Saham dan Amanah Saham, Apakah Perbezaannya?

Semasa kecil dulu, abang dan ayah saya ada bincang pada satu petang.

“Lebih baik labur di mana, Amanah Saham atau Saham?” tanya abang pada ayah.

Saya masih ingat lagi, zaman tu dekat surat khabar ada ditunjukkan papan harga saham saham Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL). Sekarang dah bertukar kepada nama baru iaitu Bursa Saham Malaysia.

Pada masa tu, saya tak tahu apa pun mengenai topik yang dibincangkan. Lagi melucukan, saya ingatkan melabur saham ni macam main judi.

Yelah, orang kalau sebut bila mana labur atau dagang saham, mesti akan guna perkataan main. Mereka tak guna perkataan labur atau dagang saham. Kemudian, setiap hari akan tengok harga terkini.

Jadi tak nampak beza sangat pun antara orang beli nombor ekor (berjudi). Setiap hari mereka akan tengok nombor bertuah apa yang akan naik di surat khabar. Mirip dengan orang yang beli saham yang nak akan angka harga saham.

Kalau naik, maka untung. Kalau turun, maka rugi.

Rupanya sangat berbeza. Melabur tak sama dengan berjudi dan amanah saham berbeza dengan saham.

Ironinya, saya banyak jumpa orang yang tak tahu perbezaan antara saham dengan amanah saham sepanjang menjadi seorang perancang kewangan berlesen.

Jadi dalam episod kali ni, saya nak bercerita perbezaan antara saham dan amanah saham.

Amanah Saham

Amanah saham ialah dana yang dikumpulkan dari ramai pelabur dan disatukan sebagai ke dalam satu dana yang kemudiannya dilaburkan oleh pengurus dana bagi pihak pelabur.

Pengurus Dana akan melaburkan dana tersebut berdasarkan objektif pelaburan dana tersebut.

Sebab tu kena baca dulu prospektus, helaian sorotan produk (product highlight sheet) atau lembaran fakta dana (fund fact sheet) sebelum melabur supaya anda tahu dana tu dilaburkan di pasaran apa (ekuiti, sukuk, pasaran wang), dekat mana (Malaysia, Asean, Asia, Eropah), risiko-risko dalam dana tersebut, caj-caj yang dikenakan dan prestasi masa lepas dana tersebut.

Secara umumnya, ada dua jenis dana amanah saham iaitu dana harga tetap dan dana harga berubah.

Dana harga tetap ini tiada penurunan atau kenaikan harga dan keuntungan diperolehi melalui agihan pendapatan (Income Distribution). Contoh dana harga tetap adalah ASB dan ASB 2 yang diuruskan Amanah Saham Nasional Berhad

Dana harga berubah ini ada berlaku penurunan dan kenaikan harga. Keuntungan diperolehi melalui agihan pendapatan (income distribution) dan kenaikan harga (capital gain). Hampir semua (kecuali ASB dan ASB 2) adalah dana jenis ni.

Saham

Saham pula adalah pembelian langsung ke atas pemilikan sesuatu syarikat. Membeli saham bermakna membeli pemilikan syarikat secara langsung dari pasaran saham. Pembelian (dan penjualan) dilaksanakan melalui dealer/remisier.

Keuntungan diperolehi melalui dividen dan kenaikan harga saham sesebuah syarikat iaitu bergantung pada prestasi perniagaan syarikat yang dilaburkan tersebut.

Jadi perbezaan paling ketara antara saham dan amanah saham adalah saham ada pembelian pemilikan secara terus pemilikan sesebuah syarikat manakala amanah saham pembelian secara tidak langsung oleh pengurus dana.

Ini bermakna anda sendiri yang melabur dan memiliki secara terus pegangan dalam sesebuah syarikat untuk saham manakala amanah saham pula anda menggunakan kepakaran pengurus dana menggunakan dana dalam melakukan pelaburan.

Apa yang anda miliki adalah unit-unit dana. Bukan pegangan ekuiti syarikat.

Ini sekaligus menafikan kenyataan sebahagian orang yang mengatakan anda boleh memiliki pegangan saham pemilikan sesebuah syarikat dengan kos yang lebih rendah melalui amanah saham.

Saham adalah pembelian unit syarikat iaitu bergantung pada harga seunit semasa (100 unit setiap 1 lot) manakala amanah saham adalah pembelian unit dana amanah saham.

Jadi mana yang lebih baik?

Ia bergantung pada personaliti dan karakter anda. Pandangan peribadi saya, sekiranya anda memiliki masa untuk melakukan kajian dan menghadap pasaran saham, memiliki kemahiran menganalisis saham atau sanggup meluangkan masa untuk belajar, mempunyai kawalan emosi yang baik dan seorang yang berani ambil risiko maka melabur secara terus melalui instrumen saham adalah yang terbaik.

Tetapi sekiranya anda tiada masa kerana sibuk dengan kerja terutama golongan profesional, tiada kemahiran atau tiada masa nak belajar dan rasa perit melihat pergerakan harga saham maka pelaburan melalui amanah saham adalah terbaik. Ini kerana kekurangan yang anda boleh diatasi dengan menggunakan kemahiran dan kepakaran pengurus dana.

Kesimpulannya, tiada pelaburan yang sesuai untuk semua orang. Anda kena tahu dulu diri anda macam mana dan kemudian baru cari pelaburan yang sesuai dengan ciri-ciri yang anda miliki.

Previous ArticleNext Article

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing