kewangan Sesebuah Syarikat

Bagi yang baru ingin menceburkan diri dalam pelaburan saham, anda sudah tentu selalu dengar fundamental dan teknikal analisis. Dua analisis ini adalah strategi untuk kita berjaya dalam pelaburan saham.

Bak kata orang, sebelum berperang kita perlu membuat persediaan rapi supaya tidak kecundang di tengah jalan. Begitu juga dengan pelaburan saham. Nampak mudah, tetapi sebelum mula melabur pastikan anda tahu strategi bagaimana mengaut keuntungan dan meminimumkan kerugian.

Untuk makluman, kaunter saham yang disenaraikan di Papan Bursa Malaysia adalah syarikat yang telah melalui proses Initial Public Offering (IPO). IPO adalah di mana syarikat telah menjadi public listed dari syarikat bertaraf private company.

Kelebihan proses IPO ini adalah sesebuah syarikat itu akan mendapat suntikan modal untuk mengembangkan perniagaan. Pelabur boleh terdiri sama ada pelabur runcit (individu) atau pelabur institusi (syarikat).

Jika syarikat public listed menjana keuntungan, hasil keuntungan tersebut akan dikongsi dengan para pelabur.

Bagi pelabur baru, ada baiknya anda belajar dulu berkenaan fundamental analisis. Fundamental analisis ini adalah asas sesuatu syarikat sama ada mempunyai aset yang banyak, hutang yang banyak, atau peluang untuk menjana keuntungan.

Sebagai pelabur, kita sudah tentu ingin melabur ke dalam syarikat yang menjana keuntungan setiap tahun, tidak mempunyai masalah pengurusan, dan tidak mempunyai hutang yang banyak. Semua ini merupakan asas sebelum memulakan pelaburan.

Berikut disenaraikan 5 kajian yang boleh kita lakukan sebelum melabur dalam sesebuah saham syarikat yang tersenarai:

1. Profit Margin

Profit margin adalah hasil syarikat daripada pendapatan yang diperoleh. Senang cerita ianya adalah berapa keuntungan dari jualan yang telah dibuat.

Sumber: Malaysia Stock Biz

Contoh: OpenSys profit margin = 11.6%.

Ini bermakna setiap RM1 pendapatan syarikat, OpenSys menjana RM0.11 keuntungan bagi menampung perbelanjaan atau kos jualan.

Semakin besar nilai profit margin, semakin bagus kedudukan kewangan sesebuah syarikat.

2. Earnings Per Share (EPS)

EPS adalah sejauh mana sesebuah syarikat memperoleh pendapatan dan pulangan yang mencukupi kepada pelabur.

Contoh: OpenSys EPS = 0.0386.

Ini bermakna setiap saham yang dimiliki oleh pelabur mendapat keuntungan sebanyak 0.0386 sen bagi seunit saham. Pendapatan ini boleh diagihkan kepada pelabur dalam dividen atau disimpan oleh syarikat untuk tujuan mengembangkan lagi bisnes.

Semakin besar nilai EPS, semakin bagus bisnes syarikat.

3. Return On Equity (ROE)

ROE digunakan untuk pelabur kenal pasti tahap pulangan bagi setiap RM1 yang dilaburkan.

Contoh: OpenSys ROE = 17.55.

ROE ini boleh dikatakan bagus kerana melebihi 15. Semakin besar nilai ROE, semakin bagus kedudukan bisnes syarikat.

4. Price-to-Earnings Ratio (PE)

P/E Ratio adalah satu kaedah untuk membandingkan harga pasaran saham dengan pendapatan seunit saham syarikat. PE yang negatif bermakna syarikat sedang mengalami kerugian manakala PE yang tinggi bermakna syarikat berada dalam keadaan yang baik.

Walaubagaimanapun, PE yang tinggi juga boleh disebabkan oleh harga saham sudah menjadi overvalued.

Contoh: OpenSys PE = 27.72.

Ini bermakna saham OpenSys bernilai lebih 27.72 daripada pendapatan syarikat.

Sumber: Bursa Marketplace Alpha Indicator Report

Nak tahu samada overvalued atau tidak, kita bandingkan dengan syarikat-syarikat lain yang berada dalam industri yang sama atau merupakan peer kepada Opensys.

Omesti adalah syarikat dengan P/E Ratio yang paling rendah manakala Kronologi Asia mempunyai P/E Ratio yang paling tinggi.

5. Market Capitalization (Market Cap)

Market Cap adalah nilai pasaran sesebuah syarikat dan ianya boleh digunakan bagi menggambarkan saiz sesebuah syarikat. Market Cap terbahagi kepada tiga iaitu Large Cap, Mid Cap dan Small Cap.

Blue chip adalah syarikat bersaiz besar dengan market cap melebihi RM10 bilion. Syarikat ini adalah kukuh dan mempunyai risiko yang agak rendah tetapi pergerakan harga saham mungkin agak perlahan.

Mid Cap pula adalah syarikat bersaiz sederhana dengan market cap RM1 bilion hingga RM10 bilion. Pergerakan saham pula mungkin sedikit agresif berbanding Large Cap dan risiko pelaburan bersifat sederhana.

Manakala Small Cap adalah syarikat bersaiz kecil dengan market cap RM200 juta sehingga RM1 bilion. Pergerakan harga saham sangat agresif dan boleh jadi sangat menguntungkan atau sangat merugikan.

Walaubagaimanapun, setiap syarikat mempunyai kelebihan dan kekurangan. Melaburlah mengikut strategi masing-masing.

Contoh: OpenSys Market Cap = 318.74 Juta

Ini bermakna OpenSys adalah dalam kategori syarikat Small Cap.

Pentingnya Fundamental Yang Cantik

Kesimpulannya, fundamental analisis ini adalah perkara wajib terutamanya bagi pelabur jangka panjang. Dengan melihat kepada 5 perkara ini, sudah memadai untuk pelabur mengenalpasti berkenaan tahap kewangan dan bisnes sesuatu syarikat.

Untuk mendapatkan semua analisa di atas, anda boleh dapatkan melalui Bursa Marketplace, Malaysia Stock Biz, Trading View, dan banyak lagi. Tak perlu nak ingat formula.

Bila fundamental dah bagus, baru kita dalami ilmu Analisa Teknikal bagi menentukan masa terbaik untuk beli saham yang mempunyai fundamental yang cantik.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adidas Bakal Menjual Pemilikan Di Dalam Reebok Bagi Menumpukan Kepada Jenamanya Sendiri

Ketika krisis pandemik Covid-19 yang berlaku sekarang, kita dapat lihat bagaimana perniagaan yang berteraskan e-commerce berjalan dengan rancak. Bagi jenama sukan terkenal dunia, mereka memperolehi pulangan yang sangat lumayan seperti jenama Nike dan Lululemon yang berjaya menggandakan jualan mereka pada tahun lepas.

Baca: Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Walaupun begitu, tidak semua syarikat berasaskan sukan menikmati nasib yang sama terutama jika syarikat itu kurang publisiti di peringkat antarabangsa. Perkara ini terjadi kepada salah sebuah syarikat pakaian sukan yang terkenal pada era 1980-an iaitu Reebok.

Syarikat ini merupakan anak syarikat yang dimiliki oleh gergasi sukan dunia iaitu Adidas.

Permulan Reebok

Kredit Gambar: Envzone

Reebok merupakan sebuah syarikat yang diasakan oleh dua orang adik-beradik Joe dan Jeff Foster yang berasal dari England. Mereka beri nama Reebok yang merupakan sejenis spesis rusa yang terdapat di Afrika.

Pada permulaan syarikat ini, mereka hanya fokus kepada kasut yang digunakan untuk sukan olahraga. Reebok mula memasuki pasaran Amerika Syarikat pada akhir 1970-an yang mana pada era tersebut, banyak syarikat mula bersaing dalam pasaran kasut sukan.

Syarikat ini mula berkembang di Amerika Syarikat apabila Paul Fireman, seorang ahli peniagaan Amerika Syarikat mula menjual kasut tersebut di pasaran Amerika Syarikat. Sambutan yang diterima oleh Reebok sangat menggalakkan.

Paul Fireman melihat potensi tersebut lalu mengambil keputusan untuk membeli Reebok secara keseluruhannya. Beliau berjaya membeli  syarikat tersebut dan mula beroperasi di Boston, Massachusetts. Di era 1980-an, syarikat ini berjaya mengambil tempat di Amerika Syarikat.

Strategi yang digunakan oleh Reebok pada ketika itu adalah dengan memfokuskan kasut kepada kaum wanita yang ingin melakukan senaman aerobik. Ternyata strategi tersebut berjaya dan idea ini berasal dari isteri Paul Fireman sendiri.

Dengan keuntungan yang diperolehi oleh Reebok dalam penjualan kasut senaman aerobik wanita, syarikat itu dapat bersaing dengan Nike dan Adidas yang fokus kepada kasut atlet lelaki terutamanya bola keranjang.

Kemudian di era 1990-an, Reebok turut menghasilkan kasut bola keranjang mereka sendiri yang menggunakan pemain NBA Shaquille O’Neal sebagai duta kasut mereka. Jualan kasut tersebut begitu memberangsangkan dan dalam masa yang singkat sahaja, 10,000 unit kasut berjaya dijual.

Masuk ke era milenium, jualan Reebok semakin berkurangan tetapi masih stabil kerana mereka mempunyai peminat yang tersendiri.

Seterusnya pada tahun 2005, syarikat ini telah dibeli oleh gergasi sukan Jerman iaitu Adidas dengan harga USD3.8 bilion. Bermula dari sini, Reebok mula mengalami penurunan yang mendadak daripada segi jualan walaupun tujuan utama Adidas adalah untuk menyekat kemaraan Nike yang telah mendominasi pasaran Amerika Syarikat.

Kenapa Reebok Gagal?

Kredit Gambar: Complex

Di antara faktor utama yang menyebabkan Reebok gagal bersaing di peringkat antarabangsa adalah disebabkan oleh Adidas itu sendiri. Kekuatan utama yang dimiliki oleh Reebok adalah mereka menjalinkan kerjasama yang baik dengan pemain NBA bagi tujuan pemasaran.

Setelah Adidas memiliki Reebok, Adidas telah memutuskan kerjasama tersebut dengan menggantikan kasut Adidas untuk kegunaan pemain NBA. Ini telah melemahkan jenama Reebok di pasaran.

Selain itu juga, Adidas telah memfokuskan Reebok kepada sukan mixed martial arts (MMA) yang mana suka ini kurang popular jika dibandingkan dengan sukan bola keranjang atau bola sepak.

Dari setahun ke setahun, Reebok tidak mempunyai matlamat yang jelas. Pada tahun lepas, Reebok hanya menyumbang sebanyak 7% jualan kepada Adidas.

Strategi Baru Adidas

Kredit Gambar: CNBC

Oleh yang demikian, Adidas akan menjual Reebok kepada pelabur luar kerana merka sedar sukar untuk fokus kepada dua jenama dalam satu masa. Di antara  pembeli yang dikhabarkan  berminat untuk mendapatkan syarikat tersebut adalah VF Corporation, Authentic Brands Group, Anta Sports, dan juga khabar angin yang mengatakan Shaquille O’Neal juga turut berminat mendapatkan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Adidas disenaraikan di pasaran saham Jerman? Dan saham Nike boleh kita beli di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!