Orang Lain Melabur Saham Untung, Mengapa Aku Belum?

Kita sering terpesona dengan keuntungan rakan-rakan seperjuangan dalam dunia pelaburan saham. Hampir setiap hari, mesti ada yang akan mempamerkan ‘screenshot’ keuntungan di media sosial.

Tapi selepas kita belajar mengenai saham, ada yang pergi webinar, ada yang baca buku, ada yang tengok di YouTube; namun bila cuba beli saham, tak untung-untung.

Orang lain portfolio hijau, kita pun beli saham yang sama tapi portfolio kita merah belaka. Jom kita dengarkan pesanan daripada Coach Roslinah Laikoi, mungkin ini puncanya mengapa kita belum untung macam mereka.

1. Belum Cukup Faham

Pertama, kefahaman kita berbeza-beza. Ada yang lepas habis seminar, masih dalam fasa nak faham. Maklumlah, sebelum ni mana pernah dengar langsung pasal saham.

Ada yang baru nak fahamkan sistem, nak faham FA, nak faham TA, nak faham terma, nak faham baca berita. Bila semua masih dalam proses nak faham jadinya belum berani nak tekan BUY.

Saham pun belum beli, ini sah-sah belum boleh buat duit.

2. Tak Kenal Diri Sendiri

Kedua, tak pasti nak jadi pedagang (trader) atau pelabur (investor). Nak jadi investor tapi buat kajian fundamental (FA) pun tak sampai setengah minit.

Nak jadi investor tapi setiap minit klik butang refresh dekat trading platform. Bila lama sangat harga saham tersebut tak berubah, dijual terus saham tu pada harga beli. Kan dah rugi kena bayar brokerage fees.

3. Acah-Acah Scalper

Kata baru belajar, kata baru nak kenal dunia saham, tapi langsung tak cermat. Analogi dia macam ni.

Ingat lagi tak kisah kita baru nak ambil lesen kereta masa umur 18 tahun?

Masa ujian, kita bawa kereta Kancil manual. Tapi bila lulus dan dapat lesen ‘P’, bawa kereta macam orang dah 10 tahun pengalaman. Cilok sana sini, bawa lebih daripada had kelajuan. Seolah-olah kitalah raja di atas jalanraya.

Tapi bila dah kemalangan, bila dah asyik kena saman, kereta pula rosak selalu sebab asyik ‘tekan’; maka kita pun insaf selepas itu.

Sebagai seorang yang baru berkecimpung dalam dunia pelaburan saham, mesti kita teruja untuk buat benda baru. Benda yang sifu atau mentor kita kata jangan buat, benda itulah yang kita buat.

Jadi biasanya kalau untung pun sebab nasib, tapi biasanya lebih banyak rugi.

4. Teruja Dan Terikut-Ikut Orang Lain

Keempat, teruja dengan keterujaan orang lain. Biasanya kalau orang yang buat kajian, kalau dia minat beli saham tersebut, memang biasanya mereka yang mengkaji syarikat tersebut akan teruja seolah-olah itu adalah syarikat bapak dia yang punya.

Kita yang tak tahu apa-apa ni, main ikut beli. Trading Plan tak ada, Target Price tak ada, Cut Loss tak tahu dekat mana. Kesudahannya, beliau dah jual dengan keuntungan, kita masih hold saham tu dengan kerugian.

Sumber Rujukan: FB Roslinah Laikoi

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: