Berminat Menjadi Profesional Dalam Pelaburan Bursa Malaysia?

Jika bidang perakaunan ada sijil profesional seperti ACCA, CPA dan seangkatan dengannya, tak ramai yang tahu bahawa anda boleh menjadi seorang profesional dalam pelaburan saham. Tujuan adanya pensijilan ini, adalah supaya memberi kredibiliti kepada seseorang bahawa beliau mempunyai kelayakan dan pengiktirafan yang sewajarnya.

Pakar pelaburan dan penganalisa yang hebat-hebat biasanya bekerja sebagai remisier, broker dan pengurus dana (fund manager). Sebagai contoh pengurus dana bank, KWSP, Permodalan Nasional Berhad dan banyak lagi. Mereka inilah yang dipanggil profesional dalam industri pelaburan Malaysia.

Kalau nak jadi sehebat mereka, berikut adalah pensijilan yang sesuai:

1. Diploma in Investment Analysis (UiTM)

Pautan: Universiti Teknologi Mara

Program 3 tahun ini merangkumi subjek-subjek seperti berikut:

  • Pengurusan Pelaburan
  • Operasi & Peraturan Pasaran Sekuriti
  • Analisa & Penilaian Ekuiti
  • Analisa Teknikal
  • Analisa & Penilaian Sekuriti Pendapatan Tetap
  • Pengurusan Portfolio
  • Niaga Hadapan & Opsyen
  • Analisa Kewangan

Dah grad nanti, boleh cari kerja dalam bidang berikut:

  • Perbankan
  • Kewangan
  • Pelaburan
  • Sekuriti
  • Pembrokeran

2. Degree BSc (Hons) Finance & Investment (UCSI)

Pautan: Universiti UCSI

Program 3 tahun ini merangkumi subjek-subjek berikut:

  • Pasaran Kewangan dan Institusi Islam
  • Pengurusan Kewangan
  • Makroekonomi
  • Analisa Pelaburan
  • Analisa Ekuiti

Anda juga akan dapat pengiktiran daripada:

  • Financial Planning Association of Malaysia (FPAM)
  • The Chartered Institute for Securities & Investment (CISI)

Dah grad nanti, boleh cari kerja dalam bidang berikut:

  • Penganalisa Pelaburan
  • Pengurus Kredit
  • Bendahari
  • Penganalisa Kewangan
  • Pengurus Dana
  • Penganalisa Kredit
  • Perancang Kewangan
  • Broker Pelaburan
  • Banker Pelaburan
  • Pengurus Risiko
  • Peniaga Kewangan

3. MSTA

Pautan: Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Nama panjang MSTA adalah Diploma in Technical Analysis by United Kingdom Society of Technical Analysts (UK-STA). Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) dengan kerjasama Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI) berganding bahu menjalankan kursus MSTA ini di Malaysia dan graduan pensijilan ini akan digelar sebagai Certified Chartist.

Khabarnya ada tak sampai 100 orang Certified Chartist di Malaysia. Mereka ini mahir menganalisa carta dengan lebih mendalam. Kosnya pun boleh tahan, dalam RM18,000 untuk 2 peringkat peperiksaan.

Presiden MATA: Nik Ihsan Raja Abdullah

4. Certified Financial Technician (CFTe)

Pautan: Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Bagi mereka yang dah ada ilmu pelaburan saham, ambil exam ini dan anda akan dapat pengiktirafan CFTe. Kursus ini dijalankan bersama-sama dengan International Federation of Technical Analysis (IFTA). Jika dah ada pengiktirafan ni, nama anda dalam industri akan turut naik kerana tak ramai pun yang ada CFTe ini.

Antara sifu saham yang mempunyai kelulusan ini adalah Tuan Hj Mohd Asri.

5. Certified Market Technician (CMT)

Pautan: CMT Association

Nak jadi penganalisa teknikal yang hebat? Bila tengok carta saham dapat lihat apa yang orang lain tak nampak? Ada 3 peringkat dalam CMT, level III tu paling tinggi.

Di antara subjek yang akan dipelajari:

  • Kajian Kuantitatif dan Perdagangan
  • Pengurusan Risiko
  • Kewangan Kelakuan Digunapakai (Applied Behavioral Finance)
  • Pengurusan Portfolio

Kalau nak tahu, di dunia ni baru ada 1,387 orang pemegang sijil CMT – memang rare sangat golongan ini.

6. Capital Markets Services Representative’s Licence (CMSRL)

Pautan: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Ada 2 jenis lesen yang dikeluarkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, iaitu CMSL dan CMSRL. Ianya diwajibkan untuk mereka yang mengendalikan aktiviti terkawal berikut:

  • Berurusan dalam sekuriti
  • Berurusan dalam derivative
  • Pengurusan dana
  • Berurusan dalam skim pencen swasta (Private retirement scheme/PRS) *
  • Memberi nasihat dalam kewangan korporat
  • Memberi nasihat dalam pelaburan
  • Perancangan kewangan

Senang cerita, nak jadi remisier ke broker ke atau nak keluarkan tips saham apa untuk dibeli, perlu mempunyai lesen CMSRL ini.

* Ejen dan kakitangan pemegang CMSL yang berurusan dengan PRS tidak perlu memegang CMSRL. Walaubagaimanapun, mereka perlu berdaftar dengan Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM) dan patuh dengan peruntukan atau garis panduan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti.

Tetapkan Fokus Dan Terus Belajar

Nak terlibat secara langsung dengan pasaran saham Bursa Malaysia? Jadilah golongan profesional dengan mendapatkan sijil, lesen dan ijazah yang berkaitan seperti di atas.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!