QSR Brands Nak Disenaraikan Di Bursa Malaysia

QSR Brands (M) Holdings Bhd, pengendali restoran KFC dan Pizza Hut di Malaysia akan meneruskan untuk penyenaraian saham mereka di Bursa Malaysia melalui Initial Public Offering (IPO). Bagi yang tak tahu apa itu IPO, boleh rujuk artikel Jom Berkenalan Dengan IPO.

Menurut draf prospectus yang dihantar kepada Suruhanjaya Sekuriti semalam, QSR Brands menawarkan sejumlah 1.465 bilion saham melalui IPO.

Sumber: Securities Commission

Boleh juga muat turun prospektus tersebut di sini. – fail PDF 26.6MB
Perolehan daripada IPO tersebut akan digunakan untuk pengembangan perniagaan KFC dan Pizza Hut di seluruh negara dalam tempoh 12 bulan.

Syarikat dijangkakan akan mempunyai market cap sebanyak RM6 bilion sebaik sahaja IPO dijalankan.

Setakat hari ini, QSR Brands mengendali 810 cawangan KFC dan 467 cawangan Pizza Hut di Malaysia, Singapura, Kemboja dan Brunei.

Perniagaan restoran menyumbang sebanyak RM4 bilion atau 87% daripada jumlah pendapatan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017. Keuntungan bersih bagi FY17 adalah sebanyak RM182.98 juta, dengan perolehan sebanyak RM4.56 bilion.

QSR Brands juga bercadang untuk memberi dividen sebanyak 30% ke 50% daripada keuntungan bersih tahunan sebagai dividen kepada para pelabur.

Sumber Rujukan: The Star Online

Rebutlah Peluang Beli IPO

Kenapa nak kena beli IPO ni? Sebab kalau ikut sejarah, sebanyak 10 IPO yang disenaraikan pada tahun 2017, 7 saham mencatatkan keuntungan dan 3 mencatatkan kerugian. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari.

Jangan lupa baca:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham Memang Lubuk Duit. Tapi Ini Sisi Gelapnya

Fakta yang tak dapat disangkal bahawa pasaran saham merupakan salah satu tempat untuk kita memperolehi keuntungan yang lebih tinggi dan lebih cepat dari instrumen pelaburan yang lain. Bak kata pepatah lama, “High Risk, High Return”.

Tetapi selama ini, kita sering dengar cerita yang indah-indah belaka. Seringkali kita dengar, “Saham ni nak untung 10% sebulan senang je. Nak untung 10% sehari pun boleh”.

Kami juga seperti anda. Teruja.

Teruja melihat nombor-nombor yang berkelip-kelip di monitor laptop. Bila klik, kena gaya boleh kaut untung ribu-ribu.

Tapi jangan lupa yang kita juga boleh rugi 10% sebulan. Nak rugi 10% sehari juga boleh. Jom kita menyusuri ke alam yang jarang orang nak terokai, iaitu sisi gelap pelaburan saham.

1. Bersedia Untuk Rugi 30% Sehari

Ya, memang tak mustahil nak untung banyak, tapi sanggup ke nak rugi banyak? Mungkin jarang berlaku, tapi tengok sahaja Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14. Saham MyEG dan George Kent kedua-duanya jatuh 30% dalam masa sehari.

Malah bukan sehari, MyEG dan George Kent jatuh ke paras terendah yang dibenarkan iaitu 30% sebaik sahaja pasaran saham dibuka jam 9.00 pagi. Maknanya memang tak sempat nak buat apa-apa.

Hari kedua pun sama, jatuh lagi 30%. Sanggup ke tak rugi banyak ni?

Sebab apa kami letak 30%? Sebab maksimum dalam satu hari harga saham sesuatu syarikat boleh jatuh sampai 30%. Istilah ini kita pangil limit down. Penurunan maksimum adalah seperti berikut:

Harga saham bawah RM1.00 penurunan maksimum adalah 30 sen.
Harga saham atas RM1.00 penurunan maksimum adalah 30%.

2. Terdedah Kepada Ajaran Sesat

Memandangkan semakin ramai orang dah buka mata tentang pelaburan saham, maka semakin ramai jugalah sifu yang giat buat kelas dan seminar pelaburan saham. Ada demand, mesti ada supply kan? Bimbang nanti ‘cikgu-cikgu’ ni akan tunjukkan jalan yang sesat. Nanti diri sendiri yang kecewa.

Jadi bagaimana nak membezakan di antara sifu yang tulen atau jadi-jadian?

Jemput baca:

3. Ketagih Dengan ‘Buy Call’

Ini lagi satu masalah besar dalam terutamanya kepada pedagang saham (traders). Bila dah mula pergi seminar, pastinya anda dahagakan teknik-teknik teknikal yang boleh buat duit. Maka, mulalah gatal tangan nak join group saham yang bersepah-sepah dan tidak diketahui kebolehpercayaannya.

Group sana suruh beli saham ni, group lagi satu suruh beli saham ni, group lain pula suruh beli saham lain. Kesudahannya, anda pun hentam beli semua sekali.

Jika dilihat sudut yang berbeza, entah-entah mereka yang beri Buy Call ni, dah beli awal-awal saham tu. Kita yang terikut-ikut turut sama beli dan menyebabkan harga saham tadi naik. Kemudiannya bila ‘pemberi’ Buy Call mula jual berjemaah, harga saham pun jatuh dan kita pula tersangkut beli di pucuk.

4. Deraan Emosi

Apa kaitan saham dengan emosi? Biasanya pedagang saham (traders) akan berperang dengan 3 jenis emosi ini:

FEAR (TAKUT) : Kita takut nak beli walaupun harga dah cukup cantik untuk dibeli sebab orang lain tak beli.
GREED (TAMAK) : Dah untung tapi masih tak nak jual.
HOPE (BERHARAP) : Dah untung tapi masih tak nak jual, mengharap harga akan naik lebih tinggi. Atau rugi dah melebihi 30% tapi masih berharap harga akan naik.

Cuba lihat contoh ini:

..Anda telah pilih saham dan beli pada harga terbaik.

..Kemudian harga saham tu naik tinggi melebihi sasaran yang anda tentukan. Seronok gila rasa.

..Tiba-tiba harga saham tu jatuh, tapi anda masih tak jual pegangan saham tu, sebab anda rasa analisa anda betul dan saham tu mungkin akan naik semula.

..Sudahnya, saham tu jatuh lagi dan lagi sampailah lebih rendah dari harga beli.

Fuh, boleh tahan ke dengan deraan emosi sebegini?

Pelabur yang berjaya mengawal emosinya jika berada dalam keadaan seperti di atas akan menjual saham tu pada harga yang telah ditentukan awal-awal dan bukannya degil nak pegang lagi saham tu.

Dah capai Target Price (TP), tapi masih simpan saham tu dan tak jual-jual. Bila peram sampai terlupa nak jual, kalau harga saham tadi turun ke paras harga yang kita beli. Daripada elok-elok boleh untung 10%, akhirnya tak untung satu sen pun.

5. Nafsu Untuk Pinjam Duit

Ini merupakan kesilapan terbesar kebanyakan pelabur. Baru nak up sikit, baru dapat buat untung sikit, dah mula gatal tangan meminjam (guna margin atau pinjam duit mak ayah) untuk buat pelaburan. Kononnya berpegang kepada mazhab modal besar, untung pun mesti lagi besar.

Tapi ramai yang hanya sedar bila rugi. Ada yang kena T+4 dan terpaksa Force Selling dalam keadaan menanggung kerugian yang sangat besar.

Lagi teruk kalau buat pinjaman peribadi untuk mula melabur. Belum apa-apa lagi dah berhutang, sebab dengar kawan cerita dengan pelaburan saham boleh untung 15% sebulan.

6. Timbul Perangai Suka ‘Follow’

Kenapa kita beli saham? Orang lain beli, kita pun ikut sama beli. Tengok dalam senarai Most Active, terus fikir saham tu mesti boleh naik lagi sebab ramai orang jual beli secara aktif. Fundamental Analysis pun tak buat, Technical Analysis pun tak buat.

Syarikat tersebut buat bisnes apa, untung ke rugi, siapa pengarah syarikat tak pernah nak ambil tahu. Silap haribulan, niat nak melabur saham terus jatuh hukumnya berjudi.

7. Terdedah Kepada Skim “Pump & Dump”

Ada lagi satu mazhab, kononnya bila beli saham murah, harga saham naik sikit pun dah untung banyak. Tapi dia lupa bahawasanya kalau harga saham tu turun sikit, rugi pun banyak juga.

Kalau nak tahu, saham-saham ‘penny stock’ bawah RM1 terutamanya bawah RM0.10 adalah kegemaran operator atau mereka yang suka memanipulasi harga. Harga saham boleh naik dengan cepat, turun pun cepat. Saham-saham seperti ini (biasanya syarikat rugi) tidak disertai oleh para pelabur jangkamasa panjang, jerung antarabangsa mahupun jerung tempatan pun tak pandang. Pembelinya terdiri dari geng-geng kontra, sindiket dan newbie.

Kalau nak beli juga boleh, tetapi belajarlah Analisa Teknikal supaya anda berjaya beli dan jual pada masa yang baik dan menguntungkan.

Eh, jangan takut, ini bukan nak takut-takutkan anda. Manusia kena hidup saling mengingati. Rugi sikit-sikit itu biasa. Risiko yang boleh diuruskan. Jom kita terus belajar dan belajar.

Iklan

Apa Itu Bonus Issue, Share Split, Rights Issue & Share Consolidation?

Mungkin bagi yang baru terlibat dalam dunia pelaburan saham, perkataan di atas sedikit membingungkan. That’s ok, You Are Not Alone. Rasanya kalau tanya yang dah ada pengalaman sikit pun, masih ada yang gagal untuk menjawabnya dengan tepat.

Jom kita belajar istilah-istilah ini:

1. Bonus Issue

Sekiranya anda sedang bekerja, syarikat menawarkan anda bonus yang akan dibayar pada hujung tahun nanti. Apakah perasaan anda? Mesti seronok bukan?

Merujuk kepada definisi yang diberikan Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam erti kata lain, pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Agak-agaknya syarikat yang untung ke rugi yang akan bagi bonus ni? Syarikat yang kukuh atau yang koyak kedudukan kewangannya?

Contoh Bonus:

Choo Bee Metal Industries Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Bagi setiap 5 saham yang dipegang pemegang saham, 1 saham bonus akan diberi percuma.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Harga saham turun pada 16 Jun disebabkan tarikh Ex-Date Bonus tersebut. Ini disebabkan oleh harga akan ‘adjusted’ bagi pemberian saham ‘percuma’ tersebut dengan harga semasa saham.

Selepas itu, harga saham kelihatan menaik sedikit sebelum menurun. Ini kerana pada keseluruhannya saham Choobee sedang dalam fasa downtrend.

2. Share Split / Subdivision

Share Split yang juga dikenali sebagai Subdivision, jika ikut definisi Bursa Marketplace bermaksud:

When a company reduces the paid or face value of its shares, and issues further shares in the same proportion i.e. 100,000 RM 2 ordinary shares would be split into 200,000 RM 1 ordinary shares.

Senang sikit nak faham kan? Jika kita mempunyai 10,000 unit saham bernilai RM2 sesaham, selepas Share Split berlaku – kini anda ada 20,000 unit saham bernilai RM1 sesaham.

Ianya biasa dilkakukan untuk merendahkan harga saham, terutamanya saham yang mahal. Ini bagi menarik lebih ramai orang untuk membeli saham tersebut.

Contoh Share Split:

Kossan Rubber Industries Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Merujuk kepada pengumuman di atas, setiap satu saham akan terbahagi kepada 2 saham.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Harga saham yang dahulunya RM8, kini turun kepada RM4 sesaham. Kini menjadi lebih murah kepada pelabur runcit macam kita. Namun, saham kemudiannya dilihat membuat sideways walaupun ada sedikit kenaikan.

3. Rights Issue

Sekarang kita tengok pula apa itu Rights Issue, berdasarkan kepada definisi yang diberi Bursa Marketplace:

Companies raise additional capital by offering to existing shareholders the rights to subscribe for new shares, at a price usually below the current market price. These rights, while current, attract a price of their own and can be traded on any stock exchange.

Untuk mudah kita faham, biasanya syarikat yang belum tersenarai ingin kumpul modal adalah dengan melalui proses IPO. Kemudiannya syarikat tersebut akan tersenarai di Bursa Malaysia pula, dan orang ramai boleh mula beli saham syarikat.

Bagi syarikat yang dah tersenarai pula, untuk kumpul modal baru, tak boleh nak IPO lagi – maka keluarlah Rights Issue. Ini menunjukkan bahawa syarikat sedang mengalami masalah kewangan, mungkin disebabkan hutang yang tinggi atau kurangnya jualan dan pendapatan syarikat.

Contoh Rights Issue:

Pasdec Holdings Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Merujuk kepada pengumuman di atas, setiap lima unit saham yang dipegang akan dapat dua unit saham pada harga RM0.35 setiap unit Rights Issue.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Disebabkan pengumuman Rights Issue ini, harga saham menurun ke paras RM0.35 iaitu harga penetapan Rights Issue tersebut. Kemudiannya harga saham naik tetapi turun semula selepas beberapa bulan. Seolah-olah RM0.35 adalah paras support yang baru pula.

4. Share Consolidation

Share Consolidation daripada segi terjemahan adalah bermaksud Penggabungan. Mungkin dua, mungkin tiga atau lebih bergabung menjadi satu.

Contoh Share Consolidation:

iDimension Consolidated Berhad

Sumber: Malaysia Stock Biz

Apa yang difahami daripada kenyataan di atas, dua unit saham bergabung menjadi seunit. Maknanya kalau ada 2,000 unit saham, ianya akan bergabung menjadi 1,000 unit.

Kesannya Kepada Harga Saham

Sumber: Bursa Marketplace

Kelihatan saham iDimension naik disebabkan oleh Consolidation ni, yalah kalau dulu satu saham berharga RM0.04 seunit, sekarang jadi RM0.08 pula seunit hasil daripada penggabungan dua unit saham menjadi seunit saham. Kemudian harga saham naik dan jatuh sepertimana yang biasa berlaku.

Bonus Issue dan Share Split Adalah Perkara Positif

Secara kesimpulannya, sesebuah syarikat akan memberikan Bonus Issue disebabkan keuntungan syarikat yang berlebihan yang ingin dikongsikan bersama-sama dengan para pemegang saham. Bukan syarikat sorang saja yang kaya, tetapi pemegang saham pun kaya sama.

Manakala Share Split pula bertujuan untuk ‘merendahkan’ harga saham, bagi menarik minat lebih ramai pelabur – terutamanya saham yang berharga RM5 dan ke atas. Maklumlah kita pelabur runcit ni takut nak beli saham mahal-mahal ni kan?

Rights Issue dan Consolidation Pula Bersifat Negatif

Manakala Rights Issue pula bertujuan untuk mendapatkan modal tambahan, terutamanya syarikat yang bermasalah. Dah tak boleh buat IPO lagi sekali, terpaksa guna cara ini pula.

Share Consolidation pula lebih kepada untuk mengurangkan jumlah saham dengan menggabungkan saham-saham yang telah terapung di pasaran. Mungkin ianya dengan harapan untuk menarik minat orang ramai untuk beli saham syarikat sebab dah menjadi Limited Edition pula.

Iklan

IPO Tashin Holdings Baru Dibuka, Boleh Beli Online Pada Harga RM0.58 Seunit

Sumber: Bursa Malaysia

Sebanyak 59,329,000 saham dibuka untuk jualan pada harga RM0.58 sen seunit, tarikh tutup permohonan adalah pada 19 Julai 2019 (Jumaat) dan bakal disenaraikan pada 1 Ogos 2019 (Khamis).

Siapa Tashin Holdings Berhad Ni?

Oh, baru tahu Tashin Holdings ni terlibat dalam industri besi. Banyak jugalah sektor penglibatan mereka, dan produk yang mereka tawarkan.

Prestasi Kewangan Tashin Holdings

Ratus juta juga perolehan syarikat Tashin Holdings ni. Tapi pada tahun 2018, perolehan meningkat tetapi keuntungan merosot. Margin keuntungan juga kelihatan jatuh sedikit.

Untuk Tujuan Apa Tashin Holdings Guna Duit Daripada IPO?

Tiada langsung daripada RM34.41 juta yang bakal diperolehi menerusi IPO ini akan digunakan untuk tujuan nak bayar balik hutang. Yang bestnya, sebahagian besar daripadanya akan digunakan untuk membeli tanah dan membeli kilang baru.

Nanti bila dah siap kilang baru, mesti pendapatan baru dapat dijana. Pendapatan meningkat, keuntungan pun meningkat.

Ada Kena Mengena Dengan Prestar Resources Rupanya

Rupa-rupanya, Prestar Resources yang disenaraikan di Bursa Malaysia ada share dalam Tashin Holdings ni. Adakah ia bakal memberi impak kepada prestasi saham Tashin Holdings ni nanti?

Mana tahu saham Prestar naik, saham Tashin Holdings pun ikut naik sekali.

Jemput Beli IPO Tashin Holdings Secara Online

1. Melalui CIMB Clicks

Modal RM58 je minima untuk beli IPO Tashin Holdings ni. Nak tahu secara terperinci, sila rujuk Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan CIMB Clicks.

Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO

Sabar, takkan nak beli 1 lot je kot. Nampak gayanya kalau beli 1 lot, peluang sangat tipis untuk lulus.

Habis tu berapa lot nak kena beli ni?

Kalau nak tahu rahsianya, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Semoga berjaya!

Status Patuh Syariah Tashin Holdings

Buat masa ini, belum konfem lagi samada saham Tashin Holdings ni patuh Syariah atau tidak. Biasanya BIMB Securities (Bank Islam) akan update dalam masa terdekat. Maklumlah, baru sangat IPO ni.

Apa Yang Best Sangat IPO Ni?

This image has an empty alt attribute; its file name is 190102-Prestasi-IPO-2018-table.png

Tengok saja prestasi IPO tahun lepas, memang best siapa yang dapat beli IPO ni. Boleh rujuk Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Ada juga yang naik 270.27% dalam masa hanya beberapa bulan!

Iklan

Nak Melabur Saham Petronas Gas? Ambil Tahu 10 Perkara Ini Terlebih Dahulu

Petronas Gas Bhd (Petgas) merupakan syarikat gas infrastruktur dan utiliti yang utama di Malaysia. Kini, market capitalisation-nya adalah sebanyak RM34.7 bilion dan Petgas adalah merupakan komponen FBMKLCI yang merupakan di antara 30 syarikat tersenarai yang terbesar di Malaysia. Saya ingin memberikan update mengenai prestasi kewangan terkini bagi Petgas dan membuat penilaian sahamnya secara objektif.

Jom kita lihat 10 perkara ini sebelum nak melabur ke dalam saham Petgas.

1. Segmen 1: Pemprosesan Gas (Gas Processing)

Segmen ini menjana duit daripada pemprosesan gas asli yang dicarigali oleh Petronas Carigali terutamanya di luar pesisir Terengganu di loji yang dimilikinya di Kertih, Terengganu kepada gas ethane, propane, dan juga butane. Jumlah fi yang dijana adalah berdasarkan kepada Gas Processing Agreement (GPA) yang ditandatangani dengan Petronas pada tahun 2014 dan perjanjian ini adalah untuk selama 20 tahun.

Perolehan bagi segmen pemprosesan gas terkawal berada pada paras RM1.50 bilion setahun sejak tahun 2012. Tetapi, keuntungannya telah menurun daripada RM768.7 juta pada tahun 2012 kepada RM639.3 juta pada tahun 2018. Ini kerana ia telah merekod kenaikan depreciation expenses pada masa tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan Petgas

2. Segmen 2: Pembekalan Gas (Gas Transportation)

Pada 2014, Petgas telah menandatangani Gas Transportation Agreement (GTA) dengan Petronas selama 20 tahun. Ia menjana pendapatan fi daripada pembekalan ethane, propane, dan butane yang diproses olehnya di Kertih ke seluruh Semenanjung Malaysia menerusi paip penyaluran gas (PGU network) yang sepanjang 1,690 kilometer.

Perolehannya telah naik secara perlahan darpadai RM1.12 bilion pada tahun 2012 kepada RM1.36 bilion pada tahun 2018. Maka, keuntungan segmen ini telah bertambah daripada RM839.3 juta pada tahun 2012 kepada RM1.02 bilion pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Petgas

3. Segmen 3: Utiliti

Segmen ini memberikan bekalan elektrik, wap dan gas perindustrian ke pengguna industri di Kertih dan Gebeng. Perolehannya telah meningkat daripada RM946.2 juta pada tahun 2012 kepada RM1.32 bilion pada tahun 2018. Ia telah mencatatkan peningkatan keuntungan segmennya, daripada RM162.0 juta pada tahun 2012 kepada RM180.6 juta pada tahun 2018.

Ia disumbangkan oleh kenaikan daripada segi sales volume dan harga jualan pada masa tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan Petgas

4. Segmen 4: Regasification

Petgas mempunyai dua regasification terminal di Sungai Udang, Melaka dan Pengerang, Johor. Ia akan menerima Liquified Natural Gas (LNG) di terminal daripada kapal LNG, menyimpannya ke dalam stor, dan proses LNG tersebut kepada salesgas. Petgas telah menandatangani perjanjian Regasification Terminal Agreement (RTA) untuk tempoh 20 tahun dan ia akan menjanakan fi berdasarkan kepada RTA tersebut.

Perolehan telah meningkat dengan mendadak dari RM 338.2 juta pada 2013 ke RM 1.25 bilion pada 2018. Keuntungan segmen telah naik dari[ada RM163.5 juta pada tahun 2013 kepada RM698.0 juta pada tahun 2018. Tambahan bagi perolehan dan keuntungan segmen adalah terbesar pada tahun 2018 kerana regasification terminal di Pengerang mula beroperasi pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Petgas

5. Keputusan Kewangan

Secara keseluruhan, Petgas telah menambah perolehannya pada CAGR sebanyak 7.43%, daripada RM3.58 bilion pada tahun 2012 kepada RM5.50 bilion pada tahun 2018. Ia disumbangkan oleh peningkatan daripada segmen pembekalan gas, utiliti, dan regasification. Keuntungan bersihnya menaik CAGR sebanyak 4.31% daripada RM1.41 bilion pada tahun 2012 kepada RM1.81 bilion pada tahun 2018.

ROE purata bagi Petgas adalah 14.49% setahun untuk tempoh 7 tahun tersebut. Ini bermaksud, Petgas telah menjana sebanyak RM14.49 dalam untung bersih daripada setiap RM100.00 di dalam ekuiti pemegang saham.

Nota:
Angka untung bersih dikecualikan Investment Tax Allowances (ITA) yang diterima Petgas pada tahun 2013 sehingga 2015 untuk binaan Regasification Terminal.

Sumber: Laporan Tahunan Petgas

6. Pengurusan Aliran Tunai

Daripada tahun 2012 ke tahun 2018, Petgas telah menjana sebanyak RM17.91 bilion dalam aliran tunai operasi, RM456.4 juta dalam pendapatan faedah dan RM252.2 juta dalam dividen daripada syarikat associates dan joint ventures. Daripada tunai yang diterima, Petgas telah membayar:

– RM 10.81 bilion dalam capital expenditures (CAPEX)
– RM 8.37 bilion dalam pembayaran dividen kepada pemegang sahamnya.

Ia telah menambahkan tunai bakinya daripada RM1.71 bilion pada tahun 2012 kepada RM3.15 bilion pada tahun 2018. Ia membuktikan bahawa Petgas adalah sebuah syarikat yang bijak dalam pengurusan aliran tunai dan ia berupaya untuk meneruskan pemberian dividen secara konsisten pada masa hadapan.

Sumber: Laporan Tahunan Petugas

7. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Disember 2018, Petgas mencatatkan RM4.42 bilion dalam liabiliti bukan semasa dan RM12.97 bilion dalam ekuiti pemegang saham.

Maka gearing ratio-nya adalah 34.1%.

Pada masa yang sama, ia telah mencatatkan aset semasa sebanyak RM4.64 bilion dan ia mempunyai liabiliti semasa sebanyak RM658.6 juta.

Maka, nisbah semasanya adalah 7.04.

8. P/E Ratio

Pada 3 April 2019, harga Petgas adalah sebanyak RM 17.52 sesaham. Pada tahun 2018, ia telah menjana RM0.915 dalam earnings per share (EPS). Jadi, P/E Ratio bagi Petgas yang terkini ialah 19.15, terendah dalam masa 7 tahun lalu yang terkini.

9. P/B Ratio

Pada 31 Disember 2018, Petgas telah mencatatkan aset bersih sejumlah RM6.56 sesaham. Maka, P/B Ratio terkini bagi Petgas adalah 2.67, terendah jika dibandingkan dengan P/B Ratio pada masa 7 tahun lalu yang terkini.

10. Kadar Dividen

Petgas telah membayar sebanyak RM0.72 dalam Dividend Per Share (DPS) pada tahun 2018. Ia meneruskan peningkatan DPS tahunan yang dicatatkan daripada RM0.50 pada tahun 2012.

Jika ia berupaya mengekalkan DPS pada RM0.72 pada masa hadapan, kadar dividen tahunan terkini bagi Petgas ialah 4.11%. Ia adalah yang tertinggi dalam masa 7 tahun yang lepas.

Sumber: Laporan Tahunan Petugas

Sudut Pandangan

Prestasi kewangan bagi Petgas memang kukuh dalam masa 7 tahun lalu dan ia telah mencatatkan DPS yang meningkat bagi pemegang sahamnya sepanjang tempoh masa tersebut.

Tetapi, harga sahamnya telah susut. Kenapa?

Sumber: Google Finance

Harga Petgas tertinggi adalah pada paras RM24.26 pada pertengahan tahun 2014. Maka, jika kita nak melabur ke saham Petgas pada masa itu, kita dapat membaca Laporan Tahunan Petgas bagi tahun 2013.

Jika kita lihat Nota 8, 9 dan 10, kita dapat mengira penilaian saham Petgas pada harga RM24.26. Ia mempunyai:

– P/E Ratio sebanyak 33.05 (tertinggi)
– P/B Ratio sebanyak 4.67 (tertinggi)
– Kadar Dividen sebanyak 2.27% setahun (terendah)

Dengan itu, senanglah kita elakkan diri kita dari membeli Petgas pada harga RM24.26 sesaham pada pertengahan 2014.

Kini, penilaian saham Petgas telah berubah. Ia mempunyai:

– P/E Ratio sebanyak 19.15 (terendah)
– P/B Ratio sebanyak 2.67 (terendah)
– Kadar Dividen sebanyak 4.11% setahun (tertinggi)

Jadi, wajarkah untuk membeli saham Petgas hari ini pada harga RM17.52 sesaham?

Itu bergantunglah kepada pelan pelaburan masing-masing.

Biodata Penulis

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura. 

Artikel ini pada asalnya telah diterbitkan di dalam Bahasa Inggeris di The Fifth Person.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!