‘Tealive’ Akan IPO Tahun Depan!

KUALA LUMPUR: Loob Holding Sdn Bhd, yang memiliki jenama teh Tealive merancang tawaran awam permulaan (IPO) yang akan menjana sehingga RM300 juta, demikian menurut individu yang rapat dengan perkembangan itu.

Sumber yang enggan dinamakan itu berkata, syarikat beribu pejabat di Kuala Lumpur itu juga sudah melantik penasihat bagi penjualan saham yang dirancang.

Katanya, Loob sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan penilaian sebanyak RM1 bilion dan menyasarkan penyenaraian pada tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Loob Holding, Bryan Loo mengesahkan syarikatnya merancang untuk disenaraikan pada separuh pertama 2020.

“Kami telah melantik penasihat korporat untuk proses ini. Kami tidak dapat mengesahkan penilaian yang diminta atau IPO, masih menunggu cadangan akhir daripada penasihat kami,” katanya dalam jawapan kepada pertanyaan Bloomberg.

Malaysia menyaksikan penjualan sebanyak AS$9.4 juta saham kali pertama setakat tahun ini, jauh lebih rendah daripada AS$47.8 juta tempoh sama tahun lalu, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg.

Pasaran IPO negara menjangkakan kenaikan harga bulan ini daripada tawaran AS$250 juta oleh Leong Hup International Bhd dan beberapa pemegang saham sedia ada.

Loob Holding akan menyertai syarikat lain seperti pengendali rangkaian makanan segera KFC, QSR Malaysia (M) Holdings Bhd dan Mr D.I.Y. disenaraikan di Bursa Malaysia.

Rundingan pelan IPO Loob Holding’s masih di peringkat awal dan mungkin tidak membawa kepada perjanjian, kata sumber.

Loob Holding, yang memiliki jenama makanan dan minuman lain seperti Ko Ko Kai dan Define Food, mengendalikan lebih daripada 200 cawangan di Malaysia, menurut kenyataan syarikat itu pada Mac lalu.

Ia juga mempunyai cawangan di China, Vietnam dan Australia.

-Bloomberg

Sumber: BH Online

Banyak Nama Besar Nak IPO

Ada yang tak tahu apa maksud IPO ni? Ianya merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui. Maknanya sebelum saham sesuatu syarikat boleh dibeli di pasaran saham, kena melalui proses IPO terlebih dahulu.

Dan setakat tahun 2019 ni, dah dua IPO baru disenaraikan:

IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2019 pula adalah:

Kesemuanya merupakan nama-nama popular, yang kita memang kenal. Betul ke orang kata beli IPO ni konfem untung? Jemput baca Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Sebelum tu, pastikan dah buka akaun CDS di bank-bank pelaburan berhampiran. Baca lagi di Cara Buka Akaun Saham (CDS) RHB Investment Bank.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!