Kaji 5 Benda Ini Bagi Menilai Tahap Kewangan Sesebuah Syarikat

Bagi yang baru ingin menceburkan diri dalam pelaburan saham, anda sudah tentu selalu dengar fundamental dan teknikal analisis. Dua analisis ini adalah strategi untuk kita berjaya dalam pelaburan saham.

Bak kata orang, sebelum berperang kita perlu membuat persediaan rapi supaya tidak kecundang di tengah jalan. Begitu juga dengan pelaburan saham. Nampak mudah, tetapi sebelum mula melabur pastikan anda tahu strategi bagaimana mengaut keuntungan dan meminimumkan kerugian.

Untuk makluman, kaunter saham yang disenaraikan di Papan Bursa Malaysia adalah syarikat yang telah melalui proses Initial Public Offering (IPO). IPO adalah di mana syarikat telah menjadi public listed dari syarikat bertaraf private company.

Kelebihan proses IPO ini adalah sesebuah syarikat itu akan mendapat suntikan modal untuk mengembangkan perniagaan. Pelabur boleh terdiri sama ada pelabur runcit (individu) atau pelabur institusi (syarikat).

Jika syarikat public listed menjana keuntungan, hasil keuntungan tersebut akan dikongsi dengan para pelabur.

Bagi pelabur baru, ada baiknya anda belajar dulu berkenaan fundamental analisis. Fundamental analisis ini adalah asas sesuatu syarikat sama ada mempunyai aset yang banyak, hutang yang banyak, atau peluang untuk menjana keuntungan.

Sebagai pelabur, kita sudah tentu ingin melabur ke dalam syarikat yang menjana keuntungan setiap tahun, tidak mempunyai masalah pengurusan, dan tidak mempunyai hutang yang banyak. Semua ini merupakan asas sebelum memulakan pelaburan.

Berikut disenaraikan 5 kajian yang boleh kita lakukan sebelum melabur dalam sesebuah saham syarikat yang tersenarai:

1. Profit Margin

Profit margin adalah hasil syarikat daripada pendapatan yang diperoleh. Senang cerita ianya adalah berapa keuntungan dari jualan yang telah dibuat.

Sumber: Malaysia Stock Biz

Contoh: OpenSys profit margin = 11.6%.

Ini bermakna setiap RM1 pendapatan syarikat, OpenSys menjana RM0.11 keuntungan bagi menampung perbelanjaan atau kos jualan.

Semakin besar nilai profit margin, semakin bagus kedudukan kewangan sesebuah syarikat.

2. Earnings Per Share (EPS)

EPS adalah sejauh mana sesebuah syarikat memperoleh pendapatan dan pulangan yang mencukupi kepada pelabur.

Contoh: OpenSys EPS = 0.0386.

Ini bermakna setiap saham yang dimiliki oleh pelabur mendapat keuntungan sebanyak 0.0386 sen bagi seunit saham. Pendapatan ini boleh diagihkan kepada pelabur dalam dividen atau disimpan oleh syarikat untuk tujuan mengembangkan lagi bisnes.

Semakin besar nilai EPS, semakin bagus bisnes syarikat.

3. Return On Equity (ROE)

ROE digunakan untuk pelabur kenal pasti tahap pulangan bagi setiap RM1 yang dilaburkan.

Contoh: OpenSys ROE = 17.55.

ROE ini boleh dikatakan bagus kerana melebihi 15. Semakin besar nilai ROE, semakin bagus kedudukan bisnes syarikat.

4. Price-to-Earnings Ratio (PE)

P/E Ratio adalah satu kaedah untuk membandingkan harga pasaran saham dengan pendapatan seunit saham syarikat. PE yang negatif bermakna syarikat sedang mengalami kerugian manakala PE yang tinggi bermakna syarikat berada dalam keadaan yang baik.

Walaubagaimanapun, PE yang tinggi juga boleh disebabkan oleh harga saham sudah menjadi overvalued.

Contoh: OpenSys PE = 27.72.

Ini bermakna saham OpenSys bernilai lebih 27.72 daripada pendapatan syarikat.

Sumber: Bursa Marketplace Alpha Indicator Report

Nak tahu samada overvalued atau tidak, kita bandingkan dengan syarikat-syarikat lain yang berada dalam industri yang sama atau merupakan peer kepada Opensys.

Omesti adalah syarikat dengan P/E Ratio yang paling rendah manakala Kronologi Asia mempunyai P/E Ratio yang paling tinggi.

5. Market Capitalization (Market Cap)

Market Cap adalah nilai pasaran sesebuah syarikat dan ianya boleh digunakan bagi menggambarkan saiz sesebuah syarikat. Market Cap terbahagi kepada tiga iaitu Large Cap, Mid Cap dan Small Cap.

Blue chip adalah syarikat bersaiz besar dengan market cap melebihi RM10 bilion. Syarikat ini adalah kukuh dan mempunyai risiko yang agak rendah tetapi pergerakan harga saham mungkin agak perlahan.

Mid Cap pula adalah syarikat bersaiz sederhana dengan market cap RM1 bilion hingga RM10 bilion. Pergerakan saham pula mungkin sedikit agresif berbanding Large Cap dan risiko pelaburan bersifat sederhana.

Manakala Small Cap adalah syarikat bersaiz kecil dengan market cap RM200 juta sehingga RM1 bilion. Pergerakan harga saham sangat agresif dan boleh jadi sangat menguntungkan atau sangat merugikan.

Walaubagaimanapun, setiap syarikat mempunyai kelebihan dan kekurangan. Melaburlah mengikut strategi masing-masing.

Contoh: OpenSys Market Cap = 318.74 Juta

Ini bermakna OpenSys adalah dalam kategori syarikat Small Cap.

Pentingnya Fundamental Yang Cantik

Kesimpulannya, fundamental analisis ini adalah perkara wajib terutamanya bagi pelabur jangka panjang. Dengan melihat kepada 5 perkara ini, sudah memadai untuk pelabur mengenalpasti berkenaan tahap kewangan dan bisnes sesuatu syarikat.

Untuk mendapatkan semua analisa di atas, anda boleh dapatkan melalui Bursa Marketplace, Malaysia Stock Biz, Trading View, dan banyak lagi. Tak perlu nak ingat formula.

Bila fundamental dah bagus, baru kita dalami ilmu Analisa Teknikal bagi menentukan masa terbaik untuk beli saham yang mempunyai fundamental yang cantik.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.