Orang Lain Melabur Saham Untung, Mengapa Aku Belum?

Kita sering terpesona dengan keuntungan rakan-rakan seperjuangan dalam dunia pelaburan saham. Hampir setiap hari, mesti ada yang akan mempamerkan ‘screenshot’ keuntungan di media sosial.

Tapi selepas kita belajar mengenai saham, ada yang pergi webinar, ada yang baca buku, ada yang tengok di YouTube; namun bila cuba beli saham, tak untung-untung.

Orang lain portfolio hijau, kita pun beli saham yang sama tapi portfolio kita merah belaka. Jom kita dengarkan pesanan daripada Coach Roslinah Laikoi, mungkin ini puncanya mengapa kita belum untung macam mereka.

1. Belum Cukup Faham

Pertama, kefahaman kita berbeza-beza. Ada yang lepas habis seminar, masih dalam fasa nak faham. Maklumlah, sebelum ni mana pernah dengar langsung pasal saham.

Ada yang baru nak fahamkan sistem, nak faham FA, nak faham TA, nak faham terma, nak faham baca berita. Bila semua masih dalam proses nak faham jadinya belum berani nak tekan BUY.

Saham pun belum beli, ini sah-sah belum boleh buat duit.

2. Tak Kenal Diri Sendiri

Kedua, tak pasti nak jadi pedagang (trader) atau pelabur (investor). Nak jadi investor tapi buat kajian fundamental (FA) pun tak sampai setengah minit.

Nak jadi investor tapi setiap minit klik butang refresh dekat trading platform. Bila lama sangat harga saham tersebut tak berubah, dijual terus saham tu pada harga beli. Kan dah rugi kena bayar brokerage fees.

3. Acah-Acah Scalper

Kata baru belajar, kata baru nak kenal dunia saham, tapi langsung tak cermat. Analogi dia macam ni.

Ingat lagi tak kisah kita baru nak ambil lesen kereta masa umur 18 tahun?

Masa ujian, kita bawa kereta Kancil manual. Tapi bila lulus dan dapat lesen ‘P’, bawa kereta macam orang dah 10 tahun pengalaman. Cilok sana sini, bawa lebih daripada had kelajuan. Seolah-olah kitalah raja di atas jalanraya.

Tapi bila dah kemalangan, bila dah asyik kena saman, kereta pula rosak selalu sebab asyik ‘tekan’; maka kita pun insaf selepas itu.

Sebagai seorang yang baru berkecimpung dalam dunia pelaburan saham, mesti kita teruja untuk buat benda baru. Benda yang sifu atau mentor kita kata jangan buat, benda itulah yang kita buat.

Jadi biasanya kalau untung pun sebab nasib, tapi biasanya lebih banyak rugi.

4. Teruja Dan Terikut-Ikut Orang Lain

Keempat, teruja dengan keterujaan orang lain. Biasanya kalau orang yang buat kajian, kalau dia minat beli saham tersebut, memang biasanya mereka yang mengkaji syarikat tersebut akan teruja seolah-olah itu adalah syarikat bapak dia yang punya.

Kita yang tak tahu apa-apa ni, main ikut beli. Trading Plan tak ada, Target Price tak ada, Cut Loss tak tahu dekat mana. Kesudahannya, beliau dah jual dengan keuntungan, kita masih hold saham tu dengan kerugian.

Sumber Rujukan: FB Roslinah Laikoi

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur