Garam: Komodoti Yang Pernah Menjadi Mata Wang

Semua orang tahu perkataan ‘Gaji (salary)’ yang sinonim dengan maksud lain seperti bayaran, nafkah, pendapatan, hasil, perolehan, upah dan sebagainya. Hujung bulan adalah waktu yang paling dinanti-nantikankan oleh semua orang, kerana kebiasaannya kita akan menerima gaji kita bekerja selama sebulan.

Namun tahukah anda, perkataan Gaji (salary) sebenarnya berasal dari perkataan Latin iaitu “salarium”, yang membawa maksud “garam yang dijadikan sebagai medium pertukaran (salt money)”.

Pada zaman dahulu, empayar Rom membayar askar, pegawai dan pentadbir awam melalui peruntukan salt money yang dimiliki oleh pihak kerajaan. Sehinggalah hari ini salarium kekal menjadi istilah gaji yang diterima oleh tentera di Itali, walaupun garam sudah tidak dijadikan sebagai mata wang di Itali.

Kredit Gambar: Biography

Menurut catatan Marco Polo dalam buku karangan beliau yang bertajuk The Travels of Marco Polo’ yang dihasilkan pada akhir abad ke-13, beliau telah menceritakan semula tentang penggunaan salt money di China, wilayah Kain-Du. Di antara petikan kata-kata beliau:

“Di negara ini (China), terdapat tempat untuk penghasilan garam, di mana mereka akan melakukan pemprosesan melalui merebus air garam tersebut, selama berjam-jam. Lalu akan membentuk kepingan dan akan dipotong menjadi bentuk dan saiz bulatan kecil. Kemudiannya akan diletak di atas jubin panas, berhampiran dengan api, sehinggalah kandungan air sudah tidak terdapat lagi, lalu kering dan keras. Sehinggalah wang tersebut terlalu berharga, kerana tidak mampu dihasilkan oleh orang ramai melainkan penguasa kerajaan wilayah tersebut. Harga 80 kepingan salt money tersebut bersamaan dengan sejongkang emas. Namun apabila salt money tersebut diguna pakai di kawasan terpencil dalam wilayah Kain-Du, ia jauh terlalu murah. Iaitu sekitar 50 hingga 60 salt money hanya mampu mendapatkan beberapa butir emas, kerana penguasa di kawasan terpencil tersebut tahu dan faham penduduk di pedalaman kurangnya ilmu untuk mengetahui nilai sebenar salt money”.

The Travels of Marco Polo

Selepas salt money berkembang dengan jayanya di China, negara Ethiopia kemudiannya membawa masuk penggunaan salt money di Eropah pada kurun ke-16. Para pedagang dan penjelajah yang berkunjung ke Eropah, akan menggunakan garam sebagai mata wang yang menjadi medium pertukaran.

Sedikit berbeza dengan cara penghasilan salt money di China, Ethiopia menjadikan garam dalam bentuk kepingan, dan berupa tekstur seperti batu 4 segi, mempunyai berat lebih kurang hampir 300 gram, berwarna putih, panjang sekitar 10 hingga 12 inci dan berketebalan sebanyak 1.5 inci.

Image by LoggaWiggler from Pixabay

Namun jika dilihat semula gambaran salt money di Ethiopia ianya berwarna hitam, mungkin ini disebabkan penggunaan wang tersebut yang banyak bertukar tangan. Terdapat juga perumpamaan yang berbunyi “he eateth salt” merujuk kepada individu yang terlalu kaya-raya.

Pada kurun ke-19, Richard Burton mengunjungi Harar dan telah mendapati orang seorang hamba kanak-kanak, boleh dibebaskan atau dibeli hanya mengunakan sebuku salt money. Tahukah anda bahawa, salt money di Ethiopia digelar sebagai ‘Amole’.

Penggunaan garam sebagai wang memberi makna tambahan kepada ungkapan ‘worth his salt’. Hampir setiap sudut dunia, terdapat penggunaan garam sebagai sebahagian daripada bingkisan sejarah yang menarik.

Dapatlah disimpulkan di sini bahawa, kegunaan garam pada masa lalu boleh disifatkan sebagai salah satu komoditi yang mendapat permintaan secara universal.

Sumber Rujukan:

  • Einzig, Paul. 1966. Primitive Money
  • Polo, Marco. 1958. The Travels of Marco Polo
  • Williams, Jonathan, ed. 1997. Money: A History

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA