Berminat Menjadi Profesional Dalam Pelaburan Bursa Malaysia?

Jika bidang perakaunan ada sijil profesional seperti ACCA, CPA dan seangkatan dengannya, tak ramai yang tahu bahawa anda boleh menjadi seorang profesional dalam pelaburan saham. Tujuan adanya pensijilan ini, adalah supaya memberi kredibiliti kepada seseorang bahawa beliau mempunyai kelayakan dan pengiktirafan yang sewajarnya.

Pakar pelaburan dan penganalisa yang hebat-hebat biasanya bekerja sebagai remisier, broker dan pengurus dana (fund manager). Sebagai contoh pengurus dana bank, KWSP, Permodalan Nasional Berhad dan banyak lagi. Mereka inilah yang dipanggil profesional dalam industri pelaburan Malaysia.

Kalau nak jadi sehebat mereka, berikut adalah pensijilan yang sesuai:

1. Diploma in Investment Analysis (UiTM)

Pautan: Universiti Teknologi Mara

Program 3 tahun ini merangkumi subjek-subjek seperti berikut:

  • Pengurusan Pelaburan
  • Operasi & Peraturan Pasaran Sekuriti
  • Analisa & Penilaian Ekuiti
  • Analisa Teknikal
  • Analisa & Penilaian Sekuriti Pendapatan Tetap
  • Pengurusan Portfolio
  • Niaga Hadapan & Opsyen
  • Analisa Kewangan

Dah grad nanti, boleh cari kerja dalam bidang berikut:

  • Perbankan
  • Kewangan
  • Pelaburan
  • Sekuriti
  • Pembrokeran

2. Degree BSc (Hons) Finance & Investment (UCSI)

Pautan: Universiti UCSI

Program 3 tahun ini merangkumi subjek-subjek berikut:

  • Pasaran Kewangan dan Institusi Islam
  • Pengurusan Kewangan
  • Makroekonomi
  • Analisa Pelaburan
  • Analisa Ekuiti

Anda juga akan dapat pengiktiran daripada:

  • Financial Planning Association of Malaysia (FPAM)
  • The Chartered Institute for Securities & Investment (CISI)

Dah grad nanti, boleh cari kerja dalam bidang berikut:

  • Penganalisa Pelaburan
  • Pengurus Kredit
  • Bendahari
  • Penganalisa Kewangan
  • Pengurus Dana
  • Penganalisa Kredit
  • Perancang Kewangan
  • Broker Pelaburan
  • Banker Pelaburan
  • Pengurus Risiko
  • Peniaga Kewangan

3. MSTA

Pautan: Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Nama panjang MSTA adalah Diploma in Technical Analysis by United Kingdom Society of Technical Analysts (UK-STA). Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) dengan kerjasama Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI) berganding bahu menjalankan kursus MSTA ini di Malaysia dan graduan pensijilan ini akan digelar sebagai Certified Chartist.

Khabarnya ada tak sampai 100 orang Certified Chartist di Malaysia. Mereka ini mahir menganalisa carta dengan lebih mendalam. Kosnya pun boleh tahan, dalam RM18,000 untuk 2 peringkat peperiksaan.

Presiden MATA: Nik Ihsan Raja Abdullah

4. Certified Financial Technician (CFTe)

Pautan: Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Bagi mereka yang dah ada ilmu pelaburan saham, ambil exam ini dan anda akan dapat pengiktirafan CFTe. Kursus ini dijalankan bersama-sama dengan International Federation of Technical Analysis (IFTA). Jika dah ada pengiktirafan ni, nama anda dalam industri akan turut naik kerana tak ramai pun yang ada CFTe ini.

Antara sifu saham yang mempunyai kelulusan ini adalah Tuan Hj Mohd Asri.

5. Certified Market Technician (CMT)

Pautan: CMT Association

Nak jadi penganalisa teknikal yang hebat? Bila tengok carta saham dapat lihat apa yang orang lain tak nampak? Ada 3 peringkat dalam CMT, level III tu paling tinggi.

Di antara subjek yang akan dipelajari:

  • Kajian Kuantitatif dan Perdagangan
  • Pengurusan Risiko
  • Kewangan Kelakuan Digunapakai (Applied Behavioral Finance)
  • Pengurusan Portfolio

Kalau nak tahu, di dunia ni baru ada 1,387 orang pemegang sijil CMT – memang rare sangat golongan ini.

6. Capital Markets Services Representative’s Licence (CMSRL)

Pautan: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Ada 2 jenis lesen yang dikeluarkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, iaitu CMSL dan CMSRL. Ianya diwajibkan untuk mereka yang mengendalikan aktiviti terkawal berikut:

  • Berurusan dalam sekuriti
  • Berurusan dalam derivative
  • Pengurusan dana
  • Berurusan dalam skim pencen swasta (Private retirement scheme/PRS) *
  • Memberi nasihat dalam kewangan korporat
  • Memberi nasihat dalam pelaburan
  • Perancangan kewangan

Senang cerita, nak jadi remisier ke broker ke atau nak keluarkan tips saham apa untuk dibeli, perlu mempunyai lesen CMSRL ini.

* Ejen dan kakitangan pemegang CMSL yang berurusan dengan PRS tidak perlu memegang CMSRL. Walaubagaimanapun, mereka perlu berdaftar dengan Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan patuh dengan peruntukan atau garis panduan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti.

Tetapkan Fokus Dan Terus Belajar

Nak terlibat secara langsung dengan pasaran saham Bursa Malaysia? Jadilah golongan profesional dengan mendapatkan sijil, lesen dan ijazah yang berkaitan seperti di atas.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: