Terbaik, SimplySiti Pula Katanya Nak IPO Tak Lama Lagi

KUALA LUMPUR – SimplySiti Sdn. Bhd. menyasarkan peluang untuk penyenaraian di Bursa Malaysia bagi menyokong aspirasinya menjadi jenama antarabangsa.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Azuddin Abdul Rahman ber­kata, syarikat itu bakal mencapai jualan hampir RM60 juta tahun depan.

“Kami terbuka kepada pilihan itu (penyenaraian). Ia sasaran kami dan kami berusaha untuk merealisasikannya,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas pengumuman kerjasama antara Shopee, SimplySiti dan CIMB Islamic Bank Bhd. di sini semalam.
Turut hadir pengasas syarikat, Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin.

Azuddin menjelaskan, syarikat tersebut akan memasuki pasaran Indonesia bulan depan dan me­nyasarkan untuk menjadi pemain global melangkaui tahun 2020.

Selain itu, Siti Nurhaliza menjelaskan, syarikat tersebut merancang memperkenalkan 70 produknya dalam pasaran kukuh yang mempunyai 271 juta penduduk.

“Sejak saya melancarkan SimplySiti saya telah menetapkan sasar­an untuk memasuki pasaran Indonesia.

“Dengan populasinya, terdapat potensi besar bagi saya untuk memanfaatkan pasaran dalam kala­ngan peminat,” katanya.

Selain platform secara online, SimplySiti juga akan dijual di Watsons dan Transmart.

Sejak tahun 2017, ia telah menjana 42 peratus daripada jualannya menerusi platform e-dagang seperti Shopee.

Sementara itu, Pengarah Urusan Serantau Shopee, Ian Ho berkata, “70% daripada pengguna Shopee terdiri daripada kaum wanita dan kami mendapati produk yang paling banyak dibeli oleh pengguna wanita kami adalah daripada kategori Kesihatan & Kecantikan. Dan ini menjadikan kategori Kesihatan & Kecantikan salah satu kategori yang paling popular di platform kami.”

“Segmen kecantikan kami sangat kukuh, inilah sebabnya kami bekerja­sama dengan jenama seperti SimplySiti,” jelas beliau. – Bernama

Sumber: Kosmo, Bernama

Siapa SimplySiti Ni?

Merujuk kepada Wikipedia:

SimplySiti Sdn. Bhd. (didaftarkan sebagai SimplySiti) ialah syarikat produk kosmetik dan kecantikan yang diasaskan pada 30 Mac 2010 oleh penyanyi, Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin dengan ibu pejabatnya beroperasi di Kuala Lumpur, Malaysia. Nama syarikat ini diperoleh dari perkataan bahasa Inggeris, “simplicity” yang bermaskud kesederhanaan.

Sejak diasaskan pada 2010, SimplySiti telah menghasilkan pelbagai produk kosmetik dan kecantikan yang merangkumi tiga produk utama – Penjagaan kulit, solekan dan wangian.

Siapa Di Sebalik SimplySiti?

Ianya diketuai sendiri oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin sebagai Presiden, suami beliau Dato’ Sri Khalid Mohamad Jiwa sebagai Naib Presiden, Datuk Normaziah Sheikh Mohamad, P.Y. Wong dan anak beliau Muhd Asyraf Khalid sebagai Pengarah Eksekutif syarikat.

Boleh dikatakan, family business jugalah.

Tahun Yang Rancak Untuk IPO

This image has an empty alt attribute; its file name is prestasi-ipo-jun-2019-table-baru-700x355.jpg

Setakat separuh tahun 2019 ni, memang mantap IPO-IPO yang telah disenaraikan. Kita boleh simpulkan bahawa:

Untuk Prestasi Sehari:
11 Naik – 78.57%
2 Turun – 14.29%
1 Tidak Berubah – 7.14%

Untuk Prestasi Sehingga Pertengahan 2019:
8 Naik – 57.14%
6 Turun – 42.86%

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Prestasi IPO Setengah Tahun 2019.

Tahun 2018 Pun Power Juga IPO

Ada yang naikan sampai 130% dalam masa sehari pun ada. Boleh baca seterusnya di Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018.

Banyak Muka Baru Yang Terkenal Bakal Disenaraikan

Bukan SimplySiti saja, banyak lagi syarikat yang bakal IPO seperti di bawah:

Rebut peluang untuk pohon IPO ni, tapi kena ada taktik yang betul dan berkesan. Jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Semoga berjaya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM